Въпросник в помощ как да гласувате на референдума

В момента тече разяснителна кампания за референдума, която лично не намирам за много информативна. Излязоха няколко статии, които посочват сложността на въпроса и колко объркващо е решението, което трябва да вземем. Дори да се разграничим от това, че едва шепа хора в България имат образованието и информацията да вземат информирано решение за строежът на нова ядрена централа, около референдума остават няколко важни детайла.

Хареса ми как те са описани в статията на Иван Бедров във Vesti.bg, но ми се стори, че сравнително малко хора ще седнат да четат и обмислят целия текст. Затова реших да направя въпросник, който с три въпроса може да ви насочи към правилния за вас избор. След като ви каже как бихте могли да гласувате, ви обяснява, защо е избрал този глас и дава подробни разяснения.

Разясненията обсъждат два основни аспекта на референдума, които изглежда се пропускат в информационната кампания. Първият е, че гласувайки с НЕ, вие не гласувате за закриване на Козлодуй. Референдума е единствено за нови централи и не засяга разширяването на съществуващата централа. Дори сега текат процедури за строеж на нови мощности за Козлодуй.

Вторият важен момент е изходът от референдума. За да има определен резултат, трябва да гласуват повече избиратели, отколкото на последните парламентарни избори или 60%. Това обаче е малко вероятно. Ако активността обаче е между 20 и 60% и мнозинството отговори с „ДА“, то крайното решение ще бъде взето от парламента, където както знаем ГЕРБ има на практика мнозинство. В тази връзка интересно е да погледнете хронологията на изказванията на Борисов за Белене изготвена от Пейо.

След като вчера обявих официално въпросника, 386 души са го попълнили. 57.5% от тях искат да продължим да използваме Козлодуй, но да инвестираме във възобновими източници. Едва 25% искат да инвестираме в нови ядрени мощности и централи. 40% смятат, че решението за Белене е експертно и зависи от много и променящи се фактори. 18% подкрепят изграждането на централата, а 34% са против. 7% нямат мнение по тези два въпроса. 81% ще търсят информация и ще си създадат свое мнение, а няма да гласуват по политически пристрастия. 6.5% са заявили, че ще гласуват като десните, 4% – като БСП, а 7% – като ГЕРБ. Въз основа на отговорите, въпросникът е показал, че 66.5% по-скоро биха гласували с НЕ и 30% – с ДА. За 3% е нямало определен отговор.

Отговаряйки на тези три кратки въпроса може да проверите и вашия резултат.


Междувременно, друга част от проекта Glasuvam.org беше включена в официалната страница за референдума на Министерство на Външните Работи. Става въпрос за картата на изборните секции в чужбина, за която писах преди. Сега там ще намерите всички потвърдени секции. Има и мобилна версия, която показва най-близката секция до вас заедно с адреса и телефона.

В основната част на проекта, 142 души извън България бяха уведомени автоматично с мейл за условията на гласуване и регистрация, най-близките до тях секции и линкове с още полезна информация. Това са хора регистрирали се за новини за изборите зад граница.

6 коментара

  1. Вече 1008 души са го попълнили. 55.4% от тях искат да продължим да използваме Козлодуй, но да инвестираме във възобновяеми източници. 27.6% искат да инвестираме в нови ядрени мощности и централи. 36.8% смятат, че решението за Белене е експертно и зависи от много и променящи се фактори. 20% подкрепят изграждането на централата, а 37.2% са против. 80.6% ще търсят информация и ще си създадат свое мнение, а няма да гласуват по политически пристрастия. 7% са заявили, че ще гласуват като десните, 4% – като БСП, а 5.4% – като ГЕРБ. Въз основа на отговорите, въпросникът е показал, че 66.1% по-скоро биха гласували с НЕ и 30.7% – с ДА. За 3% е нямало определен отговор.

    Забелязва се поляризиране на тези за и против Белене. Намаляват силно тези, които смятат, че е експертно решение и се увеличават доста тези против.

  2. Във връзка с референдума, може да погледнете тези данни за възобновяемата енергия у нас, които отворих тази седмица:
    http://opendata.yurukov.net/vei/
    Може да се види колко се произвежда, къде, от кого, от какво и на кой се продава.

  3. И все пак след два дни всички ние отново ще разберем, че поредния вот (ех за първи път референдум) е манипулиран и бедната Българийка е зарязана ограбена, гола и боса на пътя след поредната гавра.Жалка картинка …. не виждам смисъл, бедна държава да си позволява такава скъпа екстра.
    Аз реших да гласувам с ДА, НЕ защото ми пука за тази скапана държава, а за да покажа на кукловодите, че не съм Труп, че живея в друга страна и никога няма да се върна доброволно.

  4. @Христина – в коментара ти няма абсолютно никакъв смисъл. Противоречиш си – не ти пука и няма да се връщаш, но ще гласуваш; бедна била държавата, но си за нов АЕЦ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.