Съседски войни – Германия

Преди около 3 години се нанесох в апартамента, в който живея сега. Сградата е стара, както повечето тук, но в хубав квартал и близо до центъра. Почти всички в блока са под наем – някои от десетилетия. В блока се случват странни неща, които отминават без да им предавам особено значение. Като ги събера обаче се получава интересна картинка.

От самото начало си имахме проблеми с един от съседите, който настояваше, че сме много шумни докато се местим, правим ремонт или просто слизаме по стълбите. Пречили сме му на следобедния сън. Изглежда, че е пречел на доста други, защото тръгна подписка и след време го изгониха. Сега има възабрана да стъпва на имота. Съседите се опитват да изгонят така още един, който освен, че счупил стъкло на апартамент до неговия, заплашвал и нападал съседите.



Компанията-наемодател е длъжна да предоставя определен брой жилища за социално слаби. Така преди година и половина два етажа под нас се нанесе човек, който в последствие се разбра, че има психически проблеми. Разбрахме го по трудния начин – напръскал апартамента си с бензин и е драснал клечката. Преди да замерише на печено обаче е размислил и се е хвърлил от втория етаж. Резултатът беше, че съседите едва не умряха от задушаване, куп покъщина отиде на боклука и целият блок беше в ремонт точно година. Не, че не можеха да ремонтират всичко за месец-два – просто така щаха да изгонят повече хора и да вдигнат наемите. Ние не пострадахме от самия пожар, но определено ни навреди шума, прахта и отровните изпарения от бои през тази година. А, да – докато претърсваха един от пострадалите апартаменти, откриха че човека си отглежда трева и го арестуваха.

Горните снимки са пощенските ни кутии. Няколко бяха пълнени с пяна. Наскоро напълниха ключалките със силикон. Повечето са разбивани и редовно се крадат писма. Не получаваме почти никога пратки, защото тия от DHL ги мързи, а и бележките изчезват. Хитът от днес е, че някой е написал на кутията на съсед, че е преместен в психиатрия и не иска да получава писма.

Това са само няколко примера за съседските войни в един скромен блок Германия. Приличат повече на студена война, отколкото на битка. Предпочитам някой да дойде да се скараме за нещо, отколкото да ти се усмихва мазно и после да ти краде пощата. Това им е възпитанието – пасивно агресивни, скърцащи със зъби зад широки усмивки и не много оригинални. Затова и ме тревожи по-малко грубото отношение на магазинерките в България, отколкото измъчените гневни усмивки на тези тук – поне знам кое е истинско и кое се прави насила под заплаха за уволнение. Както и да е, отклоних се…

ПС: изнасям се след 3 месеца.

32 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Боян Юруков
  3. Pingback: Боян Юруков
  4. Pingback: Ilia Markov
  5. Доста стресиращо звучи. Аз бих се изнесъл много по-рано.

  6. @Иво Апостолов – както писах в началото – не прави впечатление. Всъщност се изнасям, защото ми е много пътя до работа, а и вече положението с мухъла стана нетърпимо.

  7. Описаното тук ми е до болка познато. 7 години живях в тази гадна страна и сега старателно я избягвам. Като си помисля само колко промити български мозъци мечтаят да заживеят тук…

  8. @Апостол Апостолов – В никакъв случай статията не цели обобщаване за цяла Германия. Това е един блок в държава от 82 милиона. Има доста такива квартали, но като цяло държавата е спокойна. Някои от познатите ми тук си мислят, че няма никаква престъпност, а други от Берлин казват точно обратното – че е много по-зле от София. Въпрос на това в коя част на Германия си попаднал, какво си работил и дори в кои части на града си се придвижвал.

  9. Pingback: Gradinko
  10. Pingback: Roguegater
  11. Pingback: Radoslav Todorov
  12. За: Германия
    Като цяло, моите впечатления за тази страна са по-положителни от разказаните в статията. Не бих се учудил обаче да има и по-лоши места за живеене от този блок. Според мен, в Германия инфраструктурата се поддържа добре. Няма разхвърляни боклуци около блоковете, улиците се чистят редовно. Виждал съм, че кофите за боклук по кварталите се заключват. Иначе откачени хора има на много места по света…

    За: Възпитанието
    Лицемерните усмивки на добре-възпитаните европейци може би не се нравят на много българи. Веднъж в Париж попаднахме на българка – сервитьорка в италиански ресторант. Тя беше много готина и разговора с нея беше толкова приятен, че тя заряза за момент работата си и седна на нашата маса. Каза колко мрази лицемерието на французите, които и се усмихват и и говорят приятелски, а зад гърба й я критикуват и се оплакват на шефа и. Веднъж трябвало да занесе 3 пици на една маса, и когато тя занесла първите две, един я попитал къде е третата. Тя казала „не виждате ли, че имам само две ръце“, в следствие на което те се оплакали на шефа и, че се държи грубо с тях.
    Аз мисля, че доброто възпитание е много полезно, когато много хора трябва да живеят и работят заедно.

    Възпитанието и лицемерието са различни неща, въпреки че имат общи проявления. Познавам хора, които казват 1:1 какво мислят за даден човек в очите му. Добре, те са прями и откровени, но кой има полза от това? Ако направиш критика на даден човек, рискуваш, много рискуваш критиката да има само отрицателни последствия: за теб и за човека, който критикуваш.

    При първите си стъпки в бизнеса, аз също много критикувах (карах се с) хора, които не се държаха коректно. След това се научих, че е по-правилно, когато говоря със свободни хора, да го правя винаги спокойно и с усмивка, независимо, че считам техните действия за неправилни. Ако не ми харесва какво правят или говорят, мога да:
    1) спра да работя с тях;
    2) да предупредя други хора (шефове, клиенти, контрагенти) за тяхното поведение;
    3) да подам жалба в съда или на други места … (има няколко души, на които съм им запорирал сметките, и въпреки това, като ги видя им се усмихвам и ги питам как са, а ако се нуждаят от някаква помощ (без финансова) бих им помогнал).
    Винаги обаче запазвам добрия тон, с хората, които не са коректни, защото от опит знам, че с усмивка е по-вероятно да се промени тяхното поведение от колкото, ако им се карам и им се мръщя.

    С други думи, доброто възпитание е ценност, която помага повече хора да живеят без да си пречат, а напротив – всеки да е по-полезен на останалите.

    За: Наемите в Германия
    Какви пари струва на месец един малък апартамент във Франкфурт?

  13. Бояне, да звучи наистина неприятно.

    Моят съвет е спокойно да се поогледаш за по-добро място. С малко късмет ще си намериш добра квартира за само 100-150€ отгоре. Най-големият разход според мен е търсенето, ремонтите, преместването… Просто разкажи на приятели че си търсиш квартира – вероятно скоро някой ще ти звънне и каже че при него нещо се освобождава. Ще минеш и без тлъстата комисионна.

    Иначе и аз съм имал проблеми със съседи в Германия. Обикновено при мен е нямало такива ексцесии, но честото мрънкане за щяло и нещяло дразни понякога. За сметка на това, плюсът е че моите съседи са били и са относително дисциплинирани, подредени и като цяло ок.

  14. Доста стресиращо. За кой град става дума?

  15. Между другото може и вобще да не ти излезе по-скъпо. По мои наблюдения някой от най-непривлекателните блокчета най-вече леко на запад и север от центъра на ДА са ефективно с доста високи цени. Уж наемът е нисък, а допълнителните разходи са астрономически. А допълните разходи са високи и заради нещата които описваш. На готините места често студеният наем е висок, но можеш да си намереш сграда с ниски НК.

  16. Бояне, ако не искаше да обобщаваш хората в Германия, не беше нужно да пишеш или да правиш обобщаващи референции относно възпитанието на съседите си (германци) и веднага след това да правиш парарел с магазинерките в България.
    Явно и ти доста си им насъбрал и след 3 години живот в блока да публикуваш тази статия, която никак не е пасивно агресивна, при факта, че се местиш след 3 месеца. Явно това е доста по директен подход за решаване на проблеми, отколкото например да говориш със съседите си.
    Където и да живееш на този свят, никога не си застрахован от лоши или добри съседи. А относно шума – във всеки вход на блок, или на страницата на фирмата, която се грижи за блока, има написани правилата за живеене и кога е ОК да си по шумен или да пазиш спокойствието на останалите (от 14 до 16, или след 22 часа).
    Относно любезните усмивки от съседи, само давам пример със любезни съседи от бг блокове, от преди 20 години, които в последствие разбираш, че са били доносници и са писали за семейството ти в блоговете на дс.
    Дано в бъдеще да имаш по-голям късмет със съседите ти.

  17. Pingback: Tsvetelin Pavlov
  18. @Димитър – а според мен Боян е направил много правилно като е споделил опита си. В статията не пише нещо от рода на „всички немци…“ или нещо такова. Той споделя опита си, който естествено е личен и субективен и това е абсолютно нормално.

    А това за съседките в БГ, които „блогвали за дс“ си го има навсякъде практически. Ако ня вярваш, поживи в Германия и ще забележиш, че от време на време някой съсед също пише писма/жалби до полицията или някоя служба за какво ли не.

    Силно подкрепям Боян за това. В БГ весниците, телевизиите е пълно с лоши примери. Всички се оплакват от състоянието на нещата в БГ, а Западна Европа се хвали навсякъде секаш е рай на земята. Това е доста неправилно. Аз също като Боян от години живея зад граница и виждам и добро и лошо. На запад има много добри неща, от които можем да се учим, но има и огромни проблеми, които също не трябва да се игнорират. Можем да се поучим от дисциплината на немците, но да не забравяме за топлината, която съществува при славянските народи. Както казах, бил съм на много места и на мен лично животът в Източна Европа (не само БГ) ми допада повече.

  19. Във фейса се разви доста стабилна дискусия по тая статия. Казах го и там, ще го кажа и тук – със статията не обобщавам нищо за немците като цяло. Народ голям, култури всякакви, хора всякакви. Давам примери за един блок сред многото. Всеки си има различни впечатления и опит и въз основа на тях си прави изводи.

    @MilenG – Има сериозна разлика между възпитание и лицемерие, така е. Не мога да кажа, че немците като цяло са особено възпитани или аналогично – че са лицемерни. Немското общество (изключваме емигрантите, макар да са съществена част от него), е силно разслоено икономически и по произход. Децата на голяма част от т.н. средна класа (две деца, две коли, предимно бащата работи, имат под наем апартамент и след 50-те си взимат къща) се държат ужасна на публични места. По-ниската класа си се държат като селяни, а най-ниската класа са пенарите – пънкари-просяци. Често хора от нашата култура бърка въздържанието с лицемерие, но за 8 години няма как да не забележа разликата, нали?

    Цените на апартаментите варират от мястото, сградата и транспорта. За 50 квадрата с включени вода, парно и консумативи (такси, домоуправител, т.н.) може да излезе и 600 евро, ако е в най-далечните квартали. по-близко до центъра (30 мин. с трамвай) евтините са около 700-800 евро. Това не включва ток и телефон.

  20. @Котарак – Много бъркаш. В Darmstadt може да намериш нещо без комисионна, но във Frankfurt е практически невъзможно. И само 100-150 евро нагоре няма да оправят нещата. Всъщност и в Darmstadt с толкова няма да се намери много по-добро жилище. Живял съм в региона, който говориш. По-точно в Kranichstein. Беше по-евтино и блокчетата бяха хубави. Нямахме особени проблеми със съседите, но транспорта беше ужасен.

    Впрочем вече сме намерили ново жилище. Казвам, че след 3 месеца се местим, защото толкова е срока за прекратяване на договор в Германия.

    @RG – Благодаря, оправих го.

    @Радослав Тодоров – Darmstadt – на 20 км южно от Frankfurt. Това е един от най-богатите и уредени региони на Германия. Като изключим и определени квартали в големите градове средно регионът е и от най-скъпите за живеене.

  21. @Боян Юруков – радвам се, че вече сте си намерили по-добра квартира! Що се отнася за квартири без комисионна – възможно е, но е необходимо търпение и търсене. На мен лично приятели са ми предлагали квартири в Норденд и Остенд когато са се освобождавали от техни съседи. Но си прав де, такива са малко и се разграбват по-бързо от топъл хляб.

  22. Тва е гето, а не точно германия. в германия пощенските кутии не изглеждат така.

  23. @gosh – кой ти го каза това? Или си го мислиш само защото е Германия а? Сградата се намира на 3 мин. пеша от университета и конгресният център на града, 8 мин пеша от центъра и още толкова от повечето забележителности. Не е в най-богатия квартал (защото такива тук са села извън града), но определено не е гето. Всъщност в този регион почти няма гета.

  24. Дефиницията за гето на български малко е объркана и много хора го асоциират с това, което на английски се нарича ‘slum’. В този смисъл твоят квартал си е гето, нищо че е на 8 минути от центъра.

  25. Ами никой не ми го е казал, преполагам ще се засегнеш, ако аз очаквам всичко, което и по което си писал, да ти е казано от някого. „Кои ти го каза това?“ е от любимите ми въпроси? Досега само в бг ми е задаван, а вече и в интернет, юхууууууу и пак на български – показателно. Не влагам кои знае какво значение в тая дума гето, просто за мен западната част е чисто и просто един грандиозен упадък – там където всичко немско загива. Точно както България ЗАГИНА! Толкоз.

  26. @aл – Кварталът си е един от средно богатите в града. А града е в един от най-богатите региони на Германия. В града няма slums, а просто някои сгради така си изглеждат. Нищо, че наемите са супер високи.

    @gosh – Имаш интересна илюзия за това какво е в западна Европа спрямо ситуацията на жилищата в България. Не те виня – масова е заблудата и единствено подхранва самосъжалението, което е единствената ни характерна национална черта.

  27. Имаме един такъв психопат под нас. За съжаление вече 4 пъти направихме подписка но се са го изгонили все още. Следващата стъпка май ще е Mietkürzung

  28. @Боян Юруков – Не сравнявам някаква си западна европа с положението в бг, а западната и индустриална част на германия спрямо спокойната и чиста източна част на германия. баварията не я броя към изтока, мисля всеки ще се съгласи. едни от впечатленията ми са от прекрасен квартал на град с над 3 милиона, които медии и публичност зверски набеждаваха за най гнусното и голямо гето на германия – може би, защото нощно време спахме на широко отворени врати заради жегата. А може би пък, защото всички съседите живееха като голямо семейство, а за съседи се имахме и с живущите през три до пет пресечки. не зная тва богатсвто в какво го измерваш, но честно да ти кажа, не ми изглежда да е стойностно. богатства много, стойности малко. За илюзията не разбрах, респ. какво за ситуацията на жилищата в бг също. Лек и успешен ден 🙂

  29. @gosh – Обществото в Германия е силно наслоено. Има хора, които живеят доста зле и такива, които живеят много богато. Впечатленията ти зависят от това в кой град, кое село, кой квартал и сред какви хора си живял. Както и в България, блок с блок се различават. Не съм живял в източна Германия. Вярно е, че има много стереотипи за нея, но от това, което съм чувал, доста са верни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.