Google Street View – вече в България и защо това е интересно?

Днес стана ясно, че Google най-накрая са разплели легалните спънки свързани с услугата си Street View за България. Чрез нея може буквално да се разхождате по улиците на даден град или да разглеждате забележителности от компютъра си. За целта в градовете обикалят специални коли снабдени с 360 градусови камери. Те правят множество снимки на всеки няколко метра, сглобяват снимките и съставят виртуална картина на всичко по пътя си. Така може не само да се ориентирате по картата, но и да видите точната сграда, която ви трябва.

Ето, например, тук е офиса, в който работя (хванете снимката и я раздвижете наляво-надясно):



Може да разглежате и места преди да ги посетите. Така, когато отидох с жена ми на почивка в Болоня, първо погледнах точно къде е хотелът и как изглежда отвън:

Има голям потенциал както за туризма, така и за бизнеса. Технологията предлага допълнителна възможност за реклама, тъй като близките магазини се отбелязват направо на снимките – с оферти, оценка, коментари и прочие. Освен коли, Google са качили камери и на колелета, колички и други превозни средства. Това позволява заснемането както на пешеходни зони, така и на закрити пространства. Така се разкрива още една прекрасна възможност – триизмесно заснемане на заведение или магазин и поместването му в Google Maps. Това става с помощта на фотографи-партньори на Google. Извън щатите за сега май няма такива, но знам, че в България има фотографи с нужните джаджи и умения да го направят. Остава да има търсене на услугата и някой да навие Google.

До сега Street View не беше достъпен за градове в България основно поради въпросът за личната неприкосновеност. Такива проблеми има в доста страни и най-вече в Германия. Google успя да се пребори обаче и както виждате горе, показват снимки от доста места. През 2009-та засякох кола на Google, която снимаше около университета в Darmstadt. Вдясно на снимката ще видите, че е от по-ранен модел. Проектът им тогава се провали, защото стана ясно, че освен снимки, са събирали и информация за близките безжични мрежи. Резултатът беше, че се наложи да заснемат всичко наново, но и най-вече, че се наложи практиката ще замъгляват лица, регистрационни табели и някои сгради. Това ще стане и у нас, така че няма нужда да се притеснявате, че ще ви припознаят на картата.

Макар на сайта на Google Street View да не е указано още, изглежда те ще обиколят около 60 града и курорта в България. Ако успеете да засечете колите с характерните им фотографски кули, може да се позабавлявате. Може да се приготвите от сега и през следващите месеци да поставите реклама, странна фигура или каквато и да е шега, която да бъде „овековечена“. Има вече интернет мания за събиране на забавни и странни находки на тези камери. Ще е интересно какво ще открием в България.

Ако искате да видите стари снимки от живота и улиците на страната ни, препоръчвам сайта Изгубената България.

Информацията за навлизането на Street View в България е на Дневник.

27 коментара

  1. За мен Street view е много полезна и забавна функция и се радвам, че най-после ще достигне и до нас.

  2. @stir – Това не го разбрах съвсем.

    @Денис Александров – Както се вижда, до няколко месеца може и да я видим в Google Maps. Остана да пуснат и редактирането на картата и добавянето на 3D модели.

  3. @Боян Юруков – за 3D модели мисля, че съм виждал опция някога и за България. Между другото забелязал съм, че Google се бъгва (позволява функции, които не са достъпни за дадената държава), когато се сменят езиците – на Places със сигурност съм засичал такива.

  4. @Денис Александров – възможно е. Доста пъти са ги променяли. А и блокирането на съдържание при тях почти винаги има задни вратички.

  5. Pingback: Milen Atanasov
  6. Pingback: Nikolai Aleksandrenk
  7. Току що покрай офиса ми мина кола на Google. Със синя камера. Около 11:50 часа, София, Люлин, бул. Панчо Владигеров. Жалко, че не бях подготвен. Успях да снимам колата когато вече отмина.

  8. идиоти са всики които се радват на таз функция на google за България. Зимата ли е преобладаващ сезон в България. Дупките, кишата по улиците, калотията (накратко хубават гледка след всеки сняг). Това ли ще видят чужденците за нас. Нали ни знаят с циганите(грешка- мислят ни за такива), но сега наистина ще видят що за място е родината ни. Вместо да снимат през пролят, лято, есен .

  9. Не пич, идиота си ти.Аз съм живял 12 г. в Париж. Там също има дупки, мръсотия и цигани. Само, че като се каже – Париж, всички се сещат за Айфеловата кула и французойките, а не за дупките? Едва ли ще разбереш за какво става дума, но си е за твоя сметка.

  10. @мартин – а може би google трябва да изчакат няколко десетки години, че по улиците да няма дупки, кал и мръсотия? Или да направят специален план, кога изглеждаме най-красиви?

  11. Това не се прави за чужденците, а за нашенците. Целта на занятието е да можеш по добре да се ориентираш в дадена улица. Къде какво има и да търсиш магазин примерно, без да си там…

  12. Най-после целият свят ще може да види как изглежда Мордор…пардон България!

  13. Pingback: Self Storage in Wayne NJ
  14. До сега не я чувала за тази невероятна опция.Да си седиш и да се разхождаш в избран град е страхотно, особено ако ти предстои пътуване до там, било то по работа или на почивка.Така предварително ще с е ориентираш, ще видиш основните забележителности и там направо разглеждаш на живо.Радвам, се че ни информирате за тези нови продукции, които влизат и в нашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.