Каква информация искате от държавата?

Администрацията управлява огромни масиви от данни. Част от тях са оперативни или лични данни и до тях трябва да имат достъп само определени лица. Други обаче са публична собственост и на теория всеки от нас би трябвало да може да ги получи. Такива са данните за замърсяването на въздуха, статистика за заболеваемостта, за данъчни и здравни проверки на фирми и резултатите от тях, за бюджета и харченето в общини и министерства, за престъпността и катастрофите по улиците. Съвсем наскоро в България започна проект, който цели държавата да отвори масиви от данни, които биха били полезни на обществото като цяло. Експерти и журналисти ще могат да ги анализират и да изкарват на бял свят проблеми, решения и дори бизнес възможности.

Този тип данни се наричат „отворени данни„. Те предразполагат за максималната прозрачност в управлението на страната – нещо, което винаги ни се обещава, но само с тези данни може да стане факт.

В тази връзка искам да ви попитам какви данни искате да получите и защо смятате, че ще са полезни. В момента подготвям документ с предложения и технически изисквания. Целта е да убедим екипа работещ по проекта да ги включи. Данните ще бъдат публикувани в отворен формат, който ще може лесно да се трансформира и анализира (примерно електронни таблици). Може да дадете предложенията си във формуляра долу, в коментарите на статията или чрез формата за контакт горе. Резултатите от анкетата може да видите сами в тази таблица. Когато се съберат повече, ще ги обобщя в отделна статия. Междувременно ще включвам първите пристигнали в документа за отворени данни.

Анкетата е спряна.

Повече за отворените данни ще намерите в статиите ми по темата.

15 коментара

  1. Това:
    Данните ще бъдат публикувани в отворен формат, който ще може лесно да се трансформира и анализира (примерно електронни таблици).

    може да го напише, само човек който не е ползвал данни от нашата администрация 🙂

  2. @Слави Асенов – Занимавал съм се с данни, които целенасочено са били трансформирани, за да бъдат удобни за интеграция. Такива са тези на парламента и отчасти схемата за данни на Търговският Регистър. Казвам, че данните ще бъдат публикувани в отворен формат, защото това е изискване, което до сега не е залягало в поръчките. Целта тук е да създадем точно такива информационни услуги.

  3. Примерно искам да мога да разбера каква цена е платил „Туристическият информационен център“/ТИЦ/ във В.Търново за новия си сайт. Не официално ми казаха, че няма да ми дадат информация, защото това засяга търговски отношения между двете фирми. ТИЦ е фирма, но общинска. И би трябвало при поискване гражданите да могат научат цената на сделката, не да се крият зад „фирмената тайна“.
    Това е само пример за проблем, който предполагам се среща и при държавните фирми.

  4. @Ганчо Петров – не знам как стоят нещата с обществено достъпната информация при общинските фирми. Предполагам, че наистина е търговска тайна. Говорихме обаче с тия, които се занимават с OGP в кабинета за отваряне на бюджетите на всички министерства и областни управи. Дано да се случи. Малко по малко ще стигнем и до там.

    Нещо, което може да пробваш е да изискаш от общинският съвет справка за харчовете на въпросната фирма през закона за достъп до информация. Нищо няма да навреди – едно писмо, подпис, сканираш и пращаш.

  5. „Съвсем наскоро в България започна проект, който цели държавата да отвори масиви от данни, които биха били полезни на обществото като цяло. „

    Къде има информация за този проект знаеш ли – кое ведомство го води, какви срокове има и т.н.?

  6. @chonia – Води се от шефката на кабинета на Борисов – Бъчварова. Няма още обществени поръчки и прочие. Трябва да заявят ангажименти до април, които после да изпълнят. Сега е на ниво събиране на информация от министерствата и предложения за отворени данни. Би трябвало да има процес на консултации, но доколкото знам, тази статия тук ще ни е процеса.

    Проведох среща с тях за проекта и харесаха идеите ми. Доколкото разбирам са доста навити да пуснат отворени данни – най-малкото за бюджета на всяко ведомство и областна управа.

  7. @stir – от МВР пускат „интересни“ и „показателни“ случаи в бюлетина си както истории. Нямаме обаче данни за всички престъпления. Това е нещо, за което се боря от доста време, но без много успех. Много им е закостеняло мисленето. Дори не мога да се преборя да изкарат отворени данни за безследно изчезналите и катастрофите, но поне там има малко напредък.

  8. Pingback: Отворени данни – пример с паметници на културата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.