Twitter и полицията

Ако сте в Twitter, възможно е да получите странния мейл „МВР ви следва“. Това не е сигнал за акция, а просто неофициалният им акаунт – @MIBulgaria. Едва вчера забелязах всички послания, които са се изсипали към тях след 29-ти юни. Един от тях влезе дори в надпреварата „tweet на седмицата“ (#tow) на Капитал. Ето няколко:

Отворете за всички съобщения

@therealgenadi, засрами се

Истината е, че аз поддържам акаунта и доста пъти съм го споменавал. Не смятате сериозно, че прес-офиса на МВР ще се занимава със социални мрежи. Не, че не трябва, но надали някой очаква такава прогресивна стъпка точно от това министерство. Виж, Външно е друга работа – @MFABulgaria. Имат и Facebook страница и мога да гарантирам, че лично отговарят на двете места.

Всъщност като казвам, че „поддържам акаунта“ нямам в предвид, че се седя и пиша от тяхно име. Бях пуснал RSS feed-а им да генерира автоматично съобщения, също както направих и с @narodnosabranie. Причината е еднаква – да получаваме новините им по същото време както медиите. Това също автоматизира преглеждането на бюлетините им за изчезнали хора за Lipsva.

Причината за стоте съобщения преди две седмици е, че добавих още 18 RSS-а от различни РПУ-та към същия акаунт. Преди всяко съобщение пише от кой регион е – примерно „Перник:..“. Използвам TwitterFeed, който при добавяне на нов RSS пуска веднага последните 5 съобщения. Така се изляха последните новини на 2/3 от полицията в България. Когато разбрах, се извиних за спама.

Преди време пуснах списъка ми с линкове към новините, бюлетините и страниците за безследно изчезнали (предимно празни) на повечето РПУ-та у нас. За жалост, освен централния им бюлетин, никой от останалите няма RSS. Затова си поиграх малко с Yahoo Pipes. Набързо направих процес, който сканира страниците им и изважда новините от тях. Работи само при стандартизираните страници – 8 РПУ-та все още използват старите си страници и не са се съобразили с формата на централния им сайт. Ето тук може да видите pipe-а, който използвам за сканирането на една страница. Направих и още един, който да обединява всички RSS-и, но за жалост не работи. Причината е, че всяка страница на МВР е толкова бавна, че докато се обработят всички 18, времето за работа на скрипта изтича.

Отворете за по-голям изглед

Това ще увеличи малко tweet-овете на @MIBulgaria, но с не повече от 20-тина на седмица. Местните РПУ-та са учудващо тихи.

Пак повтарям – това не е официален акаунт. Затова може да спрете да ги псувате там. Не се опитвам да се правя на тях или да пускам новини от тяхно име – всички съобщения са или дословно заглавията в бюлетините им, или пояснения, че не се поддържа от прес-центъра им. Ако МВР прояви интерес, ще им го прехвърля на драго сърце. Би ми било интересно да видя как биха отговорили на някои от съобщенията.

Благодаря на @dimi_z за якия лаф, който влезе в #tow.

13 коментара

  1. Pingback: AIRNEWS BULGARIA
  2. Pingback: МВР
  3. А аз благодаря за акаунта @MIBulgaria. От доста време си го следвам и ми е интересно.

  4. @dimi_z – доста е полезен за тези, които искат да следят бюлетините им. Мислях да направя абонамент по мейл със събрани новини за деня, но реших, че така си е по-добре.

  5. Pipes ли? Да, предлага много възможности. До месец ще минават на нова версия и се предполага, че ще е по-стабилен.

  6. Беше драскал в туйтър, че си извлякъл некви RSS на МВР, ама аз наистина се вързах, че онези са направили акаунт….
    Забавно е 🙂 Кога бих прочел за акция „пощаджийте“… и коя „велика медия“ би се наела да отрази това 🙂

  7. @Михаил Петров – аз го направих, да. По принцип са тъпо акаунтите, които само пускат новини, но като се има в предвид колко време прекарвам в twitter, сметнах, че ще е удобно да го ползвам и като четец.

    Впрочем от вчера нещо заглавията са скапани. Мисля, че е от поддръжката на yahoo pipes им на кирилица. Май са още в бета. Дано да го оправя скоро.

  8. Pingback: Ново 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.