Изключително добър предизборен клип на Кунева

Днес сме на предизборна тема и реших да споделя с вас следния клип. За начало, не искам да дискутираме Кунева и кампанията й, въпреки че и до там ще стигнем.

Вижте клипа.

Това е нещо абсолютно различно в политическата ни реклама и то на много нива. Първо, изоставя героичните погледи и обещания. Второ, работата с камерата и цветовете са прекрасни. Трето, комбинира много добре историята на един човек, емоционалната връзка с музиката, чувството на самата музика и бедността в квартала. Четвърто, показва една различна картина за въпросния пенсионер освен клиширания, но за жалост до болка верен, разказ за бедните изстрадали пенсионери. Пето, заиграва с политическото послание. Това е наистина един много добър предизборен клип, който донася нещо ново е политическата реклама у нас.

Не че Кунева също няма клиширани клипове като този на Плевнелиев от днес. Има и то много. Разликата е, че тя има този един, който определено ми направи впечатление. Факт е, че той е първи и надали някоя от другите партии ще направи нещо подобно. Това ми прави впечатление по една важна за мен точка – свободомислието. То може да е качество не непременно на кандидатите, а на екипа им. Важно е обаче, че са го одобрили като арт проект, което само по себе си говори много.

Тук обаче има един риск. Отидох на страницата й във Facebook, за да я поздравя за клипа и забелязах, че точно два часа преди тази статия е написала следното:

Благодаря за подкрепата! В понеделник сме в … Пътят към победата е дълъг, но ние ще го извървим – заедно с вас и с истинските герои на деня, като бай Кольо

Героите на деня. Следих внимателно кампанията в щатите и първото нещо, за което се сетих четейки това са „обикновените герои на Америка’. Това са хора, които предизборните щабове поемат като символи на една или друга реторика и впрягат като водачи на общественото мнение. Въпреки, че нито за момент не бих дръзнал да сравнявам бай Кольо с Джо Водопроводчика, ако приемем горния цитат за стъпка в тази посока, то тя ще е много грешна. Този тип издигане на една личност, която да олицетворява идеите и желанията на една цяла прослойка от обществото е отблъскващо за всеки здравомислещ човек. Искрено се надявам, че съм разбрал погрешно краткия й статус.

Но все пак вижте клипа. Наистина е добър. Искам да видя повече такива и от другите партии. Нека направим арт-политическо-медийна война. Малко да е по-интересно този път.

Ето още един такъв, който открих докато пиша това. Пак на Кунева.

24 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Elena Stoycheva
  3. Страхотни са и двата клипа на Меглена Кунева!
    Надявам се този изборен сезон да наблюдаваме повече творчески и интересни кампании, а не традиционната българска война с компромати…

  4. Да и двата клипа са страхотни. Най тъжното е че подобни творения не са нищо друго освен манипулативни добре замислени трикове. Също така, както ти сам спомена, това е работа на професионалист и според мен в никакъв случай не може да заключиш че Кунева е „свободомислеща“ след като е позволила проект като този…Проект като този, е толлкова добър и най-вече толкова различен от останалите, че съвсем ясно ти гарантира мин +2%. И Първанов щеше да му даде „gо“ 😀

  5. Мисля че надценяваш идеята на предизборните клипове в България. Тук те имат за цел не толкова да поднесат някакво послание, а се правят просто за да има нещо, което да насища ефира с името на кандидата. Колкото и да са добри клиповете на Кунева, те няма да предизвикат желания ефект, защото народа е свикнал на друго. Поне мнозинството де.

  6. @eleonita – Определено се надавам. Най-малкото ще направи кампанията по-малко отблъскваща, а може и да постави сцена за обсъждане на истинските проблеми, а не кой каква сестра имал.

    @Bogdan – Може и да си прав, но аз го разглеждам от друга гледна точка. Представи си фирма, която има страхотен сайт, участва в състезания като БГ Сайт с него, започнала е кампания в социалните мрежи и се опитва активно да пише там. Този сайт, който и страницата във фейса, например, определено не са дело на шефовете на фирмата. Разликата е, че те имат визията да инвестират е нещо подобно. Може да изглежда лесно отстрани за хора с отворен поглед към света, но за останалите това е нещо доста трудно.

    @nik666 – от гледна точка на ефекта не знам доколко можем да го предвидим. Сам виждаш, че няма нищо подобно в БГ. Не съм сигурен дали ще въртят тези два клипа по телевизията, но според мен ще имат ефект. Сам каза, че народа е свикнал с нещо различно. До болка са ни познати героичните погледи и възгласи от рекламите. Затова мисля, че този ще направи впечатление. Ако не на всички, то поне на част от хората.

  7. Тези клипове ги гледах преди 2 дни, тъй като сестра ми беше част от кампанията на Кунева във Варна, за това и съм малко пристрастен, но и трите клипа които ми показа (има още един с едни лодки и риболовци) ми се сториха … много различни. Различни от всичко.

  8. Не разбрах каква е връзката между Кунева и Кольо. Не виждам и смисъл от кампания или дори гласуване, защото президентът беше ясен преди още ГЕРБ да са го обявили.

  9. клиповете са интересни, но едва ли ще са достатъчно ефективни (хората няма да разберат за какво са). Това, което ме подразни е, че говорещият упорито казва „шъ“ вместо „ще“ или най-малкото така се чува, което е все така неуместно.

  10. @градинко – не е съвсем така. Напомниха ми, че през всички избори за президент до сега не се е знаело до последно кой ще спечели. Помниш ли как Първанов дойде на власт? Кунева и Плевнелиев и мат няколко важни коза и всичко зависи как ги изиграят.

    @gamar – всяко послание е насочено към някой. Мисля, че това тук ще подейства както на хората ценящи подобни арт проекти, така и на пенсионерите. Има една нотка за славното минало от младините им, която мисля, че е заложена с тази цел.

  11. „Първо, изоставя героичните погледи и обещания.“

    По повод обещанията ми се струва, че Първанов и Борисов вече наложиха в политиката отбягването на предизборни дискусии и отмятане на поети ангажименти.

    Затова ми се иска само да ви попитам: не смятате ли, че е важно да се правят обещания и, независимо дали вашият отговор е да или не, защо смятате така?

  12. Много ми стана интересно мнението ти, Боян. Значи аз така разбрах постинга ти: дайте да правим клипове като че снимаме Маями (всъщност става много лесно, лещи с поляризатор и филтър за цвят и малко засенчване в горната половина, тук таме мятаме пост ефекти със замазване (а и останалите също могат да се добавят пост фактум, по-евтино излиза даже) за да покажем колко сме различни и заслужаваме. Да беше направила и една предизоборна песен с няколко тръскащи се чалгаджийки на по 18, да покаже и на младия електорат колко си струва да се гласува за нея, някой лъскав мерцедес, някой юнак с ланци и ехее..

    Всъщност Кунева ми е анти. От една страна разказва в медийносто пространство как дядно й е бил убит от комунистите, от друга страна е женена за син на партиец.. Човек, чийто роднини са загинали по този начин не се примиравя току така, освен ако не са фурнаджийска лопата. На мен на такова ми намирисва.

    Но да се върнем на клиповете. Вместо младите оператори и режисьори да се хабят да правят клипове за тия хиени, да вземат да направят такъв клип за някоя полезна за хората кампания. Казвайки това се сещам за онзи с шефа дето позеленя. По-отчайващо глупаво нещо не бях гледал.

  13. @Мартин – Важно е да се се правят обещания, за да се следи изпълнението им. Затова смятам, че проект като Politikat е прекрасна инициатива. В повечето случаи обаче се залага на голословието, което макар да прави впечатление на определена прослойка от обществото, не донася абсолютно нищо в политическия или изборния процес. Такива са обещанията, че хората ще са по-щастливи, че кандидатът ще е честен, че ще спре глобалното затопляне и ще върне носталгичното минало. С две думи – глупости. Аз съм за обещанията, когато не са пълнеж между усмивките пред камера и целуването на бебета.

    @Петър – Похвално е, че знаеш как да направиш такъв клип, но е факт, че не сме виждали подобен стил да се използва за политическа реклама. При това не само типа на клипа, а въобще историята и емоцията в него. Това са само инструменти, които съпровождат едно послание и на мен ми харесва как е поднесено. Що се отнася до посланието – всеки има право да решава дали кандидатът му харесва или не.

    @градинко – Никаква. Дава го като пример за „герой на народа“. Надявам се само да не се подлъжат по глупостите в американските предизборни кампании. Дано да не е наела PR агенция от щатите, че ще стане голям смях и срам.

  14. Видеата са хубави, но много глупаво са организирани. Изрових ги през официалната им страница. Сигурно има и още или ще излизат още. Ето четирите, които намерих:

    http://youtu.be/t9z6Mq7lR1s – шивачка

    http://youtu.be/gF1ycux-vP4 – рибари

    http://youtu.be/SbjFvv5EUVU – шипка

    http://youtu.be/ecyy8u2zNlc – някакво читалище

  15. @Милош Телев

    По какъв начин са глупаво организирани? Кое е глупавото?

    @Боян Юруков

    Хубав сайт имате!

    Пишете, че Кунева имало много клиширани клипове, като този на Плевнелиев. Посочете ми повече от един моля.

  16. и joe the plumber беше голям хит за МакКейн в една ужасно неизгодна за него кампания впрочем. не ми е ясно защо такъв тип кампания ще направи някого за смях. Не че този тип клип се доближава до Joe the Plumber де.

  17. @ivan влез на http://www.meglenakuneva.bg – горе има една лента с някои от клипчетата, но е адски трудно да намериш всички. и в канала им в youtube има толкова много и всякакви гадости, че ад. да си направят един канал/плейлист с всички от хубавите видеа и да се приключи.

  18. @Милош Толев
    Не знам. Аз като отида на сайта им има горе една голяма снимка в една рамкла и видео вдясно. Вляво на рамката има 4 кръгли бутона които сменят картината и респективно видеото.

    Когато кликна на мултимедия на първите 3 реда излизат всички предизборни клипове.

    Иначе за плейлистата си прав. На мен Шипка не ми харесва, много е cheesy. Рибарите ми харесват най-много. На Плевнелиев и Попова клиповете са очевадно много скъпи, а интелектуално са пълна соц. трагедия.

  19. @ivan – аналогията с водопроводчика я направих, заради думите, които Кунева използва, когато го спомена в статуса си,. Мисля, че достатъчно ясно става от статията. А за клишираните клипове – не съм ги гледал всичките, но по телевизията мярнах няколко преди време.

  20. Разбира се, че всичко има смисъл – не може да отречем визуалните качества на клиповете, макар че словесните послания, колкото и да си приличат (което рискува допълнително да ги банализира), да бледнеят на техен фон. Но за съжаление и аз смятам, че малко хора ще им обърнат внимание, именно защото се отнасят до политическа кампания, а не са предназначени за кино прожекция. Не съм фен на Кунева, но за мен проявената различност от екипа й, е плюс, макар не достатъчен. Клипът на Плевневлиев много ме разочарова, но надали това ще навреди на кампанията му. Нещо като принципа на пазарната икономика – търсенето определя предлагането. Не случайно изкуството не е масов продукт. Последните две изречения нямат нищо общо с Кунева и Плевневлиев.

  21. @Natalia – Очаквам и Плевнелиев да пусне по-добри клипове. От кампанията има още доста време. А и не са само клиповете – доста се говори как тези избори щели да бъдат насочени към социалните межди интернет като цяло. Досега виждам само плахи опити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.