Меме к’во?

Вчера беше рожденият ден на Доби. Всички го знаем. Тези, които „висим“ повече в нета, дори го разбираме. Много анализи се изсипаха за това от къде дойде, какво породи, какво подхранва и как ще свърши това вълнение. Защото признайте си – такова си беше – едно голямо вълнение. Не изблик на ненавист, не протест срещу нещо, не организирано събиране. Просто множество, което прави едно и също без особена цел.

Всичко това обърка много хора. Аз наблюдавах медиите. Както доста блогъри ще ви кажат (питайте в twitter), гледаме телевизия и четем (чат-пат) вестници, за да видим не само вчерашните новини, но и как са ги изкривили през собствената си редакторска призма и чувство за призвание. Медиите бяха най-объркани. Доби не се вписваше в опита им, в новините, които отразяват и дори в речниковият им запас. Нямаше политическа нишка, която инак неизменно се вплита и преекспонира във всяка история свързана със събиране на хора в България. И разбира се, нормалната човешка реакция за нещо, което не разбираме, е да му се противопоставим. Още повече, че участниците тук са млади хора, които висят в мрежата, а всички знаем, че в мрежата всичко е несериозно и дори опасно, нали?

Това беше и тонът, на който повечето телевизии и „официални“ интернет издания заложиха. С различни нюанси, разбира се – нали са независими от една друга! БТВ обаче поведе метафоричния обществен съд със „сензационни“ разкрития, че Доби не съществува. Такива съмнения имахме всички от самото начало и беше част от интригата. Небрежно подхвърлиха и че участниците в това меме тероризират хората живущи на този адрес и че се занимаваме с глупости. Разбирам ги също така защо леко жлъчно поканиха всички да чистят вместо да празнуват един измислен рожден ден. Все пак, това меме успя без никакви усилия да събере повече подкрепа в мрежата от тяхната кампания. Най-стряскащото за тях обаче беше, че развенчаният мит за Доби не уби желанието. На този етап вече нямаше значение дали има дори такъв блок или квартал. Вълнението не беше покосено от журналистическите им похвати и това ги обърка. Затова може би вечерта писаха:

Полицията се сблъска за първи път с подобна ситуация, в която десетки младежи си спретнаха среща, водени от Фейсбук. Избухнаха дребни спорове дали това е масово мероприятие или не. Поне в светлата част на деня до инциденти не се стигна.

Това имах в предвид като казах, че случилото не се вписва в речника им – не можеш да използваш думи като „избухна“ и да намекваш за размирици, когато говориш за 100-тина души помъкнали салфетки и салата.

Както и да е. Събраха се 100 човека, а 200 пъти повече са се записали в нета. Можеше никой да не отиде и пак нямаше да има значение. Това, което може би трябва да стане ясно е, че едно меме никога не е за определена личност или има някаква определена цел. Не е нужно да има. Трябва ли всичко, което правим да е с цел? Това, което видяхме около РД-то на Доби беше комуникация заради самата комуникацията. Точно общуване и събиране на идеи на различни хора ни липсва. В този проблем медиите са по-скоро пречка, защото те предлагат продукт за консумация. При това, в повечето случаи този продукт не е такъв, който трябва да те кара да се замислиш и да действаш, а просто демагогия върху проблемите на деня. Затова случки като тази са полезни – показват ни, че има достатъчно хора гладни за общуване извън сериозните теми на деня. И нещо повече – показват ни как да ги срещнем. Когато говорим на такова ниво, намираме общи неща, събираме идеи и приятели.

А троловете ще си тролят. Колкото повече ги храниш, толкова по-злобни стават.

И да, снимката горе няма нищо общо с конкретните водещи на БТВ в дадения момент. Ако не я разбирате, честит n00b ден и на вас.

22 коментара

  1. Pingback: Stefan Kovachev
  2. Pingback: Vesselina Tasheva
  3. Pingback: Asen Nenov
  4. Интересно и приятно представяш нещата. „Рожденият ден на Доби“ наистина показа, че една съвсем обикновена „кауза“ може да събере много привърженици. Сега, колко от тях свършиха работата е съвсем друг въпрос :-))

    Остава само да се научим да използваме неограничения потенциал на ентусиазма.

  5. Пускайте сайта , проганда трябва да има.Протестът срещу високите цени на горивата и храните ще е на 16.04 в цялата страна http://WWW.gorivo.NET Елате повече, нека се обединим защото заедно сме СИЛНИ .

  6. @Иван – не мисля, че може да се насочват много тези неща. Може да се пробваме, ама не става много. Това е една от ония сфери, където няма ‘best practices“. Разликата с блоговете, twitter и половината неща в нета е, че в мемета няма дори и гурута, които да наемеш да ти свършат работата. Единственото правило е, че се получава по случайност и само когато не се стараеш да стане.

    @Стефан – мисля, че изпускаш смисъла тук, но както и да е. Протеста срещу цените не виждам какво може да постихне – тези, които ги определят не се влияят от общественото мнение. Те са си просто монополисти. Единственото, което може да помогне според мен е да се изкара на светло кой участва в тези схеми, как се правят цените и прочие. Да се посочват действащите лица, а не да протестираме срещу някаква абстракция без идея за алтернатива или решение.

  7. Добито ама изобщо не събра повече подкрепа от кампанията за почистването – в едното участваха 100 души, в другото над 40 хил. Говоря за реално участие, не за дрънкане онлайн. И слава богу, че иначе щеше да е кофти признак за човешкия род:)

  8. @градинко – похвално е, че толкова хора са излезли да чистят. Не мисля, че разбра аргумента ми тук. Мемето е нещо виртуално. И 10000 да бяха излезли в Дружба, нямаше да има такова значение за мрежата. В нета обаче Доби придоби много повече популярност от почистването на БТВ и като човек, който се занимава с интернет кампании знам, че онези доста са се раздразнили от това. Това обяснява и отчасти реакцията им.

    Интернет популярността на една кауза в никакъв случай не съответства на реалните действия. Това не означава непременно, че това е само дрънкане или провал на една инициатива. Както казах, меметата и другите подобни водят до комуникация без цел освен самата комуникация. При тях ефектът остава online, не е измерим и дори често осезаем. Говорим за различни светове.

  9. Pingback: Eva Shirokova
  10. Важното е да се произвежда движение на въздух, нали така? Сещам се за Дъглас Адамс и един космически кораб натоварен с телефонни хигиенисти 🙂 Да би живял днес, сигурно щеше да опише крайната им цел като едно интергалактическо „меме“.
    Крайно време е да спра да чета тъпия агрегатор на икономедиа.

  11. @Jack – ако те кара да се чувстваш по-добре, в бизнес света на това му се вика „networking“. Или както в България обичаме да се превземаме – „нетуъркинг мийтинги“ и „брейнсторм сешъни“. Просто формализирани форми на комуникация с цел развиване на контакти и споделяне на идеи. Това, което описах горе е естествената им форма, която е доста по-свободна. Тъй като обаче не е в снобски барове, често не е лице в лице и хората предимно не са в костюми, тази форма на креативност и комуникация се отмята с лека ръка. Друг е въпросът, че често тези 20000, за които говорихме по-рано, обикновено са същата демография, които организират и участват в ония networking срещи и са едни от най-активните що се отнася до други инициативи.

  12. И аз това питам – какво е това нещо ‘меме’. Думата вероятно е ‘мийм’, но някак си по-яко е да казваме ‘меме’, точно както едно време, когато никой не знаеше английски и всички казваха Рехона вместо Рексона, Джипка вместо Джийп и какви ли не още дивотии ( а пък програмистите казваха ‘темплейти’ и ‘сървайси’ вместо темплет и сървис), защото всъщност никой не знаеше какво е оригиналното произношение – нямаше къде да чуем, просто виждахме буквите и всеки си ги четеше както си знае.

    Оу и още нещо, нали гледаш ТЕД – имаше един ‘талк’ там, за тия flash mobs – измислена история, много сходна на тази нашата, която обаче завърши с трупове. Накрая човека си обясни защо я е разказал и какво е общото с реалния свят, знам че си я гледай, не се прави.

    Та, докато обясняваш колко безобидно е това групиране без особена цел, аз пък съм на мнение, че коефициента на интелигентност на една тълпа е равен на коефициента на най-глупавия човек в тълпата, разделен на броя участници. Което само по себе си вече е опасно. В този смисъл не си прав.

    И да, съгласен съм да ме наричаш тролче 🙂

  13. @Петър – че сме толчета, сме си тролчета – половината в мрежата сме такива. Да, гледал съм „толка“. Има такива, които свършват лошо, но са малцинство и не е правило. Хората могат да бъдат лоши навсякъде, а мрежата умножава както доброто, така и лошото. А за тълпите не съм съвсем съгласен – това важи за тълпите в реалния живот – на улицата. В мрежата тълпата има много различна динамика. Сигурен, че си гледал достатъчно „толкове“, които показват точно това.

  14. Бояне, хареса ми параграфа ти за това как националните ни медии са предали съобщението за Доби объркани и без обичайния политически контекст.

    Никога не съм очаквал, че bTV и NOVA ще са стожери на обществено обединение или на истината. Донорски кампании, кампании на съпричастност (сестрите и докторите в Либия), кампании за чистота (~зеления ребрандинг на bTV) са успешни само заради ефекта на експозицията и повторението – няма сигурно и 20 минути национално програмно време, в което по време на кампания, да не се отправи призив.

    А думата меме всъщност е мем. Поне в славянските езици звучи доста по-добре и правилно.

    Поздрави.

  15. Е как без особена цел – целта е забавление – това ако не е смислена цел пък на.

  16. @Калин – да, това с чистенето го повториха всички и навсякъде. Дори адреналинките се пуснаха с зелени гащички и тениски. В това няма нищо лошо, напротив – каузата е благородна и резултатът е налице. Друг е въпроса какви са мотивите отзад и прочие. Факт е и че положиха толкова усилия за кампания, които бледнеят пред ефекта, който една група във фейса има потенциал да постигне. Проблемът обаче е, че с тези групи не можеш да правиш насочена кампания, да постигнеш ясни измерими резултати и да привлечеш толкова лесно хора към действие. Може, но не и както те го правят.

    А за думата „меме“, разбрах, че не се казва така, но така си я преведохме. Мем, наистина звучи по-добре, но ми е малко сухо. Ще ми липсва едното Е. Май това си проси за кампания „Върнете ни Е-то“

    @Светослав Бацоев – Е, нали знаеш, че това си е губене на време, моля ти се! 🙂

  17. Pingback: ACTA – илюзията за решение | Свободно слово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.