ACTA или как се обират човешки права

Едно от може би най-ужасяващите неща е да се събудите сутрин и да осъзнаете, че крадци са обрали дома ви докато спите. Разхождали са се, тършували са и са ви наблюдавали на един дъх разстояние. Прочетете това и вероятно ще се почувствате по същия начин.


Вероятно не знаете какво e ACTA. На български акронимът би се превел „Търговско споразумение за борба с фалшифицирането„. Много за него е забулено в тайна. В основите си би трябвало да защитава интелектуалната собственост и да спре ментета на световен мащаб. Такъв механизъм срещу фалшивите стоки в известна степен наистина е нужен. Всичко би било наред, ако обаче три очевидни заплахи не бяха налице:

  • ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на „кражба“ в интернет
  • ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика
  • ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации
  • Надали сте чули нещо за това в медиите – просто всички си мълчат очаквайки официална реакция на кабинета. След подробен анализ си проличава, че възможностите за ограничаване на свободното изразяване в мрежата са дори по-сериозни от тези на SOPA и PIPA. Това бяха проектите, срещу които се надигна огромен отпор както в щатите, така и по цял свят. Кой би предполагал, че зад ъгъла дебне „Големият Брат“ на тези проекти – ACTA.

    Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании. Дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации. Повече за последствията на ACTA ще намерите в блога на Нели, която следи случая отдавна.

    Ето и лошата новинаБългария вече е подписала споразумението. Това стана вчера в Токио, като посланика ни е бил упълномощен от кабинета на 11. януари. За жалост, не съм запознат с процедурата на одобрение, но се надявам да трябва ратификация от парламента, за да имаме шанс да го спрем. Европейският парламент вече е излязъл с резолюция против ACTA, но въпреки това Комисията е сложила подписа си в Токио. През юни се очаква да бъде внесен за ратификация в Европарламента и точно там ще трябва да бъде отхвърлен, за да спрем това безумие. Пейо съобщи, че дори докладчикът им днес е подал оставка в знак на протест срещу тайното придвижване на всички решения и умишленото избягване на всякаква прозрачност.

    Не знам всички факти. Не съм изчел цялото споразумение, което до скоро дори не беше публично. Анализите се базираха предимно на изтекла информация. Това не е просто търговско споразумение, а над-правителствен и извън-съдебен пакт. Без да навлизаме в конспиративни теории, можем спокойно да го наречем и таен, тъй като почти никакви детайли около дискусиите не са известни. В Полша имаше масови протести срещу това, че страна им е подписала. У нас, както и в много други държави, дори не сме чували за него. Приоритетът сега е да проверим дали не късно да го спрем, как можем да го спрем, кой и защо е решил да се подпише това от името на България. До няколко седмици трябва да започнем да пишем на депутатите и евро-депутатите ни да гласуват против споразумението. Ако си мислите, че отпорът срещу SOPA е бил пресилен, то той въобще няма да бъде достатъчен за това, което ни готвят сега.

    И не, въобще не съм параноичен. Просто чета, виждам и се опитвам да разбера. Пробвайте го докато ви е още позволено.


    За повече информация: Блогът на Нели, StopActa, Wikipedia, обяснението на ЕК, решението на кабинета ни от ноември и други статии за ACTA.


    Следващи статии от по темата за ACTA

    Кампания „Дарете кръв. Спрете ACTA!“една прекрасна идея за различен протест срещу ACTA. Дарете кръв и покажете, че споделянето е от жизнена важност

    Министри спрямо продуценти за ACTAсравнение на позициите на продуценти и министри спрямо спорното споразумение

    ACTA – илюзията за решениепреглед на опитите да се успокои ситуацията с обявяване, че проблемът е решен

    Между редовете на ACTAкорекция на някои грешки в тази статия и допълване с препратки към анализи на споразумение

    ACTA и нарастващата вълна на недоволствообзор на дискусии и аргументи, които се появиха в медии и блогове през двата почивни дни

    161 коментара

    1. Pingback: Ted Kostov
    2. Pingback: Georgi Stoychev
    3. Pingback: Dani Velkova
    4. Pingback: Kamen Bundev
    5. Pingback: Stoqnov
    6. Pingback: Труден
    7. Ето кой е подписал ACTA в Япония – Любомир Тодоров – посланикът ни там. Наредено му е, но все пак неговият подпис ще седи под споразумението.

      (намерено от Борис )

    8. Бояне, другото, което е лошо в ACTA e, че той криминализира и приравнява фалшифицирането и интелектуалната собственост. Т.е. ти, докато гледаш свален от торентите филм, подлежиш на същото КРИМИНАЛНО (затвор или много голяма глоба) наказание, както и собственика малката китайска фабрика от 1000 човека, която бълва ментета на iPhone или Виагра.

    9. @cipisec – точно. И явно тези „ефективни мерки“ са били криворазбрани или умишлено пренебрегнати от одобрилите споразумението.

    10. Pingback: niko_gramophon
    11. http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/trade-topics/intellectual-property/anti-counterfeiting/

      За да я има и другата гледна точка, щото както сам казваш, повечето информация е неофициална и трудно проверима. Точно това е и безспорния проблем, че се прави нещо, което засяга информационното общество при пълна липса на прозрачност и информация.

    12. Те погазват ежедневно основното човешко право- habeas corpus, с тяхната фашистоидна инициатива срещу „тютюнопушенето“, а вие се възмущавате от ACTA!…

    13. @mi3, @ediot – тия линкове ги дадох в допълнителната информация. Не съм успял да изчета всичко там, но аргументите „за“, които видях до сега са в стил на това, което имаше при SOPA – „Нещо трябва да се направи. Това е нещо. Следователно това трябва да се направи.“

      @Апостол Апостолов – Това с цигарите не съм съгласен – имаше дискусия, претеглиха се мненията и хората си казаха позициите. Тук не знаем нищо за процеса и резултатите.

    14. В понеделник между 5 и 5:30 4 и 4:30 БГ време ще има чат с комисар Круз. Предлагам да я питаме всички защо поддържат този съюз и каква е позицията й по въпроса с интернет правата:

    15. Между 4 и 4,30 (бг време) ще е чатът, доколкото разбрах от линка. В 3ч. в Брюксел започва.

    16. Pingback: Vicky Pal
    17. Pingback: Dessislava
    18. Pingback: I. Temelkov 
    19. Pingback: Ali Sali
    20. Pingback: Nikolay Shiderov
    21. Pingback: George Slavchev
    22. Pingback: Emil Vulkov
    23. Pingback: Petyo DImitrov
    24. най-скришното зад АСТА е платформата COPIS и точно около нея трябва да се осветлява, защото задейства ли се такава система, едва ли ще е възможно вече да се излезе от нея. Вече съм писала за това, но явно на никой не му е направило впечатление.
      http://www.kultura.bg/bg/article/view/18938

      А ето това http://www.europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP%2F12%2F46&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
      e май индикацията, че именно нещо такова се случа.

    25. Здравейте, господин Юруков!

      Радвам се за мнението и споделям опасенията ви. И ценя, че сте един от малкото хора, които дават информация относно нещо толкова опасно като ACTA.

      Ако желаете се присъединете към организираната Anti – ACTA група във Фейсбук тук – https://www.facebook.com/groups/322747524436678/ .

      Поляците вече реагираха.

    26. @rahenna, @Александър – Благодаря за линковете. И аз имам още доста да чета. Не съм наясно със споразумението, но нищо, което прочетох досега не сочи към добро.

    27. Pingback: Delian Delchev
    28. Pingback: Evgeni
    29. Pingback: Dimitar Dimitrov
    30. Pingback: Volodya Valchev
    31. Pingback: Greentech-BG
    32. Pingback: Kiril Yanakieff
    33. Pingback: ACTA – с цензурата е ********** | Кутията за всичко
    34. Pingback: Rosho Ivanov
    35. Pingback: vorodecky
    36. Pingback: Elena Stoycheva
    37. Pingback: Atanas
    38. Бояне, Труд споменава за решение от 11 януари т.г. Търсил ли си го, да не ровя на сайта на МС…

    39. Pingback: Pencho Bogdanov
    40. Pingback: Todor Petkov
    41. @Асен – на 11-ти януари посланика ни е бил упълномощен да подпише ACTA:

      Естествено, повечето не сме го забелязали, защото не сме знаели за какво става дума.

    42. Pingback: Svetlio
    43. Ето какво намери Асен във в. Труд – обясняват, че така се спирали само торентите:

      В действителност се дава власт на корпорациите да наказват без съд блогъри, журналисти и едва прохождаща конкуренция.

    44. Убеден съм, че колкото по-рано започнем да изказваме мнението си на управляващите толкова по-голям е шанса да се вслушат в него…

      Аз вече изразих мнението си и поисках България да преразгледа решението си за включване към ACTA…

      Примерно писмо (извинявам се на тези които нямат Facebook профил)

    45. Pingback: clapper
    46. Pingback: Method-X » Кажете „Не на ACTA!“
    47. Pingback: R
    48. Pingback: Cheti.ME
    49. Според Конституцията всеки международен договор трябва да се ратифицира от Народното събрание и да бъде одобрен от Конституционния съд. След това се публикува в „Държавен вестник“ и чак тогава влиза в сила. Има и президентско вето. Така че разполагаме с време да окажем натиск да се спре това безумие!

    50. Pingback: ACTA ! Краят на интернет, какъвто беше досега | downpourbg.com
    51. Pingback: Спряхме SOPA и PIPA. Ред е на ACTA. : 111bits
    52. Pingback: Ina Cherpokova
    53. Pingback: Vasil
    54. Pingback: SOPA, PIPA… ACTA!
    55. Pingback: John Mefi
    56. Е, започва да се получава. Идеален начин богатите да стават още по-богати, а бедните все по-тъпи и неинформирани – респективно и още по-бедни. Напред към светлото бъдеще. За пореден път платените и сервилни медии ще представят нещата така, че да изглеждат прекрасно. Ще пуснат някои и друг наш застаряващ, и не толкова, певец или артист да хленчат как им се отнема хляба от ръцете, който те с мнооооого голям труд изкарват, и как ги обричат на глад и мизерия, след което темата ще се затули. После мазните депутати, под страх от издърпване на кокала от ръцете им, ще гласуват набързо закона, например малко преди „заслужената“ им великденска ваканция, ей така набързо, в края на работния ден. И – честито! Вече ще сме се наредили на опашката за нашийници с електрошок. А си шавнал, а са ти изпържили сливиците. Сигурен съм, че с локални протести този път няма да се получи. Дори и в цяла една държава народът да се вдигне, тук става въпрос вече за невъобразимо много пари и нещата са доста по-сложни. Съмнявам се, че нещо ще се промени. Дори и да предположим, че парламентът не ратифицира АСТА. България няма глас в развитието на световните процеси. Достатъчно малки сме, за да можем да ударим по масата и да променим хода на събитията. Нямаме нито нефт, нито газ, нито злато, нито каквото и да е, със световно значение, за да го използваме като коз срещу когото и да е. Дори и армия нямаме. Явно е, че който и да е на власт, ще прави това което му се диктува отвън. Зная, че звуча много примиренчески, но ще ми е много интересно да разбера как, аджеба, е възможно реално да се постигнат резултати. Но не от рода – да се съберем пред парламента и да протестираме. ОК, може. Но я си помислете малко. Колко хора са недоволни от очертаващата се „идилия“. От тази цифра извадете всички, които ходят на работа и не живеят в София и околностите. Т.е. отсъствието им от работното място е ходене по много тънък лед, независимо дали ще си пуснат отпуск. Друг въпрос е дали ще им го разрешат – все пак се правят графици, нали? На втори план излиза финансовият проблем – могат ли да си позволят пътуване до столицата и незнайно как организиран престой там, без ясна представа за продължителността му. От оставащите недоволни живеещи в София и околностите, извадете всички, повлияни пак от необходимостта да са на работа. Така мога да изреждам още подобни факти и ви уверявам, че по метода на изключването ще останат пак обичайните заподозрени, които като се преброят ще са толкова, че от парламента като ги видят ще си кажат: а бе за толкова хора, я да не си вкарваме таралеж в гащите, да подписваме и да се свършва. Е, те това е. Май е време да дойдат хакерите. Те изглежда ще са последната барикада.

    57. Pingback: GreenyGaming
    58. Pingback: Ivan
    59. Този човек осъзнава ли какво е направил ? По интересният въпрос е ние какво ще правим ? Има ли възможност това чудо да бъде предотвратено и как точно ще ни следят за да се търси начин да се заобиколи този некъдърен договор…. значи като слушам песни на MP3-ойката ми съм за затвора ? Знаич в България трябва да започнат да се строят доста затвори за да има къде да се поберат поне 60 % от населението ако не повече…

    60. @Димитър – факт е че не всички могат да отидат в столицата за да присъстват на протеста, но 1-во той ще се състои в събота, когато не малка част от хората почиват и 2-ро протест има вече организиран и за Варна(това е от снощи вечерта), а най-вероятно и други градове ще се включат.

      Вярно е, че само ние от България не можем да променим хода на събитията, но е важно глобалното общество да покажа мнението си и ясно да се застъпи за правата си – в колкото повече държави има протести или мероприятия които се обявяват против ACTA, толкова по-малък става шанса да се прокара.

      @Владимир – още не е прието, не е влязло в сила и се надявам никога да не влезе. Най-малкото след като се приеме ще мине известно време докато започне да действа, а през това време тези които са го прокарали по един или друг начин ще се видят принудени да го отменят 🙂

    61. Pingback: ndenev
    62. Интересно ако интернет доставчиците бъдат задължени да ти спират достъпа, както е написано в тази ACTA при прегрешение, колко хора ще останат да ползват интернет?

      А какво ще стане с безплатния wi-fi по заведенията, парковете, летищата? Нима ще ме карат да си давам личната карта, за да имам достъп?

      А че не става с протест пред народното съм съгласен – единственият случай когато видях ефект беше със шистовия газ, а и там много ме съмнява какво точно стана.

    63. А това, че не ми дава да използвам руския си мейл не е по-малка глупост от АСТА. 🙁

    64. какво значение има пък откъде се логваш в мрежата при положение, че те засичат по машината? нали за това и стана дума по-горе – попадаш в база данни. завинаги. със собственото си id и досие. копирайтът е само предлог да се въведе такава платформа.

    65. @Тодор Гинчев – На теория не са задължени да ти спират нета – тази част е отпаднала поради силни критики дори на подписалите държави. Може обаче да те съдят, а както знаеш, в затвора интернет почти няма.

      Руските мейл адреси съм ги блокирал, защото получавам по 300 спам коментара на ден от тях.

    66. Доколкото знам, Хилъри Клинтън ще идва в България не за друго, а точно за да навива нашите хубостници и на първо място бате Бойко за АСТА.

    67. А може и да не е само за АСТА. Може да му дърпа ушите за шистовия газ. Правителството като нищо може да се отметне за проучванията.

    68. Pingback: AWEN art studio
    69. Pingback: neli pencheva
    70. АЗ съм против ратифицирането на ACTA , тъй като считам, че това накърнява правото ми на достъп и търсене на информация, както и личната ми неприкосновеност, гарантирани от конституцията на Република България!
      Като ИЗБРАН ОТ МЕН, представител в ЕП, настоявам да защитите МОИТЕ права, като гласувате ПРОТИВ това срамно споразумение!

    71. Pingback: Добро утро, Хасково! » Blog Archive » ACTA или как се обират човешки права
    72. Pingback: НЕ на тайното споразумение! | Блогът на Иван Стефанов
    73. Pingback: Не на ACTA! – wildfuture.net
    74. Не за вярване как власт и правителства не проумяват в колко различен свят живеем и колко безнадеждни – но и вредни! – са тези опити да се върне времето назад!

    75. За заинтересованите от задълбочен анализ на ACTA и дискусиите около нея, препоръчвам тази статия:
      As Anonymous protests, Internet drowns in inaccurate anti-ACTA arguments
      Не знам до колко нещата в нея са точни, но обсъжда въпроса като взима крачка назад в реториката.

      За конкретни примери за опасностите в ACTA с цитати от параграфи и закони, може да погледнете това:
      ACTA: Updated Analysis of the Final Version

    76. Аз изчетох доста от коментарите намерих и превод на текст, който е бил подписан от правителствен представител.На кратко това малоумие може да бъде подписано само от българско правителство (без възражения и препоръки за промени).Нека сега да разсъдим.Да приемем, че всички мерки ще се спазват, хората ще си купуват лицензирани продукти всички ще са щастливи.Така например ако си купя филм за възрастни (18+) и помоля жена ми да изпълним някоя поза от този филм, вече сме за затвора като крадци на интелектуална собственост, понеже сме копирали без лиценз за това и без да сме платили за това част от филм.Смешно нали 🙂 Сега следва да догадим кой точно ще докладва за нарушението на изпълнителните органи, разбира се будния комшия, които веднага ще пусне „донос“ за нарушението.Това да ви звучи познато от някъде?Май вместо да вървим напред ние вървим на зад към едно близко минало.

    77. Извинявам се за спама, но по смисъла на това споразумение, веднага следва да се затворят ВСИЧКИ учебни заведения и да се глобят/опандизят всички ученици, студенти и преподаватели, които разпространяват знания които не са техни.Например ако доцент Х чете от учебника на професор У на аудитория от 120 студенти следва да опандизим всичките като нарушители.Леле майко че то трябва редовете на полицията да се попълнят с милиони нови кадри за да могат да арестуват всички провинили се.

    78. Ето за недопускането на такива безумия като ACTA е нужно да има една сериозна платформа, в която хората да се обединяват за доброто. Искам да се присъединя към човечеството в този момент, но далеч не искам това да е на платформа като фейкбук. Тази кауза би трябвало да доведе до създаването на нов тип платформа, в която наистина ще може мислещите хора да намерят връзка със себеподобните си по света – това би било и антигона на ACTA – дано се намерят хората, които да го осъществят, за да се спре не просто връщането на човечеството с години назад – каквото би станало, ако се открадне свободата на информация и комуникация (което е и целта на АCTA), но и крачка към шанс за нещо по-добро пред човечеството.

    79. Pingback: Протест на свободолюбивата Интернет-общност | КЛУБ ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО – ИСТИНА
    80. Ако коментарите ви не излизат веднага, това е защото съм сложил по-дълго кеширане на блога. Има голямо натоварване тези дни и се задъхва.

      Погледнете последната ми статия с поправки в горните ми аргументи:
      Между редовете на ACTA

    81. Pingback: ACTA и нарастващата вълна на недоволство – Блогът на Дани
    82. Добре де…
      Ако аз закупя филм с диск и го разпространя, това пиратстване ли е?
      Не съм ли закупил правата над този филм, след като съм платил за него?
      Нямам ли правото да споделя, лиценза си примерно за Антивирусния ми софтуер – Програма или някоя игра?
      Що за глупост е тази АСТА?…
      Кое му е пиратското, да дам например лиценза за Winamp на брат си, а той да го даде на съседа, при положение, че е закупен от мен?
      Нали съм си платил бе, да ги… Да не казвам какво 🙂

      Тия Американци прекаляват вече с налагането им, над останалите държави!
      Гадните евреи искат да сложат в джоба си всички и само те, да определят правилата…
      Аз съм ЗА контрол в интернет пространството!
      Но предимно за побликуването без контрол, на порно и еротични материали…

      Но да потъпкват свободата на хората – Свободното споделяне на файлове между потребителите, които са заплатили съответните лицензи, филми и т.н.
      Това вече е наглост и то безкрайна!

      Колко и да вдигат аларма обаче ме съмнява, че ще постигнат нещо – Винаги ще има хора, които ще се противопоставят и, ще нарушават тъпата им АСТА.

    83. Като чуя, че властта (чиято и да е тя) била тръгнала да защитава някакви обществени интереси и ми се повръща. Такова нещо не се е случвало и няма да се случи. Затова и не е нужно да се заблуждаваме, че това „търговско споразумение“ АСТА ще защитава каквито и да е интереси на гражданите. То ще може да се употребява от глобални корпорации с каквито си искат цели но няма да служи на никой друг.

    84. Pingback: SOPA, PIPA… ACTA! | AMTV
    85. Здравейте, ето какъв и-мейл получих от евродепутата Евгени Кирилов:
      Благодаря Ви за гражданската позиция.
      Ще се съобразя с Вашия протест при обсъждането на детайлите и окончателното гласуване относно АСТА в Европейския парламент.
       
      Ваш,
       
      Евгени Кирилов, член на Европейския парламент

    86. @Battleground – Според продуцентите и правоносителите (които почти винаги не са изпълнителите, актьори и артисти), ти си купил диска за себе си и нямаш право да го разпространяваш. Ако се чете буквата на закона, ти нямаш право дори да го пускаш пред приятели, които са ти дошли на гости, защото това пак се води за разпространение.

      Причината да не те глобяват, като си гледаш филм с познати е, че не могат да следят всички навсякъде (още). Законовите мерки и желанието от тяхна страна обаче е налице и ако се опитват да ги наложат. От YouTube са трили сватбени клипчета, защото на фона се е чува някакво парче, нищо, че озвучителите са си платили да го пускат по партита.

    87. @dreamer – ясно е какви права защитава. Нищо в споразумението не гарантира, че няма да се намаляват гражданските свободи и че ще се опази личната информация на хората. Има препратки към местните закони, но на други места има изисквания за „допълнителна хармонизация“ на законодателството.

      @Александър софрониев – Това е добро. Ще го пишем като клонящ към подкрепа. Аз ще пиша мейлите към края на седмицата.

    88. Pingback: България вече е подписала споразумението | Личен Блог на Бакалов
    89. Такааа….Завършил съм АМТИИ-град Пловдив и още по-точно съм магистър по българска народна хореография. Един от основните ни предмети е поставянето на даден танц(дует, трио, квартет, девертисмент, сюжет, обичай, тема, дипломна и защита на дипломна работа).Всеки един студент за да завърши образованието си трябва да постави всичките тези „танци“.За даден танц трябва дадена музика, нали? И за това имаме предмет компилация, при който буквално правим COPY & PASTE с добре познатите ни файлове във формат .MP3.В тази катедра има 80-100 човека!!!Тези мои колеги са чули музиката от танците ми и естествено аз съм чул музиката на 80-100 танца.Музиките са от различен жанр(шопска копаница, добружански ръченик, Майкъл Джексън, Бон Джоуви и д.р) всичко от всякъде.Всяка компилация има средно 3 -5 различни „парчета“.Обучение 5 години = 400 – 500 компилации с по 3 – 5 „парчета“ = 1200 – 1500!!!!!!! С една дума не мога да творя ако не направя тези 1200 – 1500 нарушения.
      П.С. Извинявам се ако съм отегчел някой , но аз съм малко или много последовател на 8-мото чудо на света – БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР И БИТ!!!

    90. Pingback: Какво е ACTA и какви ще бъдат последиците | downpourbg.com
    91. Pingback: НЕ на тайното споразомение | Блогът на Ясен Георгиев
    92. Pingback: ACTA и нарастващата вълна на недоволство
    93. Боян Юруков

      Излиза, че аз плащам 54 лв. за Blu-Ray диск и Лиценз за Антивирусен софтуер на стойност 126 лв. или за някоя игра, а те никак, не са евтини…
      И накрая какво?
      Нямам право да ги споделям с никой!
      Това ли е свободата, според тия тарикати, които определят и налагат, тъпите си правила?
      И всичко това го правят, да спечелят повече и все повече пари – Алчни копеленца!

      Това не е правилно и, не трябва да е така, но явно няма кой да, се противопостави както следва…
      Но така или иначе АСТА се прие!
      Пак увиснахме с главите надоло…

    94. Аз твърдо съм против АКТА.За мен това споразумение е узаконяване на следенето,цензурата и нарушаването на човешките права.Чрез АКТА лесно биха контролирали хората.

    95. Проблемът не е в това дали сме съгласни с АСТА или не- нас никой не ни пита. Отдавна всички важни решения се налагат отгоре- т.е. от онези, които спонсорират избирателните кампании и качват управляващите на власт. Съществува някаква псевдодемокрация колкото за заблуда на хората с по-ниско КИ, а те са масата. Иначе живеем в абсолютна монархия, в която правителствата са просто пешки в ръцете на едрите корпорации, а съвкупността от последните олицетворява абсолютния монарх. Така наречените “човешки права“ се потъпкват безброй пъти на ден точно от онези, които най-силно се блъскат в гърдите как ги спазват. Избори се фалшифицират, неудобни изчезват или ги сполетява “злополука“.. списъкът е безкраен. Единственото, което плаши онези на власт са масовите безредици, защото тогава губят контрол и изпадат в паника. Затова и вземат превантивни мерки да не се стига до там, а и българите сме си робски душици, не знам ако им вземат и последното парче хляб дали няма да си полегнат и да рекат “ми то било писано да мреме, какво пък толкоз“
      Та обратно на темата- решили ли са корпорациите да прокарат нещо- ще бъде прието, независимо колко гневни мейла ще пращаме. Срещу пари мейл нищо не чини, пари се преборват само с повече пари. Но ако всички станат и излезат на улицата управниците ще изпаднат в паника, да не забравяме че всичко зависи от медиите, които са маши точно на политиците..Та за да има някакъв ефект медиите трябва да вдигнат шум до бога, масата да скокне- как така ще ги правят те тях на овце- и в паниката си властимащите може и да отхвърлят АСТА. Дори и да стане обаче по-късно, след като се успокоят пак ще го прокарат под ново име и в абсолютна тайна..

    96. Pingback: България против „АКТА“ « WEBJIX.com
    97. има сайд, в който може да подпишеш петиция против ACTA и тя ще бъде внесена в ЕП:
      http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?fp.
      който желае нека го направи. като гледам най-активни са германците и румънците. нас както обикновено ни няма никакви

    98. @красимира – не е вярно – просто румънците и немците научиха тия дни. До сега нямаше почти никаква съпротива при тях. В Германия организираните протести са с по 1000 души добавени във фейс групата, например. В България доста хора подписваха преди седмица.

    99. Pingback: ACTA дайджест
    100. Аз пък мисля че като всяко нещо в България и това се преекспонира – при това целенасочено и съвсем умишлено.Не съм фен на тоталния контрол ,всъщност не съм фен на какъвто и да било контрол – обаче когато някой в близката или далечна чужбина пръцне ние си скъсваме задника верно поданически и правоуставно да се на..кваме.И сега – същото.Твърдо си мисля няколко неща .
      Първо – не сме страна която може да промени каквото и да било – отдавна водачите ни /без значение мъже или жени/ не смятат за смислено да показват нито характер като развиват каквато и да била смислена стратегия за развитие – тоест сами сме се лишили от позицията да създаваме нещо което да бъде защитавано – за сега само бебетата не ни ги правят в Китай но има индикации че ще ни бъде предложено, индикации че ще бъде прието и индикации че вече се спори кой да взема комисионната по обществената поръчка.
      Второ – в милата татковина има заинтересовани кръгове на които целите на АКТА пасват много правилно в управленския профил и управленски задачи – просто някой трябва да вдигне правилно количество шум за да има после правилно обяснение защо точно този инструментариум се използва при решаване на конкретни казуси в „реалната пазарна икономика“ в България.Никой друг не ни го прави – сами си го правим.
      Трето – винаги има алтернатива.Като не искаме контрол върху лични данни и лично пространство можем да контролираме сами себе си какво им даваме.Аз лично мога без безкрайните бози от ..ливуд.Не ме интересуват и пороя абсурдна музика в МР3 формат.Огледайте се хора – ценните наистина неща не са много,за да ги достигнеш нямаш нужда от активен акаунт и самите те не ти искат сертификат за оторизация.Винаги можем да преосмислим ценностите си.Ами ако нашите ценности не съвпадат с налаганите ни.Ами ако препятствията умишлено се залагат пред „ценностите“ за да станат те ценности.Представете си на пазара човек който стои с една стока която всъщност никой не търси.Ами да си я държи.
      Не на последно място – да видим как реагират не плюшеното мече Полша или неадекватната Германия а истиските създатели на хаоса в нета – Русия,Китай,Индия – кажете че тези страни са подписали АКТА че те са се задължили да спазват нечии правила пък може и да се замислим сериозно.Какво става – новия голям брат скръцва със зъби на целия свят ,обаче освен новите малки братчета които напълниха гащите още в аванс ,на целия останал свят май не му пука .А сега се сетете кой ще плаща глобите и ще влиза в затвора – може би на н-тия юзър в Москва му пука нещо или на някой в 35млн. китайски град .

    101. Pingback: НЕ на тайното споразумение!!! | NEWS & BLOGS
    102. Ius primae noctis (Право на първата нощ.)

      Ето ТОВА искат: Право на първата брачна нощ, в която всички ние ще сме… булката! Може и да не могат да „ощастливят“ всяка една, но ще могат да си изберат ВСЯКА КОЯТО ПОИСКАТ ИЛИ ИМ ПОСОЧАТ!

      Премиерът твърди, че: „Ние ще го подпишем, ама с особено мнение и няма да го ползваме…“

      Да бе! Съмнявам се „особеното мнение“ относно вида и количеството на вазелина да намали кой знае колко много болката…

      Пък и всички след него ще могат да кажат: „Чакайте, той го подписа! Ние само си правим кефа, при това напълно законно!“

      Боже, как ми се иска да беше възможен един (дори временен) ТОТАЛЕН БОЙКОТ поне към няколко от големите праводържатели (както стана с Godaddy, въпреки странния краен резултат. Макар, че ако не бяха си променили позицията на 180°… Кой знае?)!

      Ей ги на, някои от нашичките жабки:

      ПРОФОН
      АРТИСТАУТOР
      БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПРОДУЦЕНТИ (БАМП)
      АРСИС КОНСУЛТИНГ
      АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКА КНИГА”
      АСОЦИАЦИЯ НА КУЛТУРНИТЕ МЕНИДЖЪРИ
      БУЛ АКТ
      МУЗИКАУТOР
      ТЕАТЪРАУТOР
      КОПИ БГ
      ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА „ЕВРОДИАЛОГ“
      РЕПРО БГ
      СДРУЖЕНИЕ НА ПРОДУЦЕНТИТЕ И ЧАСТНИТЕ ТЕАТРИ

    103. Ето полезни въпроси и отговори относно ACTA, заедно с цитати и препратки към точните части от документа, които ще създадат проблем:

      Безценен списък с аргументи в борбата срещу ACTA!

    104. Ето какво получих на пощата си днес. Радвам се че има такива хора в европарламента:

      KIRILOV Evgeni
      18:29 (отпреди 33 минути)
      до неразкрити получатели

      Евгени Кирилов призова Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент да приеме позиция против АКТА

      Брюксел, 8 февруари 2012 г.
      Българският евродепутат от групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов заяви днес по време на дебат в своята политическа група „за или против“ споразумението АКТА, че най-голямото безпокойство, което буди това споразумение е възможността то да ограничи свободата и личната неприкосновеност на десетки милиони интернет потребители. Според него тук не става въпрос за ефективна борба с пиратството и интернет злоупотребите, защото най-големите страни като Индия, Китай, Бразилия и Русия дори не са страни по споразумението. Той добави още, че формулировките в споразумението са много общи и мъгляви, създават предпоставки за свободни интерпретации от отделните държави и цитира известната фраза на един български дисидент „мен не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра“.

      Евгени Кирилов подчерта, че основателните протести на хиляди европейски граждани през последните седмици представляват невероятна демонстрация на активна гражданска позиция. „Влязох в диалог с някои от тях и мога да ви уверя, че това не са пирати или престъпници, а в преобладаващата си част будни млади хора, които искат да запазят личната си неприкосновеност“, отбеляза още той.

      В заключение г-н Кирилов призова политическата си група да излезе с ясна позиция „против“ АКТА.

      Мнозинството от другите членове на Групата на социалистите идемократите също се противопоставиха на споразумението и подчертаха, че в този си вид то не трябва да бъде прието. Очаква се в близките седмици Групата да излезе с официална позиция по този въпрос.

    105. @Alex – това е доста яко. Можем да го включим към подкрепящи борбата срещу ACTA. Проблемът е, че десните в парламента са доста и те ще гласуват за ACTA. Трябва с тях да работим най-вече.

    106. Pingback: baby.for.fun
    107. Pingback: България вече е подписала споразумението |
    108. Pingback: Интернет и протеста на крайностите
    109. Pingback: НЕ на тайното споразумение!!!
    110. НЕ на тайното КАПИТАЛИСТИЧЕСКO споразумение!!!

      АСТА e ПОРЕДНЕН АНАРХО-КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СТРЕМЕЖ ЗА ГЛОБАЛНO ПРИВАТИЗИРАНO ЦЕНЗУРИАРАНE СВОБОДАТА И ПОПТЪПКВАНЕ ПРАВОТО НА ЛИЧНОСТТА, чрез неограничен свободно-БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО ЛИЧНИТЕ ДАННИ, в съвременната НАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНА ДЕМЕК-оКРАЦИЯ И КОЛОНИАЛИЗЪМ!

      На шльокав-английски това звучи ето така;
      Free „Privacy Policy” for
      • Access all my basic information
      ( Includes name, profile picture, gender, networks, user ID, list of friends, medical status and any other private information I’ve made public for FREE!)
      • * Access my profile information
      • * Send me email any time
      • * Access my computer’s data any time for any reason!
      „БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА“
      NАТО-П€ТРОЛ Г€НОЦИДНА,
      GLOBAL-КОЛОНИЗИРАЩА и ЗЛАТО-ЛИКА

      Парламент-ДИСКРИМИНАЦИОННА,
      ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
      Нелоял срещу ТАЛАНТА, Мижитуритетна!

      „КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ“?
      Н.Йо.ВАПЦАРОВ
      „За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество“
      Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.

      А В КАКВО ОТЕЧЕСТВО НИЕ Балканците ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА НЕ НАША НО РОДИНА НА ВЕЛИКИТЕ ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?
      ТЕ СИ ДАДОХА ЖИВОТА ЗА „Чиста и свята РЕПУБЛИКА“!!
      А НИЕ ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА ИМ В НАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНА МАРИОНЕТКА, ВЪОРЪЖЕНА ДО, ЗЪБИ ПИС-КИЛЪРКА, ПРОСЕК!
      ШЛЯЙНАЛА СЕ ИЗ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ С ОРЪЖИЕ НЕ СЕ ЗНАЙ-ЗАЩО, БРЪЩОЛЕВИЩА неразбрано, думата ДЕМОКРАЦИЯ!

      Кун€ва и Кристалинка, Б€ЗОТГОВОРНО НИ $АРЯ$АXA В €ВРО-КОНГЛОМ€РАТА, С КОЛОНИАЛИ$ТА-АНГЛИЯ В ЧЛ€Н$ТВО, и в отчаяната си жалка амбиция да наложaт „нов“ €ВРО МАСОН-М€РКО$И-тон в политиката, немогaт никак да залъжaт духът на ИСТИНСКИТЕ потомците на ДЯКОНА, БЪЛГАРИТЕ
      Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
      (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilge)
      )

      ВМ€СТО ПРО$ИЯ ОТ MA$ON-€ВРО-КОЛОНИАЛИ$ТИT€, НАРОДА ПИТА;
      КОГА ЩЕ ПРИ€М€М $АКОНА „РОБИН-ХУД“?
      НАЛОГ ВЪРХУ;
      “БАНКОВИТ€ ТРАН$-Г€Ш€ФТИИ”,
      НАЛОГ ВЪРХУ “РА$КОША”, И
      НАЛОГ ВЪРХУ “БЮДЖ€ТНИЯТ ИМУНИТ€Т€Н РА$ХОД”?
      ОБЛАГАЙКИ В$ЯКА ЕДНА $АМО-ИМУНИ$ИРАHA ПАРТИЙНА ГРУПИРОВКА, ГРАБ€ШТА Б€$ВЪ$М€$ДНО, БЮДЖ€Т-КAМПАНИЙНО, ДЪРЖАВНАТА ХА$НА!
      Раз-куткудякялите се М€Р-КОЗНО €в-РОМ ФРАНС-Петли, вече го приеха Ш€НГ€Н$КИ!
      Безприемственността и противоборствата в ПАРЛАМЕНТА, НЕ САМО НАШ НО И КОЙТО И ДА ВЗЕМЕТЕ В ТОЗИ БАНКОВО-МАСОН-ПРОПАДАЩ СВЯТ, създали и потдържашти кoнфликтa, (култ-идеoлогия, култ-религигия и култ-етнoс), и от това ПАРЛАМЕНТАРНАТРА-ДИСКРИМИНАЦИЯ, сa нaй-главната причина за всичките трагедии и нещастия, сполетяли до сега, и сполитащи Човека.

      Единна форма на мислене , единна форма на вяра и единна форма на произход, никога неможе да се постигне защото природата такава ни е създала, да сме различни, а не еднокалъпни.
      Пазейки тези си разлики ние отстояваме едентичността си.
      И така трябва да бъде!
      НО ЕДИННА КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНА ФОРМА НА ПРИЕМСТВЕНОСТ НА ТЕЗИ НИ РАЗЛИКИ, ТРЯБВА ОБЕЗАТЕЛНО ДА ПРИЕМЕМ!
      ПРОДЪЛЖАВАТ ли започнатите ПАРЛАМЕНТ-ДИСКРИМИНАЦИOHHИ, КУЛТОВО-ПАРТИЙНИ противоборства по една от тези 3 ни разлики, резултата е само един, НЕЩАСТИЕ!
      Нещастие от отнета свобода, нещастие от кризи, войни, разруха, погром и накрая САМОУНИЩОЖЕНИЕ
      Защото тeзи субективни интереси и култ-увлечения са толкова различни, колкото сме и самите Xopa по природa различни.
      Не привеса на численността, не мажоритета на групираността, не ПОСРЕДСТВЕННОСТТА НА СРЕДНОТО РЕШЕНИЕ в отношенията ни,
      А ЕДИНСТВЕНО РАЗУМЪТ СЕДИ НАД ЧОВЕКА!!
      Българският РАЗУМ на 21-ви Век ни нашепвa вече гласно думата ПРИЕМСТВЕНОСТ, за да има щастие и прогрес.

      ПРОКУРАТУРАТА НИ Е ЗАМЕСЕНА С МАСОНСКИ СЕКТИ ПОКРОВИТЕЛСТВУВАНИ ОТ ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА!
      Съдия остава в ареста, а ПРЕСТЪПНИКА ЧРЕЗ ОTКУП-КО-ПРОДАЖБА НА ЗАКОНА (ОТКУПeн ) e на свобода.
      КОГА ЩЕ СЪДИМ; И БЪЛГАРИЯ,
      ЗА ОСТАРЯЛАТА И ДЕМЕК-оКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ, ДОПУСНАЛА ДА СЕ ОТКУП-ко ПРОДАВАТ ЗАКОНИТЕ НИ ЧРЕЗ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ЗА ВЪЗМЕЗДИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, И ТО САМО ЗА ФИНАНСОВО-НЕЗАТРУДНЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, БЯГАЙКИ ОТ ЗАКОННОТО ВЪЗМЕЗДИЕ, А ЗА ОСТАНАЛИТЕ ФИНАНСОВО-ЗАТРУДНЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ, КАКВО ВОДИ ТАЗ ТЪРГОВИЯ СЪС ЗАКОНА?
      ФАКТ, ПОТДЪРЖАШT ПРЕСТЪПНОСТТА В ДЪРЖАВАТА КАКТО И КЛАСОВОТО РАЗЕДИНЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО, НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ.
      А ВСИЧКИ БРЪЩОЛЕВИМ ЗА „д€мокрация“.

      Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
      „Стара Славянска поговорка“

      БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

      С уважение:
      И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

    111. „ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДA В НЕЯ.
      Какъвто е народa такава ще е и Държавата.
      А правителството е само един временен „резултат“ от РАБОТАТА на Народа.
      От това следва изводът че, щом една „работа“ не е свършена както се полага, то и „резултата“ от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР“!! / И.Енчев

      Църквата не дели децата, а само начина на зачеването им, като едните ги „оручасва“ а другите „богослави“!
      УМИШЛЕНО ЗАТВОРИЛА ОЧИ ДАЖЕ И НА БОГА ПРЕД ФАКТА ЧЕ;
      ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, Диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ „индиго“.

      ОБДУМВАЙКИ ВЪПРОСА ЗА КЛОНИРАНЕТО, Църквата реши да приеме по крайно БОЖИЕ-снизхождение ин-витрото, НО БЕЗ ОЩЕ ДА Е ИЗМИСЛИЛА КАК И КОЛКО ДА ПЕЧЕЛИ И ТЯ ОТ ТОВА!

      ЩОМ НЯМА НИКЪДЕ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, НЯМА И РАВНОПРАВИЯ!
      ИМА ОРЪЖИЕ И СМЪРТ (Ирак, Афганистан, Либия. Чагос),
      ИМА НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНА ЖАЖДА (ЛИБИЯ, ИРАК, ИРАН, СИРИЯ, ГРУЗИЯ),

      ИМА ВЕТО-СИЛА (ПАЛЕСТИНА),
      ИМА ЕТНO-РЕЛИГИОЗНА И ПОЛИТ-НЕНАВИСТ,
      ИМА ОТРИЧАНЕ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ЦЕЛИ НАРОДИ (ОСЕТИНЦИ, ПАЛЕСТИНЦИ),
      ИМА УБИЙСТВА И СМЪРТ (Б.ЮГОСЛАВЦИ, СРЪБСКО-Косово)!!

      ЗАЩОТО НИКOЙ НЕ ПРАВИ, A €вро-МАСОН УМИШЛЕНО, СЕ ОТМИНАВА НУЖДАТА ОТ СОЦИАЛНАТА ПЕРЕСТРОЙКА!

      ЗАЩОТО Имаме толкоз ТИТУЛЯР-заСЛУГИ (професори, декани, академици), а нито един ТАЛАНТ СРЕД ТЯХ, за да направим истинската СОЦИАЛНА ПЕРЕСТРОЙКА!!
      ЗАЩОТО СЕ ВЛАЧИМ ОХТОПОД-Г€РБО-П€ЙСКИ, НАТО-Марионет, П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНО, ЗАЛЪГВАЙКИ СЕ ЧЕ ЖИВЕЕМ с потдаяния от крадци.
      ЗАЩОТО ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ,
      Диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ индиго.
      ЗАЩОТО не си знаем историята, а БЪЛГАРИТЕ сме един от НАЙ-СТАРИТЕ НАРОДИ НА ПЛАНЕТАТА!!
      ЗАЩОТО СМЕ УМИШЛЕНО ПОЛЯРИЗИРАНИ, КУЛТОВО-груп-ОЗВЕРЕНИ ДЕМЕК-оКРАТИ!
      ЗАЩОТО СМЕ МАСОН-БАНКОВО МАНИПУЛИРАНИ!
      ЗАЩОТО СМЕ €С-совски Bank-ГЛОБАЛ, БИЛД€РБЕРГ-РОТШИЙЛД, ЗАВИСИМИ
      ЗАЩОТО СМЕ НАТО-петрол МАРТИОНЕТКИ, ПИС-КИЛЪРИ!
      ЗАЩОТО СМЕ БЛЮ-ЧИПНО РЕГИСТРИРАНИ И ДЖИ-ес-ем-НО, GPS-СЛЕДЕНИ!
      ЗАЩОТО СМЕ ФЕЙС-БУКЛЬОВСКИ, ТВИТЕРСКИ, яАХОВСКИ И ГУГЛЬОВСКИ, РЕГИСТЪР-ЗАБЛУДЕНИ!!
      ЗАЩОТО СМЕ ПОГОЛОВНО-ЩАТ, БЕЗ РАБОТА кастрирани, И ПРИ ВОТ-НЕУЧАСТИЕ ПАРТИЙНО-ТЕРОРИЗИРАНИ!!
      ЗАЩОТО СМЕ БЮДЖЕТ-КАМПАНИЙНО ИМУНИЗИРАНИ!
      ЗАЩОТО живеем с потдаяния от крадци?
      ЗАЩОТО ОТКУП-ко ПРОДАВАМЕ ЗАКОНИТЕ СИ!
      ЗАЩОТО СМЕ БЕЗ МИЛИЦИЯ И АРМИЯ КОИТО НИ ПАЗЕХА!
      ЗАЩОТО СМЕ ПОЛИЦ-палко ПОБОЙНИЦИ!
      ЗАЩОТО СМЕ ПРОТЕСТАРЯТ А НЕ ПРОЛЕТАРЯТ!
      ЗАЩОТО РАЗР€ШИХМЕ ДА НИ ЗОВЯТ С ПРОЗВИЩЕТО ДАНЪКОПЛАТ-€ЛЕКТОРАТЦИ!
      ЗАЩОТО СМЕ ИЗБОР-САБОТЬОРИ!
      ЗАЩОТО СМЕ ВИНАГИ Но: 2, €МИГРИРАНТИ РОДИНО-ПРОДАЖНИЦИ!
      ЗАЩОТО СМЕ ЗАБЛУДЕНО-ШЛЯ€ЩИ СЕ ТУР-ХЕЙЕРДАЛЦИ!
      ЗАЩОТО СМЕ САМОНАЗНАЧАВАЩИ СЕ; УЛТРА-ДЯСНО Ц€НТРИСТИ, БЮДЖЕТ-ИМУНИTETНИ, Мажоритет-ХРАНТУТКИ!
      ЗАЩОТО СМЕ Г€РБ-Оп€йски ПРОСЯЦИ!
      ЗАЩОТО РАЗПРОДАДОХМЕ ИКОНОМИКА И СТОПАНСТВО НА ЧУЖДЕНЦИ А ПРОСИМ ПОТДАЯНИЯ ОТ ТЯХ!
      ЗАЩОТО СМЕ С ДЕМ€К-Ократична, Б€ЗПРИЕМСТВЕНА, ПСЕВДО-КОНСТИТУЦИЯ!
      ЗАЩОТО СМЕ Парлам€нт-ДИСКРИМИНИРАНИ!
      ЗАЩОТО СМЕ Груп-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, ПАРТЙНИ-ЗАТВОРНИЦИ!
      ЗАЩОТО СМЕ РЕЛИГИОЗНО, АТЕИСТ-НАБОЖНО, И БОГО-АЛАХСКИ ПОДСТРЕКАВАНИ!
      ЗАЩОТО СМЕ (М€РКОЗНО), €вро-€ТНИЧЕСКИ, ОТР€Ч€НИ?

      ЗАЩОТО ЗАБРАВИХМЕ И ПОГОВОРКАТА;

      „Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда“
      Стара Славянска поговорка

      С уважение: И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

    112. Pingback: НЕ на тайното споразумение 2 !!!
    113. Pingback: Спряхме SOPA и PIPA. Ред е на ACTA. - high|in|the|cloud - the future is coming... soon enough!
    114. Pingback: Киното изяде главата на Уорлик | Сензация - горещи новини
    115. Pingback: Dobro ytro, Xackobo! » Blog Archive » ACTA или как се обират човешки права
    116. Pingback: Ужасът в село Мечка | Сензация - горещи новини
    117. Pingback: Антикомунистът Илия Минев стои в затвора повече от Мандела | Сензация - горещи новини
    118. Pingback: Антикомунистът Илия Минев лежал в затвора по-дълго от Мандела | Сензация - горещи новини

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.