Европа в числа и балони

отворени данни, open data, guardian, българия, графика, визуализация, икономика, население

През Twitter акаунта на евродепутатката Антония Първанова открих една прекрасна визуализация на Guardian за различни параметри на живота и населението на Европа.

(натиснете бутона горе вдясно на графиката за цял екран или линка отдолу за оригиналната статия)

Източник: Guardian

От тези данни проличават няколко интересни и някои вече известни неща:

  • След 50 години ще намалеем най-много в проценти спрямо останалите страни
  • Очакваната продължителност на живота ни е сред най-ниските. При жените сме на последно място. Тези данни се потвърждават от статистиката за сърдечните заболявания у нас
  • Имаме най-малко сватби в процентно отношение, която говори срещу тезата, че сме твърде традиционалисти
  • Заедно с Румъния живеем най-много хора в едно жилище – 2.9. Не разбирам обаче, защо това е лошо – така, например, се намалява разходът на енергия
  • Според тези данни, сме на последно място по мъже живеещи с родителите си – 60%. Интересно е, че жените са 30%, което може да се обясни с млади семейства местещи се в къщата на родителите си
  • По брой доктори сме на едно ниво с Германия, Франция, Италия и Испания. Единствено Италия, Австрия и Литва ни задминават. Това говори, че не недостигът на лекари е проблема, а лошата организация на болниците, личните лекари и здравната каса
  • По брой случаи на насилствена смърт на всеки 100000 души сме надолу в таблицата. „Богатите“ страни като Германия, Франция и Англия ни задминават в пъти. Другаде, четох, че това е вярно и за обирите
  • Икономическите данни са ясни – последни по заплати, последни по БВП в абсолютна стойност и на глава от населението, предпоследни по цена на живот, но с добър дефицит, инфлация и безработица спрямо останалите
  • 13 коментара

    1. Не знам само колко са актуални тези данни за България. Според последното преброяване вече сме с около 300 000 по-малко.

    2. Да, наистина нищо ново под слънцето.
      Колкото до данните за убийствата, обирите и физическото насилие в България, аз лично съм убеден, че българската полиция не е способна, а и не желае да води точни статистики. Така че в това отношение съм наистина скептик. Най-вече защото много мои млади приятели бяха погребани без аутопсия, а аз и близките ми сме били ограбвани, мамени и пребивани без полицията да обърне никакво внимание на жалбите ни.

    3. @Кирил Кирилов – данните са от Евростат. Някои са от 2008, а други от 2011.

      @Сандо – воденето на статистика е подобно в други страни – процентът на обявените обири на дребни неща също е малък. За насилието – тук вече са си точни. За докторите мен ме учудва – всички се оплакват , че не стигат лекари и медицински сестри, а се оказва, че сме сред първите. Проблемът е, че липсва организация.

    4. Наистина много интересно и нагледно. Аз обече не видях да има данни за грамотноста и образованието, защото мисля си и в тази област също отстъпваме много от средните за Европа нива.
      Проблемът с докторите е, че ги има много в големите градове, а в малките населени места няма и санитар дори. Може би точно организация и по- смела здравна реформа ни трябва.
      За престъпността незнам, но имам усещането, че измамите и кражбите на дребно в България леко намалят в последно време. За сметка на това възраста на хората извършващи убийства и насилие рязко е паднала. Само от пъследните месеци си спомням за няколко убийства извършени по особенно жесток начин от непълнолетни.
      На мен би ми прадставлявало интерес да видя подобна графика за използването на велосипеди като алтернатива за придвижване.

    5. Ще си позволя все пак да запазя скептицизма си, защото откраднатата кола на сестра ми например не бе внесена в графа „кражби“… Та дори до ден-днешен българската държава изисква от сестра ми МИТО – все едно сестра ми е ПРОДАЛА колата си, а не са й я откраднали :-))))

      Та, аз лично бих искал да знам най-вече колко са тези хора в Бг, които са като мен и знаят, че въобще няма смисъл да ходят да подават жалби…
      Защото последната ми жалба бе върната поради липса на документи, които никой не ми поиска дори при подаването на жалбата.
      Иначе за преиздаване на документи също ме връщаха – защото не съм бил минал на медицински преглед, който по принцип също никой не ми беше заръчвал да минавам. За сметка на това служителката в ПОЛИЦИЯТА ми препоръча лекар, който ще ми издаде необходимия документ без да ме преглежда… и срещу скромна сума…

      Ще ме прощаваш, но точността на статистиките, водени може би от същата тази дама за, например, корупцията ВЪОБЩЕ не ми вдъхват доверие…

    6. @Николай Кръстев(kunstdrom) – Има една друга визуализация на Google:
      http://www.google.com/publicdata/home
      Там има много различни данни и не отстъпва на тази. Има го и образованието.

      @Сандо – тук си прав наистина, но има я и обратната страна на нещата – ако никой не подава сигнали за корупция и кражби, всичко ще изглежда ок. Все едно нищо няма.

    7. Да, така е. Но двете неща са свързани – човек дори и да подава сигнали за корупция и кражби, ако никой не му обръща внимание, рано или късно ще се обезкуражи и ще престане да хвърля енергия на вятъра в една нефункционираща система.
      Иначе за да намалим престъпността, най-лесно е да преправим статистиките с един-два критерия… Правят го дори и в Западна Европа. Например за да намалят смъртността по пътищата, скъсяват срока, в чиито рамки един починал след пътна злополука човек се счита за жертва на злополуката, т.е. ако човекът почине до три дни, се счита за жертва на злополуката, след три дни обаче вече влиза в друга статистика. Подобни шашмалогии правят и с джебчиите – ако ти откраднат портмонето и знаеш със сигурност, че са го откраднали в метрото, но не си видял джебчията, има голяма вероятност инцидентът да бъде каталогизиран като „изгубена вещ“ и да те пратят да пасеш трева.
      Само че едно е да бъзикат срокове и критерии, а съвсем друго да те карат да плащаш мито за колата, която са ти откраднали, та дори и да ти пращат препоръчани писма със заплахи в чужбина :-))) Аз казвах тогава на сестра ми да даде държавата под съд в Страсбург, ама тя не ме послуша. Жалко! А можеше да си купи чисто нова кола с парите на българските данъкоплатци!

    8. Pingback: Eli H
    9. стига сте ги гледали тези статистики, нищо не казват 🙂

    10. @Сандо – в крайна сметка всичко опира до прозрачност. Затова от сума ти и време напирам полицията да пусне отворени данни – анонимни записи за всяко престъпление, което се случва при тях – обири, джепчийство, катастрофи, побоища и прочие. Може да имат относителни географски координати и общо описание. Има начин да се анонимизират достатъчно, че хем да са полезни, хем да не пречат на хората. Така не само самите ограбени/нападнати ще могат да видят дали оплакването им е влязло в системата, но и всички останали ще виждаме как е разпределена престъпността в градовете и как се работи по нея.

      За тази цел обаче трябва коренна промяна в мисленето на МВР. Затова сега съм се фокусирал върху това да пуснат информация само за катастрофите по пътищата – на кои географски координати какво се е блъснало, има ли жертви, алкохол, наркотици, с каква скорост и прочие. Така ще се идентифицират проблемите участъци и самите ние ще се борим пред местните власти за реконструкция или промяна на пътищата.

      @стир – не си прав. Често не са точни, но като знаеш откъде идват, можеш да си направиш правилите изводи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.