Референдум 2013: гласуване в чужбина

Важно за референдума в чужбина

За да гласувате в чужбина, няма нужда да те подали предварително заявление. Може да се явите направо на място с лична карта и паспорт и са длъжни да ви допишат в списъка. Трябва само на място да попълните декларация. Списък с всички секции зад граница ще намерите на тази карта.

На 27 януари 2013 година ще се проведе референдум с въпроса:

„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“

Според закона референдумът се провежда на територията на страната като това включва посолствата и дипломатическите ни представителства. В тях могат да гласуват всички български граждани независимо къде живеят. Ето няколко важни точки за гласуването зад граница.

Най-важното за референдума в чужбина

  1. За да се отвори секция в едно посолство или консулство, трябват поне 20 подадени декларации, в които да е посочено съответното представителство и да са изпратени на адреса му.
  2. С решение от 21-ви ноември ЦИК не разрешава отваряне на секции в почетни консулства, тъй като не са суверенна българска територия. Аналогично няма да може да се отворят допълнителни секции както при изборите.
  3. Във всяко представителство ще се отваря само една изборна секция, освен ако не бъдат подадени повече от 1000 декларации – тогава може да се отворят повече.

  1. Декларациите се подават до 1. януари 2013 по email или поща. Не се позволява изпращането по факс или друг начин.
  2. Декларациите трябва да се попълват лично на ръка. Не забравяйте да добавите в кое посолство искате да гласувате.
  3. В полето за адрес в България въвеждайте адреса на гърба на личната си карта. Адресът в Германия да включва провинцията.
  4. Ако се изпращат по email, те трябва да бъдат прикачени в PDF или TIFF формат. (Решение № 13-НР/20.11.2012)
  5. Декларациите се изпращат по една. От един email адрес може да се изпрати само една декларация. В един плик по пощата може да има само един формуляр. Семействата също трябва да пращат заявления от различни мейли или в различни пликове.
  6. Подаването на декларация предварително не е задължително. Това се прави за удобство и за отваряне на поне една секция в посолството. Ако не сте изпратили, ще попълните такава на място и трябва да бъдете дописани в избирателния списък.
  7. В изборния ден ще може да се гласува с лична карта, паспорт или военна карта. Ако са изтекли, прочетете решение № 10-НР/14.11.2012.
  8. Ако подадете декларация за гласуване в чужбина, името ви се заличава от списъците в България. Така, ако в деня на референдума случайно сте в България, няма да може да гласувате. Ако знаете преди 1-ви януари за промяна в плановете си, свържете се с посолството да оттеглят заявлението.

Тук възникват няколко проблема. Първият е подаването на декларации. Спорих за това защо декларациите са точно в PDF и TIFF формат и да не са по факс, но ЦИК така са решили и надали ще променят нещо. Още повече, че явно във Външно има някакво технически необосновано вътрешно убеждение, че така е по-добре и следователно няма кой да натиска за улесняване на процедурата.

Как да изпратим PDF заявление?

Тъй като доста скенери искарват JPEG файлове, нека се поучим от миналите избори и да изпратим всичко в PDF формат (TIFF практически не се използва). Ако софтуерът ви не позволява сканиране в PDF, може да използвате програма като PDF24. Сертифицирана е, че няма вируси, spyware и тем подобни. Инсталирате и ви се появява нов „принтер“. Когато печатате през него, документите се записват в PDF формат. Ето тук има статия на Kaladata с обяснение на български.

Ако не ви се занимава или не може да инсталирате нищо на компютъра си, направил съм интернет услуга, която да прави същото. Отваряте я, качвате сканираната снимка в JPG, GIF или PNG формат и получавате PDF. Страницата е с HTTPS защита, което гарантира, че връзката е криптирана и сигурна. Нито снимките, нито документите не се пазят на сървъра, а данните се заличават веднага щом получите PDF-а. Използвам домейна на Lipsva.com, защото само за него имам SSL сертификат.

Къде можем да гласуваме?

На сайта на Външно ще намерите списък с всички консулства, но е малко трудно да се ориентирате. Проекта Glasuvam.org има карта с всички консулства с информация къде е имало избори преди. Тук ще намерите карта с търсачка, на която да въвеждате града и държавата си и да ви посочва най-близките секции. Ако се регистрирате в Glasuvam.org, ще получите цялата информация с прикачени декларации, когато ЦИК пуснат окончателно всички решенията си. Регистрацията важи и за следващите избори.

За Германия

Ако се намирате в Германия, не забравяйте, че консулството в Бон беше затворено преди няколко месеца, а това във Франкфурт все още не е отворено. Надяваме се да отвори няколко месеца преди следващите избори, но определено няма да е до края на годината. В Дармщадт има само почетно консулство и няма да можем да гласуваме там. Така остават само Берлин и Мюнхен, които са твърде далеч за поне половината от българите в Германия. Алтернатива за тези близо до границата би било да гласуват в Люксембург, Страсбург или Брюксел. Ще пуснем в близките седмици сайт за споделяне на разходи за транспорт, както при предишните избори.

Консулството във Франкфурт беше отворено по-рано и ще има секция. Ето тук има повече информация, това е страницата във Facebook, а тук е картата с всички секции.

Документи и линкове

25 коментара

  1. А ето и как да създадете PDF файл без скенер и без допълнителни програми:

    * подпишете се на бял лист
    * заснемете подписа си с уебкамерата на компютъра си или с дигитална камера така че подписа ви да заема цялото поле; проверете дали подписа се вижда добре
    * ако сте го заснели с диг.камера, прехвърлете заснетия файл на компютъра си
    * ако нямате, създайте си Googel акаунт
    * с него влезте на drive.google.com
    * отворете DOC-формата на заявлението (дори ако нямате Microsft Word, компютъра ви ще го отвори)
    * маркирайте целия документ
    * Edit – Copy
    * създайте нов документ в drive.google.com (create)
    * в новисъздадения документ: Edit – Paste
    * попълнете данните си
    * разположете курсора под текста: Insert – Image – посочете файла със сканирания си подпис и вижте дали се разполага добре; наместете ако трябва
    * File – Download as –PDF – задайте име на файла и го запишете
    * прикачете го в емейл и го пратете на ЦИК

  2. @Красимир Гаджоков – Ако ще сканират така или иначе, ще е по-лесно да си го попълнят направо целия документ. Освен това така няма да има отделно сканиран подпис, който да може да се поставя по подобен начин под други документи. Затова съветвам всички да си попълнят на ръка заявлението и да се подпишат.

    Не съм сигурен, но заявленията се пращаха на мейла на съответното консулство или посолство, където искат да гласуват. Не знам да ли има значение дали на тях или на основното посолство може. Със сигурност обаче не се пращат на ЦИК – те не получават заявленията въобще . Външно им изготвя списък с броя заявления по места и те (би трябвало формално) излизат с решение къде да се открият секции.

  3. Впрочем картата за търсене на консулства и секции е готова. Ще добавя само автоматично взимане на местоположението на потребителя в близките дни.

  4. Прав си – моя грешка, НЕ на ЦИК, а на съответното посолство/консулсттво където човек иска да гласува.

    За сканирането: предложенията от мен метод е „заснимане“ с камера (дигитална или уеб), което технически е вид „сканиране“.

    Но огромната разлика е, че на пракитка ВСЕКИ човек има или дигитална, или уеб камера. За разлика от отделен настолен скенер – такива са рядкост в домашни условия.

    Ако трябва да попълва на ръка, значи първо трябва да печата. А другото голямо преимущество на описания от мен метод, е че не е нужен и принтер.

  5. Не, грешката си е баш на ЦИК и Външно. Просто в момента това са правилата и от късогледсво не искат да приложат реални решения.

  6. Доколкото съм разбрал, няма начин да се гласува чрез интернет ?

  7. @Велислав Николов – Не, няма да има такава възможност. По моя информация проблемът не е технически, а политически – бавят въвеждането на тази възможност заради страх от измами и масово уредено гласуване на циганите и в Турция.

  8. тъп въпрос, горе си писал, че ще може да се гласува и в страсбург (липсва обаче от картата на сайта на външно), а люксембург е задраскан (не че е по-близо, но си търся повод да отида), франкфурт пък не фигурира (но пък го има на картата)…..

  9. @beatles – статията е написана през ноември. Нормално е в нея да не пише последната информация. Промених я обаче, за да не се бъркат хората. Виж в параграфа за Германия последните неща.

    Секция във Франкфурт ще има в новото консулство. Секция в Страсбург и Люксембург няма да има, защото не са подадени достатъчно декларации.

  10. @Боян Юруков – статията е написана през ноември

    ти пък, очакваш и датата да прочета…….аз хууу че статията прочетох преди да коментирам
    😀

    btw, мерси за бързия отговор

  11. Бих искала да разбера, без предварителното писмено заявление ще ме допуснат ли да гласувам в чужбина?
    Ще съм благодарна, ако някой е наясно

  12. Да, абсолютно. Моля те разпространи тази информация, че явно доста хора не са наясно. Трябва ти само паспорт или лична карта. На място попълваш заявление и декларация и са длъжни да те впишат в списъка.

  13. Благодаря за бързия отговор, изведнъж ме осени желание да се включва в този референдум, ще разпространя във фейса….;))

  14. „В деня на референдума гласоподавателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация по образец (Приложение № 14 от книжата за произвеждане на национален референдум).“

    Каква е тази декларация?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.