Въпрос на репортаж и гледна точка

Вчера се забелязваха следните заглавия във вестници и в новинарски емисии:
Министър Дончев се похвали във Facebook, че е глобен от КАТ
Томислав Дончев се похвали, че „възпитани и любезни“ катаджии го глобили с 20 лева
Томислав Дончев: Днес ме глобиха :)
КАТ глоби министър Дончев, той се радва

Ако се вледаме по-внимателно в думите му, той похвалнва полицаите, че са си свършили добре работата. Въобще не е вярно, че се хвали с фиша или да обявява някакво събитие, което не му се е случвало до сега. Споделянето на тази похвала към полицаите трябваше да даде пример на останалите, че трябва да са безкомпромисни. Този пример трябваше да бъде подкрепен от медиите. Вместо това в новините тази вечер чухме клюкарската гледна точка, че е „станало чудо“ и министър си платил глобата.

Чуха се и коментари, че не трябвало да хвалим полицаите, за това че си вършат работата. Тогава защо всеки иска бонуси и 13 заплата – нали не трябва да има такива стимули? Доброто поведение, професионализма и съвестната работа трябва да се насърчава, ако искаме промяна в тази институция. И пак казвам – медиите трябваше да подкрепят това. Вие с такова ли впечатление останахте?

17 коментара

  1. Самият факт, че министър е споменал в профила си във facebook една толкова банална случка, че са го глобили 20 лв. е показателна. На всичкото отгоре е токова учуден, че полицаите са се държали нормално, че ще праща писмена похвала до шефа им.

    Това е все едно аз да напиша във facebook: „Днес си купих хляб и продавачката ми върна точно ресто, трябва да издиря собственика на магазина и да му пратя писмена похвала защото е съвсем необичайно и не съм очаквал такова нещо“.

  2. Ае не знам как да не се ядосвам, като чета коментарите на тая история.

  3. @Кирил Кирилов – Въобще не си прав. Трябва да се отличават и хвалят полицаите, които си вършат работата съвестно. Набеждаването на полицаите само когато направят грешка и липсата на признание, когато през цялото останало време си вършат работата, води до обезсмисляне на старанието им. Същото важи както за всички държавни служители, така и за всеки трудещ се. Този начин на мислене е останал от комунизма и ефектът е видим – трудещият се не дава всичко от себе си, а просто се скатава и се опитва да не сгафи някъде.

  4. @TAfricanski – в кой смисъл – че се пишат глупости колко тъпо постъпва министъра, или че го хвалим, че направил „голямата работа“?

  5. @Боян Юруков – Ще се съглася с това, че само с тояга не става… Трябва и морков. Но морков дето може да бъде преглътнат, а не да те задави…
    Освен това не правилно да се говори за старание, чакащо допълнителна отплата, а за съвестно изпълнение на поетите задължения, очакващо същото отношение от другата страна.
    Това ме подсеща за бонусите в здравната каса. При обявени свободни работни места със средна заплата 450лв/месец за 40 часова работна седмица в София, при толкова много бедни работещи, някак си става неприлично управителката на нашата взаимоспомагателна каса да вземе „бонус“ в размер на повече от 40 минимални работни заплати. При нейната заплата това може да изглежда несъществена сума, но в очите на мнозинството си е лакомия.

  6. @Боян Юруков – Съжалявам, че нямам време да търся линк, но преди 1.5-2 г във Великобритания имаше подобен инцидент с министър. Беше хванат един министър да шофира с превишена скорост, малко по-голяма от разрешената. Всички медии отразиха събитието, но нито една дори не написа, че му е съставен акт или глобен, това там се подразбира от само себе си.

    А колкото до конкретната случка, опасявам се, че Томислав Дончев сам е написал какво точно е станало с фразите: „две млади момчета“ и „Не съм сигурен дали ме познаха“. Все пак той не е Цветан Цветанов или Бойко Борисов и 70% дори не са го виждали и не го познават.

  7. В България сме свикнали да ругаем тъпите неща, а за хубавите да си мълчим. Само защото хубавите неща се подразбират, трябва да ги има и не заслужават стимулиране, а просто… очакване да станат?
    Е, затова сме в тази ситуация.

    А, има и още нещо. В краен случай можем да изругаем и нещо хубаво, че да не губим форма.

    Вземете се в ръце, хора. Евтин PR или не, това е похвала за една институция, която не винаги си върши добре работата. Дайте малко с моркова да пробваме, а?

  8. Наистина добре е министъра да похвали полицаите, че си вършат работата. Но патоса с който го прави министър Дончев мен ме обижда. Защото аз също си върша работата и получавам заплата. И повярвайте ми това не е изключително събитие в нашата фирма.

  9. @ivo_isa – Съгласен съм за бонусите на здравната каса, но в случая говорим за похвала към полицаи, че си вършат добре работата. Изтъквайки тези от полицията, които се държат подобаващо за службата си от една страна ще се даде положителен пример на останалите, а от друга – ще се покаже на обществото, че стереотипа за тъпото мързеливо корумпирано ченге не е верен.

    @Кирил Кирилов – Разликата между Англия и България е, че там тези неща са що-годе установени. У нас все още трябват такива положителни примери докато се установи нормата не само в работата на МВР, но и в обществото, за да изисква такива неща.

  10. Стереотипът на тъпото, мързеливо, корумпирано ченге отразява реалността. Той ще остане верен въпреки пиар акциите във Facebook докато в МВР работят 1800 кадри на Държавна сигурност и докато има 60000 души персонал вместо пропорционалните на населението 20000. Единственият начин да се реформира тази система е като се ликвидира и се построи наново, както направиха в Грузия. Не че Грузия е добър пример за всичко, но за реформата на тяхното МВР трябва да се поучим.

  11. @Атанас Чобанов – поставянето на глоба е решение на полицая. Не е нарушение, ако реши да пусне шофьора. Не смятам, че е евтин PR, защото Дончев въобще не е такъв човек, поне съдейки по работата му до сега.

    @Иван – Много съм съгласен. Затова ми хареса толкова и статията на Дневник, която пуснах като линк горе. Арогантността е толкова натрапчива, че не можем да си представим, че я няма навсякъде. В един момент дори добрите усилия и положителните примери се очернят заради едната идея, че „н’ема начин да не му е чиста работата“.

    @Георги Милев – Да, и добре свършената работа заслужава похвала. Теб трябва да те хвали шефа ти. Държавните служители – техните шефове. Това виждаме и тук. Дончев може да дойде и да те поздрави единствено, ако работи фирмата ти с еврофондове и си се правил перфектно с изпълнението.

  12. @Атанас Чобанов – съгласен съм, че администрацията им не работи, че са неефективни, че има доста корупция, че потъват много пари без особен резултат и прочие. Това е вярно и определено трябва реформа. За да се посочи правилният път обаче трябват положителни примери – какво трябва да бъде, как трябва да се държат и какво се иска. Трябват и отрицателни, разбира се – къде е корупцията, къде е неефективността, какви са наказанията. Последното липсва, но както обсъдихме по-горе, не може само с тоягата – трябва и морков.

  13. @Атанас Чобанов – Аз бях в Испания в едно село с 5000 жители. Има си местна полиция – около 5-7 души. Обикаляха селото и обръщаха внимание на неправилно спрели, глобяваха неправилно паркирани, следяха за противообществени прояви, проверяваха всеки нов жител (обикновено емигрант). Обикаляха полето за да наглеждат градините и посевите, особено когато са узрели (чушки, грозде портокали, маслини)… Животът беше доста спокоен, нямаше сериозни престъпления, нямаше кражби по полето.
    Тук в селата няма полицай с трън да го закачиш, камо ли работа да свърши!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.