Катастрофите в София

На всички е известно, че има проблемни кръстовища и отсечки в София и всички градове в България. На тях редовно стават катастрофи и докато не се случи най-лошото и медиите ги забележат, тези проблеми потъват в общата статистика. Тук можем да обвиняваме държавата, полицията или общините, но истината е, че хората трябва да натискат тези неща да се оправят.

Един начин това да стане е като имаме добър поглед над всички проблеми точки по пътищата. За целта трябва да знаем за всички катастрофи, къде се намират и какви са причините за тях. За жалост тази информация не е достъпна в отворен вид, т.е. няма място където да си я свалите като карта или Excel таблица. Преди няколко дни в интервю за в. Дума споменах, че съм открил начин.

Забелязах, че КАТ София имат страница, в която всеки ден пускат статистика за катастрофите, пострадалите и местата, на които са станали. Най-хубавото е, че страницата има еднаква структура всеки ден и сравнително лесно изкарах данните от нея. Така вече имам следните показатели по дни:

  • Брой тежки и леки пътни инциденти
  • Причини за тежките инциденти
  • Местоположение на тежките инциденти
  • Брой тежко и леко пострадали
  • Тип пострадали – водачи, пешеходци и т.н.
  • Заедно с тях има и текст, с който се описват някои от тежките инциденти. Всички тези данни вече се събират автоматично на сайта ми в база данни. Този начин на събиране обаче има ограничения.

    Първият проблем е, че не можем да видим статистиката със задна дата – обновява се на ръка в работни дни. Така научаваме и сумарно катастрофите през почивните дни плюс петъка преди тях. Друг проблем е, че не знаем къде колко са пострадалите – само общата бройка за деня. Още преди да направя анализа на данните, пуснах един скрипт да сваля информация от 24-ти нататък. Броят катастрофи може да видите обобщени на следната графика:

    По-особен проблем представляват адресите. Често те са във формата „ул. Суходолска в района на № 22“ или „ул. Галилео Галилей на кръстовището с ул. Н. Коперник“, а понякога са изпуснати букви от имената на адресите. Така най-често е невъзможно да се намерят точните географски координати на тежките инциденти и трябва да се търсят на ръка. Затова вчера написах набързо инструмент, в който всеки ще може да помага с тази задача.

    Инструментът използва принципа на crowdsourcing-а, за който писах преди и който използваме в Crime.bg и FairElections.eu. Представлява страница, на която може да въведете Twitter името си или собственото си име (за обратна връзка и за списъка с помогнали), след което ще видите карта с последните адреси без координати. Когато натиснете адрес, Google ще се опита да познае мястото. След това местейки маркера на картата може да го сложите на правилното място. Има проста търсачка, а списъка вдясно ще показва адресите, с които сте готови. Накрая изпращате събраните данни и след като се съберат достатъчно предложения, сървърът ще изчисли най-вероятното местоположение. Ако предложенията се разминават с повече от 50 метра, получавам мейл в края на седмицата и избирам мястото, което смятам, че е вярно. Данните и адресите се обновяват всеки ден в 18 часа и тогава системата ще пуска tweet с броя нови неизвестни адреси и линк, където може да помогнете.

    Цялата информация се пази в база данни. Изчаквам да се съберат повече, за да уеднаквя етикетите и категориите. След около седмица ще пусна всичко да може да се сваля като SQL база данни, като KML файл и като Excel таблици. Ще направя и карта с графики, която ще показва катастрофите от изминалите дни.

    Ще повторя, че данните имат доста условности. Най-голямата е, че тази информация не трябва да се събира така. Тя трябва да се предоставя от КАТ в отворен формат лесен за анализ. Соломон Паси писа в Twitter, че в разговор с Мат Бритин – вицепрезидент на Google – е станало ясно, че много градове и държави им предоставят такива данни свободно. Така помагат на потребителите си да избягват задръствания и проблеми кръстовища. Добре ще е да имаме нещо такова не само за София, но и за другите градове. С този проект и вашата помощ можем да покажем ползата и да убедим КАТ да направи същото.

    41 коментара

    1. Pingback: Stefan Stoichev
    2. След като писах във фейса за проекта, Мартин Заимов ме насочи към анализ изготвен за Столична Община преди две години, от който можем да научим много за проблемните кръстовища. Бил е приет преди 3 месеца и описва конкретни проблеми по пътищата заедно с предложения как може да се решат. Ще намерите документите на тази страница, а този и този доклад описват подробно нещата.

    3. Pingback: LiberalCulture
    4. Pingback: Angel Neychev
    5. Сайтът автоматично проверява всяка вечер предложенията за географски координати на адресите. Използва формула, която взима под внимание доверието към всеки twitter потребител.

      Това доверие се изчислява също автоматично на база на отстоянието, което предишните предложения на всеки са били от съответния краен адрес. Така, ако всеки път сте поставяли маркер с точни координати, всяко следващо ваше предложение ще има по-голяма тежест.

      Крайните координати се изчисляват автоматично при кворум (няколко предложения от доверени потребители или много от неизвестни такива) и записват само ако има единодушие. Това означава, че всички са сложили маркер средно на по-малко от 50 метра от средната точка и никой не е сложил маркер на повече от 200 метра. Ако има кворум, но няма единодушие, получавам мейл в края на седмицата с всички спорни адреси, отварям инструмента, виждам всички предложения за адрес и взимам крайно решение.

    6. Идеята е много добра, но не мога да разбера, как направя търсене извън София.

    7. Не може, това е идеята. Ограничил съм търсенето на адреси и поставянето на маркери само до София, защото там са адресите, които трябва да картографираме. Когато включим инцидентите от други градове, ще разширя търсенето. Сега поставяме на картата само инцидентите от София.

    8. @Йордан Иванов – ох, знам. Те поне си обновиха сайта в стандартния за останалите сайтове вид. Нищо, че половината не работи. Това с IP-то обаче е брутално. Има адрес plovdiv.mvr.bg, но той сочи към IP-то. Толкова са различни сайтовете, че не е истина. Преди две години направих списък с всички сайтове на МВР:
      http://yurukov.net/blog/2010/12/22/saitovete-na-politsiqta/
      Няколко адреса са променени, но повечето са си същите.

    9. @Боян Юруков – То като цяло всички сайтове на министерства и институции към самите министерства нямат нищо общо. Не мога да повярвам, че е толкова трудно да се направи единна система с обща база данни и хубави API-та.

    10. 200 души са отворили сайта за картографиране на катастрофите в рамките на 48 часа и средно са разглеждали страницата 3 минути и половина. 10 от посетителите са дали общо 60 предложения за 20 адреса, 8 от които вече са с готови координати. Още 5 адреса са на границата и им трябват още няколко предложения.

    11. @Йордан Иванов – Не е трудно, но не се прави. От 2 години пробутвам предложението като не друго, то поне да се изготви изискване за web стандарти в протоколите за комуникация между системите, както и указания и изисквания как, къде и с какво качество да се публикуват отворени данни. Последните има надежда да залегнат в проените на закона за достъп до обществените данни, които кабинета готви.

    12. Нещо не разбрах може ли да се вкара нов адрес на катастрофа, която ми се е случила на мен преди време. Пробвам, ама не става.
      Искам да въведа „ул. Резньовете и ул. Чукар“.

    13. @Марин – не, не може да се въвеждат сигнали за катастрофи. Целта на проекта е да събираме информацията предоставена от МВР и да я поставяме на карта. За целта трябва не повече от 5 до 10 човека да отделят по 3 минути на ден.

      Когато се взимат сигнали от граждани нещата се усложняват неимоверно – потвърждение, проверка, статистика и прочие. Целта е да убедим хората, че си струва МВР да предоставя данните и в процеса да покажем полезни изводи от това, което можем да изкараме като данни. Примерно – къде има най-много катастрофи в рамките на месец.

    14. Намерих информация за всички катастрофи, пострадали и затворени пътища в България:
      http://press.mvr.bg/Roadstate/default.htm
      Проблемът е, че информацията е обощена, няма данни къде са станали катастрофите – само обща бройка. Ще я включа в общата статистика.

    15. Статистиката е хубаво нещо, но за тези които могат да я четат. За тези които не могат или нямат време си направил много хубави инструменти.
      Но с какво те помагат за намаляването на катастрофите??? Единствено с това, че тези които биха ги прочели, биха отбягвали тези кръстовища или биха били екстремно внимателни, когато минават през тях.
      За съжаление хората които провят катастрофи едва ли четат този сайт или ползват статистика въобще. Жалко, че няма статистика за интелектуалното ниво на виновниците за катастрофите…
      Ако имаше щяхме да видим, че за намаляването им единственото важно нещо би било образованието и възпитанието от най-ниско ниво.

      Ето там трябва да се наблегне в политиката за управление на благоденствието ни.

    16. @vassilev12 – за тези, които не могат да четат статистика се правят иконографики. Има начини за представяне на информация, които да са красиви и да се възприемат често.

      Данните и графиките могат да служат за предупреждение, но целта им не е да възпитават. Една възможност е да посочват повтаряемост на определени инциденти – например катастрофи с колелета на опредено кръстовище (нещо, което със сегашната точност на данните, за жалост не можем да покажем). Така ще може да се събере достатъчно подкрепа за промяната на режима на кръстовището, финансиране на надлез или нещо друго.

      Друг важен момент е, че тези данни могат да се комбинират с други такива – например информация за затворените за ремонти улици, промяна на движение по такива или натоварването по празници. Така можем да оценим ефекта от определени мерки и да покажем на хората визуално как се покачва опасността. Може да се намери пряка връзка между ремонт на дадена улица, отклонено движение и повишаване на катастрофите в даден регион. Такъв анализ може да бъде използван като аргумент за по-добро планиране на ремонтите и внимание към обходните пътища.

      Всичко това е в сферата на предполагаемото, защото не знам на кой какво може да му хрумне. Това на мен ми идва като идеи само от данните, които виждам и които знам, че можем да получим.

    17. Поздравления, чудесна идея между другото и на мен ми е хрумвала такава преди месеци. Надявам се да се разрастне и по другите градове и пътни мрежи в България. Добре че има такива хора като теб, а КАТ спят дълбоко и работят с технологии от комунистическо време. Дано стигне до повече хора информацията въпреки, че повечето от причинителите на катасторофи едва ли са се интересували от такава информация, просто не е за вярване кави хора има по пътищата.

    18. @ivan cokov – има още доста информация в базата данни. Не съм намерил обаче начин да я представя всичката още. За цяла България ще е трудно, защото ще трябва доста работа.

      Допълнителен проблем е и че само в София публикуват катастрофите в структуриран формат, т.е. мога да ги прочета и вкарам в база данни. Останалите РПУ-та ги слагат в свободен текст. Затова се опитвам да убедя КАТ да пускат всичко в табличен вид подробно и категоризирано. Сам разбираш, че е трудно. Знам, че са получили съобщението ми, защото получих отговор, че е препратено към отговорните лица. Заради вътрешната бюрокрация обаче не знам дали ще получа реакция.

      Последното обаче е напълно нормално. Преди дни имах разговор с позната, която е комуникирала с полициите на няколко държави и ситуацията е същата навсякъде, че дори и по-лоша. Заради защитата на следствена информация и сложните процедури отнема месеци да се получи контакт или отговор. Борбата обаче продължава.

    19. Радвам се че мислиш как да направиме София по безопасно място.
      Искам да се похваля какво направих . Написах едно писмо до Омбудсмана относно състоянието на пешеходните пътеки. Призовавам всички да пишат където видят опасно кръстовище или опасно място . Тук може да прочетете писмото и да видите снимки преди и след http://optimistbg.wordpress.com/

    20. Чудесна идея! И дано да има резултат – намаляване на катастрофите.
      Мисля, че може да се изиска и договори официално МВР / КАТ да подават информация за цялата страна, защото има опасни места и извън градовете.
      Аз самата се боря от доста години за предприемане мерки за един от най-опасните завои в София и съм задавала в КАТ въпрос дали има статистика за броя катастрофи на него през последните 5 години да речем. Отговорът беше, че имало, но не можаха да ми кажат броя на катастрофите. Изглежда от тогава нещата все пак са се променили. Успях да постигна пътна сигнализация в района и поставяне на гъвкава мантинела.

      Мисля, че е добре такива места да бъдат отбелязани с повишено внимание още сега, а не да се чака да се случват тепърва катастрофи на тях. Служители на КАТ са споделяли, че в София тези завои с най-много катастрофи са 2 – в Люлин и в Надежда. Предлагам да бъдат обозначени с огромна червена точка и да има възможност да се напишат основните причини, защото според КАТ причината винаги е една – несъобразена скорост. Другите обстоятелства ги пропускат, липсват анализи защо на дадено място преобладават катастрофите.

      Успех на начинанието!

    21. @Нели Алексиева – проблемът с данните е, че МВР не пуска почти никакви. Искал съм по официални канали, но нямам отговор. Информацията се пуска ежедневно в бюлетините, но е почти невъзможно да се изкарат справки автоматично от тях.

      Иначе може не само опасните кръстовища в София да покажем, а и във всички градове. Може да направим графика какви катастрофи са се случвали през времето, които пътища са затворени и да покажем как отделни мерки са облекчили натоварването и инцидентите. Може да покажем каква част от пътищата в България се затварят за ремонти или зимно време и къде има големи тапи. Всички тези неща са известни на местно ниво или на шофьорите, които често минават през такива места, но докато не се покаже нагледно, няма да има яснота по проблема.

    22. Преди около 2 години започнах нещо подобно, но поради различни причини вече не попълвам данни. Тъй като карам мотор и всеки сезон започва е поне 2-3 много тежки катастрофи започнах да събирам данни за катастрофи с мотор и да ги нанасям на картата. Моето изпълнение е напълно аматьорско и данните се попълват ръчно, като данните са от медиите.
      Ако го сметнете за полезно можете да го използвате готов съм да съдействам и в бъдеще. http://goo.gl/maps/q0gqv

      Иначе успех с начинанието. Ще се опитам да го популяризирам в няколко мото форума, в които пиша.

      @Боян, мисля, че ако се обърнеш към мото клубовете, те ще ти съдействат. Имат организация на няколко клуба, които добре работят със Столична община и КАТ (успяха да махнат един безумен знак за забрана на Цариградско)

    23. @dimitkoster – Тази карта е интересна. Идеята с мотоклубовете е добра идея. Трябва да измислим как да стане. APP или стандартни sms-и да се пращат. Технически всичко е възможно, но е трудно да се направи така, че общността да го използва активно.

    24. Не се учудвам, че в София има много катастрофи – като ходя там винаги шофьорите са изнервени, бързат….

    25. @Относно катастрофи – за жалост събирам данни само за София. Само там отчетите са в що-горе структуриран вид. Останалите РПУ-та пускат данните си в свободен текст.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.