Министри спрямо продуценти за ACTA

Николай Младенов на 4-ти февруари в Twitter:

Трайчо Трайков на 31-ви януари пред Дневник:

Когато се регулират правата на интелектуалната собственост в киното, в музиката там индустрията, която създава по-строгите правила е длъжник на обществото. Непродуктивно и безсмислено да искаш да ти се плати 50 евро за нещо, което човек може да намери безплатно, отколкото да приемеш по-реалистичен подход и да искаш да ти се плати 1 евро, което повечето хора биха платили.


Междувремено „развлекателната“ индустрия излиза с отворено писмо:

Борбата срещу разпространението на фалшиви стоки и пиратско съдържание в глобалната мрежа преди всичко ще защити гражданите, тяхното здраве и сигурност, както и интересите им на потребители.

Аз и вие не сте абсолютно нищо друго освен потребители. Ние не трябва да правим абсолютно нищо, освен да седим пред екрана и да консумираме. Интернет е просто още един канал за доставяне на тяхното съдържание. Всяка форма на промяна, смесване, подобрение или каквото и да е върху въпросното съдържание е кражба, а вие сте престъпници. У нас почти няма човек, който да не е свалял торенти. Ако някой не го е правил, то това е защото не знае още как. Става дума за стотици милиони обменени филми, музика и клипове. Но това е „мръсна“ тайна на обществото и се крие само защото иначе Продуцентите може да ни се разсърдят.

Когато излезе „Светът е голям…“ исках да си го купя. Всички ми казваха, че е бил страхотен и исках да си платя, за да го гледам. Така де, българско кино – трябва да го подкрепяме. Може би знаете, че не съм в България и следователно не можех да отида на кино. Писах на въпросното продуценско студио (от някъде извадих мейл) и те ми казаха, че няма още DVD. Викам си – добре, ще чакам. Когато излезе на DVD, писах пак и казаха, че може само от магазините в България да се купи. Нямали доставка.

Отговорих им нещо, което повторих и потретих когато настоявах да си купя Дзифт и Love.net – не искам да плащам за производството на платмасов диск, после за опаковането му и доставка до Германия. Излишно е, а и се хаби много петрол за целта. След това така или иначе ще го сваля от диска на USB, за да го гледам на телевизора. Искам да си го сваля от някъде, пък дори да платя същата сума, както с доставката. Сещате се сами, че такава възможност няма. Вероятно отгатвате и какво направих – след няколко дни размяна на мейли загубих 5 минути да си го сваля от торенти. И трите пъти.

„Светът е прекрасен…“ наистина беше чудесен филм. И Дзифт, и Love.net. А можеше да си платя, ако имаше възможност. Така направих с албума на Бате Сашо – той предлага възможност да си го свалиш след плащане. Така успях да го подкрепя, защото прави прекрасна музика.

Когато всички в целевия ти пазар правят нещо, това не е престъпление, а възможност за нов вид бизнес. Не е полезно за „стоката ви от женския пазар“ да назидавате потенциалните си клиенти като престъпници. Просто казвам.

16 коментара

  1. Вярно добър е, не е моята музика но пускам един смс за инициативата и въпреки че не ми е това музиката звучи добре – batesasho71. Интересно защо ги няма парчетата на сайта с малко артwork, т.е. иконки и да си ги плащаш през платформи за микроразплащания и теглиш директно от неговия сайт – примерно познатите провайдери на плащания. Може би малък процент от аудиторията му ги ползват.
    Браво бате, браво Сашо – така се прави.

  2. Айде и тук да го напиша,
    Онова ……це и ….це, Васил Гюров, ако не беше такъв …..т, бих искал неговото парче да слушам (Горни ли, Долни ли Богров) и то не непременно безплатно. Това бих си ги платил, а други не-толкова добри може би безплатно, ако се бях запалил повечко можеше и още. Ама, Гюров, като си … виж по-горе … няма кинти за тебе.
    Бояне, трий ако искаш, че не е точно в добрия тон 🙂
    Айде още едно за бате сашо, след като няма кво да ги правя тея пари 🙂 batesasho70.

  3. @Боян: Що? Предполагам че са еднократни, аз затова и не ги ползвах, или заради потенциална реклама на сайта за смс-си, бтв, от теб научих за този автор.

  4. Относно „отвореното писмо“… повечето от тези хора нямат абсолютно никакъв морал. Първо, не знам колко от музикантите и псевдо „артисти“ или както се наричат себе си наистина създават нещо уникално. Много от тях взаимстват текстове, мелодии в други аранжименти, да не говорим за софтуера които използват… не биха ме убедили че всичко е легално или използват операционни системи и софтуер с отворен код.

    Ето едно много хубаво четиво:
    Паулу Куелю: Пирати, откраднете всичко, което някога съм писал

  5. @Боян.

    Love.net го има официално за 2.40 в нета, при това в доста прилично качество. 9 часа след на пускането на сайта го имаше в Арена. ACTA може да е ( и е ) пълна смрад, но и от културата на потребителите има още много да се желае.

  6. Pingback: Social Evolution
  7. До тук се говори само за БГ кино. Не съм съгласен да плащам милионите за хонорари на разни холивудски звезди. Сигурен съм, че кино може да се прави и с много по малко пари. Не е реално по света да има толкова много гладни и бездомни, а холивудски звезди и разни футболисти да получават милиони. Получават тлъсти хонорари, после изпадат в депресии, взимат наркотици, сменят си пола, религията и какви ли не глупости. НЕ! Няма да плащам за техните глупости! Накъде отива този свят?!?!
    Напълно подкрепям мнението на Димитър Петров!

  8. ACTA е голям проблем. Надявам се да не влезе в сила и да не разберем за какво става на въпрос.

  9. Pingback: ACTA дайджест
  10. Аз мисля, че въпроса има две страни. Точно както тук имаше същия дискусии с SOPA / PIPA.

    Първо е явното наличие на пиратство. Интелектуалното право е гарантирано от закона и би трябвало да има тежест както всеки друг закон и да бъде уважавано по същия начин. Ако някой е решил, че начина да сподели продукта си е като го сложи на DVD в магазина, би трябвало да се съгласим и да го търсим единствено и само по този начин.

    Но SOPA/PIPA/ACTA за абсурдни сами по себе си. Причината е, че собствениците на съдържание подхождат към проблема по възможно най-тъпия начин, а именно – милиционерски. Проекти като Spotify и Netflix се доказаха, че са удобни за изключително много хора и те са склонни да плащат за това, което показва каква трябва да е насоката на съдържанието – лесен и свободен достъп срещу месечна такса. Плащаш колкото потребяваш – Spotify заплаща компенсация всеки месец на компаниите, чиито песни са слушани от потребителите и то колкото пъти да слушани. Голям фен съм на купуването на DVD-та на български филми, но и аз трябва да чакам повече от една годиан след излизането на филма в България, за да може някой да ми купи DVD-то след като решат да го изкарат и да ми го прати до тук. Скъпо е, глупаво е, бавно е и ми се губи ентусиазма за гледането на филма. Контент провайдерите трябва да преосмислят бизнес моделите си.

  11. Pingback: Bibliata.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.