За честни избори – следете за измами и нарушения

Всеки знае, че има нарушения около изборите. Всеки път. Повечето са обществена тайна на местно ниво. Фирма задължава служителите да гласуват за този, онзи плаща да се събират ЕГН-та, третия дописва хора в списъците и прочие. Някои от нарушенията виждат бял свят в медиите, но само като избрани примери за измамите по места. Липсва цялостната картинка, а хората са обезверени, че ще има ефект, ако сигнализират за даден проблем.

След идеята ми в BrainstormMonk, с мен се свърза Асен Генов (блог, PolitiKat) с предложение да направим нещо по въпроса. Така за кратко време се роди сайта. Институтът за развитие на публичната среда осъществява и ще модерира проекта „За честни избори“, а аз отговарям само за техническата част. Логото на кампанията е дело на Ралев, а останалият дизайн е мой. Сайтът се базира на платформата Ushahidi с някои мои подобрения. Същата платформа използвам и за проекта Crime.bg.

Накратко, кампанията ще събира сигнали в 7 категории:

  • Купуване на гласове
  • Контролиран вот
  • Натиск върху избирателите
  • Изборен туризъм
  • Нарушения в предизборната кампания
  • Проблеми/нередности в организацията на изборния процес
  • Други нарушения
  • Има критерии, по които сигналите ще се допускат и потвърждават. Всеки може да добави сигнал, като посочи място, време и описание на нарушението. Може да се качват снимки, документи, линкове към клипове и новини, за да се докаже дадена измама. Допълнително, сигнализиращия може да остави мейл или телефон за обратна връзка, като съвсем естествено последните няма да се публикуват никъде. Всички сигнали се изобразяват на карта и в лесен за търсене и сортиране списък. Кампанията ще събира сигнали от сега – в периода на предизборната кампания, до края на изборите. След това всички сигнали ще бъдат достъпни в структуриран вид и ще бъдат използвани за анализ на изборния процес.

    Има няколко начина да подавате сигнали. Може през формуляр на сайта, през мобилния сайт, по E-mail, в Twitter или през мобилното приложение за смартфони. Работи се по въпроса да има кратък номер, на който да се пращат SMS-и без добавена стойност. Може да подкрепите кампанията и във Facebook, където също ще намерите таб с карта на сигналите до сега. Добавил съм слой със сигналите за изборни измами и на картата на Crime.bg.

    Искрено се надявам тази кампания да потръгне и хората да съобщават за нередности. Сигурен съм, че всеки знае за някакъв проблем в града или селото му, а не малко имат дори снимки и документи, за да го докажат. Дори да не вярвате на местната полиция и ЦИК, другото нещо, което би било полезно, е да ги публикувате на „За честни избори“. Анонимността, разбора се, е напълно гарантирана.

    Един успех на тази кампания, освен представа за обстановката по време на избори, ще покаже и още две неща. Първото е, че хората са готови да участват в т.н. crowdsourcing инициативи и вярват, че споделянето, обобщаването и публикуването на информация за измами и престъпления може да доведе до промяна. Второто е, че има бъдеще за проекта Crime.bg и може би хората ще сигнализират за неиздадени касови бележки, невнимателно шофиране или побоища по улиците.

    Ако гласувате в чужбина, тази статия може да ви е от полза за да се ориентирате ккато е нужно. В кампанията, за която говоря горе, ще събираме сигнали и за чужбина.

    10 коментара

    1. @mestniizbori.com – Добре, че от института започнаха проекта. В интерес на истината създаването на сайта не е голяма част от работата – много по-голямо усилие ще коства модерацията, потвърждаването и анализа на сигналите. По-голямата част от моята работа вече е свършена и сега идва сложното – да убедим хората да подават сигнали и да се пресяват истинските от лъжливите

    2. Кой избира комисиите в изборните секции?Елате в СОУ“Васил Левски“ град Шумен,секция 22 да видите с каква „скорост“ се работи.Всички хора (дошли доброволно) чакат,защото дамите,спуснати там незнайно от кого не могат да намерят едно име поне 10 минути,и така с всеки избирател.И типично по български 2-ма „работят“,а 8 гледат.Така,че добросъвестни граждани,отделете си повечко време,ако искате да гласувате.

    3. може ли при участие за кмет някои от родителите да бъде председател на комисията в секцията в която се гласува
      защо след като е увеличено времето на комисията в иборния ден да се връщат гласоподавателите
      имали точна броика за тъмните стаи за гласуване и какъв е точния брой

    4. @Detelina – Предлагат се от партиите обикновено. Повечето са членове на комисии от години и всеки път участват.

      @томислав – Принципно има конфликт на интереси и трябва да се сигнализира до ЦИК със жалба. Колко обаче ще реагират и махнат човека е друг въпрос.

    5. Pingback: Анализ на сигналите в „За честни избори“ | Блогът на Юруков

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.