Ама кажи тънкостите на фейса

По принцип не пускам лична кореспонденция, освен когато не съм питал нещо специално за блога, но има няколко извадки, за които не мога да не споделя. Става въпрос за типични мейли, вариации на които получавам през ден с въпроси от типа. Как става това, как става онова. Но да започнем…


1. Здравейте, виждам, че сте доста наясно с някои техники във Фейсбук, та реших да Ви попитам следното:
Как да увелича максимално „видимостта“ си?
И второ не по – малко важно нещо – вече 5 пъти ме наказват с по 30 дни без възможност да изпращам покани за приятелство, като ТЕ не могат да знаят в какви отношения съм с човека отсреща. Това е цензура!!!
Въпросът ми е към кого да се обърна или оплача или има някаква хитринка?

Предварително благодаря. Поздрави

Първо, това, че съм писал няколко статии за нещо не означава, че съм доста наясно. Имам самочувствието, че съм напред с материала, но една остаряла статия за сигурността във фейса не значи нищо в общия случай. Второ, ако някой го наказват няколко пъти за по месец, значи нещо определено не е наред в пред-мониторното устройство. Едно е да поканиш 100 човека, а друго е 1000. Има модели на поведение, които се засичат и блокират. Не знам въпросния какво е правил, но аз съм разпращал полу-спам на 400 човека (които познавам лично; е сега, имам 1200 добавени) и пак не са ме блокирали. Затова каквото и да правите – не го правете. Трето, ако искате съвет за популяризиране на марка, фирма или личност – имам два. Единия е – четете! В мрежата има достатъчно информация, списъци и обяснения. Никой няма да го сервира по-сдъвкано от това. Втория е – наемете професионалист. Ако наистина искате да ви се свърши работа, с четене няма да стане. Обърнете се към тези, които имат вече натрупан опит. Предвид пазара в България на тези неща, надали ще ви излезе скъпо, ако платите лично на някого. Запомнете обаче, че резултатите никога не са гарантирани, както във всяка реклама.


Zdrasti..
Ot izvestno vreme nemoga da se vpi6a v skype si, potursih informaciq v internet, no nishto ne otkrih . Problema e sledniq – edna ve4er izkliu4ih kompiutura si ot kop4eto 0 i 1 , gruba gre6ka, no bqh qdosana i go napravih zada izlezna po burzo ot skype.Sledvashtiq den kogato iskah da se vpisha izlezna slednoto suobshtenie “Provaleno sglobqvane na bazata ot danni na skype. Veroqtno drugo kopie na skype q polzva“ Deinstalirah skype i go instalirah nanovo no bez uspeh ..zatova ako moje da mi pomognete ..

Взех един от най-скорошните. Ако сте като мен и сте сляп за шльокавица – в общи линии не може да си влезе в Skype-а. Айде пак списъка… Първо, ако искаш някой да ти отговаря на мейлите, pi6i na kirilitsa! Второ, това, че съм писал статии за Skype и проблемите около него, не ме прави техен отдел поддръжка. Помагах по едно време, но писва. Особено след като Microsoft се хванаха за тях като удавник – сламка. Трето, всички имаме проблеми със Skype-а. Следи новини, форуми и самите съобщения на Skype. Има си страници на български дори, където помагат. Не, няма да дам линк – има си Google за целта.


Всички от типа: кажи как да си направя сайт / можеш ли да ми направиш / искам да стана спец бързо / искам нещо като Facebook+Twitter+Skype+Муцунки наедно

Сега, едно е да ме питат за съвместно участие в даден проект – на тези се радвам и въпреки, че нямам време да участвам се опитвам да помагам с проекти като BrainstormMonk, например. Не мога обаче да тръгна да преподавам по мейла (или не дай се боже да ми звънят през вечер на Skype-а) как се прави сайт и къде да търсят информация. За това пък има толкова много ресурси, че не е истина. Само да погледне човек (и да познайва малко английски). За нови блогове помагам – коя платформа, каква тема, от къде да започнат и прочие. Тази книга е доста полезна в случая. Останалото обаче е много несериозно. Най-несериозно е да мислите, че може да направите нещо като Facebook+Twitter+нещо там. Ако се чудите защо – попитайте в коментарите и ще ви отговорят.


Знам, че нещо много хейтвам напоследък, но малко ми се насъбра тези седмици. Не е само заради мейлите, но и за цялата атмосфера в нета. Има много теми, които искам да коментирам, но толкова ми бушуват мислите, че не излиза нищо смислено, което да вкарам в думи. И така си минава… Май трябва да започна да ги пиша тия неща. Ама без да ме разпъвате после, ок?

10 коментара

  1. Всеки може да прочете нещо в нета, но друго си е да попиташ авторитетен блогър :-).

    Молбите за съвет, с които се обръщат към теб, не могат да се сравнят с тази, която получих онзи ден от моя контактка във фейсбук – да кажа откъде да се намери специална 13-местна линейка, която да се закупи за нуждите на кабилите в Алжир, понеже общността на кабилите във Франция не могли да намерят такава линейка. Аз изпаднах в шок и попитах дали създавам впечатление на човек, който разбира от всичко и получих отговор „да“ :-). Та това е блогърската съдба – ще ни питат какво ли не…

  2. Е, защо да не може фейсбук+туитър+линкедин – на мен ми звучи пИрфектно… 😀

    @Светла преди няколко месеца гледах такава из автокъщите по околовръстното във Варна 🙂
    В София в кв.Хаджи Димитър има една в двора на една къща покрай СОУ-то… глей колко съм напоителен 😀 😛

  3. Има много странни мейли, което е нормално – не може всеки да разбира от всичко. Дори е похвално, че питат и търсят. Но е малко странно да питат без да са потърсили никаква информация в нета, при условие, че има страшно много. Може би факта, че има толкова сайтове по темата е объркващ и затова търсят някой да им го сдъвче, но не става. Истината е, че ако на човек не му се занимава, трябва да се обърне към специалист по темата. То в сферата на социалните мрежи нямаме още професионалисти де – само гурута, но както и да е.

    Интересното е, че като им кажа всичко това, някои ми се сърдят, че ги „отрязвам“ и не им помагам. Впрочем не и този дето ми писа първия мейл – той благодари и каза, че ще потърси PR специалист. Останалите да се сърдят.

  4. Здравей

    Искам сайта ми да излиза на първо място в Google, може ли да ми дадеш идея как да стане? :)))

  5. На твое място бих взимал скромна такса срещу всяка консултация и не бих се мръщил, че ме считат за авторитет, тъй като давам всички признаци да съм такъв 🙂 Пък и така непрекъснато ще научавам нови неща – рисърчвайки, докато ми плащат, за да помагам на другите. Всички печелят. Друг е въпросът ако нямаш никакво време да се занимаваш. Но тогава всички обяснения по-горе стават излишни. Нямаш време и толкоз! Поздрави и успех!

  6. @asktisho – хрумна ми по едно време и от една страна е идея, но от друга – никой няма да плати. Ако повече хора използваха epay или paypal, щеше да могат да се превеждат дребни суми за подобни консултации. Но като се замислиш – тези, които ги ползват и които по принцип биха дали пари за това знание и опит, направо биха търсили специалист, а и най-вероятно знаят къде поне да търсят. също така, това ще ми губи твърде много време, за да си заслужава. Ако имаше толкова хора готови да платят, щеше да има достатъчно да достатъчно да предлагат.

  7. Противоречиш си, нали вече си набеден за #специалист, така или иначе. Ще ти плащат и още как – това консултацията знаеш ли коко кафета поема?!

    Последният ми шеф, за когото правех уеб, но успоредно вече работех и за настоящата компания с маркетинга.. казваше „Що не можем да те клонираме, а?“ 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.