Протестиращият и България

Преди два дни Черна Станция разбуни духовете като пусна „българската версия“ на корицата на Time за личност на годината. Започна да се споделя и бърбори колко било точно и как е абсолютно прав – у нас няколко протестиращи, нямало хора, които работели за общото благо и въобще всички българи сме се унесли в сладка дрямка.

Колажът сам по себе си не е скандален, защото е средство за изказ на един човек. Показателен обаче е воят, който се надигна. Корицата уцели точно в десетката на желанието ни да се самобичуваме. Подхрани желанието ни обвиняваме всички около себе си, че са овце и ни дърпат нас самите надолу.

Няма да изброявам всички политически и социални протести, които се случиха през изминалата година у нас. Достатъчен е коментарът на @nervnata в Twitter тук и тук. Оригиналната корица на Time не е просто за протестиращия, а за всички, които работят не само за собствения си интерес, а и за общото благо – било то като информират и организират другите в акции и протести, като влагат доброволен труд или подготвят алтернативни концепции. Затова на всичките няколко-стотин харесали „алтернативната корица“ в Svejo, Facebook и Twitter, ще предложа следните няколко линка. Участието в някоя от тези програми със сигурност ще ви нареди сред избраните от Time за личност на 2011:

  • Приемни родители, осиновяване, работа с деца и още
  • Година на доброволчеството
  • Доброволчески обмен на Европейската Комисия
  • Програма за доброволчество
  • Бивол
  • BalkanLeaks
  • Lipsva.com – с разлепяне на плакати на изчезнали и споделяне на информация
  • 11 коментара

    1. Pingback: Alexander_C
    2. Само не разбрах защо някои приемат корицата (алтернативната) толкова лично, че чак и се обиждат?

    3. @Орлин – Защото някои хора правят нещо. Както писах, корицата сама по себе си е изказано мнение. Дразни обаче факта, че толкова много го споделят без да погледнат по-дълбоко и без самите те да са си мръднали пръста да помогнат на някого.

    4. „…толкова много го споделят без да погледнат по-дълбоко и без самите те да са си мръднали пръста да помогнат на някого.“ – Това винаги е било проблем в България, нали? А дали на корицата не са точно тези хора? Чашката е просто изразно средство, предполагам не е нужно да се тълкува всичко толкова буквално. Корицата сама по себе си е някакъв абсурд – „Личност на годината: Непротестиращия“. Също както е абсурдно хора, чийто гражданска позиция се простира в рамките на фейсбук да споделят тази корица там или където и да било другаде, по този начин вярвайки че са активни граждани. Точно в този абсурд, може би, е иронията на автора. Или поне така ми се иска да вярвам.

    5. @Орлин – дали е ирония на автора – да, може би. Не посещавам често въпросния блог и нямам много впечатление. Но дори да е ирония, видимо доста хора не са го разбрали. Мислех да започна статията с коментар, че самите приказки за липса на протести и доброволчество, ги убиват по свой начин.

      Ако говорим конкретно за протестите, да подпалваш държавата както се случи в Тунис и Египет и както се случва сега в Бахрейн е едно нещо. На определен етап в държавността протестите и темите, които се обсъждат не са толкова прости и праволинейни, че да можеш да насочиш автомат към тях или да ги скандираш в 5 хипнотизиращи тълпата думи. Писах за това преди 2 години покрай протестите тогава:
      Павета, барикади и защо размера няма значение

    6. @Боян Юруков – KAK OSHTE VI TARPYAT V PARLAMENTA.ZASHTO NE MI PRODADESH KOMPYUTARA SI ,ZASHTOTO NISHTO NE STAVA OT TEBE.

    7. @ALMANZOR – мисля, че ме бъркаш с някой. Не съм депутатът Юруков, нито няколкото политика с тази фамилия. Нямам дори роднинска връзка с тях.

      @Руслан Трад – не обидени. Просто показвам, че не са прави. Впрочем видя ли това: http://twitter.com/yurukov/status/148090026562035713

    8. То явно 2011 беше година на абсурдите. Мисля че идеята може да е взаимствана от абсурдността на фен-анкетата „Футболист на годината“. Корицата е просто следващата нота.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.