Пилешки дроб с лук и вино

Днес успях най-накрая да направя доста вкусен дроб на фурна. Рецептата е за пилешки дроб, но аз използвах патешки, защото попаднах на намаление. Продуктите са:

  • Пилешки дробчета – около 400 г.
  • Лук – 2 глави
  • 100 мл. вино
  • Един лимон
  • Масло или маргарин
  • Сол, черен пипер и магданоз
  • Изчистих добре дробчетата и ги оставих в топла вода с малко лимонов сок и сол. След това разтопих маслото в тиган и запържих едро нарязан лук на не много силен огън. Като омекна, измих добре дробчетата и ги добавих. След малко бъркане те си смениха цвета и добавих вино, сол и малко черен пипер. В рецептата пише, че се оставя да къкри докато не се изпари алкохолът. Ще го разпознаете по това дали липсва добре разпознаваема миризма на вино в парите.

    След това загрях фурната на 200 градуса и стоплих около 100 мл вода. Изсипах всичко и добавих водата, още малко сол и пипер. Тъй като нямам малка тава, използвах голяма и просто събрах лука и дробчетата в средата. Нарязах половината лимон на половин резенчета и ги наредих над дробчетата. Пекох го около половин час. Ще забележите, че е готово когато дробчетата започнат да се запичат отгоре.

    За гарнитура исках да направя картофи соте, но ме домързя. Сварих картофи като добавих във водата малко сол, черен пипер и около 20-30 мл. вино. Като се свариха ги обелих, залях със зехтин и сушен копър. Впрочем зехтина на снимката ми го изпратиха от онази инталианска еко-ферма, за която писах преди. Изпращат често мостри, за да се навиват хората да поръчват. Много е добър.

    Гарнирах дробчетата с останалия лимон нарязан на половин резенчета. Пропуснах магданоза, защото нямам пресен. Сервирах с червено вино.

    Приятно готвене!

    7 коментара

    1. Да ти е сладко!
      И аз днес бях на дробчета 🙂 Но задушавам 300-500 гр. гъби с масло за 10-15мин. След това добавям към тях 70-100 гр. пушено сирене нарязано тънко или рендосано. За 2-3мин. похлупвам за да омекне сиренето. Дробчетата 400- 750 гр са изцедени и осолени поставени в йенска (стъкло)тенджера. Изсипвам гъбите и поставям в микровълновата на висока мощност – 750Вт. Времето е 25мин. Наблюдавам и когато започне да ври намалявам наполовина мощността, за да не олива навън . Червеното вино си го сипвам в чаша.

    2. @ivo_isa – Звучи добре, но защо в микровълнова? Забелязал съм, че разваля вкуса на ястията. Примерно като си направиш чай в микровълнова и го свариш, имат различен вкус.

      Намерих няколко рецепти с дробчета и доста от тях имат сметана или пушено сирене. Исках обаче нещо по-леко и затова го направих само с лук и вино 🙂

    3. Във фурната е по-бавно и използва повече ток. А за мен лукът е тежка храна 🙂

    4. @ivo_isa – да, по-бавно е, но става по-вкусно. А лука, ако не се запъжва много и се използва съвсем малко мазнина, става доста лек.

    5. Вкусно е, знам го от личен опит. Но пак от горчив личен опит ви съветвам да избягвате карантията, която просто бъка от холестерол. Заменете я с пилешки гърди, та да ви е мирна главата в по- напреднала възраст.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.