БТВ и как не се популяризира една интернет услуга

Буря в чаша вода. Така бих нарекъл предишната ми статия. Пуснах я вчера след като във фейса сигнализираха, че от BTV са цензурирали запис на Господарите в YouTube. По-късно бях опроверган в коментарите и написах веднага опровержение. Междувременно обаче, статията се разпространи бързо и дори Господарите я копираха в сайта си. Преди 5 часа пък от БТВ пуснаха малко кризисен PR, който учудващо напомняше на някои от коментарите под статията ми.

В съобщението си, медията отбелязва, че са започнали борба срещу пиратството и заедно с това са поръчали на YouTube да блокира стотици клипове и акаунти. Обясняват, че свалянето на записа на пресконференцията е страничен ефект (което е вярно) и заявяват, че действията им са от полза за всички останали телевизии и продуценти (ней мноу сигурно [с гласа на Зуека]). Повечето коментари в мрежата сочеха, че крайната цел на тази „борба“ е да премахнат цялото тяхно съдържание от мрежата, за да се продават абонаментите за новата им услуга Voyo. Това е вярно и съм съгласен, че такава услуга е нужна, но определено са тръгнали по грешен път. Ето защо:

Нещо похвално

Един от основните аргументи срещу ACTA е, че бихме си плащали за съдържание, ако въобще беше възможно да го получим по лесен и достъпен начин. Voyo е нещо такова – портал, където са събрали всичката си продукция, новини и клипове. Разгледах го, изглежда сносно и каталогът е пълен. Не познавам някой, който го е пробвал, а е много важно колко им е бърз нета и дали ще издържат на натоварването. Това е много важно, защото ако ще поддържат streaming с високо качество трябва да имат стабилна връзка, която да не дразни с прекъсвания. За този тип услуги говорехме покрай ACTA и е похвално, че BTV са се заели да я развиват на доста достъпна цена. Обаче…

Стъпка напред, две назад

Voyo e… ОК. Цената е ниска, но пак не бих използвал сайта, защото не знам какво е качеството и не знам колко ще са коректни. Това са двете най-важни неща в платеното streaming съдържание. Най-вече няма да го ползвам, защото не е достъпно от чужбина. Впрочем на сваления профил в YouTube, който разбуни духовете, пишеше ясно, че качва, за да могат и в чужбина да гледат БГ телевизия. Пише, че ще го поддържат в бъдеще, но да видим кога.

Да кажем обаче, че тези неща са налице. Основната причина повечето хора да не ползват този сайт ще бъде не, че сме скръндзи и сме свикнали на безплатно – просто Voyo не ни носи нищо ново. Това е. За да привлечеш потребителите към един нов продукт, трябва да покажеш с какво е по-добър. Сега обаче получаваме същото качество от торенти и видео сайтове напълно безплатно. При това е доста по-удобно от техния портал. За да се наложи техния породъкт, трябва реклама, промоции, интерактивни възможности и начини за споделяне.

Тяхното решение – просто ще блокират всичко друго. Да, те са правоносителите. Технически по закон имат право да изискат всяко тяхно съдържание да се свали. Затова и са започнали „борба с разпространението на пиратско съдържание в интернет“. В тази борба обаче те се бият със собствените си зрители и клиенти. Какво е пиратското съдържание и кой го разпространява? Това са обикновени хора, които го свалят от други обикновени хора и на свой ред оставят трети да го свалият. Това е мрежа, в която съдържанието се разлива от възел към възел според търсенето. Колко хора около вас познавате, които НЕ свалят торенти? Много са малко, нали? С тази си стратегия BTV практически обявява война на същите хора, които иска да направи свои клиенти. Дали е правилната стратегия това?

Още една стъпка назад към пропастта

Дали една услуга ще успее или не е сложен въпрос. Понякога нещо много малко може да обърне каруцата. Ето поредното такова – не може да се сваля съдържание. Всеки ден аз си свалям TED лекции на таблета и ги гледам в градския транспорт. Понякога качвам сериали и предавания на USB и ги гледам на телевизора. Това възможно ли е с Voyo? Технически – може би да, но е забранено. Веднага се превръщате в нарушител.

Вторият аспект е липсата на интерактивност и възможност за споделяне. Ако искам да споделя запис от конкретно предаване по BTV в блога ми, аз няма да мога в бъдеще. Особено, ако наистина премахнат всички клипове в YouTube. Настрана от факта, че така ще пострадат самите им продукции, изгарят се мостовете към креативността на зрителите. Те за телевизията са просто потребители – консуматори на продукта им, които най-нагло не са си плащали до сега. Всъщност това не е изцяло вярно – в „Аз, репортерът“ се качват текстове и снимки, които BTV използва. Потребителите са ценен източник на информация за техните предавания, които после се продават. Разбира се, качването на снимки е доброволно, но е изключително непропорционално. BTV излиза от мрежата с това си действие и се изолира в собствен платен балон на самоувереност.

Ще си платим

Най-вероятно няма да успеят да премахнат всички записи в мрежата. Може да блокират в YouTube, да заплашат Арената, да пращат Дачков на частни сайтове, но историята ни учи, че блокирането никога не сработва. Така на практика ще си платим, но не финансово, а със загуби на съдържание и възможности.

Не малко медии по света въведоха платено съдържание. Това бяха най-често вестници и някои от тях успяха, а други не. Причините са сложни и не толкова ясни. Аз знам обаче за какво бих платил – нещо качествено, нещо ново, нещо по-добро. Преди бях абониран за Егоист – плащах да ми го докарат чак в Германия. Развалиха списанието и спрях да плащам.

В BTV има множество качествени продукции (макар и вече с една по-малко) и за някои от тях бих платил … понякога. Липсва обаче постоянство и обхватност на това качество. По-скоро бих казал, че имат силни моменти и доста слаби. Едни силните са Код:Криминално и Комиците, а слаби са ток-шоу елементите в доста от другите предавания. Музикалните албуми се продават с 2-3 хубави песни и 10-тина за пълнеж. Това е една причина почти да не се купуват. Защо да плащам за този тип телевизия?

52 коментара

  1. Pingback: Ivan Penchev
  2. Pingback: Костов
  3. Pingback: Ivan Bedrov
  4. Pingback: Atanas Filyanov
  5. Pingback: Rossen Nikolov
  6. Да, много недалновидна постъпка на БТВ. И в моя акаунт има 2-3 техни клипа. Ако ми го баннат, ще си създадат неприятел в мое лице. Не че с нещо мога кой знае колко да им навредя, но кой има нужда от неприятели?! (риторичен въпрос!). Нали уж гледането на телевизия е безплатно и достъпно отвсякъде? Защо да не можем да я гледаме и от Тубата, и вградена в материалите по всички сайтове!? Проблемът всъщност е техен, а не е наш…

  7. @Георги – и аз имах два – записи на Код:Криминално с мои интервюта за Lipsva и безследно изчезналите. Бях ги качил, защото ги нямаше другаде, но ги махнах, за да не ме „сборят“ и да ми блокират целия акаунт. Има впрочем и подобни записи от доста други телевизии – все с мои интервюта или свързани с темата за безследно изчезналите.

  8. С всичко съм съгласен, освен с едно: Комиците е жалка имитация на комедийно шоу и искрено се надявам никой да не си мисли, че това е стенд-ъп 🙂

  9. @muiiio – не, в никакъв случай не е stand up. Въобще не е на това ниво, а и не може да бъде – в щатите имат клубове, сцени, участия и цяла комедийна култура. Нормално е в тази среда да изкплуват много добри. Въпреки това на мен Комиците ми харесват и си мисля, че им се получава. Бих отишъл да ги гледам.

  10. Ползвам voyo.bg и съм доста доволен. Не насича и качеството е ОК, дори да гледаш клип на low quality. Радвам се, че каталогът не съдържа само заглавия от тяхната програма, но и други – например анимационни сериали, които са доста интересни. Наистина bTV вложиха пари в нещо, което ще е бъдещето на телевизията, според мен.

  11. Иван Славков отбеляза във фейса, че платформата Vivo е най-вероятно румънска. БТВ са я купили, променили малко интерфейса и са я пуснали. Същата изглежда се използва от доста балкански страни. Аз си викам евала на БТВ, че са я разработили, а то всъщност браво на румънците.

  12. @Ивайло Спасов – Това е добре. Ще се радвам, ако е така и други го потвърдят. Хубавото е, че в БГ имаме много бърз нет, който ще позволи да се гледа със streaming.

    Колко обаче това точно ще е бъдещето на нета е под въпрос. От една страна методите, които обсъждам горе са погрешни. От друга обаче все още остава въпроса със свалянето на съдържание, споделянето, remix-ването с цел критика и допълване на тезата. Трябва да се преосмисли бизнес стратегията при заплащането на съдържание, за да не се окажем в мрежа с множество затворени балони като Voyo и Facebook.

  13. Този коментар го написах за предния пост, но мисля, че ще е по-добре да го пусна тук. Само ще добавя, че си много прав за платеното съдържание. Ако е качествено, хората нямат против. NYTimes иска пари, за да четеш онлайн и доста читатели си плащат. Виж ако Труд или 24 си направят сайтовете платени, не знам дали ефектът ще е същият 😉

    * * *

    Като ми пратиха линка към сваленото видео, си помислих, че това е някакъв вид цензура, но реално погледнато бТВ нямат никаква полза от цензурирането на точно на тоя клип, при положение, че пресконференцията е качена на още няколко десетки места. Мисля си, че, както каза някой по-горе, YouTube са резнали потребителя и клипчето си е заминало заедно с всички останали.

    Тази постъпка(премахването на клипове от Тубата) на бТВ естествено е безполезна и не само няма да им спаси съдържанието, но ще им накърни и имиджа. Подозирам, че някой консултант им е разказал оная приказка за липсата на разлика между виртуалното съдържание и видео касетите, CD-тата,DVD-тата и т.н. и за това, че по същия начин, по който се затварят магазините за пиратски DVD-та например, трябва да се затварят и пиратски сайтове. Двете неща нямат нищо общо, макар че някои хора още не схващат, но написаното по-горе звучи логично и не се учудвам, че бТВ са се вързали. Само че в задачката се пита, ако започнат да им качват сериалите в Piratebay или в някой руски тракер, как точно ще си защитят съдържанието? Затова казвам, че подобни борби с пиратството нямат смисъл. Или поне аз не виждам такъв.

    Ако го правят заради Voyo пак е спорно дали ще постигнат нещо. Така де – какво ми пречи да си вържа телевизора за компютъра и да запиша каквото ми трябва? Е, качество може би ще е една идея по-лошо, но ще е напълно гледаемо. А какво ми пречи да свалям направо от Voyo? След като бТВ пусна сайта, първата работа ми работа беше да включа безплатната промоция и да видя мога ли да дръпна нещо оттам(ровичкането из сорса на сайтове за видеосподеляне ми е нещо като хоби :)). Не можах – 3те безплатни дни изтекоха преди да съм разбрал как точно работи DRM-а на Voyo, но от това, което видях, едва ли ще е трудно. Някой с малко повече време и знания със сигурност ще се оправи. А и не знам дали сте забелязали, но Voyo не ползва никакъв SSL и, чисто теоретично :D, мога да открадна нечии кукита и да гледам Столичани в повече за чужда сметка.

    Съжалявам ако съм ви отегчил с тия обяснения. Просто исках да кажа, че ако на някой му се прище да сваля сериали на бТВ, той ще сваля, а телевизията едвали ще може да направи нещо по въпроса. Мисля си, че в бТВ ще имат повече изгода ако седнат и помислят как да се възползват от всичко ново, което се появи последните години, вместо да харчата време и пари, за да спират профилите в YouTube.

  14. Махнах им тъпите клипчета. Оставих само на Нова (те са хубави). Да си я гледат телевизията! Ако не беше Тубата, щях да знам за съществуването на БТВ само от жълтата преса.

  15. Много хубава статия. Винаги съм се чудил на удивителната глупост на медиите в България, най-вече ТВ, да игнорират изцяло българите в чужбина. Youtube и всякакви други сайтове за споделяне на информация се гледат основно от чужбина, защото хората в България си имат телевизор за да гледат телевизия. На тях „нелегалното съдържание“ на БТВ филмите и предаванията в Youtube не им трябва толкова? Обаче за хора като мен, дето няма как да гледат определени предавания по телевизията – тези клипове са единственото решение. Телевизиите предлагат някакви решения, но както и на VBOX7 стрееминг им към чужбина е кошмарен.
    Явно мисленето не е силната страна на менъджурите и маркетинг ‘специалистите“ в българските телевизии.

  16. Не бих гледал ьТВ, освен в някакъв абсолютно краен случай, под заплаха с оръжие или нещо подобно. На телевизора ми е настроена някъде след 100, между другите чалга канали и тези на сръбски и руски.

    Българските телевизии са дискредитирани до степен, в която гледането им е обидно за гледащия и ьТВ е флагман на този процес.

  17. Този спор – право ли е да качваме съдържание с авторски права и право ли е да го ползваме безплатно – го водихме в огромни подробности в два постинга в блога на Гачев през 2010 – първия с над 200 коментара, а продължението му – с почти 700 коментара.

    Стига се до философски въпроси, до това какви са ценностите за обществото, и дали то е готово да налага неестествени правила на свободната комерсиална инициатива.

    Но ето няколко конретни коментара и от мен на някои от аргументите тук:

    1) Когато една фирма е произвела нещо, тя в никакъв случай не е обещала, че то ще е достъпно за всеки изцяло според условията на *потребителя*. Ако сайта на бТВ за платено гледане на предаванията им не е достатъчно бърз като скорост, има проблеми с качеството, то това не оправдва копирането на съдържание и слагането му на места, където бТВ не упълномощила.
    Просто гледаш предаването ако имаш бТВ като канал, и това е. Няма обещание или създадено очакване, че ще можеш да го гледаш повторно, още повече пък когато ти искаш и в каквото ти искаш качество.

    2) Същото важи и за недостъпността, например за българи в чужбина. Аз съм един от тях. Но не смятам, че тази недостъпност оправдва някой, който копира бТВ и ми дава възможност да го гледам.

    3) Съвсем друг въпрос е дали бТВ губи или печели от тази полицейщина: тенденциите показват, че големите медийни компании на запад са осъзнали ползата от споделяне от техни зрители в свободни сайтове, вкл. YouTube. Но все пак позволяват това контролирано – зависи колко ново е предаването, колко гледано е, колко рекламодатели плащат за него.
    бТВ, както страшно много фирми и институции в БЪлгария, е тотално късогледа, че българите в чужбина са не само огромен, но най-вече най-платежоспособния контингент зрители.
    Но не са само те. Същата е историята с БНТ. Поискайте да платите – официално, като тяхна услуга – за да получите копие (на какъвто и да е носител) на архивни записи. Ще трябва да достигнете безумна сума, за да ви обърнат внимание.

  18. Боян, не съм съгласен с принципите за анализ, които използваш в статията. Ти сравняваш данулоуд сървиз със стрийминг сървиз. Разликата е повече от огромна. Всяка критика би трябвало да е градивна. в случая няма да се постигне нищо такова, никоя от страните (най-малко voyo) няма да успее да вземе нищо за себе си, за да подобри услугата си. Коректното сравнение би било с Нетфликс, или Епъл Тиви, или Гугъл Тиви или Хулу. От статията разбирам, че твоята визия е за платен торент, в такъв случай ти бленуваш за usenet.com – 9$ на месец и имаш перфектния медия даунлоуд сайт. Накратко, в желанието си да изкажем мнение, често изпадаме в ситуацията да сме критични без да сме градивни. Основният проблем на vayo e съдържанието. Малко е и идва с доста забавяне спрямо момента на първия релийз. Това е проблемът, който кара Хулу у Нетфликс например да започнат да инвестират в собствено съдържание. Хубав ден

  19. Аз не разбирам логиката една телевизия, която се хваща дори с обикновена антена да става платена само и единствено в интернет. Да си платиш, за да гледаш предавания „седмица преди излъчването им“ – да, но за стари и вече излъчени такива е смешно. Доскоро това ставаше с реклами, нормална практика и в чужбина. Стана нещо като кокошката и златното яйце.

    По света има достатъчно примери за телевизии, които качват видеа в интернет, било в техния сайт, а напоследък все повече и в youtube. За пример мога да дам The Daily Show with Jon Stewart – можете свободно (и безплатно!) да гледате всичките им предавания на сайта им, от цял свят. Преди около година, ако правилно си спомням, преместваха сървърите си и имаше проблем с показването на предаванията в чужбина (вкл. България). За няколко дни оправиха проблема и излязоха с изявление, че предаванията им винаги ще бъдат свободни и достъпни за всички. Не случайно имат и такава страхотна гледаемост не само в Щатите.

    И само една вметка – цената на месечен абонамент за Voyo е по-висока, отколкото за HBO.

  20. Nova го имат това отдавна и всичко е безплатно. Пари в интернет с видео се печелят с рекламни спотове, които трябва да изтърпиш преди същинското видео, което искаш да видиш примерно. Почти съм сигурен, че много малко хора ще си плащат – в България сигурно почти никой. А това, че за сега е ограничено за чужбина е някаква зам ен необяснима тъпоумщина.

    Още повече, че има медийни фирми, които предлагат всички телевизии – на живо! и на запис! … не за 8, но за около 10 на месец с едногодишен абонамент. Забележете – ВСИЧКИ телевизии!!!
    BTV просто нямат връзка с главния вече май…

  21. @Nikolay – съгласен съм с коментара. Определено има много начини да се измами системата, ако ни се налага. Въпросът е, че има нужда от система като voyo, за да можем да гледаме и да подкрепяме творците и продуцентите. Ако обаче ни притискат и нападат, това няма просто да се случи. Ще ни спечелят с качесто, а не с нападки. Иначе технически всичко е възможо.

    @Георги – и аз така. Не си струва да се рискува за няколко клипа.

    @Andrey – да, наистина. Това е много голяма простотия от страна на всички телевизии. Преди имаше съмнения, че нямат всъшност права за доста от филмите и ги е страх някой извън БГ да не забележи. Днес обаче това е вече невъзможно и надали е това причината да пропускат толкова голям пазар като българската емиграция. Според мен е пореден пример за недалновидност и сгрешена бизнес стратегия.

    @dzver – Доста не се съгласяват с мен, но аз пак намирам някакво качество някои от предаванията. За тях си струва да се включи. Общият тон, поведение и посока на развитие е меко казано от ревожен.

    @Красимир Гаджоков – темата е сложна и се дебатира от доста време. За мен опира до нещо просто – да осъзнаеш какво искат потребителите и да намериш начин да печелиш от това. Сега БТВ правят обратното – опитват се да дресират потребителите насила да им ползват съдържанието и да си плащат.

    @Kosta – знам разликите, използвал съм usenet и доста дълго тествах IPTV експеримента на създателите на Skype. Грешката ти е, че смяташ, че критикувам voyo. Като streaming платформа вероятно е така – вече няколко души я похвалиха. Аз не критикувам платформата, а бизнес моделът и начина им на мислене. Не смятам, че streaming-а е удачно решение за доста потребители и сегашната им платформа не предоставя такова. Това е.

    @Ива – Пак повтарям, че одобрявам съществуването на такива услуги. Смятам, че са полезни за пазара при правилно поведение и разбиране динамиката на мрежата. За жалост последното не го виждам.

    @Medius – Точно – една такава е Neterra и скоро минавам на тях. По-евтино е и може директно да вържа декодера им за телевизора.

  22. Да плащам, за да гледам bTV? Да плащам, за да гледам новини, които съм прочел в интернет 2 дни преди това, безплатно? Или за да гледам хумористични предавания със скечове, които няколко дни преди това са качени под формата на виц в интернет, безплатно? Няма как да стане…

  23. Понеже отворихме дума за платеното и безплатното, аз да ви кажа не виждам особена разлика в качеството при платените сайтове за гледане на телевизия. Те обикновено тръгват добре, но след време решават, че могат да печелят повече и се започва с простотиите. Бях абонат на БГТелевизор например,доста време.. всичко беше ок, плащах си по 12-15$/месец, докато те не решиха, че ще спрат да поддържат текстовата програма на сайта си и ще я заменят с…. РЕКЛАМИ. Хем плащаш – хем реклами -> БГ технология! След това развалиха качеството на услугата и редовно няма тв излъчване в най-интересното време, а като капак – подръжката им реши, не е необходимо да отговаря на клиентите си , а може само да събира пари…. Приключих с тях.. и сега ползвам безплатни неща – те поне се правят с душа от хора…идеалисти 🙂

  24. Аз се замислям дали да бастисам и кабеларката. Омръзна ми да плащам за неща, които не желая. Навремето в книжарниците продаваха хубава книга в пакет с една или две залежали… Сега е същото. Мразим такива селски тарикатлъци.

  25. @Галин – съгласен съм с това. Аз гледам новините само, за да видя какъв аспект са решили да преекспонират и кой да премълчат. Говореше се много за това как Слави и други комедийни шоута черпят материал основно от мрежата, а сега има съмнения, че Слави стои за раздора на Господарите и БТВ.

    @Andrey – Това е грешката, която много платени сайтове правят и точно нея посочвам в Voyo – не ни дават нищо по-добро от това, което вече имаме. В същото време БТВ на практика е идентифицирала потенциалните си клиенти, обявила им е война, решила е да ги блокира от мрежата тъй като споделят един с друг съдържани и след всичко това е решила, че може да ги накара да си купят нещо от нея.

    @ivo_isa – аз да ти кажа от 2 седмици съм без сателит и не ми пречи хич. Гледат ми се понякога някои предавания, но обикновено ги има на торенти.

  26. Много съм съгласен за обзора на ТВ новините, който си споменал, че правиш в по-горния коментар…аз съм същия, но от сайтовете (нямам ТВ от 4 години – но имам свободно-избираемо време за себе си).

    Доста недалновидна стъпка с платеното излъчване. Самият факт, че можеш да имаш нещо безплатно и легално те подтиква да избягваш да го плащаш, което е напълно нормлано считам.

    p.s. God save zamunda.net 🙂

  27. Според мен БТВ постъпват много глупаво, като се мъчат да ограничат разпространението на записи от техни предавания в Инрернет. Така те режат клона на който седят и губят зрители. Аз лично, а предполагам и много други, гледам такива записи когато не съм имал възможност или желание да гледам в момента на излъчване. Поради наличието на необятно количество безплатна видео, аудио и всякаква друга информация в Интернет, аз много рядко плащам за такава за да я сваля или гледам от там. За да платя, и то не много, трябва да е нещо изключително красиво, умно, интелигентно и добро което да ме развълнува, и аз да поискам да му помогна с пари да продължи да съществува и да се развива. Аз много отдавна виждам, че в БТВ масово се цензурира съдържание. Ако някой някога е виждал дори и един единствен скеч, който да осмива гоце, ще се изненадам много. Според мен БТВ вървят стръмно надолу и непрекъснато губят зрители.

  28. Е как може Комиците да е силен момент в програмата на бтв при положение, че там най-редовно се сервилничи на сегашната власт и на тоя смешник Борисов ?!?!

    Само този факт е достатъчен това предаване да бъде бойкотирано!

  29. Отдавна бтв не ги гледам и те продължават да ми дават нови и нови причини за това. Това че спряха единственото останало свободно предаване при тях, където се мисли свободно вече съвсем ме отврати. Все пак тук темата е друга, изобщо идеята им за платен сайт с материали на бтв е пълна глупост, защото материалите които предоставят не са нещо уникално отделно и цените на пей пер вю са височки за излъчване по мрежата а самитe филми които предлагат са стари по съдържание а и май те ще се окажат единствените които предлагат собствените си сериали платено, а не безплатно както axn например, така че кампанията която са започнали е пълна глупост, както напоследък и повечето неща които вършат единственото нещо което гледам по бтв е „Женени с деца“.

  30. Сървърите на Гугъл ще се качват в космоса, в близките години. Да видим какво казва космическото право за авторските права.

  31. Pingback: ilko gruev
  32. Реших да се абонирам за един месец за платеният сайт на БТВ- жива скръб.
    Хора така ли не сте видели , ако не знаете поне преди да направите нещо го изпипвайте , като хората!
    Попогледане руснаците какво са направили и то безплатно
    .http://www.debilizator.tv/tv.cgi?kanal=5&time=1267742700
    Предаването в момента не се излъчва, но след като е минало веднага може да се гледа.
    А вие по каква причина не сте направили пълен архив на предаванията си?
    и НАЙ СМЕШНОТО В ТОЗИ ПЛАТЕН САЙТ МИ СЛАГАТЕ ЗА ПЪЛНЕЖ И НОВИНИ.Вярвате ли,че някой специално ще реши да ги гледа именно по този начин?
    С вашите забрани наистина отблъсквате голяма част от хората.
    Няма да мине много време и това ще го разберете.
    Чест прави на Нова Телевизия, че си е направила някакъв безплатен архив и хора могат да гледат.
    Смешни ставате, като сте създали нещо, което не могат да гледат даже и платено нашите сънародници. Докато в България са малцина , които ще гледат този платен сайт, то можеше да разчитате на хората от чужбина..Има още много неща да се кажат, но ще си запазя правото и за следващ път.

  33. @BTV – и БТВ имат безплатен архив на предаванията си или поне на отделни репортажи в тях, които така или иначе са били на запис. Сега обаче разбрах, че малко по-малко ще го убиват този архив, за да пренасочват хората към платения сайт.

  34. Еиии значи нямат спиране беее. бтв та бтв е какво като са бтв да не са ме раждали? Незнам на вас но на мен ми писна от тях. Навсякаде са все те- искат всичко. Имат вече 5 канала имат 5 радиа сега искат и от нета да печелят. Тая мода с тея смс не спря бе мамицата им. смс смс смс що да дам 2.50 да гледам нещо, че немога да изчакам 2 дни. Изглежда много хора мислят като мен и не посещават прутивния им спам воио ли е там квото е. Явно много хора като мен не искат малуарето им в лаптопите си. Явно много хора като мен не искат да им кликат на хиксовете по рекламите и те пак да се отварят. И за тва сега подлуждат вбох да не качва сериалите им за да точат и без това празните ни телефони. Прекаляват вече. Алчноста и маниполирането с цел печалба нямат краи. За това господарте ги напуснаха че и тях искат да режисират. Които е прочел знае че ги свалиха от ефир че спипаха бившия ни президент че прибрал парите от българската коледа. А пак същия е правил дарения на бтв за да не го компрометират в нито едно предаване. Просто няма търпение да захапят голям залак. Да раздразнят някои с повече власт от тях. Въпрос на време е от алчност да лапнат твърде голям залак за тяхната уста ДА СЕ ЗАДАВЯТ И ДА ПОЧИНАТ. Защото от високо се пада наи бързо.

  35. Pingback: Впечатления от Webit Digital Summit
  36. И от кога пък интернет стана публична медия? Значи преди 20 години когато два компютъра се връзваха един в друг, нямаше авторско право, обаче когато има доставчици които свързват две къщи или две села – интернет е била публична медия.. Леле.. Колко сте глупави.. Ами като не ви хареса, търсете доставчиците бе, що нас.. Аз си плащам нета и то редовно, така че…? А пък ако се наложи, ще си направим втори интернет и във всеки град ще се обменят „вътрешно“ файлове и всеки месец някой ще ходи в други град да обмени новото съдържание… Така че ние просто ще си направим интернет в интернета, и voyo пак няма да спечели (поне от мен). А ако иска да ме спечели като клиент, е да отиде в парламента и да пита кога ще ми се повиши заплатата…

  37. @devian – в случая мантратата винаги е, че свободата на словото и на споделянето са абсолютни до момента, когато има кой да те чуе и има с кой да споделиш нещо.

  38. Тук по-скоро може да се потърси отговорност как дадена държава слага патенти (или не знам точната дума) на неща които не са създавали (интернет, компютри), тъй като се наблюдава същото нещо не само с филми и пр. „нелегални“ файлове, а като цяло (интернет магазини, интернет търговия – за които например ти трябва фирма, за да си промотираш нещата които някога си закупил и продаваш втора ръка). Т.е. това е някакси непозволено, но първо трябва да се намери някой който да им извади няколко точки и да ги осъдят всичките за посегателство върху нещата които не са създавали…

  39. Забелязахте ли че пропагандата продължава с пълна сила… Има нова реклама от олигофрените. Изглежда ще е доста дълга поредица. Сега купиха криско.

  40. Естествено, че е скъпо! Какви ги говорите ?!?!?!
    NetFlix миструва $7.50 на месец, а там има хиляди дългометражни филмови заглавия, сериали, тв шоута, документални филми от цяла плеяда от продуцентски къщи и телевизионни канали. Т.е. аз $7.50 могада купя нет еквивалента на цяла кабелна телевизия + видеотека, а тези сребролюбци искат 8 лв за нескопосаните си продукции.
    БТВ искатт 8 лева на месец – за предаванията на една телевизия само ?!?!? Как да не е скъпо и алчно? Това е алчност по български. Няма ефирен канал в северна америка, който да си позволява тази наглост. Обикновено всичките им шоута ги има на сайтовете им безплатно но с реклами… все едно го гледаш ефирно в общи линии.
    Надявам се народът ни да не бърза да опровергава пред комшиите, стереотипа че е беден и смао заради горделивостта си да започне да купува надценени глупости, а мъдро да оставо войо да потъне в забвение, а инвестициите в него да са 100% загуба за една телевизия, която откровено се подиграва със зрителите си.

  41. Има нова реклама… явно съм прав че ще е дълга поредица. Интересното е че се появи такава реклама и по нова… wtf? Нима телевизия може да рекламира в друга конкурентна телевизия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.