Развитие на селските региони, социални мрежи, нелегално съдържание и едни 100000 лв.

Днес Министерството на земеделието и храните се отчете пред „Отворен парламент“ за скандала с ония 100000 лв. с които трябвше да се популяризира програмата за Развитие на селските региони в социалните мрежи. Твръдят, че не сме платили за една страница във Facebook и няколко последователя в Twitter, а за цялостно приложение, което да помага при кандидатстването за фондове. Разбира се, това въобще не обяснява защо трябваше да така да се изхарчат парите и дали има някакъв ефект.

Приложението, за което говорят, се отваря от таб в страницата във Facebook. Нека сложим настрана, че с новият интерфейс видимостта и полезността на тези табове се намали поне наполовина и да погледнем самата страница. Тя се намира на домейна на Форси ЕООД. Отворен парламент току-що ми писа, че са разговаряли с тях и до 6 часа ще имат становище. Фирмата е собственост на Григор Йосифов, който притежава и „Форси Уеб Консултинг“ ЕООД според Търговския регистър. Фирмата е основана през 2009-та година и е декларирала 30 хиляди лв. приходи от 2009-та насам и точно толкова разходи. Така по документи излиза, че няма печалба. Форси ЕООД предоставя и услуги за направа на сайтове през eFirma.

Нещо друго интересно за тази форма обаче е, че на същия домейн има качени много нелегални филми. Това е същия сайт, от който се популяризира развитието на селските региони с евросредства. Може да ги намерите на lexter.forci.com. Страницата е описана като „Личното пространство на LeXTeR“. Тъй като предполагам след тази статия ще свалят всичко, прикачам снимки за доказателство:

Допълнение

Пред Отворен парламент и пред мен г-н Йосифов твърди, че няма нищо общо нито с поръчката, нито с нелегалните фирми. Под-домейнът lexter.forci.com наистина сочи към различен IP адрес в мрежата на Мегалан. Той твърди, че няма представа и спомен как е станало това и кой е Lexter. За да стане това насочване обаче, някой трябва да има достъп до основната конфигурация на сайта на фирмата му. Намерих и доста други по-домейни в последните 5 години в различни логове, които обаче вече не съществуват.

От друга страна, под-домейнът secure.forci.com, основният фирмен сайт и SSL сертификата използван на Facebook страницата на дискутираната кампания са на Форси ЕООД и се намират на колокационен център на TelePoint.bg. Това означава, че с поне едно от твърденията г-н Йосифов не е искрен.

34 коментара

  1. Pingback: Stefan Stoichev
  2. Pingback: Ivan
  3. Pingback: rado raykov
  4. Като дейност на фирмата е описано следното:

    дейности в сферата на информационнните и компютърните технологии и информационното обслужване, създаване на софтуерни и интелектуални продукти, сделки с интелектуална собственост, външнотърговска и вътрешнотърговска дейност, внос, износ, реекспорт, бартерни операции, търговско представителство и посредничество, консултантска, инженерингова, маркетингова и рекламна дейност, издателска и печатарска дейност, проектиране и развойна дейност, управление на програми и проекти, разработване и внедряване на системи по качеството, лизингова дейност, комисионни услуги, международен и вътрешен туризъм, транспортна и спедиционна дейност, складови и лицензионни сделки, строителство и проектиране, покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, покупка, замяна, продажба и обработване на земеделска замя, обучение и преквалификация, както и всякакви други дейности, незабранени изрично със закон.

  5. Преди половин час Отворен парламент пуснаха следното съобщение:

    Преди малко управителят на Форси ЕООД – Григор Йосифов направи изявление за блога „Отворен парламент“, в което отрече фирмата да има договори за създаване и поддръжка на фейсбук и туитър профили на ПРСР, и каквито и да било други договори и делови отношения с Министерството на земеделието и храните.

    Това становище е странно при условие, че домейнът им явно участва в официалната Facebook страница.

  6. @Мариянка Станева – да, дал съм линкове към оригината статия в Отворен парламент. Всъщност всички неща в тази статия им ги пратих преди час. Послед като видях филмите реших да напиша цяла статия.

  7. До тук поне 30 души са отворили линка към филмите на Форси. Дори да ги свалят, ще имаме снимки и достатъчно „очевидци“.

  8. Искам да добавя че въпросния сайт на „Програма за развитие на селските райони“ има зададени:
    META NAME=“ROBOTS“ CONTENT=“NOINDEX, NOFOLLOW“
    на главната си страница, ето и скрииншот.

    Създателите на този сайт, определено са некомпетентни, по отношение на това как работят търсачките.
    Явно всичко е направено за да се вземат едни пари, но да не се свърши работа. 🙁

  9. Хм, Бояне в случая не си на правилната следа. Ако беше в България, можеше много лесно да дойдеш до офиса и да видиш за какво става въпрос. От няколко месеца работим заедно и определено Гришата не е човек, който е източил десетки хиляди от държавата, твоите или моите данъци.
    Съветвам те друг път когато толкова точно сочиш някого, поне да вдигнеш телефона и да се обадиш, няма да ти коства нищо. По-важното за мен при подобни случаи е не от кой домейн излиза нещо /защото всички знаем как се намират подизпълнители/, а кой е обявил и подписал документите за поръчката.

  10. Постоянно има такива харчове (а и много по-големи), които обаче не стават обществено достояние. Фирмата е получила не повече от 30% от сумата. Останалото е отишло като комисионна на по-горни нива. А най-лошото е, че след 2 седмици вече никой няма да си спомня за случая.

  11. Pingback: Stan
  12. @Николай Михайлов – обадих му се да го питам дали има нещо общо със страницата и приложението. Отрече напълно. Мисля, че вече е видно, че не е бил искрен. Не мога да знам дали е бил подизпълнител и затова не казвам в статията, че е взел 10000 лв. Не твърдя и обратното, защото имаше възможност да обясни 2 пъти и не го направи. Независимо от всичко обаче фактите са, че е участвал в проекта, но отрича и че има нелегални (според полицията) филми на домейна му. И явно не ми трябва да минавам през офиса му, за да ги разбера тия неща.

  13. @doni – въпросът е да се разкрият точно тия нива и кой е взел идиотското решение да се похарчат толкова пари за една такава работа. Съгласен съм, че не знам дали Форси е взела парите, но определено не си признават ролята в целия процес. В крайна сметка тяхното име е върху продукта, а ако има посредници, те са скрити. Тях точно търсим.

  14. Pingback: Nelly Alexieva
  15. Pingback: Nelly Alexieva
  16. @Боян Юруков
    един разследващ журналист обикновено така прави. Казвам го, защото по фасадата най-лесно се вижда кой точно прибира парите.
    В случая не знам кога ще се усетите, че трябва да се проверяват първо хората които пишат проектите в министерствата, защото именно те определят правилата и в крайна сметка – основните изпълнители. Чиновника няма как да прибере комисионна от под-изпълнител, защото не той го определя.

  17. Първата група основни въпроси е дали цялата тази работа струва толкова много пари, имало ли е нужда и ако да, постигната ли е целта.
    Втората е относно поръчката – кой я поръчва и утвърждава условията, кой е платил и кой е получил парите.
    И третата – информацията все пак дали е достигнала до клиентите, към които следва да е насочена, т.е. ефективно ли са разходвани средствата. Май не. Те хората от селските региони копаят нивите през Фейсбук и Туитър…

    Според мен трябва и Сметната палата и НАП да извършат проверки.

  18. @Николай Михайлов – Мисля, че отдавна е ясно, че не съм разследващ журналист. Показвам факти и оставям други да преценят къде е истината. В случая не съм казал нищо, което не е истина. Йосифов знае кой е спечели поръчката и от там лесно можеше да открием защо.

    А „фасадната“ журналистика е причината да имаме толкова много клишета и нескопосани статии. Не се търсят данни и факти. Наистина щеше да е полезно да се разгледа кой е изготвил проекта, но това не е по възможностите ми. Затова правя това, което е – търся данни в мрежата. Статията показва какво намерих и всичко в нея е проверено.

  19. @Нели Алексиева – това абсолютно е така. За да се случи обаче, трябва граждански и медиен натиск. Не гледам телевизия, но не съм чул медиите да са подели темата.

  20. В петък след тази статия на страницата във Facebook, която обсъждам горе, са пуснати три отчетни документа. И трите са от домейна forci.com, създадени са около 5:30 вечерта в петък и показват какви са задачите и до колко са изпълнени.

  21. Впрочем преди Отворен парламент да пишат по темата видимостта на страницата и twitter акаунта беше минимална. Изглежда скандалът, разследванията и всичко, която се изписа по темата, бяха причината феновете да минат 150. Явно няма лоша реклама.

  22. Pingback: ЛовечДнес.com | Мирослав Найденов дава по 133 лева европари за линк във Facebook и Twitter
  23. @дивак – ясно е, че той е направил самото изпълнение. Не приемам обаче, че се прави на ударен. Можеше да отхвърли въпроса много по-дипломатично и неофициално да посочи кой е поръчителя.

  24. Pingback: МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ ДАВА ПО 133 ЛЕВА ЕВРОПАРИ ЗА ЛИНК ВЪВ FACEBOOK И TWITTER « Безобразия
  25. Pingback: Мирослав Найденов дава по133 лева европари за линк във фейсбук и туитър « Безобразия
  26. Адаш като си толкова голяма работа, вземи най-отгоре напиши че си сгрешил да плюеш човека. Адски тъпо е като напишеш името му в Google да излиза тази статия при условие, че сам си писал – той нищо не е взел.

  27. Прочете ли цялата статия? Не съм сгрешил – той е изпълнил поръчката, но отричаше за това. Разбирам защо го е направил, но това не променя нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.