Гълъбин Боевски и презумпцията за невинност

Днес съобщиха, че обвинителният акт на Гълъбин Боевски е бил прочетен отсъствието както на него, така и на адвокатите му. Толкова набързо са насрочили делото, че дори не са завели Боевски в залата и той е изслушал обвинителният акт през видео връзка – най-вероятно без преводач. В коментарите под статията на Дневник общото мнение е, че адвокатите му шмекеруват и че от няколко дни се говори, че ще има заседание. Те твърдят пък, че са научили за точния час на делото 15 минути преди да започне.

Аз се чудя обаче защо се забравя презумпцията за невинност. Фактите са, че са намерили наркотици в багажа едва след като е бил предаден на летището. Също така пакетите са били практически част от самият куфар. Надали някой има съмнения и че куфарите са купени в Бразилия и са били доставени в хотела му преди пътуването. Въпросът, който остава, е дали Боевски в знаел за дрогата и дали е въвлякъл дъщеря си в трафик на наркотици.

Истината е, че е изключително трудно да се докаже, че е бил т.н. сляпо муле – хора, които пренасят наркотици без да знаят. В такива случаи физическите доказателства сочат към вина, а да се докаже, че няма устни уговорки е доста дълъг процес. Това толкова усложнява съдебните дела, че от материалите, които изчетох си личи, че в повечето случаи съдиите не си правят труда дори да допуснат такива тези в съдебната зала. Още повече, че Бразилия е обявила война на наркокартелите и всеки белег за увъртане би нарушил публичния им имидж. Нищо, че през юли панел от бивши президенти, сред които този на Бразилия, са обявили т.н. „война“ с наркотиците за пълна загуба. Като основна причина се смята безкомпромисното отношение към мулетата, някои от които са „слепи“ или изнудвани, при липса на последствия за самите картели.

Тук идваме до другият момент в тезата за „сляпото муле“ – има ли други подобни случаи. Намирам анализа на Майкъл Левайн за доста показателен в тази сфера. През април е имало друг подобен случай, в който баща е завел 9 годишния си син в болница и е бил хванат с подобно на Боевски количество наркотици на летището в Сао Пауло. Също така, има няколко случая по света, в които властите са хванали служители на летището, които сортират багажа, да поставят наркотици, които да бъдат прибирани на крайната дестинация от техни колеги. Такива схеми са разбити в Хийтроу, JFK и Детройт. Предполага се, че има такива в повечето летища по света и особено в т.н. горещи точки на наркотрафика, каквато е и Сао Пауло.

Нека не забравяме презумпцията за невинност. Това, че Гълъбин Боевски е световен шампион прославил България, не означава, че не е способен да извърши такова престъпление. Според мен обаче определено означава, че му дължим най-малкото подкрепа за установяване на истината. Вместо това изглежда повечето вече са го отписали и осъдили. В английският език има един много хубав израз – benefit of the doubt – не приемаш някой за невинен, но оставаш отворен за това, че може би е жертва. Не сме длъжни да оправдаем Боевски, но сме длъжни като българи да се възприемем версията му като вероятна и да го подкрепим.

20 коментара

  1. Така звучи доста по-различно… от телевизията… Може и да си прав. Но мисля, че проследяването на случая и осигуряването на справедлив процес е работа на Външно.

  2. @ivo_isa – така е, но трябва сериозен натиск. Аз основно обаче се възмущавам на реакцията у нас – какъвто и да е, не го заслужава това.

  3. Подкрепям, винаги съм харесвал фразата „give someone the benefit of the doubt“ и никак не ми харесва нашата черта винаги да сме бързи в оплюването. Фактите и статиите, които си намерил са крайно интересни и лично аз се надявам на благоприятна развръзка.

  4. Толкова евтино се прецакал. Само 9 килограма наркотици Очившдно не може да ги забележиш щом си толкова запален спортист.Сбогом спортна кариера. Добър ден в света на аут сайдерите.

  5. Ето интервюто на TV7 с Боевски от снощи:

    @inasearchofbalance – дано наистина.

    @nandiny – определено му отива част от имижда, но много е важно след като го оправдаят как ще подходи към медийната част от проблема. Ако го осъдят това няма да има значение.

  6. дай Боже момчето да е невинно , обаче, как така му продават куфарите…точно пък на него и точно в този магазин..е, много случайности…. това е наркотик ,който по елементарна сметка на пазара у нас ще се продаде за 6 и половина милиона лева… нещо май, а???

  7. а и как така не му прави впечатление тежестта на празните куфари..това са9 килограма!!!!!! дори да са били в два куфара- по 4,5 кг- всеки окйто е приготвял багаж за да се вмести в позволените килограми знае, че всеки килограм се преценява.. девет иклограма на всеки ще направят впечатление….не знам… дано да не съм права

  8. @весела – работата е там, че такива неща могат да се случат на всеки. Не знаем всички факти, за да спекулираме за килограмите и тежестта, но от анализите, които посочих в статията си личи, че въобще не трябва да се пренебрегва вероятността да е „сляпо муле“. По същи начин може да се чудим и маем как може някой да е толкова сляп, че да не види как отвличат детето му или как си забравя багаж в хотела.

  9. Разбира се, човек може да стане без да иска муле.
    Но да купиш два куфара – с какво е отишъл там.

    Боевски се държа гадно с учителките на сина си, след като момчето стреля с пистолет в клас – нарече ги „цървули “ и готовността та тези хора да защитят достойнството си с публична оставка го „изхвърли“ от ГЕРБ.

    Държавата трябва за подпомага защитата на българите в чужбина именно поради презумпцията за невинност.

    Защо тогава нищо не сме чули по медиите за другите българи в затворите на Бразилия?

    Само въпроси може да породят мнения и размисли около една новина.

  10. @nv – може да ми са се скъсали, не знаем. Това, което аз настоявам не е, че е невинен, а че е възможно и не трябва да го разсрелваме преди съда да си каже думата и особено без да знаем фактите, както е видно.

  11. Юруков, възхитена съм от маниера ти на блогописане. Мисля, че само човек с реципрочните лични качества и най-вече селф-взискателност е способен да произведе толкова интелигентен, балансиран, неспекулативен, аргументиран, ЧЕСТЕН, добронамерен, пунктуален, а да не говорим и – четивен текст. Просто държах да ти го заявя от публичната „трибуна“. 🙂

  12. Случаят Боевски мен ме тревожи само с едно – с количеството на дрогата. Някак не си представям човек да мъкне „свръхбагаж“ на ръка цели 9 кила и да не е наясно с факта…. ако добавим и собственото тегло на куфарите, то за личния му багаж не остава много (освен ако не е свикнал да си плаща без драми за свръхбагаж – тези такси точно, според мен, са скандално и неоправдано високи, но съм склонна да приема, че има хора, които „парите ги бият по джоба“ и ръсят кофти суми заради нуждите си без и грам трепет при всеки наложителен повод).

    Бидейки дрогата „част от куфарите“ изключва, че дрогата е била напъхана след скенера на неръчния му багаж (на летището тоест). Остават значи горните безспокойства като как атлетът не е реагирал на тежестта на допълнителния товар… А и, както каза един твой читател – купил е куфари, а с какво е пътувал дотам?

    Но нуждите на пътуващите са всякакви – аз изхождам от личната си презумпция, че при път надалеко се тръгва с полупразен куфар, за да може човек да се накупи на място с нещо или с глупости и да не хвърля старите куфари.

    Да приемем, че е отишъл специално, за да пазарува…. какъвто и да е имал багаж, то 9-тте кг пак са си много. Представям си ги като няколко пакета захар, вмъкнати по незнание – все си мисля, че приносителят ще ги усети! Напр. като вдигне празния куфар върху леглото и види, че само куфарът тежи около 10 кила…. да си самозаема израза – това са личните ми спекулации. 😉

  13. Много сте тъпи, начело с блогъра! Какво го защитавате този трафикант- кокаин боевски! Все някой трябва да ви навре голата истина в лицето,но за това ще се бръкнете в кесията, тъпи самаряни такива! Дано не му се размине,щото направо ще възтържествуват такива тъпаци като вас,дето още се съмнявате!!!

  14. @Мила – благодаря 🙂 Твърде много ме хвалиш – това си е просто мнение. Мисля, че доста други имат подобно, но често не ни остава време да го споделим с другите.

    Чантата я е купил, защото неговата се е счупила. За теглото – вчера летях от България за Германия. Чантата ми беше 21 килограма. Към България ми беше 14. Абсолютно не усетих никаква разлика между двете. Най-малкото, защото бързах и бяха на колелца. Чак като я сложих на кантара видях колко са. И в случая говорим за едни и същи чанти – не съм преразпределял багаж между други и т.н.

  15. “ benefit of the doubt“ много хубав израз, мнението ми е в случая Боевски е че е пренасял дрогата или за себе си с цел продажба в БГ, или като муле за друг като очаквал комисионна.

  16. Та както казват Весела и Мила … отивате и си купувате куфари от магазина … и НЕ ВИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, АМА НИКАКВО че в тях има ДЕВЕТ ПАКЕТА брашно!!! Я сложете девет пакета у вас на масата за да си го представите ама наистина!!!! Някой от тук пишещите на ясно ли е колко струва всеки килограм НАД допустимите 20кг багаж. НА ЕДИН ПАСАЖЕР!!!!! Точно поради това водещи производители на куфари и сакове ги правят да са от много леки материали/виж Саломон/. Самият материал от който са направени не е по-дебел от 2-3 милиметра. Има ли здравомислещ тук който да вярва че в такава дебелина на материала може да се поберат не 2 не 5 а дееевет кила??? Моля ви дайте да мислим логично а не с емоциите и предпочитанията си.
    Ето цитат от пресата – В края на декември 2011 г. директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) съобщава, че кокаинът е бил предназначен за България и Гълъбин Боевски е щял да бъде възнаграден за неговото пренасяне.
    И сега какво правим ….. Ох той е добър човек пуснете го… май не е виновен … нищо че е циганин от Кнежа той е добро момче …..
    То в затворите е пълно с добри момчета … не го ли знаехте!?!?

  17. За мен поведението на Гълъбинчо е връх на наглостта. Нима за да стане шампион е плащал подготовката си от собственият си джоб ? Нима не е осребрил достатъчно добре славата си – луксозни фитнес зали на супер места, общински съветник, председател на комисия. Но това не му стига та сега е готов да плюе бедния народ, че не му оказвал достатъчно подкрепа. Той не искал да го третират като обикновен човек, а като шампион /виж репортажа на Бенатова/.Както е тръгнал може и фелацио да си поиска. Надеждата ми е, че Бразилия не е България и дано всеки си понесе заслуженото.

  18. Бояне виждам, че още една твоя фенка (30 декември 2011 в 23:44:16 – Мила) е забелязала това което ме кара и мен да посетя сайта ти поне веднъж на 3-4 месеца – твоята балансираност. Поне с 10 год съм по „дрът“ от теб но пусто не мога така да се изкажа. Аз също се изкефих когато го закопчаха, знаейки какви ги беше творил Галъбин пред учителите, на които само бог знеа колко ли им е писнало да бъдат разигравани от такова татино детенце. Сега ме хвърли во смутление. Защото и аз съм носил куфари за самолет и знам, че подмине ли 12-13 кг вече знаеш, че е тежък, но не можеш да кажеш дали е 15 кг или 23 да речем.

    Но той например не отговори какво е правил во Бразилията. Много са малко туристите за там само с туристическа цел. Или е за сексуален туризъм, осбено по време на фиестата или е второто, т.е. дрога. Имал съм колега в щатите който два пъти в годината ходеше точно с пъравата от целите, като единият път държеше да е по време на фиестата. Галъбин не иска да обори с някакви документи, че не е във фалити (както пуснаха из много медий) и че това не е отчаяна мярка заради която не е използвал дъщеря си за да изглежда по-легитимно.

    В крайна сметка – мисля, че накрая по дипламтичен път нашите политици ще уредят някоя трампа с някой бразилец, но това след като го осъдят и поизлежи малко и отшуми.

    benefit of the doubt бих го превел по-скоро като „ползата да се позамислиш (с възможно разширение на позамислиш – подвоумиш, усъмниш)“

    Най-искрено ти пожелавам още повече и по-верни фенки. При моята възраст можеш да си сигурен, че е искрено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.