ACTA и нарастващата вълна на недоволство

(c) Agencja Gazeta

Доста неща се случиха от петък насам. Тогава пуснах протеста си срещу ACTA и последвах тези, които отдавна предупреждаваха за опасностите. Доста блогове писаха по темата и ще се опитам да изброя някои от тях по-долу.

Може би първата медия, която реагира, беше в. Труд. Заглавието им обаче подвежда много определяйки подписа на кабинета като „смърт за торентите„. След това цитират мен и Емил, като пропускат същественото – вредата върху много сфери извън мрежата и върху свободата на споделяне като цяло. Дори ги дадох като пример за ранен сигнал за медийна контраатака. От това заглавие пострада и Мария Илиева, която честити „победата“ на всички изпълнителите (премахнала е вече коментара си). Отговорът не закъсня и сега реакцията й бива осмивана масово във Facebook и Twitter.

Като говорим за социални медии, в тази група ще намерите доста хора интересуващи се от темата. Няколко ентусиаста пък организират протест срещу подписа на България, който ще се проведе на 11-ти февруари и ще тръгне в 11 часа от НДК. На тази дата ще има глобален протест срещу ACTA. Ако има във Frankfurt, ще се опитам да кача снимки. Ето тук може да си свалите Anon маска за отпечатване, ако не искате да изпъквате от тълпата. Тук има и една по-сложна в 3D.

Доста медии пуснаха материали по темата – най-вече цитирайки блогъри и анализи в чужди медии. Основният фокус беше върху това, че би се спряло пиратството в мрежата. Една ранна статия в Капитал Daily ми направи впечатление – „Без неудобства„. Там доста точно и ясно се проследяват решенията на правителството и липсата на прозрачност. Една статия на Дневник от днес обаче уцели десетката – „Какво е ACTA и как ощетява интернет потребителите. Отговаря конкрено на някои арументи в подкрепа на споразумението и очертава основните проблеми.

От блогърите, трябва да спомена отново Нели Огнянова, която днес описа ACTA като инструмент за приватизиране на цензурата онлайн. Погледнете и по-ранните й статии за други препратки. Бивол пък пусна цитати от Wikileaks с мнение, че Борисов е натискан пряко от щатите, за да подпишем ACTA. За още мнения посетете Пейо, Eneya, Комитата, Еverhooder, Тишо, Странгера, Method-X, 111bits, Григор Гачев, Костадин и Ангел Игов. Има още много и ще ги намерите във Facebook, Twitter и Блогосферата.

Важно е да запомним

Трябва да отбележим е, че споразумението претърпява много промени през последните 3 години. Голяма част от ранната критика се основава на изтекли становища и части от документа. В днешният си вид, който може вече да прочетете сами, е в известна степен по-либерален и някои драконови мерки са отпаднали. Една такава е временната възбраната за достъп до мрежата при три нарушения. Останали обаче са доста спорни текстове, като това, че доставчиците на интернет трябва безапелативно да предоставят лични данни на клиентите си пряко на други компании и то само при съмнение за нарушаване на интелектуални права. Също така е възможно да се криминализира използването на технологии, които позволяват споделянето на пиратски копия (като торентите и Skype) или използването на системи за скриване на самоличността (като TOR мрежите използвани от Anon, Wikileaks и много репресирани активисти). Аналогични мерки са приложени и при предполагаемото нарушаване на патенти в производството.

Европейската Комисия пусна документ за „митовете около ACTA“, който общо взето (взимайки предвид изказвания в европарламента) казва две неща: „прозрачно сме обсъждали споразумението, но май никой не знаеше“ и „обещаваме, че компаниите няма да нарушават права ви“. Днес в Twitter комисаря по дигиталното развитие Круз отклони въпросите за ACTA и върна топката на комисаря по търговията. В този смисъл, един от аспектите, срещу които протестираме, е почти пълната липса на прозрачност и яснота кой е участвал в изготвянето, какво е променяно, кой ще упражнява контрол и какви са очакваните резултати.

Още проблеми с ACTA заедно с конкретни текстове в споразумението ще намерите при Eneya.


Други статии от по темата за ACTA

Кампания „Дарете кръв. Спрете ACTA!“една прекрасна идея за различен протест срещу ACTA. Дарете кръв и покажете, че споделянето е от жизнена важност

Министри спрямо продуценти за ACTAсравнение на позициите на продуценти и министри спрямо спорното споразумение

ACTA – илюзията за решениепреглед на опитите да се успокои ситуацията с обявяване, че проблемът е решен

Между редовете на ACTAкорекция на някои грешки в аргументите ми и допълване с препратки към анализи на споразумение

ACTA или как се обират човешки правапървата ми статия по темата описваща основните опасности и даваща линкове към полезна информация

42 коментара

  1. Pingback: Албена Тодорова
  2. Pingback: Al Nik
  3. Pingback: BGVPN
  4. Най-логичното нещо в момента е правителството (в лицето на компетентните хора) да извади на показ съдържанието на документа, да обясни аргументите си за съгласие и да видим дали наистина има повод за сериозни притеснения и силна протестна намеса.
    Прозрачност се иска, просто…

    Мълчанието няма да ги доведе до нищо добро.

  5. @Алекс – докъмента го имаме. Проблемът е, че е толкова сложен и оплетен в европейското законодателство, че надали аз и ти можем да го разберем. Аз се опитвам от два дни не стигнах далеч. А аргументите на кабинета с удоволствие искам да ги чуя. За жалост, очаквам основно мълчание.

  6. @Боян Юруков – Да, именно. Хубаво е да знаем становището и не мога да разбера защо това е толкова трудно постижимо.. 🙁

  7. Юруков, 11 Февруари е международния протест срещу ACTA, не само за България.
    Вече писах на stranger-a и на Комитата, да ти пиша и на теб, мисля за крайно необходимо да се създаде един сайт с хронолично проследяване върху атаките на свободата на слвово/интернет/подлсушването, споделянето на информация и вилифицирането на споделянето на информацията.
    Защото имаме нужда да проследяваме как се развиват и променят атаките и подходите, да не говорим, че много хора вярват, че тези случаи са изолирани и без големи периоди от време, да не говорим за случайни.

  8. Ще го оправя като се върна вкъщи, че сега съм на път. Иначе това с историята е добра идеа, но изключително трудна за изпълнение. Просто трябва да имаме доста подробен поглед над това кое нападение откъде е започнало и каква е връзката между тях. Иначе като за начало може да направим времева линия на преложенията.

  9. Звучите сякаш отстъпвате леко от първоначалното си мнение, дано не съм прав. Текстът за митовете е откровено лъжлив и е много по-добре да се прочете самата АСТА. В текста се говори за директен мониторинг на трафика и анализ на съдържанието и предоставянето им на трети лица (компаниите-носители на авторско право). Вие как си представяте интернет, който се оказва ИЗНАЧАЛНО СПОДЕЛИМ С ТРЕТИ СТРАНИ? Правата на носителите на патенти НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОСТАВЯТ НАД КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРАВА ЗА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА ЛИЧНИЯ ЖИВОТ И КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА. Точка.

  10. @Eneya – Пропуснах да кажа, че видях едно такова описание наскоро – на генезиса на SOPA. Ще се пробвам да го намеря пак.

    @Шлайер – по-скоро конкретизирам. Преди няколко дни нямах конкретни примери от текстовете, а и не искам да се абсолютизират критиките. Погледни предишната ми статия за това. Определено са намалили вредата от споразумението, но това не решава основните принципи в него и липсата на прозрачност.

  11. Честно казано чудя се как интернет доставчиците могат да преценят дали файла който свалям от даден сайт съдържа интелектуална собственост и доколоко те ще са компетентни в дълбоките дебри на авторското право да правят преценки.
    Освен това как ACTA ще защити мен примерно, като автор на сток илюстрации, които вече са в руски сайтове и аз не печеля от тях. Мен ще ме известят ли за нарушение на моите авторски права и ще преследват ли хората, които са ги качили?
    Това е поредното безмислие, което единствено ще следи хората и ще облагодетелства десетина на брой корпорации, без реално да изпълнява възвишените си цели.

  12. @Денис Александров – лесно – всичко, което прилича на пиратско е пиратско. Спират се p2p технологиите, защото дори да спрат торентите, пак няма да спрат споделянето. След това ще се филтрира и качването на музика и клипове. От там нататък ще сме отново само консуматори, а няма да споделяме.

  13. Pingback: ACTA – анализ | Кутията за всичко
  14. Pingback: Emil Vulkov
  15. Pingback: Delian Delchev
  16. Pingback: Ivaylo Yovchev
  17. Pingback: Nikolai Minev
  18. Pingback: Pencho Bogdanov
  19. @Eneya – Съгласен. Пуснах днес сутринта линка в другата статия. След нея в събота имах чувството, че съм се вкарал в същите гръмки аргументи на сплашване и затова написах статията „Призивът „Следвайте ме““.

  20. Коментар от друг сайт:

    Уважаеми съфорумци, драги колеги по кауза,

    НА ВНИМАНИЕТО НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ПРОТЕСТА НА 11.02.2012г.

    Моля тези, които имат контакт с организаторите на протеста, както и на всички, които са против АСТА да вземат под внимание, че към момента не е поставено конкретно искане от наша страна като гражданско общество. Единственото, което сме обявили, е че сме против АСТА.

    Искането може да бъде формулирано така: НЕЗАБАВНО И КАТЕГОРИЧНО ОТТЕГЛЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ АСТА.

    Това може да стане както е предвидено в самото търговко споразумение, член 41:
    Член 41: Оттегляне
    Дадена страна може да се оттегли от настоящото споразумение посредством писмено нотифициране до депозитаря. Оттеглянето влиза в сила 180 дни след датата, на която депозитарят получи нотифицирането.

    Не виждам причина да протестираме без искане от наша страна и да чакаме Европейския парламент да го отхвърли след като разполгаме с достатъчно силен инструмент като обществения натиск, чрез който да накараме управляващите да спрат това национално предателство, което са извършили. Решение на министерски съвет и оттегляне от споразумението още преди то да се гласува в ЕП ще е една голяма победа още сега. Фактът на оттегляне на България може да поведе и други страни да се откажат преждеврменно, което би се превърнало в прецедент и може изобщо да не се стигне до ЕП. Петициите вече съм ги подписал, но това не е единствено, което може да направим на този етап.

    Пиша това, тъй като не видях досега нито едно категорично становище от организаторите на протеста затова какво искаме. Тъй като нямам фейсбук (а и не желая да имам), моля, който има възможност да препрати тази информация към организаторите на спонтанните протести и да спомогне за оформянето на исканията на протеста. Благодаря предварително на всички отзовали се.

    На всички, които все още не са осъзнали какво е АСТА, моля прочетете следната статия – SOPA, PIPA… ACTA!:
    http://www.webcafe.bg/id_838292527_SOPA_PIPA_ACTA

    Тогава ще осъзнаете, че торентите и свободното споделяне на информация могат да се окажат най-малкия проблем впоследствие – пример:
    Отивате в аптеката – Дайте ми парацетамол. Еми няма, има само (примерно) Парецатамакс на цена (примерно) 25 лева опаковката – ако искате… защото някой държи правата за тази субстанция и лекарсво. Дайте ми аналгин, ами същата работа… и т.н. … и не само за лекарствата!

  21. Ако коментарите ви не излизат веднага, това е защото съм сложил по-дълго кеширане на блога. Има голямо натоварване тези дни и се задъхва.

    Погледнете последната ми статия с поправки в горните ми аргументи:
    Между редовете на ACTA

  22. Против АСТА, ама кой и защо е против. Уверен съм, че повечето протестиращи са авантаджийте, муфтаджийте, далавераджийте, а не борците за свобода на словото. То тези борци чунким има какво да кажат, ама това е друга тема.

  23. @Апостол Апостолов – Първо, от колко време следиш блога ми, че говориш за липсата на правозащитници в протеста? Второ, относно защото можеш да прочетеш последната ми статия по темата. Трето – за какви авантаджии говориш въобще. В мрежата се създава. Единствено продуцентите и компаниите колекционери на патенти си мислят, че всеки в интернет по някакъв начин нарушава правата им. Щом си залагат 3 милиарда печалба, а получават два, обвиняват всичко живо, че не са им дали още един милиард. Аз муфтаджия ли съм, че генерирам и споделям съдържание?

  24. @Апостол Апостолов – Kaкво, няма достатъчно клиенти на скапаните ти хороскопи ли?

  25. Pingback: Какво е ACTA и какви ще бъдат последиците | downpourbg.com
  26. Pingback: ACTA – анализ
  27. Pingback: Delian Delchev
  28. Pingback: Delian Delchev
  29. Pingback: ACTA дайджест
  30. апостолов докога ще пълниш форумите с твоите глупости.да не мислиш че твоите тъпи блогчета представляват някакъв интерес,че да ти плащат „авторско“ право!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.