3 дни в Рим и 20+ съветa за пътуване

Изглежда само за Италия ще пускам пътеводители. Този път обаче няма да е толкова подробно, колкото в статията ми за Болоня. В Рим има много какво да се види и в рамките на 3-4 дни може да видите повечето. Може да намерите почти всичко, което ви трябва на сайта Rome.info. Диана е написала добри съвети за посещение на Рим. Ето няколко допълнителни неша от мен:

Транспорт

Всички пътища водят към Рим, а в Рим целият транспорт води към централната гара Termini. От летищата най-бързия начин да стигнете до там е с влак. 30 мин. за 20-тина евро. По-евтиният вариант е с автобус (shuttle) – 4-6 евро за 45-60 мин. При тях обаче е хубаво да си купите билет от интернет и да сте 20-30 мин. по-рано там, за да си вземете истинските билети и да получите място. Online запазването не ви гарантира, че ще се качите. При пристигането си взехме направо намясто билет и нямаше проблем. Избягвайте Terravision – известни са и следователно доста натоварени. Препоръчвам SIT – на струват също 4-5 евро и има места.

Вътре в града основният транспорт са автобусите. Проблемът с тях е, че са страшно нередовни и предимно претъпкани. Да не говорим, че системата им е неразбираема. Ако ви се занимава, може тук да си планирате пътя. Има метро, но не може да стигнете до повечето забележителности, а и докато бяхме там частично беше в ремонт. Друг интересен вариант, който ние избрахме, са туристическите автобуси. Има няколко и обикалят всички забележителности. Една обиколка е около 90 мин., включва аудиогид и имат чести промоции – примерно 25 евро за три дни за двама. Проблемът с тях е, че не са надеждни, както всичко останало. Може обаче да слизате и да се качвате от всяка спирка. Погледнете обаче внимателно къде са спирките в различните дни, за да няма изненади.

Подгответе се да ходите. Рим не е голям и за 20-30 мин. пеша може да стигнете до всяка точка. В хотела или на гарата ще намерите карти. Дори да използвате туристическите автобуси, пак ще ви се наложи. Внимавайте обаче по пътя – в Рим движението е ужасно. Всички карат като маршрутките в София, с тази разлика, че улиците са като капана в Пловдив. Ако сте през август си вземете крем за слънце, шапки или чадър за слънце. Последните ги продават около Termini за по 3-5 евро.

Хотел

Препоръчвам да си вземете хотел близо до Tremini, за да не се занимавате с пренасяне на багаж. Непременно си носете ютия – в никой хотел в Рим няма. Доколкото разбирам са забранени във всички хотели заради риска от пожар в старите сгради. От това, което прочетох, няма голяма разлика мрежу 3 и 4 звезди, така че цената не гарантира качество. Вземете място с интернет – ще ви трябва, за да проверявате забележителности, транспорт и прочие.

Забележителности

Колкото искате. Не пропускайте музеите. Препоръчвам Palazzo Massimo alle Terme и Capitoline Museum. Музея на Ватикана е задължителен. При Ватикана има опашки, но ние бяхме през Август и минахме бързо. Ще ви предлагат да се движите вътре с гид, защото ще пропуснете опашките, но според мен няма смисъл – излиза 45-50 евро срещу 15 евро колкото е входа. Не правете грешката да се редите на опашката на самия площад Сан Марко за Базиликата. Входът за нея е безплатен. Вместо това заобиколете отдясно където е входа за музея. Там се плаща 15 евро, влизате, обикаляте, виждате Сикстинската капела и после от там направо влизате в Базиликата. Определено погледнете кога работят. В неделите са по принцип затворени, но в някои входът е дори безплатен. Гледайте да не сте с много къси панталони, а жените непременно да си носят шал – не пускат жени с голи рамене и много къси поли.

При Колизеума има голяма опашка. И там предлагат гидове с експресно влизане, но пак не си струва. Трикът – билетите важат както за Колизеума, така и за археологическата част до него – хълмът Palatine. Важат за 2 или 3 дни. Намерете входа на Palatine и може да си вземете билет за двете, а там почти няма опашки. Като го обиколите, отивате директно в експресната лента на Колизеума (при входа тази вдясно) и направо влизате.

Определено се разходете из Vittoriano и влезте в Castel Sant’Angelo (замъка до Ватикана). Гледката от покрива на последната е супер. Пантеона също е интересен. Рим е пълен с фонтани и площади, затова се разровете кой къде е и ги обиколете. Испанските сълби, Trevi Fountain и Piazza del Popolo са задължителни нощем. Ако искате да не пропуснете нещо, обърнете се към Formmers.

Ресторанти

Има всякакви, навсякъде и с всякакви цени. Избягвайте тези точно на забележителностите, защото са скъпи без причина. Ако минете няколко пресечки и стават по-евтини и интересни. Благодаря много на Диана, че ме насочи към квартала Trastevere. Той се намира оттатък реката до острова. Стига се лесно пеша като спрете на спирката Bocca della Verità (преди Piazza Venezia) и минете реката пеша. Точно под тези мостове има доста кафенета и сергии буквално до водата. Не е задължително да купите нещо, но разходката привечер е супер. Това, което най ми хареса за това място е, че има малко туристи и се чува предимно италианска реч. В квартала има доста малки улички с много ресторантчета и италианци излезли на разходка. Пак Диана (имам да я черпя) ми препоръча ресторанта Carlo Menta – евтин с вкусна храна. Има малка опашка да се вземе маса, но си струва. Иначе докато обикаляте има доста места за бързо хранете със сносна храна. Няма смисъл да си купувате вода, освен за да вземете празно шише – чешми има навсякъде и водата е добра.

Приятно изкарване и ако някой му хрумне още нещо – да пише.

56 коментара

  1. Pingback: LiberalCulture
  2. Pingback: Youriy Stamenov
  3. Pingback: Boril Gourinov
  4. Мислех да пиша възражение на неточностите, но се сетих, че съм описвала транспорта Летище-Гара отдавна –
    Истината е, че Рим е прекрасен и огромна част от нещата, с които си се сблъскал при транспорт, обслужване и т.н. са следствие на най-голямата грешка – АВГУСТ!
    Никога на разходка в Рим през август, освен за пазаруване. Това е основен закон на италианския туризъм и живот. Тогава остават да работят само емигранти, недоволни от живота, и т.н. Съответно контрол никакъв, а дезорганизацията – стандарт. Но това е начин на живот за всички тук. В град, който затваря кепенците последната неделя на юли и се съживява около 10 септември, просто трябва да се избягва този период.

    Организацията на транспорта наистина е объркваща, но има и добри сайтове, които да те ориентират кои автобуси да ползваш. Аз още преди години си бях записала конкретни номера и не се качвах на други 🙂
    А за ютиите – тук така или иначе никой не се глади, няма страшно 🙂

  5. @Diana – напълно е възможно. Благодарско за линка – ще го добавя горе. Това за ютиите обаче не го разбирам. Поразрових се и е много странно. Никъде не съм виждал такава забрана.

  6. Обяснявам за ютиите – инсталациите в сградите са почти на 100 години. В първата ми квартира имаше максимум от 3000W, които могат да бъдат използвани едновременно. После падаше бушона. Съответно бойлер, осветление и лаптопи може, но да добавиш печка, сешоар или ютия – изключено.
    Поради това ограничение старите сгради, които са навсякъде в центъра и се използват за хотели, трябва да намерят начин да контролират тези мощности, защото едно късо съединение може да подпали всичко.

    Наистина е малко неудобно, но по-добре да не горим 🙂

  7. @Diana – да, и аз така предположих. В старото ми общежитие имаше този проблем и бяха забранили всякакви фурни. Всъщност немците се бяха подсигурили като в правилника бяха записали, че никакви електроуреди не трябва да бъдат включвани, но мрежата си издържаше и на печки и всичко.

    Това, което ме издразни за ютиите обаче беше, че не е споменато никъде. Това определено е нещо различно от другите места и надали на някой би му хрумнало да пита. Особено за хотел с 4 звезди. А и услугата, която имаха беше доста скъпа – 8 евро на дреха за гладене.

  8. Не мисля, че е възможно да си изкараш зле в Рим 🙂 Радвам се, че са ви харесали моите препоръки, но препоръчвам пак да дойдете. Март-април например. Тогава е супер 🙂

    Аз по същото време бях в 4* морски курорт – знам много добре за какво става дума, но и основно за Италия се знае, че звездите не гарантират нищо.

  9. @Diana – да, това за звездите го четох после като анализи, че ми стана интересно. Определено планираме още пътувания. Първо ще е обаче Милано, че не съм го виждал още.

  10. най-евтин транспорт летище-град май е в барселона – във влака (renfe) и два от автобусите важат билетите за градския транспорт.

    например ако се вземе карта т-10 за 10 пътувания за 9,25 евро (1 билет позволява 75 минути пътуване с всички видове транспорт) за по-малко от евро може да се стигне до града и после да се отиде до мястото на настаняване.

  11. Има едно нещо наречено „Рома пас“ – продава се на почти всички вестникарски бутки. Струва към 45 евра и осигурява три безплатни входа + големи проценти отстъпка за всички други забележителности. Включва тридневен билет за всички видове градски транспорт. Но това не е най-важното! Най-хубавото на рома пас е, че не чакате никаде! Навсякъде има три вида опашки: 1. нормална; 2 – за групи с гидове; 3 – за притежатели на рома пас. Почти винаги на първите две има колометрични (буквално) опашки, докато на третия вид никога не съм хващал повече от 10-15 човека, което за опашките в Рим си е абсолютно нищо.

  12. На мен ми е мечта да видя Рим, най-вече заради многобройните филми представящи романтиката и специфичната атмосфера на стълбите до испанското посолство.

  13. @Diana
    Ако мога само да кажа, че причината въобще не е страха от пожар,а договорите за потребление на едно домакинство в цяла Италия,са за 3kW.Те са гарантирани и за това няма възможност да се включат печката и пералнята например заедно.(Свиква се лесно.Дори тук в БГ аз често забравям и не ги ползвам едновременно).Но пък блекаут при тях не съществува, нито внезапно спиране на тока.От 10 год само веднаж ми се е случвало за един час след много силна буря на целия град, в който жибея.При поискване (почти никой не го прави) могат да увеличат мощността до 5kW,което пък излиза доста солено.

  14. Страхотни указания, бяха ни много полезни. Благодаря много! 🙂

  15. Благодаря за инфото, на мен ми беше полезно. Ние също посетихме Август и очакванията ми напълно се покриха с това, което беше;) Изкарахме си страхотно, опашката на Ватикана обаче си беше бая дълга и почакахме над 1 час и 30 мин:)

  16. Относно чакането по опашки за музеите – купете си билети онлайн.
    Миналата седмица бяхме в Рим и с онлайн билет влезнахме в музеите на Ватикана за 5 мин – другата опашка беше повече от километър. Същото е и за Колизеума.
    Онлайн билета е с около 2 Евро по-скъп, но спестява часове чакане.

  17. Здравейте, Декември месец ще ходим до Рим. Много ви моля, ако някой знае хубави хотели там и не много скъпи, да ми каже конкретни имена, за да мога да запазя места, и разбира се да се намират на хубаво място! Много благодаря предварително!

  18. Специални благодарности за съвета да се мине първо през Palatine, а след това да се влезе в Колизеума. Наистина се избягва чакане с часове на километрична опашка. Относно Ватикана опашките за музея и Сикстинската капела са огромни, чака се от порядъка на 3-4 часа, но могат да бъдат избегнати ако преварително се закупи онлайн билет през официалния сайт на Ватикана, който осигурява директен достъп до входа. Струва с 4 Евро повече от стандартния билет, но повярвайте ми – заслужава си да прежалиш 4-те Евро и да прекараш часовете вместо на опашката вътре в музея.
    Ресторант Carlo Menta в Трастевере е много добро предложение – опитахме го и сме доволни както от цената така и от качеството на храната.

  19. Здравейте! Планувам пътуване до Рим на 8-ми май до 15-ти май. С майка ми и дъщеря ми (тя е на 1г. и 10м.) Майка ми мечтае за Рим и това пътуване е за нея 🙂 Аз съм ходила за 3дни, сама, преди 3години, но сега с дете ще е по-различно! Затова събирам мнения, водя записки.
    Благодаря ви за информацията тук! Непременно ще посетим ресторанта 🙂

  20. Интересува ме как стой въпроса с кражбите в Рим? Това е нещото, което ме е отблъсква от тази дестинация. Неприятен ми е факта, че постоянно трябва да се озъртам, някой да не ме хлопне по главата.

  21. Благодаря за информацията, беше ми полезно. За първи пут ще посетя Рим след седмици и за мен е важно да прочета повече за транспорта и местата за хапване, за да си спестя главоболия на място. Ако някой има добри идеи за ресторатчета и кафенета в района на Ватикана, ще оценя да ги сподели с мен.

  22. @Криси – извинявам се за правописа. този път побързах да пусна текста, без да го прегледам 🙁

  23. Здравейте, знае ли някой дали цените за вход за забележителностите са по-ниски, когато е за дете- дъщерями е на 8?

  24. Здравейте,

    Благодаря за инфото, наистина подобни блогове и мнения са доста полезни за успешното плануване на пътуването. Искам да попитам дали е удачно да се пътува до Рим през август месец. Имаме планове да посетим града, но се очертава единственото свободно време да ни бъде около средата на август, та по този повод питам дали си заслужава, или е много топло и неорганизирано.

    Благодаря предварително

  25. @
    @G.Toskov
    Тосков, ти май въобще не си си направил труда да прочетеш инфото, а само да благодариш!

  26. @Гергана
    Преди дни се върнах от Рим,наистина човек трябва да си отваря очите на четири.За 2 дни 3 пъти имаше опити за заблуда от разни роми…на опашката за Колизеума имаше момчета и момичета,които обясняваха,че входът е безплатен (наитина бе-в първата неделя на месеца),а разни смугли субекти се правиха на такива служитеи и питаха настойчиво имаме ли билети,колкото да ти привлекат вниманието.Отделно в метрото се опитаха да дръпнат чантите ни….Бъдете внимателни!

  27. Още един полезен съвет-ако ви се налага да сменяте транспорт в Рим(метро + влак) си вземете комбиниран билет,,мисля,че се казваше БРИНГ или нещо подобно,продава се в будките за вестници.Струва 8 евро(метрото е 1,50,влакът-2,10 ),чекира се веднъж в началото и се ползва в рамките на деня,мног по-удобно е.

  28. Здравейте,

    предстои ми пътуване към Рим от 03.10-06.10. Прочетох всичко написано до тук. Искам да попитам конкретно някой ходил ли е началото на октомври, защото в моя случай хващам първата неделя на месеца (доста неща са безплатни), както и много неща не работят в понеделник и се чудя на кой вариант да се спра, студентка съм и ползвам намаления. Има ли смисъл от Roma Rass или дали да запазвам онлайн билети…. Благодаря!

  29. Здравейте, Искра! Как си изкарахте в Рим? Купихте ли си Ромапас и направихте ли си резервации онлайн? Кои обекти бяха безплатни в първата неделя? Благодаря за отговорите!

  30. Здравейте,
    иска ми се да споделя с Вас и моите лични впечатления от екскурзията си до Рим. Информацията преди пътуването си получих основно от вашият блог (много стегната и точна, без излишни поетично-романтични описания, които изчетох от други сайтове). Преди 2 дни се върнах и Рим определено си заслужава и трябва да се види. Ще започна с намирането на евтини самолетни билети. Тук естествено най-изгодни са нискобюджетните авиолинии(лично аз останах впечатлена от цените на Ryаnair – 23Е за двупосочен билет от Букурещ до Рим, имаше и по 9Е, но не бяха на датите които аз исках). За помощ в търсенето на билети, много полезно се оказа безплатното приложение Google Flights(търси полети на всички авиокомпании до избрана дестинация), не е нужно да проверяваш постоянно страниците на известните авиолинии и освен това излиза по-евтино, отколкото ако резервираш през груповите търсачки esky, aviobilet, evtinisamoletnibileti и прочие подобни. Повечето нискобюджетни линии кацат на по-малкото летище Ciampino, то е и по-близкото до Рим. От форумите които прочетох, някъде го дават 20км, другаде 25км и от него до Рим се стига за 40-45мин с кола. На отиване направих това, поръчах трансфер до Рим с кола за 40евро, което се оказа безсмислено скъпо удоволствие. В деня на пристигането си улучихме Maratona di Roma (това е ежегоден маратон със състезателен характер, маршрутът преминава покрай известни забележителности като Колизея и базиликата Свети Петър), съответно центъра на града беше блокиран заради него и трансфера от летището до Рим с кола отне повече от очакваните 40-45 мин. На връщане обаче, открих доста по-евтин и бърз начин за придвижване от Рим до Ciampino – с влак от гара Termini( билета за 1 човек е 1,5евро, стига се за 15мин, влаковете са чисти и тихи, от гарата в Ciampino на всеки 40мин тръгва автобус до летището, цената е 1,20евро).
    За резервирането на нощувките използвах Booking, класика казвам го от личен опит (4 нощувки със закуски за 3-ма човека в Трастевере – 280 евро и това не беше най-евтината оферта 🙂 ).Настаняването ни в Трастевере съвпадна с неделния битпазар в квартала(тук останах малко разочарована, всякакви неща от цветя, обувки, дрехи, подправки, дрънкулки, сувенири… до дребни уреди и мебели за дома и всичко това сред купища боклуци). Повече така и не отидох на въпросния площад, където беше битака, за да го разгледам празен и почистен :),вероятно е красив като всички останали.
    Относно забележителностите, изчетох всевъзможни класации на топ 5,10,20 и т.н нататък, но тук всеки си решава сам, според времето и възможностите. Лично аз за себе си бях избрала Ватикана(папата може да видите само в сряда, аз не го видях, защото ходих в понеделник 🙂 ), пиаца Венеция, пиаца Навона, Пантеона, фонтана ди Треви, Кампо деи Фиори, пиаца Испания и испанските стълби( между другото голяма част от стълбите в момента са затворени за ремонт) по тях може да се качите до площад Тринита дей Монти, оттам е много близо парка Вила Боргезе(паркът безпорно е най-красивият в Рим, може да наемете колело, електрическа кола и да го обиколите за 1 час). В парка се намира галерия Боргезе, входът е 11 евро/човек, за ценителите на изкуството си заслужава да се види. От парка Боргезе се спускате на пиаца дел Пополо. От изброените забележителности само Ватикана(входът е 16 евро) и галерия Боргезе са платени, останалите са напълно безплатни и до тях може да стигнете пеша. Ако не сте фен на музеите и галериите Roma Pass е абсолютно безмислена, а освен това не важи за Ватикана. Там избегнахме опашките с експресен гид, за който се спазарихме за 33 евро на човек, а тръгнахме от 50 евро.
    Аз избрах за отправна точка пиаца Венеция. Оттам по via del Corso се стига го пиаца Испания, пиаца дел Пополо и Вила Боргезе, по Corso Vitorio Emanuele II се стига до Ватикана и замъкът Замъкът Сант Анжело, а преди тях са отбивките за Кампо деи Фиори и площад Навона, Пантеона и фонтана ди Треви. Ако изберете да се движите пеша по тези улици ще спечелите повече вълнуващи спомени :).
    От пиаца Венеция тръгват и много автобуси от градската мрежа(билета е 1,5 евро и важи 100мин) и трамвай 8, който се движи по via Trasteve, както и сити автобусите с панорамните обиколки на града. Панорамните автобуси са удобен, но пък по-скъп вариант за обиколка на забележителностите. Най-евтиния вариант е 12 евро/човек за 1час и половина обиколка без слизане. Аз избрах този вариант навръщане от Ватикана след 5 часовото обикаляне на музеите, Сикстинската капела и базиликата Свети Петър и разгледах Колизея, Римския форум, Цирк Масимо от покрива на автобуса :). Искам да отбележа, че за сигурността на туристите на всички забележителности има полиция. Нямаше тълпи, нямаше проблеми с джебчии, досадни улични търговци и прочие. Иначе можеш да се пазариш почти за всичко. На големите площади заведенията са скъпи. От всякъде има викачи, които те канят да седнеш, но внимавайте с цените(на Кампо деи Фиори седнах на едно кафене, на което бяха обявили цена от 1,5 евро за еспресо, а като ми донесоха сметката беше 2,5 евро?! оказа се, че по-ниската цена е ако го вземеш за из път, ако седнеш цената е с 1 евро по-висока). Като цяло Рим предлага цени за туристи с различни възможности. За хапване в Трастевере има ресторанти с много сносни цени. Да Carlo Menta е добро предложение(търсих го специално заради отзивите във форума), храната е вкусна и евтина, само че има една особеност отделно от сметката се добавя сервиз от 1,5 евро на човек.
    На същата улица на която се намира Carlo Menta, само че в обратната посока Ви препоръчвам ресторант Ponentino на пиаца del Drago супер вкусно,цените са същите и няма сервиз. От храната по принцип няма как да се разочаровате всичко е много вкусно.
    Това беше моето кратко Римско приключение. 🙂

  31. @Desislava
    Благодаря ти за всичко написано! Ние пътуваме във вторник. Купила съм онлайн билетите за Ватикана, но как да се ориентирам кой е входа за туристите с такива билети?

  32. Ние заобиколихме площада пред базиликата Св. Петър и продължихме надясно покрай музеите. Върви се около 10-15мин и стигате до една огромна опашка. Тя вече се разделя на две за туристи с онлайн билети и експресни гидове( по-късата) и за поситетители с обикновени билети(тя е многоооо по-дълга 🙂 ).

  33. Здравейте,
    благодаря за информацията. Голямата ми мечта- да видя Рим е на път да се сбъдне. За хотелите и храната се ориентирах. Но още се чудя са пътуването. Възможо ли е със самолет- 2 възрастни и 2 деца като ние си определяме датите, да излезне под 1000 лв отиване и връщане. До Виена храбро издържаха в автобуса, но до Рим не искам да ги мъча. В Wizair най-евтиния полет е на Altini- 1100 лева. Има ли значение дали е топ сезон- ние предпочитаме септември-октомври, когато не е жега. Мерси предварително.

  34. Благодаря, Деси!
    Ние се върнахме вече, но беше лесно за намиране всичко. Рим е изключително приятен град. Приятно пътуване на всички!

  35. Силвия,
    възможно е да намериш евтини билети, но не за дати, които ти избираш. Проверявай на Wizz и Rainair. Ние пътувахме 3ма за 620 лева в двете посоки.
    Кацаш на малкото летище с нискотарифните, но това е +, защото я няма голямата лудница. Има шатъли до центъра, а и спирка на градския транспорт на 10 минути пеша. Таксито е около 30 евро от Чампино до центъра
    Приятно пътуване

  36. Надежда, благодаря за бързата и конкретна информация. Разгледах и нискотарифния Bulgaria air- офертата беше за 1600 лева- много са ни за бюджета и четох недобри неща за пътувания с тях. С Wizz ми излиза ниска оферта за 01 ноември с връщане, но не знам какво е времето по това време в Рим. Със сигурност е по- топло от при нас, а и няма толкова туристи сигурно. И без това имаме тотална непоносимост към жегите. Приятно пътуване и на вас!

  37. Здравейте, много ми помогна вашият блог и коментарите в него за моето пътуване до Рим. Публикувам инфо от моето пътуване до Рим, от което се върнах преди 2 дни.

    Полет- взех си билети от Wizz в двете посоки, полетът е само 1,30 ч. Цената беше много добра. Каца на летище Чамполино, което е и най-близкто до Рим
    Трансфер от летището- използвах шатълите на SIT bus shuttle, купих си билети предварително от техния сайт. Хубавото е, че билета важи за целия ден и дори да се забави полета, може да вземете следващия автобус. Спират на централаната гара Термини. От там до хотела имах 10 мин пеш. Билета до гарата е 4 евро, а от гарата до летището на връщане е 6 евро. Може да се купи онлайн от тук: http://www.sitbusshuttle.com/en и само да се покаже бар кода и номера на резервация на контрольора преди да се качите
    Хотел- избрах си хотел D’este на улица Carlo Alberto 4B. Харесах го в booking и го платих предварително за избраните дати. Поисках стая на непушачи и не сбърках. Имах късмет да получа чудесна стая на последния етаж с тераса (което в Рим е рядкост) и прекрасна гледка към най-голямата катедрала Санта Мария Маджоре (голямата Света Богородица). За моя изненада не беше шумно и изобщо не ползвах тапите за уши, които си бях взела за всеки случай. Недостък на повечето хотели е, че са в много стари сгради и канализацията не е добра. Наводняваше се банята след кратък душ и се налагаше да се къпя на паузи. Иначе хотелът беше чист и спретнат с любезен персонал и съверемен интериор. Имаше и закуска, която беше еднообразна всяка сутрин, но достатъчна да хапнеш на бързо.
    Организация- препоръчвам на всички да си организират добре престоя ако искат да посетят максимално много места. Рим е много красив град и ако не ви се движи по план, може просто да се разхождате и попадате на забележителностите „без да искате”. Насладете му се. Аз лично си бях набелязала какво задължително искам да посетя. Останах в Рим 5 дни и времето ми стигна за всичко.
    Забележителности- пърия ден отидох на разходка до парка на вила Боргезе. Има малко езеро, където може да си вземете лодка, да си наемете колела и мотопеди и всичко за което се сещате, за да обиколите парка, тъй като е най-големият в града. След като разгледах парка, посетих алеята на Пинчо, обсипани с бюстове на знаменити личности. В края на алеята се открива страхотна гледка към Рим, а точно под вас е площад Пополо (площадът на народа). Там посетих и музея на Леонардо да Винчи, пада се вдясно от площада точно преди портата на Рим под църквата. Музея ми хареса, имаше много от изобретенията на гения и история към всяко от тях. Заслужава си. Разглежда се за около 30-40 мин. На обратния път за хотела минах през площад Испания , където е много оживено и има търговска улица с хубави магазини. Испанските стълби бяха в ремонт за съжаление. Но самия площад е притегателно място. Фонтанът с потъващата лодка е магнит за снимки.
    Ватикана- задължителна спирка в Рим. До там взех метрото линия А до спирка Отривиано. От там до вратите на Ватикана са 5-6 мин пеш. Препоръчвам да посетите Ватикана в сряда сутрин, за да видите папата и чуете речта му на площад Свети Петър. Много емоциално се чувствах. Някак е нереално да видиш папата на 2 метра от теб. Събират се много хора в сряда сутрин. Ако можете идете преди 9ч , за да си намерите хубави места. Правят проверки за сигурност на почти всяка забележителност. Не носете излишни неща и съмнителни предмети. Може да изпратите картичка от площада на роднините си с послание, аз го направих. Очаквам реакцията на баба ми  След папата следват музейте на Ватикана. Аз си взех билети предварително от тук: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 . Оскъпява се с 2 евро, но не чакате на опашки. И сега за самите музей- те са нещо, което не се описва с думи, трябва да се види. На едно място са събрани толква много и разнообразни творби на най-великите творци за всички времена. Изключително богата колекция. Отделете време за музейте- поне 4 часа. Пинакотеката (картинната галерия), египтските мумии, тунела с георграфските карти, сикстинската капела… не пропускайте нищо. В самия музей има чудесно кафене и храна така че може да правите паузи докато се любувате на изкуството. Има и вътрешна градина с пейки и фонтани. След като разгледате музейте, отивате направо в Сикстинската капела – обърнете внимание на тавана. Точно там е нарисувано „докосването”. От капелата има вход за базиликата Свети Петър. Може да се стиковате с някоя група и да използвате краткия път, за да не заобикаляте. Разглежда се подземието на базиликата с гробовете на папите, има и малък музей. После се качете в самата базилика. Нещо величествено е особено по време на служба. Ние нацелихме такава. Не пропускайте статуята Ла Пиета зад бронираното стъкло. Разгледайте всеки детайл. Не съм посещавала по-внушителна катедрала.
    Ето и малко съвети: http://saveti.bg/vatikana/.
    След ватикана разгледахме замъка Сант Анджело и моста с ангелите. Интересен е, но след Ватикана не ме впечатли особено. От покрива има хубава гледка към града. Следва пазара кампо Фиоре (циганска работа по мое мнение), взех си само плодове. Пантеонът е много внушителен също, опашката за него е още по-внушителна.
    Площад Навона- място за развлечение и изява на улични творци. Също задължителен за виждате наравно с останалите известни площади.
    Фонтан Ди Треви се оказа много по-голям отколкото си го представях. Вълшебно място, много хора около него. Задължителна спирка също. Има поверие за това колко монети ще хвърлиш и какво означава. Събраните монети отиват за благотворителност.
    Посетих музея на восъчните фигури близо до паметника на Виктор Емануел- не си струва. Самият паметник обаче си заслужава. Гигатнски монумент, нищо общо с нашите паметници като мащаб. Пускат да се разгледа и вътре. Хубава гледка от терасата.
    Колизеумът и хълмът Палатин- билета е комбиниран и важи за двете. Пак си купете билети онлай , за да не чакате. Разглждането отнема около 3 часа. Задължителна спирка също.
    Джаниколо- площад в близост до Ватикана, има паметник на капитан Петко Войвода. Това е най-високият хълм в Рим, гледката е като от птичи поглед. Под площада има ботаниески градини. А кварталчето е идеално за обеди и вечери с малки тихи улички и ухаещо на вкусна храна.
    Капитолийският музей- близо до Колизеумът. Разположен в две сгради с тунел под тях. Там е и прословутата статуя на Капитолийската вълчица, откърмила основателите на Рим- Ромул и Рем. Няма опашка за билети. Разглежда се за около 2 часа.
    Посетих и много от катедралите в Рим. Всяка една впечатлява. Може да се изповядате ако решите, има кабинки за различните езици. Светите стъпала и Устата на истината са също интересни места за посещение. Има легенди, свързани с тях.
    Освен по-известните забележителности, Рим е претъпкан с фонтани и площади, интересни сгради и останки от минали времена. Всяка разходка из уличките му е приключение.
    Храна- всеки ден след туровете излизах да вечерям навън из някое от местите ресторантчета. Избягвах туристическите места. Пробвах различни ястия, най-вече паста и пица. Не всички ми допаднаха, но експериментирах . Всички маси са много малки, миниатюрни за моите разбирания, но пък бързо се свиква и ти става уютно някак. Пробвах ресторанти на големите булеварди, както и такива по малките глухи улички. Движението в Рим ми се стори много спокойно вечер.Каквото и да изберете няма да сгрешите. Италианският сладолед е вкусен, но е прекалено сладък за моя вкус. Тирамисуто е супер. Италианските вина са хубави също. Плодовете им са много вкусни и ароматни.
    В Рим на много места има чешми с питейна вода, не се налага да си носите докато приключенствате. През деня си взимах пица на парче или сядах на бързо за салата. На повечто места сервират салатата с хляб. Техният хляб, включително и тестото за пица, е много по-плътен от нашия, по-тежък като грамаж. Една филия ми даваше зор.
    Общо за града- в Рим може да срещнете бездомници да спят по парковете и пред вратите, има и боклуци по улиците. Това е една от отрицателните страни на града. Метрото е добре уредено и всеки чужденец би се справил да си купи билетче от автомата и да намери своята спирка. Италианците са услужливи и помагат ако попитате учтиво.
    В хотела дават туристическа карта на Рим. Но със сигусрност ще се загубите поне няколко пъти. Улиците лъкатушат и картите не са много точни. Но това е очарователно изгубване. Сградите са високи и не може да ползвате друго за ориентир освен слънцето 
    Вземете си удобни обувки, ходи се доста. Слънцезащитна козметика също.
    В неделя и понеделник много от музейте са затворени.
    Забелязах засилено полицейско присъствие по улиците. Всяка вечер големите катедрали се охраняват от войници с автомати и военна техника.
    Проверките за сигурност също са на ниво, проверяват всеки посетител със скенер.

  38. Чудесна статия! Благодаря!
    Ирина, приемете моите дълбоки и най-искрени благодарности за обстойната информация! Тя не само е полезна, но и мотивираща. Аз, като добре организирана личност, вярвам силно, че за 3 дни ще успеем да посетим и да разгледаме много от нещата, които си набелязахме (а и ще пътуваме в четвъртък).
    Поздрави!

  39. Благодаря, надявам се да съм полезна. Именно от този блог и коментарите в него основно се подготвих за моето пътуване.
    Извинявам се за допуснатите правописни и пунктуационни грешки в текста

  40. БЛАГОДАРЯ НА ЮРУКОВ И ИРИНА ЗА ПРЕКРАСНИТЕ КОМЕНТАРИ! ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ ОТ МНОГО ОТ СЪВЕТИТЕ В ТЯХ. ЛЕТИМ С ДЪЩЕРЯ МИ НА 22 ЮЛИ ОТ СОФИЯ С БЪЛГАРИЯ ЕЪР (ПРЕДПОЧЕТОХМЕ ГО ПРЕД ПОЛЕТА ОТ БУКУРЕЩ ). ЗАПАЗИХМЕ СИ ХОТЕЛ ЗАД ВАТИКАНА – VIA AURELIA 232. ПРИЛИЧЕН ХОТЕЛ (ПОНЕ ТАКА ИЗГЛЕЖДА). ХОДИЛА СЪМ ТАМ НЯКОЛКО ПЪТИ ЗА КРАТКО, НО ТОЗИ ПЪТ Е ЗА СЕДЕМ ДНИ. АКО НЯКОЙ ЗНАЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО, КОЕТО ДА СЕ ВИДИ БЛИЗО ДО РИМ – ПИШЕТЕ. МИСЛЯ Е ЩЕ ИМАМЕ ВРЕМЕ ДА ОТИДЕМ. БЛАГОДАРЯ ВИ.

  41. Бяхме в Рим в началото на април 2016 г.
    Полет с Wizz Air , отиване и връщане. Кацане на малкото летище Ciampino .
    Таксито до центъра на града е с фиксирана цена 30 евро. Така, че това е изгодна оферта за четирима пътуващи. Отседнахме в хотел Westin на виа Венето. Определено си заслужава.
    С пристигането веднага отидохме на Испанските стълби и на фонтана ди Треви. Места, които трябва да се видят и почувстват. Нямам описание.
    На следващия ден посетихме Ватикана на папската меса а после Капитолийските музеи. Имайте в предвид , че въпреки първата неделя от месеца се оказа че са безплатни но само за жители на РИМ.
    Следващ ден – посетихме Колизеума, Форума, Бока дела Верита и църквата Сан Пиетро ин Винколи с невероятната статуя на Мойсей На Микеланджело.
    Четвърти ден – Задължителните Сан Клементе, Латеранския дворец , Санта Скала и хълма Палатин.
    Пети ден – Обиколка започнала от Пиаца дел пополо, Пинчио, Пантеона, Пиаца Навона, Кампо дей Фиори, и много църкви по пътя , площада с котките на който е убит Юлий Цезар.
    Шести ден – Музеите на Ватикана, катедралата свети Петър и посещение на купола. Трябва да се посети но само от хора с физически възможности. Много стълби и стръмно но пък от там гледката е ненадмината.
    Седми ден – църкви Санта Мария деле Анджели, Санта Мария Маджоре с яслите на Исус и квартала Трастевере.
    Програма не претрупана със спирания за кафе, джелато, обяд. Вечеря в автентични римски ресторанти с невероятна храна.

  42. Здравейте на всички , организирахме си пътуване в края на Септември в Рим , ще бъдем 4 възрастни и една тинейджърка , основните ни притеснения са свързани със придвижването от летище Чампино до центъра ,тъй като ще пристигнем около 11,30ч дали ще можем да ползваме влак,рейс или да хванем такси тъй като реално сме 5 човека . Другия въпрос е за Roma pass навсякъде ли се продава и дали си заслужава , ние сме за 6 нощувки , но мислим да излезем от Рим за 1 ден , ще Ви бъда задължен ако може да ме ориентирате

  43. От от Чампино на всеки 40мин тръгват автобуси за жп гарата от където с влак до центъра на Рим се стига за 15мин. Това е много удобен и евтин вариант за придвижване. Както казаха таксито е 30Е. Шатъли не съм запозната, но би трябвало да има. Автобуса е 8Е на човек. Roma Pass може да си купите веднага на летището, на входа има информация и там продават. Roma Pass е 28Е за 2 дни и 41,50е за 3 дни с включени 2 безплатни входа за туристически обекти по ваш избор и неограничено ползване на градския транспорт, Рома пас не важи за Ватикана. Направете си сметка, какво ще посетите като туристически атракции и сами преценете дали Ви е изгодно да я закупите. Приятна ваканция 🙂

  44. Искам да се извиня на Desislava Lyubenova че закъснявам с отговора и да и благодаря за изчерпателното обяснение , убеден съм , че ще ми е от полза .
    Надявам се да е приятна ваканцията и аз и като се върна ще побликувам впечатления и съвети .
    Поздрави

  45. Бих искал и съвети или мнения за използването на рент-а-кар за разходка / двоумим се дали да тръгнем надолу към Неапол или нагоре към Флоренция за един ден / коя компания да ползваме и от какво да се пазим .
    Благодаря в аванс

  46. За пореден път бях в Рим през август и почти да се откажа от топ дестинации. Жега, туристи като скакалци, не можеш да видиш жив италианец, цени соленички. Сега съм решила да отида в края на ноември, да се опитам да усетя предколеден дух. Изгодни билети на Раянеър 160 евро със всички такси за трима души. За нощувки избора е огромен. От споделилите до тук ми дойдоха нови идеи. С добри очаквания съм за следващото си пътуване.

  47. Обичам Италия, обожавам Рим! Бяхме там през ноември 2015 г..За 4 дни обиколихме всички забележителности. Невероятен град! Докато вървиш към някоя забележителност, откриваш нещо интересно и неповторимо. През цялото време се чувствах като откривател пътешественик. Сега планираме отново да посетим Рим ,през септември. Нямам търпение да се гмурнем отново в световния град на историята и изкуството! Пожелавам на всички, които искат да отидат в Рим да го направят!

  48. Току-що се прибирам от Рим.Не съм очарована.Очаквах повече.Много народ навсякъде.Не успях да се потопя в онази атмосфера.Цигания както и тук в бг.Стачка на шофьорите от 8 -17 ч.Няма автобуси и трамваи и не знаеш кога ще минат.Прахолякът на Палатин и Форума е голям и уж бях във Вечния град ,а краката ми станаха черни все едно съм копала на нивата.Италианците -кресливи,невъзпитани и луди.

  49. „Не правете грешката да се редите на опашката на самия площад Сан Марко…“
    Тъй като не откривам площад Сан Марко във Ватикана, дали не става въпрос всъщност за площад Св.Петър?

  50. Сутринта се прибрахме от Рим и влизам да изразя специалните си благодарности за инфото за ресторанта CARLO MENTA. Храната е много вкусна и наистина цените са народни – една грамадна пица струва само 3 евро, лазанята е по 5 и т.н. Имате възможност да си поръчате „меню“ срещу само 13 евро, като това включва предястие,първо, второ и десерт по избор и за менюто не се плаща „сервиз“- 1,5 евро. Обслужването е добро, храната е невероятно вкусна, виното е прекрасно – доказателството за това,че ни хареса много е факта, че на следващата вечер отново решихме да вечеряме там, като естествено разнообразихме менюто си.
    А сега малко актуално инфо от Рим. Бяхме там от 22 до 26 декември. За първите 3 дни ползвахме ROMA PASS – 38,50 евро. Включва безплатен транспорт за всички линии на автобусите и метрото + безплатен вход за 2 музея по избор. Определено си струва и ви го препоръчвам. Благодарение на него влязохме безплатно в Колизеума (нормална цена на билета – 16 евро) и в музея на хълма Капитолия ( 14 евро) без да чакаме на дългите опашки. Както виждате цената се изплаща. Имайте в предвид, че билета ви за Колизеума включва и посещение на Римския Форум и Палатин. Толкова бяхме доволни от Рома Пас, че за последните 2 дена отново си го купихме, този път на цена от 28 евро (с включено едно безплатно посещение на музей). Имайте в предвид, че Рома Пас не важи за Ваткана, тъй като това е друг град, но пък след като го ползвате за безплатен вход, от там насетне пак имате бърз достъп (без да чакате по огромните опашки) и ПОЛЗВАТЕ НАМАЛЕНИЕ от нормалната цена на билетите. Така например за посещението си в замъка „Сант Анжело“ с Roma Pass заплатихме само по 7,50 евро на човек, срещу нормалните 15 евро. Рома Пас НЕ ВАЖИ и за частните музеи, като например музея на Леонардо да Винчи, но пък отстъпката при закупуване на билет си остава. Не помня колко беше нормалната цена на билета (12 или 15 евро), но ние платихме по 10.
    Инфо за музеите – колкото искате в нета, така че аз няма да се спирам на тях – нека всеки си прецени сам какво иска да види и си организира престоя. Важно е само да проверите работното време на музеите които искате да посетите. Повечето от тях са затворени в понеделник, но пък някой (например Ватикана) не работят в неделя, а са отворени в понеделник, така че си организирайте нещата предварително.
    На 25 декември (Коледа) решихме да бъдем на площада „Св.Петър“и да чуем прословутото „Urbi et Orbi“ на папата. Преценихме, че трябва да сме там преди 10 часа. Като пристигнахме, видяхме че базиликата беше все още отворена за посещение и естествено влязохме вътре (входа по принцип е безплатен). Беше си чист късмет, но видяхме как папата влиза вътре в базиликата за Коледната Меса, която започна в 10 часа и…… КОЛЕДЕН ПОДАРЪК… може би защото имаше малко празни места след загражденията където беше папата, но… пуснаха част от хората в базиликата да присъстват на Коледната меса водена от папата (без да имаме предварително билети за това). Ние бяхме от късметлиите! КОЛЕДНИЯТ НИ ПОДАРЪК? – Получихме лична благословия и нафора от самия папа Франциск (бяхме трима щастливци)! Разказвам го, ако случайно сте в Рим по време на Коледа или Великден да се опитате да сте в базиликата малко преди 10 часа- може и на вас да ви излезе късмета.
    За Рим – прекрасен, вечен и … мръсен, но в един момент започвате да не обръщате внимание на мръсотията и да се наслаждавате на духа на времето. Не пропускайте да влизате в „малките“ църквички с които града е пълен – всяка една от тях е невероятна и пълна с история и красота. Ние използвахме дневните часове за посещения по музеите, а вечерно време и на Коледа – когато те бяха затворени се насладихме на многобройните площади и фонтани. Пантеона го посетихме сутринта към 9-9:30 – тогава изобщо няма опашки, а и вътре беше почти празен.
    Времето в Рим през декември беше разкошно – слънчево, тихо, с температури около 8-10 градуса сутринта и 15-17 през деня. Трябват ви само удобни обувки, малка раничка на гърба и е добре ако разполагате с „умен“ телефон – ползвайки навигацията, достигате невероятно бързо до всяка точка на града!
    Приятно прекарване в РИМ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.