Интервю със създателите на BulgariaTravel.org

Написах последната си статия за новия сайт на туризма часове след като беше пуснат в мрежата. Може да видите самият сайт на адрес BulgariaTravel.org. Бързо след това се събраха много коментари в Twitter и в други блогове. Някои посочваха проблеми, а на други им хареса общия дизайн на сайта. Тъй като имаше доста въпросителни, а и заради миналите скандали около този проект, зададох няколко въпроса на Йордан Йорданов, който е управител на консорциум ДЗЗД „България Травъл 2010“ изпълняващ обществената поръчка на МИЕТ.

Днес от 13:00 пък в Гранд Хотел София министерството отпразнува Световния ден на туризма. Там проекта е бил представен и една от реакциите може да прочетете в Дневник. Нямах възможност да присъствам, но се надявам, че ще видим промените, за които говорим тук с г-н Йорданов.

Напомням, че всеки може да изпрати предложение или критика на специалния формуляр към проекта. Доколкото чух отговарят навременно и ще вземат под внимание сигналите.

Колко ще продължи бета фазата на сайта?

Бета версията на новият туристически портал ще продължи за период около 30 дни през който период ние ще събираме, обобщаваме и анализираме всички постъпили коментари, бележки, препоръки и предложения от страна на потребителите на новият туристически портален сайт.

Предвиден ли е ресурс за промени в дизайна и функционалността, когато посетителите посочват съществени проблеми?

Изпълнителя ДЗЗД „България Травъл 2010” е предвидил ресурс за промени по дизайна и функционалността на новия портален сайт в следствие на постъпили коментари, бележки, препоръки и предложения от потребителите на порталният сайт, разбира се след съгласуване и одобрение и от страна на Възложителя в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Очаква ли се сайта да се валидира по W3C и да се оптимизира за натоварване на сайта (gzip, javascript накрая на статиите, expire на ресурсите, sprite-ове и прочие)?

В техническото задание от страна на Възложителят (МИЕТ) не бе заложено изискване изпълнителят на тази обществена поръчка да извърши валидиране на новият портален сайт по W3C.

Отправил съм въпроса към колегите от МИЕТ дали в продължението на проекта „Мултимедиен каталог на туристически обекти и електронен маркетинг на дестинация България” е предвидена дейност по извършване на валидация по W3C и щом получа отговор от тяхна страна ще ви информирам своевременно.

Относно оптимизирането на новият портален сайт (ако говорим за SEO оптимизация) сме провели предварителни разговори с г-н Огнян Младенов, когото смятаме да ползваме като основен консултант по тези дейности и през следващите 3 месеца предстои да се извърши SEO оптимизация на новият туристически портал!

Направихте ли usability тестване във alpha фазата на сайта на сайта?
Беше ли направено такова сред целевите групи на сайта – български и чуждестранни туристи?

През май 2011 г. беше извършено тестване на портала във alpha фаза. Тук ще намерите доклада от извършеното тестване.

Как бихте обяснили на хората в няколко думи защо сайта струваше 1.5 милиона?
Каква част от снимките и клиповете са направени от консорциума и каква е закупена от готови архиви?

За да отговоря на първият от двата въпроса и най-вече да бъде обяснено на обществеността защо сайта струва 1,464 646 лева ще започна от там, че проекта е огромен по обхват и създаденото съдържание и мултимедийни компоненти са много голям брой като всичко това е преведено (а видео клиповете субтитрирани и дублирани) на осемте чужди езика поддържани от новият портален сайт – английски, немски, руски, френски, испански, арабски, японски и иврит.

Моля да прегледате презентацията на новият портален сайт и сам ще се уверите, че е извършено огромно количество работа в продължение на 7 месеца. Можете да видите и видео презентацията тук.

По вторият въпрос отговорът е следният, почти 95 % от снимковия материал и видео клиповете са авторски, т.е са заснети специално за проекта, малка част около 5% са закупени – основно поради сезонността (проекта не обхваща една цяла календарна година за да могат да се заснемат всички 450 обекта в четирите сезона).

Как бихте разбили разходите по проекта – колко пари са отишли за дизайн и програмиране; за тестване; за създаване и превод на текстовете; за мултимедията?

Не бях сигурен дали имаме право от наша страна да обявя подобен вид информация без разрешение от страна на Възложителя (МИЕТ), задал съм въпросът към колегите от МИЕТ и след получаване на становище от тяхна страна ще ви информирам подробно по този въпрос.

Само за ваша информация ще споделя, че преводите на осемте чужди езика на статиите за представяне на 450 обекта от мултимедийният каталог, преводите на 115 те събития от календара на културни събития, преводите на осемте езика английски, немски, руски, френски, испански, арабски, японски и иврит на мултимедийните компоненти (брошури), преводите на осем езика на 22 та маршрута, преводите на осем езика на имената на 6 120 снимки и дублажът на 52 видео клипове на осемте чужди езика, както и субтитрирането и преводите на осемте чужди езика на още куп неща възлизат над 400 000 лева. Превод на една страница 1 800 знака на японски език струва 29,50 лева. Преводите и редакцията на цялото съдържание на новият портален сайт са извършени от native speaker.

Предвидена ли е в поръчката поддръжка на сайта и какво включва тя?
Промени в дизайна; преводи на нови текстове; базова поддръжка на сайта?

Ангажиментите на ДЗЗД „България Травъл 2010” по договорът за изпълнение на проекта включват 12 месеца гаранционна 7/24 поддръжка на новият туристически портал, която включва огромен брой дейности по денонощна поддръжка на портала. Посочвам ви една малка част от тях. Всичко това включва промени по дизайна и ограничен брой промени по функционалността.

17 коментара

  1. Колкото повече чета, толкова по-ясно става, че тези хора нямат хал хабер от уеб дизайн, а МИЕТ принципно от нищо нямат хал хабер.
    С толкова езици и да пропуснеш гръцки и румънски, сръбски… (това е в двора на МИЕТ – от тях е заданието).

  2. @Иво Апостолов – не мога да преценя колко разбират от дизайн, но сайта определено има доста за оправяне. Дано да се вслушат в съветите и да го оправят.

    Впрочем след малко заминавам на път и няма да имам нет около седмица. Затова няма да мога да отговарям на коментари и да освобождавам такива маркирани като спам. Ако не си виждате коментара, значи се е случило последното.

  3. Важно си е да пробием японският пазар! А пък еврейският превод…ох, не ми се говори! Без да обиждам господина, защото каквото поръчали-това и направили, но всеки оптимист решил да прави сайт от каквото и да е естество гони няколко неща – валидация, оптимизация, популяризация. Повторението, че е на осем езика ми идва малко в повече, а по-важното е тези описания на маршрути и тн в крайна сметка колко страници са? Ако приемем средна цена 20лв/страница, то се оказва, че сайта съдържа 20 000…
    Да са живи и здрави, в крайна сметка други, които хал хабер си нямат са разписали сумите!

  4. Изборът на езиците показва, че по министерствата живеят в страната на чудесата. Определени хора се разхождат надрусани из нашата родина и им се привиждат заможни израелски туристи говорещи на иврит.
    Относно цената: случайно участвах в превода на един сайт от немски на 14 други езика. Всички преводачи бяха студенти и без специално образование или преводачески опит. За всеки език имаше по двама души, които се проверяват взаимно. Ако плащаха за българския 50 000 лв, аз и колегата щяхме да сме доста богати хора.

  5. Прочетох приложения доклад. Ако беше направен истински юзабилити тест (а не фокус група) нямаше да се стигне до казуса с ползваемостта на бутона „Език“ – да спомена само този пример, защото е очеваден. И е common sense, не е нужно да си „експерт“, за да хванеш това! В посоченото изследване не е ангажиран нито един чужденец. За сметка на това има експерти по европроекти. WTF?

    Излиза, че най-голямото перо в разработката е преводът! Вместо да направят версии на български и английски и да го тестват с повече от онези двайсет човека (вкл. чужденци), консорциумът е похарчил стотици хиляди за превод нещо, което тепърва ще се оправя? Лепиш тапети, когато знаеш, че ще пренареждаш арматура? Common sense бе хора!

    Езикът на сайта е комбинация от добрите традиции на Балкантурист и учебник по родинознание. Това не може да е език на туристически портал. Ако ще да е „официалният“. Формулировките на „динамичната страница“ Географско положение (не съм специалист по SEO, но това е престъпно за тия пари!) са кошмарни: . Може ли някой от господата да ми каже намират ли следния си текст за привлекателен:

    „Астрономическото географско положение обуславя и сравнително големия ъгъл на падане на слънчевите лъчи, което определя страната ни като слънчева.“

    Не, сериозно, какъв трябва да си, за да харесаш и платиш за израза „Слънчева България“, формулиран по горния начин?! Представата на чиновника за „информативност“ може би? Или изпълнителните са отбили номера, като са поръчали на бай „експерт“ да копира нещо от учебника, че са го и размножили на още 8 езика срещу 400 хил. лева? Поне преводите (английски и руски) са точни и няма фрапиращи грешки, пак мерси.

    Бих им простил сумата, но този сайт не върши работа, защото е направен не за потенциални клиенти на Дестинация България, а за чиновника.
    Всички добри намерения отиват канала заради некомпетентността на Клиента от министерството и аматьорската реализация на изпълнителя.
    И не говоря въобще за техническата част. Не, България не става по-симпатична с този продукт, съжалявам. Ниска ви е летвата, господа. Винаги е била.

  6. А, и кое е USP-то на България като туристическа дестинация? Някой знае ли? Интересно ми е да зная.

    От този сайт аз не разбрах защо да посетя България.

    Защото в страната има пейзажи и фолклор и манастири?
    Заради „сравнително големия ъгъл на падане на слънчевите лъчи“?
    Заради прозрението, че носиите се делят на мъжки и женски?
    Заради това, че имаме десетки КПП-та, изброени в блоков текст?

  7. Хаха :)) Опитвам се да се сетя за една държавна поръчка за сайт, в която паричките не са дадени на „нашите хора“. И едновременно с това не мога да се сетя за поне един отлично функциониращ портал… Ако всичко е изхарчено по правилата няма ли начин да им се направи една проверчица? 🙂

  8. Това е цитат от фото форум.
    ======================================================
    Понеже тука стана дума за брой снимки по Х лв. ….
    На мен ми се обади преди около 3 месеца някаква девойка, която се представи като „мениджър на проекта за новия туристически сайт на България“ и ми поиска снимки от община Несебър. Телефонът ми й дали от общината, защото там са грамотни хора и знаят, че не мога да „дават“ снимките, коит съм им дал/продал с определена цел. После разбрах, че въпросната девойка била много напориста и много държала да й дадат снимки сега и веднага, защото така трябвало…
    Пак същата девойка пред мен настоя, че трябвало да им ПРЕДОСТАВЯ нужните им снимки, защото те имали сертификат от министерството на туризма, в който се казвало, че всички в страната и по света трябва да им съдействат, защото те правят рекламата на туризма в България!
    Аз в началото не разбирах… Всъщност много добре разбирах, но някак си не възприемах, че може да има подобна наглост. Естествено, категорично отказах да им „предоставя“ снимки, казах им, че трябва да си платят както си плащат всички останали мои клиенти. Тая каза, че БЮДЖЕТА Е ОГРАНИЧЕН и те НЯМАТ ПРЕДВИДЕН БЮДЖЕТ ЗА СНИМКИ, затова са принудени да искат от тук-там… Каза още, че имали няколко фотографи на заплата, но те не насмагали да снимат, а снимките им трябвали веднага….
    Аз може да съм от село, но знам, че в подобни проекти не само има бюджет за снимки, ами точно бюджета за такива нематериални разходи се раздува неимоверно много и точно от там остава голямата печалба.
    Тия бяха решили явно да приберат всички пари, до стотинка….

  9. Аз бих искал да видя имплементирането на rel=“canonical“. Не е приложен, а от доста време вече , работи и на cross-domain ниво.

    Началната страница има duplicate. Както и всички начални страници. Ако не е възможен 301, canonical link element е достатъчен за обособяване на канонична версия и консолидиране на линкове.

  10. Pingback: Отвратителният официален туристически портал на България | Крис - личен блог
  11. @Иво Апостолов

    Задължително! 🙂 трябва да има версии на румънски и гръцки, защото двете страни са на първо и второ място по посещение у нас за 2011!!!

  12. А днес, само 5 години по-късно, сайтът вече е „зарязан“ – последната актуалност, която е публикувана е от февруари 2015!!!; няма кой да отговаря на запитванията от чужденци във фейсбук – хората искат да посетят страната и искат съвет!!!
    Жалко за големите приказки, но по-лошото е, че има хора, които чистосърдечно са работили за каузата и сега трудът им е буквало прах на вятъра…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.