Външно осъществи идеята ми за информационна система за емигранти

„Виртуалният консул“ на Външно

Днес попаднах на интересна новина в няколко сайта, че Външно са направили „виртуален консул“. Вероятно услугата е активирана с новия сайт на министерството, който излезе наскоро. След като се регистрирате, може да посочите името, адреса си в чужбина, време на престой и телефон за контакт. Целта е да получавате новини, обяви за събития и спешни известия засягащи конкретния регион или държава.

Друг интересен факт за идеята е, че е моя. Преди около три години обсъждахме с познати в Германия как можем да подобрим комуникацията на консулствата и Външно с българите в чужбина. Това стана след сериозният им провал при изборите през 2009-та. Идеята изкристализира в точно такава регистрация. Предложих я на консула ни в Германия, на няколко други консули и на пресцентъра на Външно. Преди година и половина я пуснах в блога BrainstormMonk, след като видях, че няма да имам време да я изпълня. Сега се радвам, че са я взели най-накрая под внимание и са я осъществили.

В това, което аз посочвам като концепция става въпрос и за карта, на която лесно да може да се избира регион и радиус на новините. Това е нужно, защото често събития в региони близки до границата са по-интересни от тези в същата държава. Например, за българите в Щутгард са по-интересни партита и срещи в Страсбург, отколкото в Берлин. При „виртуалният консул“ на Външно картата е по-скоро навигация за консулствата, а не за регистрацията за новини. Това, както и други елементи от дизайна, объркват потребителя и пречат на използването на услугата. Има и други неща по сайта, които не са наред, но като цяло обаче е добро начало. Регистрирах се за новини за Франкфурт и ще пиша като получа нещо.

Картата на Glasuvam.org с регистрираните в Европа

Паралелно с тази идея в блога на BrainstomMonk може да намерите още доста, които съм предоставил за свободно ползване. Един друг мой проект свързан с българите в чужбина е Glasuvam.org. На него по подобен начин може да се регистрирате давайки мейла и града, в който живеете. Всичко е анонимно и автоматизирано. След регистрацията се поставя отметка на картата (без да се дава мейла ви, разбира се). Когато наближат изборите ще групираме хората от един и същи регион, ще изпратим описание как и къде се гласува, ще им дадем идея как да организират секции и как да се организират с транспорт до най-близката. Друг свързан проект е FairElections.eu, на който може да подавате сигнали за изборни нарушения както в България, така и в чужбина.

Разбира се, ще съм на разположение, ако от Външно искат да подобрят услугата за българите в чужбина.


Новини по темата:
Монитор: Външно министерство с нова услуга – онлайн консул
NewsBg: Външно министерство ще пази българите в чужбина с онлайн консул

11 коментара

  1. Pingback: rado raykov
  2. Интересното в случая е, че не открих обществена поръчка за новия сайт. Това означава, че или е изготвен вътрешно от хора в министерството, или е директно поръчан от фирма.

  3. Pingback: Външно министерство с подвеждащи тарифи за достъп до информация | OKFN:LOCAL Bulgaria
  4. Пуснах и още една статия за сайта на Външно – изглежда имат подвеждащи тарифи за достъп до информация. Излиза, че за всеки Mb изпратен по мейл, трябва да плащаме 0.30 лв. Ако се обадите и питате нещо – 1.5 лв на 15 мин. Тези тарифи обаче са отменени от година от МФ.

  5. Първо, това не е сайт а само малък раздел в съществуващия вече сайт на Външно. Второ, това вече го имаше преди и беше много по-подробно. После го махнаха и сега са го върнали, обаче в много по-слаб вид. Погледнах страницата за Австралия – има половин страничка за това как да си изкараш виза, малко общи приказки за страната и после една страница други общи приказки, които са еднакви за всички страни. И това е. Колкото за поканата им да се регистирам – не, мерси, не искам да ми публикуват данните както вече направиха за изборите.

  6. @Павел – Това със списъка с подробностите за пътуване до различни страни го има отдавна на много места. Проблемът е, че навсякъде са стари и често неточни. Съмнява ме да поддържат този списък и до месец и той ще е неточен.

    Регистрацията е с цел да се получават конкретни новини за региона. Вчера, например,получих следното съобщение по тази линия:

    Здравейте,
    Изпращаме Ви последните НОВИНИ и важни съобщения от Министерство на Външните работи.

    Днес сътрудничеството между ЕС и САЩ е по-ключово от всякога
    „Противно на всички стереотипи, Европа и Америка, днес са по-свързани от всякога. Не само заради активните си търговски отношения, но и защото споделяме общи ценности – вяра в свободното общество, отговорност в защита на човешките права и върховенството на закона.” Това заяви министър Николай Младенов в изказването си на тема „След президентските избори в САЩ: какви ще са приоритетите на европейската външна политика?”. Той участва в петата годишна конференция на Германския институт по международни отношения и въпроси на сигурността, посветена на Общата външна политика и на политиката за сигурност на ЕС (ОВППС).

    „Това, което днес ни сближава повече от всякога, е и нашата обща цел за защита на мира, а Общата външна политика и политика на сигурност е най-добрият инструмент на Европа за реализирането на тази цел”, допълни Николай Младенов. ЕС има огромната отговорност да поеме водеща роля и трябва да свърши своята част от работата в сферата на европейската отбрана и интегрирането на отбранителния пазар, подчерта той.

    Според българския външен министър стратегическото партньорство между ЕС и САЩ винаги е покривало широк спектър от въпроси. Сред ключовите сфери на това партньорство в бъдеще е поддържането на съвместните усилия за европейската перспектива на Западните Балкани, сътрудничеството в сферата на енергийната и кибер сигурността, отбраната, както и за възстановяването и поддържането на мира и стабилността в Сиря, Близкия Изток и Северна Африка, както и в конфликтните региони, заяви Николай Младенов.

    Германският институт по международни отношения и въпроси на сигурността е сред най

    -влиятелните европейски институти, който предоставя външнополитическа експертиза на основни институции в тази област.

    Поздрави,
    екипът на Министерство на Външните работи

  7. МВнР не разбират от дума. Не мислят.
    Разменихме си няколко емейла с Весела Чернева, още когато обявиха намерението си за тази „услуга“, в началото на октомври.

    Изрично им писах с конкретна и аргументирана критика, че не трябва да искат ИМЕНА, а само начин на комуникация (емейл, мобилен телефон) плюс държава, в която ще пътува човека.

    За какво им са ИМЕНАТА? Нали целта е да известяват някой, който е заявил че ще пътува, преди или по времето на пътуването?

    Изрично им предложих и много по-заслужаващата си и смислена идея да предлагат човек да въведе НЯКОЛКО телефона, за да може да бъде известен преди и по време на пътуването (защото може да е с друг телефон в чужбина – не всеки ползва скъп роуминг).
    Особено удобно е това за често пътуващи.
    Нищо подобно – можеш да регистрираш само един телефон.
    Човек ще трябва да се сеща да ходи на сайта им да си сменя номера при всяко пъуване.

    Другата смислена и заслужаваща си идея, която им предложих, е да пращат SMS-и. Това е много по-бързо, евтино и най-вече ефективно ако трябва да уведомят голяма група хора.
    Пак нищо подобно: първо, не става ясно дали въобще исканият от тях „телефон“ при втората част на „регистрацията“ е мобилен или не.
    Нито пък има възможност да въведеш повече от един телефон.

    Единствената свежа идея е че можеш да избереш „Желая регистрацията ми в услугата „Пътувам за” и данните за мен да бъдат изтрити след датата, посочена като край на пътуването ми.“

    Както и Павел е писал по-горе, информацията за дадена държава е твърде обща. Ясно е, че най-важната информация е за извънредни събития.
    Но има и твърде важни неща дори за най-спокойните държави, които могат да те вкарат в затвора за нещо, което смяташ за дребно или просто не си наясно.

    Например в секцията „Движение по пътищата“ за Канада пише че „няма особености“. Има и още как! И то такива, дето могат наистина да те вкарат в затвора.

    Имай нещастието да не знаеш, и да не спреш да изчакаш изгасянето на мигащи червени светлини пред или зад училищен автобус.

    Също е изключително важно – особено ако си пешеходец – да знаеш че в повечето провинции превозните средства могат да завиват надясно на червен светофар (след спиране и дване предимство на пешеходци и други преминаващи прев.срдства).

    Точно ТАЗИ информация е ценна – особеностите.

    И друго – те трябва да бъдат ПОДЧЕРТАНИ , поне с надебелени букви, за да се забелязват. Например много важният факт, че в Канада е забранена употребата на алкохол на публични места, е натикан на края на параграф, съдържащ неважна и неособено нужна информация.

    Просто като всяко друго начинание на българското „електронно“ правителство – претупано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.