Колко българи има в Германия?

Дават се доста различни цифри за това колко българи има в чужбина. Някои говорят за милион, други – за пет. Да установим колко наши сънародници има в Германия е сложно поради три фактора:

  • Немците не са правили истинско преброяване от 20 години, а се осланят на адресна регистрация и статистическа вероятност
  • В официалната статистика не се съобщава родината или етноса на хората с немски паспорт
  • В Германия има ужасно много българи без регистрация или постоянна работа
  • Накратко:

    Поне 101000 българи
    20% женени за немци
    За 7 г. 5500 взели немско
    Средно 10.5 г. до гражданство

    Все пак е възможно да направим някаква обща преценка по докладите за регистрираните чужденци в Германия и приелите немско гражданство. Данните, които обобщих, може да свалите като PDF и в OpenOffice формат. Обхващат периода 2003-2010, като съм добавил някои цифри за 2011-та. Ето няколко мои графики и изводи от тях. Натиснете картинките за пълен размер с оси и разяснения.

    Натисни снимката за по-голям размер

    Тук виждате разпределението на българите по провинции. В червено и жълто е бройката за 2010-та и 2011-та. Голяма цифра показва колко българи има на всеки 10000 жители, а малката под нея – всички чужденци за провинцията. Забелязва се, че в Бремен има почти 29 наши сънародници на всеки 10000 души – в пъти повече от останалите региони. Най-много българи има в Нордрайн-Вестфалия, която е гъсто населена и добре развита. Доста малко българи има в източна Германия. По-нататък ще видите данните и върху карта.

    Натисни снимката за по-голям размер

    Това е графиката на увеличението на българите тук през годините. Забележете, че долната граница е 35000. Тъмно синята лента е сумарният брой взели немско гражданство от началното на 2003-та насам. Този доклад е единственият начин да знаем колко българи има с двойно гражданство. За жалост, не открих данни за преди 2003-та. Забелязва се, че през последните години силно се засилва имиграцията към Германия. Придобиването на гражданство е възможно след 7 или 8 години постоянно пребиваване и също се засилва в последните години.

    Натисни снимката за по-голям размер

    Тук виждате възрастовото и полово разпределение на българите в Германия. Средно жените спрямо мъжете са 60 към 40, което варира в различни провинции. Забелязва се пика на хора между 25 и 40 годишни, т.е. в най-активната трудова възраст. Очаквах, че ще има много хора между 18 и 25, но изглежда студентите са сравнително малко спрямо тези, които рабоят на постоянно. Забелязва се и че жените около 30-те са повече от мъжете, но си смеят местата около 40-те.

    В таблицата с данните може също така да видите каква част от българите са неженени женени и разведени. Забелязва се, че 10% от женените мъже са женени за немска гражданска, докато при жените, това са 30%. Интересен факт също така е, че 2.41% от българите без немски паспорт са родени в Германия. Това вероятно са най-вече семейства, които все още нямат немско гражданство и не са могли да го предадат на децата си. В таблицата ще намерите и разбивка на българското население в някои градове от западна Германия, както и списък с някои от сдруженията и българските училища. Забелязва се, че във Frankfurt има почи 3400 българи.

    Натисни снимките за по-голям размер

    На последните две графики може да видите географското разпределение на данните от първата и втората графика. Ето тук ги има в динамичен вид. Вижда се абсолютната бройка на българите по области, както и броят взели немско гражданство през 2010-ра съотнесен към абсолютната бройка. Така се вижда нагледно къде има най-много българи и къде най-бързат да вземат немски паспорт.

    В лявата графика съм отбелязал в червено областите, за които отговаря консулството в Бон. Самите консулства са отбелязани със звезди, за да се ориентирате за разстоянията. Причината за това е, че през юли това консулство ще бъде затворено и имотите ще бъдат разпродадени. Вижда се ясно, че до сега се е справяло с повече българи, отколкото останалите две взети заедно. При това не включваме сезонните работници и хората с двойно гражданство, които по груби сметки са дори още повече в тези богати провинции.

    По официална информация има планове за отваряне на консулска служба и дипломатическо представителство във Frankfurt. В това има логика, защото Бон вече не е столица на Германия, а Франкфурт е сериозен финансов център с много българи в региона. За целта обаче трябва да се купи нова сграда и да се минат ред формалности. Безуспешно се опитах да науча от Външно как върви тази процедура и какви са сроковете. Единствено Николай Младенов ми отговори в Twitter, че е са абсолютно невярни слуховете достугнали до мен, че процедурата е блокирана и няма да има консулство в скоро време.

    Независимо каква е истината, факт е, че поне известно време западна Германия ще остане без консулство. На картата горе се вижда доста ясно какви са разстоянията до тези в Берлин и Мюнхен. Имам неофициална информация, че справка за българите в Германия от немската държава не е искана до сега, което изначава, че Външно не може да направи преценка за демографията, разпределението, нуждите на емиграцията ни тук и натовареността на представителствата. Това до някъде обяснява ниската оценка (дипломатично казано) на повечето ни съграждани в Германия (и зад граница въобще) за отношението и работата на консулствата, агенцията и Външно.


    Ето още полезна статистика

    Колко български студенти има в Германия?

    Престъпността в Германия


    Важно уточнение за данните:

    За 2011-та имам само общата бройка на българите в Германия. Въз основа на нея съм изчислил разпределението по провинции и българите взели немско гражданство, като съм запазил отношението от 2010-та. Така данните не са точни, но дават представа за тенденцията. Очаква се, че през 2011-та доста повече българи ще имат двойно гражданство, отколкото зададените в таблицата. Напомням отново, че в изборените данни не се включват всички българи взели немски паспорт, сезонните работници и пребиваващите нелегално.

    Тъй като ме дразнеха нещо първите графики, направих първата и третата наново. Първата е по-ясна, а третата – по-точна. Ето старите две тук и тук.

    37 коментара

    1. Pingback: Vessi
    2. Pingback: Veselin Nedeff
    3. Pingback: Tuk-Tam
    4. Днес научих, че са събрани данни за българските студенти в Германия. Имам няколко цифри, но ще се опитам да взема всички данни и да ги пусна в скоро време. Доста са учудващи впрочем. Предполагах, че има между 30-50000 студента, а се оказаха 10 пъти по-малко.

    5. Субективно погледнато, данните за източните провинции ми се струват доста ниски. Причината явно е старата емиграция в ГДР, т.е. хора които са получили немско гражданство в първите години след 1989. Данни за тях трябва да има в по-старите статистики, които обаче не са достъпни онлайн. Във ФРГ повечето българи са били политически емигранти или бежанци с неизяснено гражданство. Още по-интересно е какво се е съхранило в архивите на българската ДС. Доколкото може да се вярва на разкази, в ДС са имали много точни данни къде какви българи се подвизават. При нужда са били делегирани агенти, които да изясняват ситуацията, т.е. не са пестили разходи за тази дейност. Повечето агенти обаче са отчитали дейност и са докладвали измислици с цел да си продължат командировката в чужбина.

      Аз приветствам затварянето на консулството в Бон. Щом нещо толкова години не е работило като хората и нито една реформа не му е помогнала, най-накрая трябва да се затвори. А вместо да отварят консулство във Франкфурт, защо просто не променят каквото трябва, за да могат консулските услуги да се уреждат по пощата. И няколко телефонистки в Берлин, които по изключение да вдигат телефона. Жалко, но надеждите, че един ден ще си ползват сайта по предназначение надали ще се оправдаят.

    6. @kyky – Проблемът е, че е доста трудно да разберем колко е старата емиграция. Единственият начин е да се вземат данните за взелите немско гражанство след 60-та година. Познавайки немците, най-вероятно имат такива данни, но не са ги изкарали още.

      За консулството в Бон – има същита преоблеми както всички останалите. От разговорите ми с тях и с други българи в града съдя, че най-големият проблем е претовареността. Отговарят за 50000 законнопребиваващи българи и още 2-3 пъти повече сезонни работници и нелегални. В същото време персоналът им се състои от няколко души, а протоколитем маниерът на работа във всички посолства и комуникацията а държавните институции не са се променили много през последните 50 години.

      Този линк с данните е много интересен. Ще гледам да ги сравня с тези, които ще ми пратят скоро и ще видим какво ще излезе.

    7. Pingback: Veselin Nedeff
    8. Събрах вече данните за българските студенти. Благодаря на Kyky за линка. Сега търся още информация по университети и изчиствам данните. Другата седмица би трябвало да изкарам нещо по въпроса.

      Ето малко предварителни данни:
      – пика на български студенти в Германия е бил през 2005-та година – 13116
      – пика на новопостъпили български студенти е бил през 2002-ра – 3250
      – в последните 3 години се забелязва пик на завършващи БГ студенти
      – пика на отпадащи студенти от университетите е през 2007-ма – 1590
      – през годините средно 60-65% от БГ студентите са момичета
      – в периода 2001-2009 момичетата са завършвали средно с 2.2% повече от момчетата, а са отпадали от университетите с 11.3% по-малко

    9. Интересно, аз мислех, че е наследена по-сериозна колония в източните провинции от времената на ГДР. Или може би са се преместили на запад.

    10. @Комитата – и аз така си мислех, но се казва, че са най-рядко населени. Даже едвам се виждат на четвъртата карта. Аз очаквах и че студентите са повече в Германия, а се оказа, че сме само няколко хиляди. Аз си мислех, че сме някъде 30-50000.

    11. Щом ще събираш данни по университетите ти пращам една диаграма за KIT:

    12. Pingback: AWEN art studio
    13. Интересна статия. Аз нарпимер живея в Дуисбург, НРВ, и тук има много български студенти. Преди да въведът високите такси в университетите много хора се възползваха от възможността за евтино образование, сега таксите отново са сравнително ниски, но студенти от България вече идват много малко. Хората, който пристигат от България, сега са най-вече цигани, моят квартал се напълни с такива, които са най-често улични музиканти и проститутки, или просто безделници дето висят по улиците в търсене на някаква врътка (най-често нелегална). Не ги виня и те са хора. Проблемът е, че ни създават убийствен имидж. Хора, на които сам казвал че съм българин, твърдяха, че лъжа щото българите били мургави, невъзпитани, неговорещи езика и проблем като цяло, с мръсотията и ниската си култура.
      Та колко са наистина българите в Германия е трудно да се каже, и като гледам какво се случва въобще не ми е чудно че не ни харесват….

    14. Не ме изненадва, че броят на новопристигащите млади хора е малък. Демографският срив в БГ е причината.

    15. @Боян Юруков – Което качих е броят на студентите с българско гражданство (без двойно немско) по семестри в Karlsruher Institut für Technologie. Максумумът е през зимен семестър 2004/2005.

      Спадът в последните години си го обяснявам по демографски причини. Може да се проследи броя на абитуриентите. В НСИ има данни. Освен това има пренасочване към Англия, Холандия и Дания.

    16. @interesno – временно пребиваващите са бая. Тези с незаконна работа – също. Има и много с двойно гражданство, които не са в горната бройка. Немците не ги броят, защото иначе ще излезе, че емигрантите са наравно с немското население, а това не е угодно. За студентите ще пусна данните по-нататък. Вече ги имам, но не е останало време да направя графики.

      @kyky – а, супер. Ще ги включа.

      @heli – не, просто доста не виждат смисъл или нямат възможност. А и намаляването на българите в DE е изкуствено – през последните години много взеха гражданство и ги пишат вече немци.

    17. Бояне, погледни статията във Википедия тук
      Wiki: Български емигрантски общности
      и внеси поправки. Там ще намериш и един сканиран откраднат файл, който идва от МВнР. Ще видиш, че според МВнР в Германия има 54 000 българи. Май са далече от истината. Според МВнР пак, в чужбина без Турция има над 1 милион български граждани.

    18. Бояне,

      отлична работа ! Просто чудесно.

      в това време в ДАБЧ и всички други държавни институции се почесват зад врата и се чудят как „На първо място трябва да научим повече за българите в чужбина, защото те са от различни поколения, емигрирали са по различни причини и са се интегрирали по различен начин“, допълни вицепрезидентът Маргарита Попова.

      моите изчисления, които все още не съм публикувал, показват следното:

      – общ брой български граждани живеещи в чужбина към 15 май 2011г : 1 152 531
      (методиката ще обясня при случай, но с една дума – ползвам данни от преброяването и от регистрите на населението)

      – брой регистрирани български граждани в чужбина (имат посочен настоящ адрес чужбина в НБД „Население“) към 15.11.2011 : 610 091
      (данната е абсолютно точна. получена е от общодостъпна информация от сайта на ГРАО, но се получава след малко прости сметки).

      стефан манов

    19. @Любомир Гаврилов – добре са събрани данните, но повечето са от информация на Външно, а както знаем, тя не е съвсем точна.

      @Стефан – Бях на срещата с Попова във Франкфурт и да ти кажа изглежда сериозна за намеренията и усилията си. Дано да не се изчерпи политическата воля по въпроса.

      Интересно ми е да видя как си сметнал тези неща. Ще е яко, ако имаме такива данни, но ще трябва да проверим сметките. Можеш ли да го опишеш някъде.

    20. Външно обяви, че със сигурност ще отвори консулство във Франкфурт и в момента текат дипломатическите процедури с немската страна:

    21. Здражейте г-н Юруков,
      наета сам като сезонна работничка(6мес,мин 30 часа на седмица,мин 6 часа на ден),интересува ме мога ли да започна и „мини джоб“,докато имам сезонна работа(в смисал едновременно)?
      Благодаря

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.