Техническо ръководство за активисти

Благодаря за снимката на FRED DUFOUR/AFP/GettyImages

Независимо дали сте активисти, протестиращи, еколози, еко-мафия, негодници, пирати или анонимни, събира ви нещо общо – недоволството и желанието да промените нещата към по-добро. Друго общо между всички протести и акции е, че бяха организирани почти изцяло децентрализирано – Facebook, Twitter и блогове. Тези технологии помагат да говорим по-лесно и да споделяме, а там където има свободен разговор винаги се формират групи с общи интереси, цели и идеи. Новите възможности на мрежата са инструмент, който подпомага не само революциите в близкият изток, но и протестите у нас. Видяхме как Асен Генов предаваше на живо от протестите срешу ACTA и закона за горите. Видяхме стотици снимки и tweet-ове по време на акциите, разкази на очевидци и спонтанна организация в защита от провокации.

Примерите за жалост обаче се броят на пръсти. През последните дни единствено Асен, Offnews и PIA пускат на живо информация от пожарите във Витоша. По време на протестите само обичайните заподозрени tweet-ваха, а повечето снимки и сигнали се появяваха чак няколко часа след случилото се. Силата на технологиите не е само в организацията, но и в медийното покритие и анализа на такива събития. Максимата „колкото повече – толкова повече“ важи с пълна сила. Ето няколко идеи в тази насока:

Tweet + снимка + geotag

Нека започнем с това, че вече почти всеки има smartphone (или смартфон, както предпочитате). Те позволяват инсталирането на всякакви приложения. Също така, мобилният интернет става все по-достъпен и повечето хора в протестите го имат. Използвайте го. Някои от телефоните (HTC на Android, например) дори позволяват да го споделяте. Ценно е когато се качват постоянно съобщения със снимки в реално време. Вече всички телефони имат и GPS и може да се добавя местоположение към tweet-овете. Така може да проследим развитието на една акция не само като време, но и като месторазположение. В случая Tweet-овете са по-полезни, защото могат да се търсят и събират. Facebook съобщенията се виждат и могат да бъдат намерени само от приятелите ви. Използвайте и услуги като Flickr, Ustream, YouTube и Foursquare.

Малко известният crowdsourcing

С tweet-ове може да се пускат всякакви съобщения, но е изключително трудно да се извлекат сигнали и полезна информация. Тук идва ред на crowdsourcing-а – събиране на информация от масите. Всеки подава сигнали в структуриран вид, които се събират на едно място. Пример за това беше сайта Fairelections.eu, с който събирахме сигнали за нарушения на последните избори. Друг пример е Crime.bg, който събира сигнали за всякакви престъпления. За жалост обаче активността там е доста ниска.

И двата сайта се базират на платформата Ushahidi. Тя има и мобилно проложение, с което лесно може да направите снимка и да изпратите сигнал за престъпление, корупция, пожар или каквото и да е. С едно приложение може да добавите няколко различни проекта и да изберете на кой да изпратите сигнал. Разбира се, има и други подобни платформи.

В случаят с пожарите във Витоша в момента, такава платформа би била много полезна, ако хората знаеха, че могат да я използват. Видимо получаваме грешна или объркана информация не само за движението на пожара, но и за действията на кризисния щаб. Едва вчера видяхме първите приблизителни карти на пожара. В същото време от самото начало имаме десетки доброволци, които са на място и виждат какво става. Достатъчно е по един във всяка група да изпращат редовно tweet-ове или сигнали към такава платформа и веднага може да се показва на карта движението на огнеопорците и огнището. Подобни карти са направени за много страни и събират сигнали отдавна. Ето една такава за пожарите в Монтана в щатите.

Важно уточнение за crowdsourcing-а е, че има малко общо с това, което медиите у нас наричат „Новини от читателите“. Единствено сайтът на БТВ за докладване на сметища в рамките на кампанията за изчистване на България се доближава. Тогава обаче не пуснаха данните свободно и в отворен формат в мрежата. Нямаше също така анализ на причините за сметищата. Ако се сещате за други примери, ще ги допълня тук.

Анонимност

Ако смятате, че действията ви поставят в опастност от бизнес или политически интереси, добре е да се замислите за анонимността си. Запомнете, че всяка интернет услуга има задължение да предава информация на официалните власти, когато има прокурорско разпореждане. през последните шест месеца, например, България е изискала идентифицирането на няколко акаунта в Twitter. Аналогични неща могат да се случат с Facebook и YouTube. Затова е добре да използвате системи като TOR или поне прокси сървъри, за да скриете местоположението. Данните, които предавате, разбира се, могат да бъдат проследени, но стига да не съобщавате лична информация и използвате криптирана връзка (https) ще се сравнително в безопастност. Сайтовете, които искате да направите анонимно, трябва да се хостват извън територията на България. Домейните могат да се закупят с възможност за скриване на собственика. Често се използва GoDaddy за тази цел.

Независимо от всички усилия обаче, най-лесно се идентифицира човек чрез т.н. social engineering. Това означава търсене на лична информация, сравнение на данни, контакти, съвпадения във време и местоположение. Ако подадете информация към Wikileaks или Бивол, например, в нея може да има контекстуална информация, която да сочи обратно към вас. Макар те самите да я изчистват преди да бъде пусната, добре е да внимавате. Същото важи за снимките и tweet-овете ви – премахнете информацията за фотоапарата, geotag-овете и приложението за качване, което използвате. Географските координати са особено важни, защото се забравят лесно и може да бъдете намерени още по-лесно.

Facebook спрямо блогове

Когато искате да опишете личните си впечатления, призив или просто да изтъкнете определен проблем, препоръчвам блоговете пред Facebook бележките. Забелязвам доста случаи, в които се качват текстове като снимки, описва се призив в коментарите снимка или се качва бележка. Проблемът с този подход е, че го виждат отново само приятелите ви. Дори да се сподели от много хора, следенето на разпространението, коментирането и възможностите за разширение на тезата са ограничени. В същото време блоговете предоставят възможност както да се изложи тезата по-широко, така и да се представи в независима платформа. Статията може да се сподели пак в социалните мрежи с подходяща снимка или призив.

Данни, доказателства и примери

Винаги е добре да се представят доказателства, когато се борите за определена кауза. Един от начините да го направите е като използвате данни и ги покажете по определен начин. Например може да покажете нарушенията на Натура 2000 на карта, графика с печалбите на звукозаписната индустрия спрямо тези на изпълнителите, мрежа от връзки между депутати и бизнесмени и прочие. Данните могат да бъдат таблици лесни за анализ или пък описание в свободен текст. За целта има доста интрументи за анализ и визуализация на данни. В блога на OKFN започваме да пускаме линкове към такива.

Една картинка показва повече от 1000 думи

Повечето хора ще обърнат повече на визуални примери. Затова публикувайте много снимки и клипове. Видяхме какъв ефект имаха снимките от протестите срещу закона за горите. Както споменах в предишните точки, добре е тези снимки да се пускат по възможност още по време на събитията. По същият начин е добре да се изготвят инфографики описващи важни аспекти от дадена тема. Те могат да събират много информация и статистика в няколко лесни за смилане графики. И нас се използват се от време на време от Капитал.


Ако имате още технически съвети към хората искащи да изразят мнението си или да развият някаква кауза, моля споделете ги в коментарите. Ще се радвам на всякакви идеи за инструменти, приложения за телефони или интернет сайтове, които биха помогнали.

12 коментара

  1. Pingback: Stefan Stoichev
  2. Pingback: Стамен Стаменов
  3. Много добре – трябваше да се хвърли малко светлина върху методите, използвани от Интернет гражданите. За съжаление е, че се стига до това обяснение – можеше да не се налага, ако всичко беше наред…

    Може да се допълни и с това – макар и с по-разнообразен тон, ако можем така да го наречем:

    И всичко от EFF https://www.eff.org/, особено проектът HTTPS Everywhere https://www.eff.org/https-everywhere

    Аз ползвам понякога и програмата за промяна на IP – SecurityKiss http://www.securitykiss.com/

    П.С. Има интересни неща и от китайския опит – http://www.vpnforchina.com/

  4. Има доста такива за скриване на самоличността, но реших да не засягам много темата – основно ни липсва свързаността между протестиращите виртуално когато са на място. Организирането през фейса е първата стъпка. Ако всеки четвърти там използва телефона си с възможностите, които му предлага, мрежата ще избухне. Да не говорим, че такива като мен ще имат данни за месеци напред да анализират 🙂

  5. Аз използвах Bambuser, но май не е най-доброто за тук? Знам ли… образът е добре, но повече се използва Ustream

  6. Г-н Юруков, от името на екипа на PIA Ви благодарим за добрата оценка на труда ни. За нас е важна всяка референция.

    Чудесен материал-ръководство сте написал. За съжаление, както и Вие отбелязвате, примерите се броят на пръсти.

    Ще си позволя само да допълня встъпителните Ви думи, макар и да прозвучи малко нескромно от наша страна. PIA е първата новинарска агенция в България и засега единствена, която активно още от миналата година използва т.нар. Liveblog-ове. Предаване на живо в текст и снимки от важни събития.

    Използвам случаят отново да Ви благодаря за предоставените от Вас на PIA снимки от протеста във Франкфурт през февруари срещу АСТА.

  7. Исках само да вметна, че по подобен на twitter начин данни могат да бъдат потърсени и от google, а явно и от все повече сайтове, което може сериозно да компрометира анонимността в интернет като цяло.

  8. @Руслан Трад – много зависи от къде са потребителите. В Германия Ustream върви като пушка. Асен го ползва в BG и поне качването изглежда доста добре. Алтернативи бол. Даже май тубата мислят да пускат такава услуга.

    @Юри Ангелов – Радвам се, че ви има. Особено AYP ми хареса като идея. Дано да се развие още. Ако имате интерес към data журналистиката, може да ви помогна. Опитвам се да я промотирам в България, но до сега май никой не я е захванал сериозно.

    @Димитър Георгиев – точно това е идеята на twitter – да може да се търси лесно. Иначе щеше да е като фейса където всеки има достъп до микромрежата си. Впрочем Google вече спряха да индексират и показват толкова tweet-овете, защото искат да промотират G+.

    Aко не си пишеш името, не използваш геолокация и кратки домейни с твой личен ключ, няма да те намерят. Достатъчно е едно прокси и дори Twitter не може да те идентифицира.

  9. Tactical Technology Collective (TTC — http://www.tacticaltech.org) е група, която се занимава от няколко години с адаптиране на отворени технологии за нет-активисти. Има доста интересни наръчници, програми, примери и новини на тази тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.