Яйца

Тъй като доста се пише за цената на яйцата, месенето на козунаци и прочие, реших да пусна няколко цени от Германия. Тези снимки са от преди час. Това са реалните цени, на които немците пазаруват. От най-ниските са в Европа по принцип, а и ДДС-то за храните е 7%. Умножавайте всички цени по две за сумата в лева.

На първата снимка ще видите цените на вече оцветени яйца – 3.20 лева за 10 цветни яйца, 1.90 за 6 и 8 лева за 30.

Всички яйца, които виждате, са класа M или L, но като качество не са съвсем еднакви. На втората снимка виждате яйца от най-евтината възможна марка в Германия – JA. От тях яйцата са 2.20 за 10. По принцип цените им са с 30% до 70% под всички останали, но качеството е под всякаква критика. Примерно месо от тях съм се оказал нацяло да взимам. Дори на яйцата се усеща някакъв лош вкус. Ако сте гледали филма „Крилце или кълка“ – е такава им е храната.

На третата снимка се виждат яйца с доста по-добро качество. Струват 43 стотинки на яйце. Следващите две снимки са с цени от други фирми – 50 и 40 ст. за яйце. На последната пуснах няколко бои, които се продават тук. Цените на тези на хапчета са по два лева, а тези в тубички за гланц, кристали и прочие – по 3-4.

Както може би знаете, в католическия свят Великден се пада тази седмица. Затова другата седмица ще си запиша пак цените да видим дали има промяна. От сега мога да ви кажа, че покачване в последните дни не забелязах. В последните години обаче си скочиха цените порядъчно. Особено в пиковете на кризата.

10 коментара

  1. в испания скочиха с около 50 цента при най-евтините, и всичко това заради щастливите кокошки.

  2. И тук скочиха така. Известно време предлагаха и от двете и старите яйца бяха доста по-евтини. Горните са bodenhaltung, т.е. са гледани в добри условия, а не в клетки.

  3. Да, сега няма да се изненадам ако някоя българска мутре започне да изкупува яйцата от магзините на дребно в Германия 🙂

    А, ето и цените от мен в САЩ:

    При 1$=1.48 лв.
    Обикновени – М, цена за 12 бр – $1.20-$1.50 (около 0.20 лв/бр)
    Големи – Л, цена за 12 бр – $1.80-$2.20 (около 0.28 лв/бр.)
    Органик 🙂 – цена за 12 бр – $2.80-$4.40 (0.32-0.45 лв.бр)

  4. Виж органик не съм гледал. Но като гледаш тези горе, ония дето стават за ядене са около 30-40 цента. Органик трябва да са към 60-70. Важно е да се отбележи, че цените на храната в Германия са едни от най-евтините в Европа. Не само заради ниското ДДС на храните, но и заради почти монополът при разпространението и огромния пазар и потребление. Това предразполага за договаряне на по-ниски цени.

  5. Където има производство и конкуренция, винаги ще има ниски цени.

    Въпросът е защо и при тези цени, българите по селата, пак не им се занимава със земеделие/живодновъдство.

  6. Pingback: Nelly Alexieva
  7. Интересна информация. Замислих се за разликите в заплатите в България и Германия …
    Преди време Благо Джиев се изцепи по тв – „Щастливи кокошки, нещастни хора … “
    ЕС вече се отказа да форматира краставиците, май ни разрешиха вече и криви краставици да ядем, ще видим какво ще стане с щастливите кокошки.

    П.С. А щом ще боядисвате тази седмица, да ви предложа боядисване с люспи от лук. Много лесно става, яйцата се пукат по-малко при варенето и са много ефектни, има и снимки в блога ми на „производствения процес“ от миналата година.

  8. Интересна информация. И аз се замислих за разликите в заплатите и стандартите в България и Германия …

    поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.