Приходите и разходите на Авиоотряд 28

Вчера се разрази истинска буря около Авиоотряд 28. Този път не във въздуха, а в медиите. Стана ясно, че правителственият самолет е използван за транспорт на футболни отбори. Макар да знаехме за спешните случаи като връщане на закъсали или тежко болни, возенето на футболисти – дори платено от тях – някак не се понрави на общественото мнение. Както всеки медиен скандал и този ще е от ден до пладне, затова нека се разровим повече преди дъвката да омръзне на ефира.

След като Капитал излезе с финансовите неуредици на аматьорския отбор платил последния полет, Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда ми даде идея да проверим и финансите на правителствения отряд.

Първото място, от което можем да започнем е бюджета им. От този документ става ясно, че за 2012-та той е 7161200 лв. От тях 2.4 милиона е за възнаграждения на персонал от 82 души. По-интересни обаче са ежедневните им разходи. Както писах преди, покрай Инициативата за открито управление, кабинетът задължи всички бюджетни ведомства да публикуват ежедневно плащанията си. Данните от юли ще намерите обобщени тук. На тази графика се виждат плащанията на Авиоотряд 28 в периода 1-ви юли до 14-ти август.

Натисни за по-подробна графика


В рамките на последните 45 дни са платени 168701.36 лв. за заплати и 16552.96 – за осигуровки. За техническа и административна издръжка са дадени 519113.75 лв. За купуване на валута – 503226.19 лв. Интересно е, че има три кешови тегления по точно 10000 лв. и едно по 17056.60. Споменати са още 4 трансакции, които обаче се нулират. Предполагам, че са теглени и върнати пари в рамките на един и същ ден. Още по-интересно е друго – на 16.07.2012 има входящи 164124.51 лв. по сметка в БНБ. Тези пари надали включват платените от „Чавдар“ Етрополе разходи по пътуването на „Бистришките тигри“, защото то се е провело в края на месеца. От тогава насам обаче други плащания не са постъпили. Впрочем в устройствения правилник на авиоотряда е упоменато, че може да имат приходи от „собствена дейност“.

Открих и че през март са обявили обществена поръчка от 60000 лв за нова кола за нуждите на отряда. За жалост нямаме данните от тогава. Нямаме и разбивка за какво точно за изхарчени парите от плащанията – само перата, по които са дадени. Въпреки, че това е напълно естествено, когато става дума за заплати, все пак ще е полезно да знаем колко пари са отишли за обществени поръчки, части, керосин и от къде са дошли приходите.

Таблицата с плащанията по дни може да свалите от тук. Данните са свалени от страницата за открито управление на финансовото министерство. Повече за отворените данни в управлението ще намерите в тези статии. В блога на OKFN има подробности за данните от бюджетните плащания на институциите. На тази графика са представил същите данни в по-различен формат.

Натисни за по-подробна графика

20 коментара

  1. Pingback: OKFNBG
  2. Pingback: peio
  3. Pingback: Angel Neychev
  4. Pingback: Ivan Bedrov
  5. Поздрав за труда да намериш тия данни!
    Важно е за да можем да ги гоним политиците да си вършат работата, а не да се занимават с чалга и футбол.

  6. @Марин – при такива данни манипулацията на данни е трудна. Лесно се намират грешки и се потвърждават цифрите. А колкото повече имаме, толкова повече ще виждаме, че трябва да получим като информация.

  7. Тези дани засягат само паричните потоци на Авиоотряда. Те според мен не са достатъчни за да се каже възмездно или безвъзмездно е било пътуването на „тигрите“. Може да са получили фактура с отсвочено плащане, може да има договор за реклама между „Тигрите“ и авиоотряда, може преди много време, спонсора на варненския отбор да е дал гориво за Авиоотряда, което сега да е прихванато с тристранен протокол.

    Поред мен, паричните потоци са най-лесни за изваждане в Интернет, но по-важни са Отчетите за Приходите и Разходите. Според мен, всеки който харчи народни пари, трябва:
    1. Да публикува ОПР на 1, 3 или 12 месеца, в зависимост от размера си;
    2. Да дава разбивка по пера на всички позиции, където има пера с 5000+ лв.

  8. @MilenG – надявам се това тук да е първата стъпка. Това, за което ти говориш е отворено банкиране. На практика всички преводи, фактури, финансови и материални приходи са отворени. Има няколко човека в Берлин, които от няколко години развиват лудата концепция за пълна прозрачност при финансите на организации. Ще е изключително полезно и дори според мен – задължително за фондации и НПО-та. Сложната част е как да се защитят личните данни, но и това е възможно.

    Докато дойде това обаче има доста път да се измине. Съгласен съм, че от тия преводи не може да се определи кое за какво е и кой кога е платил. Може да се придобие по-обща картина за потокът от пари в държавните институции. Частните случаи са по-сложни. Използвам данните сега, за да поставя казуса в контекста на това колко струва отряда на държавата и факта, че имат приходи.

  9. @MTK – за споменатия период нямат плащания от или към тази сметка. Финансовото министерство има такива и се виждат в отчетите на други ведомства.

  10. От партията на Кунева май са „прихванали“ твоята идея, а и още много идеи от форумите. Това всъщност е добре, значи има смисъл от всичкото писане по форуми и блогове 🙂

  11. @Марин – да, и аз това забелязах. Изглежда финансовото министерство взима на сериозно идеята за финансова прозрачност, защото ще пускат още няколко вида данни, сред които и за общините. Като науча подробности ще пиша в блога на OKFN.

    Впрочем PIA са ме цитирали в прегледа си днес:

  12. Pingback: AtaK
  13. Pingback: petar trifonov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.