Superhosting.bg поема хостинга на сайтовете ми

Започнах този блог през 2007-ма. В началото на 2008-ма реших да се прехвърля на хостинг в България и доста хора ми препоръчаха SuperHosting.bg. От тогава насам се случиха доста неща, започнах много проекти и имах доста пикове в посещенията. За тези четири години съм нямал нито едно оплакване, а каквото и да си говорим, аз съм power user – използвам всички ресурси на максимум и дори отгоре. Пример за това е виртуалният протест през януари 2009-та, част от който беше на моя сървър. За 24 часа получихме четвърт милион посещения и въпреки сериозното претоварване и изразходваните лимити, от SuperHosting проявиха разбиране и оставиха сайта online докато не намерим решение. В следващите години многократно са ми писали с предложения за оптимизиране, за да са по-бързи и по-леки страниците. Такива ще намерите и в блога им.

Защо пиша всичко това? Тези от вас, които следите по-отдавна коментарите под статитие ми, няма начин да не сте забелязали, че нерядко ги хваля и препоръчвам. Въпреки опримизациите обаче, чистата бройка и натоварване на проектите ми стана твърде голяма в последните месеци. На графиката долу ще видите броя посещения, като повечето са от този блог и Lipsva.com.

В тази връзка, Superhosting ми предложиха нещо просто – да поемат хостинга на всичките ми проекти като ми дадат доста повече ресурси. Това включва също така Crime.bg, opendata проектите тук и тук, BrainstormMonk.com, няколко стари сайта, както и куп други услуги, които остават скирити. Такива са например скриптове, които автоматично четат бюлетините на полицията и Интерпол, пускат новини в Twitter и преглеждат всичко за полезна информация за Lipsva и безследно изчезналите. Нямаше условия за това да ги препоръчвам или да напиша тази статия. Първото го правя и без това, а статии за развитието на блога и проектите ми пиша през цялото време.

Нещо, което ми направи още по-голямо впечатление е отношението. Преди многократно са ми писали, че много оценяват проектите, които правя и сега това е причина за това предложение. Маниерът им на правене на бизнес и комуникация задминава повечето фирми, с които съм работил и определено прави впечатление. Те знаят, че никой от проектите ми няма бюджет, нямат никакви реклами и макар, че сега натоварването е (понякога) балансирано, в бъдеще няма да е така. Няколкото сериозни пика в последите седмици – често в рамките на часове – го доказват. Предложението им означава, че сайтовете ще са много по-надеждни и ще имам много повече възможности за развитие.

За да илюстрирам всичко това, ето графика на посещенията ми от ноември насам. Събрани са от основните ми сайтове. Виждат се четири метрики – абсолютен брой посетени страници по дни и средно на ден в рамките на седмица, уникален брой посетители и брой разгледани страници на посещение. Мислех да добавя и средно време прекарано на сайта, но са толкова различни, че няма смисъл.

Ако графиката ви се струва сложна, ето тук има по-опростена само с броя посетени страници. Заглавната снимка на статията е направена от Calipers.bg.

23 коментара

  1. Също ползвам Superhosting.bg и съм генерално много доволен. Единствена забележка: веднъж им се случи rollback, който доведе до загуба на данни, която те не можаха да възстановят. Добре, че аз имах пресен backup -).

  2. Имах един сайт на Joomla преди време и го бяхна хакнали един турци. Вината беше моя – не го бях обновявал 3 месеца. Те ми направиха rollback и го спасиха. Предполагам, че стават и грешки.

    Не казвам, че е нямало проблеми – падали са сайтовете от време на време. Работя обаче в компания с 24/7 поддръжка на информационни системи и мога да кажа, че е невъзможно да няма такива проблеми. Важното е как се справят с тях и какво е отношението. Точно затова компанията, в която работя е една от водещите на пазара и по-същата причина уважавам Superhosting.

  3. От около 4 години сайтовете ми са в Суперхостинг. Случвало ми се е какво ли не и винаги са имали адекватна реакция. Препоръчвам ги винаги на познати и приятели и честно казано не вярвам, че има толкова добре работеща хостинг компания в България.

  4. @Иво Мирчев – Абсолютно същото е и при мен. Рязък контраст с понякога селското отношение на някои иначе доста успешни фирми. Според мен е въпрос на възпитание и нюх на ръководните кадри, които от своя страна изграждат бизнес културата в компанията.

  5. Pingback: SuperHosting.BG
  6. Впрочем пропуснах да напиша в статията, че около нова година минах милионния си посетител на блога. Не знам кога е било точно, защото известно време превключвах между няколко брояча за статистика. Сигурен съм вече, че са над 1.1 милиона сега, така че съм минал тоя milestone.

  7. И аз съм към Суперхостинг, и аз бях изключително доволен… до момента в който не реших да спра да си губя времето с PHP (надявам се няма спор, че е изключително неефективен език) и да мина на Python. На теория не би трябвало да има проблем – Суперхостинг твърдят, че поддържат Python.

    На практика обаче още при първия контакт уточниха, че не поддържат mod_python, а само CGI интерфейс (за мен поне смешно – последния път когато ползвах CGI беше 1998). За мен това означава, че леко са преувеличили с претенциите за поддръжка на Python.

    Но докато първото е малко спорно, пълното разкритие дойде, когато се оказа, че нямат инсталирани библиотеки за връзка с MySQL. Някак си реших, че услуга за уеб хостинг без поддръжка на бази данни е по-скоро майтап.

    Като форма на оправдание, трябва да кажем, че този блъф е често срещан сред хостинг провайдерите. Суперхостинг в това отношение са само един от многото шарлатани в този пазар. А изводът е прост – ако не смятате да работите с PHP (може би само аз смятам този език за недоразумение на времето си), проучете в детайли дали хостинг провайдерът има необходимата функционалност преди да се вържете с него. Кратките описания на услуги са достатъчно компактни, за да може някой удобно да посдъвче фактите около тях.

  8. @Мартин – Не използвам python, защото не го харесвам като език, но приятели са търсили хостинг за други проекти. Освен, че може да се използват услугите на Google, като цяло си трябва виртуален сървър. Не знам каква е комуникацията ти със Superhosting, но от моят опит знам, че са доста отзивчиви що се отнася до въвеждането на нови модули и разширението. Пробва ли да ги питаш?

  9. О, да – инсталираха MySQLdb.

    Само, че когато направиха това, реших вместо да правя допълнителна заявка, в която да им обяснявам, че трябва и да го конфигурират, просто да се стегна и да направя поредния проект на PHP. В крайна сметка и аз си имам срокове, които не питат какъв хостинг и какви технологии ползвам.

    Иначе не е вярно, че непременно трябва виртуален сървер. Повечето платформи за разработка (библиотеки или frameworks) поддържат списъци с доставчици на хостинг, които поддържат тяхната технология.

  10. На мен ми е интересно, защо се занимавате с некадърни провайдъри предлагащи на всичко отгоре и скъпи хостинг услуги, а не минете направо при някой от лидерите в бизнеса, като например Hostgator.
    Не бих рискувала да оставя сайта си на българска компания.

  11. @lora – въобще не бих ги нарекъл некадърни. Бил съм на няколко международни hosting компании преди това и бях страшно недоволен. Най-малкото не са толкова отворени към клиентите.

    От прагматична гледна точка, да вземеш хостинг в щатите и дори в Европа е безсмислено щом повечето ти посетители са в България. До преди 4 години сайтовете ми бяха в щатите и само пинга беше 160-200ms. Да не говорим за скоростта. Superhosting имат сървъри и във Frankfurt, така че дори за международните ми посетители е по-бързо така.

    А да не говорим, че цените са сравними предвид предлаганото качество.

  12. Не ползвам Superhosting (случвало се е за отделни проекти на клиенти), а на тяхна конкурентна българска фирма, но бих могъл да кажа, че на ниво поддръжка, в България има фирми, които са на светлинни години напред от прехвалините световни лидери.
    Ползвал съм хостинг и сървъри в САЩ, Германия и Холандия.
    Има фирми в България (единици), които не отстъпват по качество на международните компании (говоря за нормален споделен хостинг, свързаност и поддръжка).

  13. @Денис Александров – Абсолютно съм съгласен. Ползвал съм хостинг в Германия по един друг проект. Беше мисля корпоративен хостинг при 1&1. Поддръжката им беше ужасна, а цените – в пъти по-високи от тези в България. Дори в съотношение с разликата в заплатите не си струва.

  14. Pingback: ju
  15. С две ръце мога да препоръчам Superhosting – освен високото качество на услугата си, която поддържат, винаги съм им се възхищавала (като маркетолог) за това, че успяха да превърнат бизнеса си в емоция, а екипът им показва любов към всичко, което прави. И NewTrend.bg, и Markbit.net, и останалите ми проекти са при тях .. само суперлативи мога да споделя!!! Уникални са и безкрайно любими!

  16. От 2 години ползваме услугите на SuperHosting.BG и винаги съм оставал доволен, дори и при някакви проблеми със сървърите им.
    Със сигурност са #1 в България!

  17. Няма такова нещо като безпроблемен хостинг. Работя в компания, която трябва да поддържа системи online 24/7 и виждам колко ни е трудно. А дори не хостваме неща на дурги хора, които могат да си правят щуротии с хостингите. Номерът е когато има проблеми как се справят с тях и за сега съм страшно доволен.

  18. Суперхостинг са просто едни изнудвачи. Те си набелязват развиващи се сайтове и изведнъж те започват да забиват. Следват предложения за по-надеждни конфигурации. Когато се съгласиш сайта работи нормално известно врме и изведнъж отново започва да забива. Проблемът, разбира се, никога не е при Суперхостинг. Винаги е у клиента.
    Не съм доволна от тази компания. Добре че я смених, защото още ме боли главата от тъпотиите на техния съпорт.

  19. @Свилена – Въобще не съм съгласен. Познавам много техни клиенти и абсолютно всички са доволни. Имал съм проблеми със сайта и съм ги проследявал до точно определен код, който е правил проблеми. Имам копие на скриптовете при мен и съм потвърждавал проблемите при натоварване. В същото време вече години ми помагат с оптимизация и не ми правят проблеми при високо натоварване на процесорите. Последното съм сигурен, че съм го правил, защото си следя натоварването още от 2009-та. Затова си мисля, че или се заблуждаваш, или заблуждаваш останалите. Кажи ми кои са сайтовете ти да ги видим.

  20. Здравейте и от мен. Аз съм много доволен от тях, имам 3 малки сайта, досега, каквото и да се е появило като проблем винаги са ми помагали и оправяли нещата. Надеждни са много, както за БГ сайт , така и за международна насоченост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.