Браво, супер. И сега какво?

Супер. 100000 на улицата. Браво. Революция. Прекрасно. Сваляме тези, избираме следващите. Вдигаме пенсиите два пъти, минималната – три пъти; сваляме тока и водата четири пъти; одържавяваме енергийната система и големите предприятия. Пропуснах ли нещо от исканията до тук? Аз имам обаче други въпроси, пък ако щете се сърдете.

Колко недоволни българи са чели законопроектите за изборната система, за либерализацията на енергийния пазар или за бюджета? Колко следят какви поръчки се дават, колко пари се харчат от администрацията? Хайде нещо по-лесно тогава – колко внимават собствената им община какво прави с устройствения план, пътища, такси и прочие преди да влязат в сила? Има решения, които се прекарват тихомълком, но повечето са публични доста преди гласуването.

Искаме публичност, отчетност и прозрачност. В стъклени сгради с микрофони във всяка стая да ги сложим, никакъв ефект няма да има, ако не се внимава. Учудващо много документи ще намерите в мрежата. Почти никой не ги гледа. Искаме електронно управление със сложни електронни услуги даващи достъп до всеки аспект от работата ни с държавната машина. В същото време мнозинството от населението изглежда не може да разбере една проста фактура за ток, да подаде данъците си навреме през интернет и дори да оправи настройките си за сигурност във Facebook. Проблемът май не е само в държавата.

Кризата като болест. Изборите като лек.

А иначе държавата си е болна и това е видно. Болна е отдавна. Българите обаче не обичаме да се лекуваме. Не обичаме да ходим и на лекар. Може би затова имаме сред най-високата смъртност от сърдечни заболявания. Ходим чак като е късно, но не и преди да сме напсували добре доктора. Нищо, че от години не сме му виждали очите, че не сме си взимали лекарствата и че не сме спазвали едно предписание. Добре, че поне ходим по задължение веднъж на високосна. Освен, разбира се, ако не ни прилошее междувременно – тогава влитаме бесни в кабинета му крещейки защо през ония ден преди 3 години не ни е оправил.

Надявам се, че виждате алегорията с изборите. Както при всяка болест, последващото лечение и превенцията са най-важни. У нас липсват, защото почти никой не си прави труда да внимава. Друг е въпросът дали лекарят е добър и съвестен. Ако преходът ни е показал нещо до сега, то е, че политиците са еднакви. Има значение кой е на власт до толкова, до колкото ще си спестяваме работа за последващ контрол. Сега обаче си спестяваме всичкия вслушвайки се единствено в предизборни обещания и популистки изказвания.

Предизборни хиперболи

Един интересен страничен ефект от всичко това е фатализмът на политическите послания. Обществото до такава степен е претръпнало от проблеми, че не му се занимава. Всеки си има достатъчно свои, нали? За да се привлече вниманието към дадена тема, се стига до преекспониране и драматизиране. Свободата ни е заплашена, избиват децата, ограбват бюджета, изтребват рибата, изгарят горите ни, мутри завземат държавата. Използването на хиперболи постига целта си понякога, но следата, която винаги оставя е допълнителното притъпяване на сетивата. Истинските предизвикателства, които срещаме сега, не са тези, решенията на които ще открием в цитати от Ботев и Левски. Разбирането им изисква както добро образование, така и доста четене и достъп до информация. За съжаление проблемите с енергийната ни система не могат да се изпишат в един tweet или на плакат на протестиращ. За да те разберат протестиращите или гласуващите обаче, трябва да синтезираш едно такова изречение. Иначе никой няма да се мръдне от дивана.

Майстори в този тип говорене са самите политици. Днес видяхме достатъчно опити да се яхне протеста за политически изгоди. Разбира се, медиите изиграха ролята си на глашатаи – или премълчаха всичко, т.е. „проблем няма, гледай турски сериали“, или разгласиха въпросните кратки, но безсмислени послания идващи от недоволната с право тълпа. В никой от случаите не видях призив за мисъл или експертен анализ. Искаме кръв, искаме пари, искаме хап, който да ни оправи на момента. Проблемът с „чудотворните хапове“ е, че се продават от шарлатани. Не изпитвам симпатии към тези, които се подлъгват по последните.

Арабската есен

Някой наричат скорошните събития „Българската пролет“ като аналог на революцията в арабския свят. Това е грешно и късогледо сравнение. Ние имаме това, което те нямаха – възможност за демокрация и свободни медии. Работата е, че не използваме тази система от лостове. Когато не използваме нещо, то ръждясва и загноява, а резултатът е видим. В Тунис, Либия и Египет смениха изцяло системата и това трябваше да се случи. Това, което виждаме там днес показва, че революцията не решава проблемите, а подмита старите грешки под килима. Една революция не може да оправи България и добре, че повечето българи го осъзнават. България не е Тунис, но България не е и Исландия. Мерките, които сработиха там, няма да сработят у нас. Не само защото системата и проблемите ѝ са различни, а защото хората сме други. Ние чакаме някой да дойде да ни оправи, а ако не сработи веднага – вън!

Е, дойдоха, оправиха ни. 100 хиляди излязоха на улицата днес. И сега какво? Следва самосъжаление колко сме прости, че им се вързваме на ония горе. И това с какво помага?

59 коментара

  1. Да, ама си е точно така.
    Спахме, докато окрадоха държавата, разпарчетосаха я, разпределяха остатъците, оглозгаха и опоскаха де що имаше.
    За 20 години беше унищожена здравната система, системата на образованието, кажи речи цялата индустрия, селското стопанство погина.. остана ни един гол туризъм с алкохолно-проститутска слава.

    Ама българинът се събуди, като видя, че няма да може да си плати сметката за тока?! Двайсетина години по-късно.

    Ще свали тези с викове, ще сложи другите на власт. Ще даде властта на същите онези дето откровено си го крадоха до вчера:))) Толкова е забавно, че сълзи да ти потекат.
    Трагедия.

  2. А дали средно статистическият гражданин в една нормална държава е редно да следи всеки закон и всяка сделка която прави правителството ? Нали в това е смисълът да се избират хора отговорни и компетентни, които да защитават нашите интереси на гражданите , на държавата…..а не да гледат само своите собствени изгоди, които са в разрез със всякакви законни и морални норми. За това хората са на улицата, даже много изтърпяха по мое мнение. Ония горе да не забравят кои ги е избрал и за кого работят , кои им плаща техните заплати и за какво!

  3. Добре казано,подкрепям.Много хора няма да са съгласни,защото рядко търсим проблема и в себе си.

  4. Мария, там е работата, че средностатистическият гражданин е избрал точно средностатистическия политик, който достойно и коректно статистически го представя.
    Защото средностатистическият гражданин в България не обича да спазва правила и закони. Той обикновено ще пререди на опашка, ще прецака колегата си на пътя, ще пробута подкуп, за да не бъде глобен за това, че е нарушил закона, ще гледа да се скатае и да оправи първо себе си, а после ще мисли за благото на другите. Това е народна психология. Психологията на Андрешко, селския тарикат.
    Затова, Мария, в тази държава трябва да има постоянен и всеобхватен контрол. И контрол върху контрола.

    „Ония горе“ не са паднали от небесата. Нито някой ви ги е турил отгоре. Те са част от същия този народ. Те са ние, вие. Няма те.
    Когато всички се научим отговорно да учим, работим, да опазваме и да се грижим за общото, а не само своето, да уважаваме и останалите, а не само себе си, тогава ще се оправят нещата.

    А не с крещене, палене и размахване на лозунги, когато нещата опрат до кокала. А после да си я подкараме по старому.

  5. Добре си го написал, както винаги. Леко експертно и не чак като за широките маси. Прав си за всичко, което казваш, с едно единствено изключение – не можем да търсим у масите експертиза, не им е работа да познават въпросните документи, за които говориш.

    Краварят си познава кравите, механикът – колите, а кметът – благоустройствените програми. Решаването на тези проблеми тежи на плещите на хората, които освен с правата да управляват, са се нагърбили и с реципрочните им задължения.

    Това, че политиците опростяват протеста е по-лошата новина от това, че да, хората наистина не знаят за какво точно и за какво по-напред да протестират. Нито как да го изразят в едно изречение…

    Но те са в правото си. Те са дали своя вот, упълномощили са си представители като суверен. И си плащат сметката за цялото шоу с данъци, за да не им се налага да разбират от всичко, да четат нормативни документи и да се занимават лично с енергетика, политика, благоустройство, бюджет и така нататък – все неща, които не разбират и не са длъжни да разбират в дълбочина, като общество.

    Платили са си скъпо и прескъпо за удоволствието да разбират само от това, което ги интересува: механикът – автомобилите, краварят-добитъка и така нататък…

    Когато, обаче, колите в сервиза спрат да идват и кравите полудеят, а сметката ти за ток поскъпне тройно, значи или кметът, или някой друг от тези, на които си си платил да разбират, не си е свършил работата. Не си е поел реципрочните на правата, които си му дал, отговорности.

    Приеми ги тези 100 000 души, в своята съвкупност, като един грубоват, но справедлив началник. Може да не разбира, може да вика понякога излишно, но е в правото си, защото той е шефът – той назначава, той уволнява и с неговите пари се финансира цялото шоу.

    А всъщност е ясно защо хората протестират. Просто паричките им свършиха. Икономиката буксува, сметките растат, а българинът е малко пасивен, не зарязва бащино огнище и нива как да е, за да тръгне на протести и да вдига революции. Той го прави само, когато ножът опре до кокала. Когато му свършат и жълтите стотинки в касичката. Когато децата му огладнеят, а в училището им няма пари за ток и за парно, затова ги пуска в дървена ваканция – да си гладуват на студено у дома. Тогава българинът излиза и се сеща за Левски, Ботев и Вапцаров.

    Изброените по-горе резултати са точно това. Резултати. От един доста дълъг процес, в който много хора не са си вършили работата, за която им е било плащано да я вършат, не са си разбирали от нещата, от които е трябвало, били са задължени да разбират, и са поемали само правата, които са им били давани, но са си забравяли отговорностите вкъщи…

    Сега някой трябва да плати цялата сметка. Проблемът е, че на шефа, дето все компенсира, вече му свършиха парите. Този път – наистина. Какво става в такива моменти знаеш у всяка една фирма. Масови съкращения. За съжаление, в такива случаи го отнасят и служители, които съвестно си вършат работата…

    И на мене ми олекна, като си го казах. 🙂

  6. Добре написана статия. Но няма отговор. Проблемът ни е, че толкова години, ние, българите, не успяхме да родиме своето гражданско общество. Именно то има функцията да контролира управляващите. Не мога да упреквам никого, че не следи за приемането на закони, бюджети, ПУП и разни други неща, от които не разбира. Но къде са разбиращите ? Къде е гражданското ни общество, с което управляващите се съобразяват? Само с блогове и туитове не стават нещата. Защото и вие стигате до „олекна ми“, но на мене не ми олеква, дори и да споделя какво мисля. Не ми олеква, защото нищо не правим. Защото само изказваме мнение.
    Не ми олеква, защото не виждам решение!

  7. Протестират хората, че „окрадоха държавата“, а искат повече държава. И ще я получат. Само не знам кой ще им плати сметката. 2 милиона работещи в частния сектор и сега изнемогват да издържат 5 милиона пенсионери, военни, чиновници, безработни, лентяи и всякакви други.

  8. аз ще повторя това, което написах във Фейсбук:
    Нов бардак със стари курви не се прави. За да е ясно – курвите сме ние. Ние всички трябва да се променим, за да променим държавата…

  9. Ми не ти разбирам идеята като коментар. Само ще спомена, че всичко у нас е незаконно. Не само заради това, че референдума от 45-а е незаконен, но и почти 80% от законите у нас са приети с гласуване с чужди карти и под натиска на лобита и интереси. Вземете например шофьорчето Марешки с вид на рецидивист без фармацевтично образование.

  10. От написаното по-горе, не успях да разбера най-важното – кой е отговорът на въпроса, който ни зададе в началото. Както и да е… Това за Ливан ще го отдам на печатна грешка, сигурен съм в това. Но онова „свободни медии“, както и че са ни „оправили“ не мога да се съглася. Освен ако не говориш, за „оправяне отзад“ – България толкова зле не е била в последните 25 години, ФАКТ. И аз като теб обаче не мога да разбера българите. Пример: в България има около 2 000 000 пенсионера, факт. Предходното правителство вдигна пенсиите няколко пъти през мандата си, общо с около 100%, факт. През 2009-та около 200 000 пенсионера гласуваха за БСП, факт. Е за какво говорим бре, г-н Юруков!?! Какво излиза, че нире, българите просто сме отишли на нефролог, вместо на невролог…

  11. @Арменчо – Не разбирам защо мислиш, че нещо е било унищожено след като преди това не е работило кой знае колко или поне не е било ефективно. Не е нужно умишлено да се унищожава нещо като пътища или съдебна система – достатъчно е нищо да не правиш и то само си отива.

    @Мария – не, не е редно. Затова избираме хора, които да го правят. Тъй като системата ни е счупена, трябва да внимаваме повече и да положим повече усилия в тази насока. Няма такова понятие като „нормална държава“. Ако погледнем средностатистическата държава, мога да мажа, че България е доста напред с материала. Не се целим обаче там, нали? Затова трябва всеки от нас да положи малко усилие и да се образова повече.

    @martin – Забелязах нещо интересно с тази и няколко предишни статии. Доста хора я харесват в twitter и във фейса, но малко коментират по темата. Това става обикновено когато много са на същото мнение, но темата е сложна и трудно се обсъжда без да ти скочат една сюрия хейтъри. Типичен пример е статията ми за ваксините преди време.

    @Жоре – не съм съгласен за средностатистическия българин. Обобщенията са лошо нещо, въпреки, че и аз залитам да ги правя. Средностатистическия българин като отиде в Германия спазва законите. Средностатистическия немец като дойде в България кара като ненормалник и прави каквото си иска. Системата е важна и това колко вярваш, че ще ти се размине. Въпросът тук е друг – как да вземем 7 милиона българи и побутнем държавата напред. Отговор все още нямам.

  12. @asktisho – напълно си прав. Това е един друг аспект от нещата – не може всички да гледаме и знаем. Няма как да стане. Не очаквам масата изведнъж да изкара по едно висше по икономика, енергетика, търговия и финанси. Въпросът е да се покаже и дефинира проблема, а той е по-сложен от плакат на протест. Част от проблема са самите протестиращи и самите недоволни. При това не защото са избрали този или онзи, а защото виждаме държавата като една машина – вкарваш жетон и излиза добър живот. Да ама не е и не е нужно всеки от нас да е механик, за да може да го разбере и осъзнае.

    @Нели Алексиева – знаете ли, проблемът е, че всеки пита „Къде са тия?“. Къде са наистина? Преди 2-3 години направих една проста услуга – абонираш се на един сайт с мейла си и получаваш с до час закъснение като излезе нов законопроект. Идеята ми беше, че така ще е по-трудно да пропуснем лобистка поправка или лош закон. До днес няколко стотин души са се абонирали + 900 в twitter. Сигнал за проблем може да дойде от всеки един от тях с помощта на една много проста услуга.

    Има доста такива проекти в мрежата. Ако някой иска да помага и да търси – има къде и с кой. Проблемът е, че всеки пита – кой? Знаеш ли, че получавам средно по 3 идеи за социални, медийни и евро-проекти на седмица. Обикновено започват с „защо не пробваш това“. Прекрасно е и се радвам на доверието, че мога да го осъществя. Имам обаче само 24 часа в денонощието и ми е чудно защо предлагащите не пробват да ги направят.

    Затова отговорът на въпроса ти е прост – стои пред монитора. Знам, че звучи като плитък урок от книга-самоучител, но друг отговор нямам.

  13. @Нели, Cipisec: Евала! Аз за да не се повтарям слагам линкове. 🙂

    За промяната, която всеки от нас трябва да направи:
    http://mapto-on.blogspot.co.uk/2012/10/blog-post_21.html
    Днес изглежда хората са готови за това (друг е въпросът дали след седмица, месец или година още ще имат желание за това).

    По-трудната част е втората – изграждането на обществото. И това не става от днес за утре, ами с години активни дебати (а не само когато сме на върха на емоциите, защото тогава всеки говори, а никой не слуша):
    http://mapto-on.blogspot.co.uk/2013/02/blog-post.html

    …иначе като човек, който често е критичен към Боян, съм длъжен да му благодаря за тази статия и да го похваля за нея (доколкото изобщо съм в позиция да направя това). Повече такива ни трябват. Благодаря и браво!

  14. @dzver – еее, сега го удари на републикански лозунги. 🙂

    @Cipisec – Много си прав. Ама много. Ако върнем и малко курви от чужбина няма да е лошо… И нямам предвид само сливенските.

    @Teo – има голяма разлика между незаконно и неморално. Референдума от ’45 никой не може да го обяви за незаконен. Аналогично никой няма да отмени законите заради гласуване с чужди карти, защото президента не е дал вето и не е сезиран КС. Точно за такива хиперболи говоря горе.

    @Павел Раличков – Оправиш грешката – Либия беше. За останалото – говориш глупости. БСП не вдигна пенсиите два пъти. Най-голямото вдигане беше накрая като трябваше сегашните да ги плащат и то само за да си осигури пенсионерите за вота. Ако си мислиш, че България сега е зле, значи явно не помниш ’97 и ’89, а това поставя под въпрос всичко останало, което казваш.

  15. Г-н Юруков, 97-ма няма как да я помня съзнателно, защото тогава бях на 16. За мен беше супер, бяхме станали 4-ти в света и на футбол и на волейбол и жънехме успехите на онова „противно време“ преди 89-та на всякакви спортове (малко след това и Дафовска щеше да вземе златото). А за 89-та недей да ми казваш, че сме били по-зле, защото това не е истина – виж малко икономическа статистика. Само, че вече минаха почти 24 години, а българската икономика не е и на 10% от състоянието отпреди 89-та. Медиите също са подлоги на управляващите, само че сега негласно, което в същност е доста по-опасно. А за пенсиите па предходното „отвратително“правителство – питай дядо си 😉 И нали не вярваш, че пари няма… 😉 Не ме разбирай погрешно – комунист съм, но не съм от ония дето вярват, че състоянието на БСП е супер. Напротив! Но членувам в БСП, поради простата причина, че друга парламентарно представена партия просто НЯМА. Има само временни явления. БСП ще се промени, не тя просто ТРЯБВА да се промени, защото това е ЕДИНСТВЕНИЯТ изход от блатото. И повярвай ми, в БСП членуват много млади хора, които ще я променят, за да тръгне България нагоре. След това на хоризонта ще изплуват и десните, защото докато няма десни ще има политиески изроди като Боко и Царя…

  16. @asktisho – Много добре казано !!! И аз точно това исках да обесня , но ти си по-пояснителен!

  17. Здрасти Юруков,

    Не съм съгласна, хората не са овце. И ти си отишъл да учиш в чужбина, заради положението на учебната система в БГ.
    Ок, ще дойдат предишните боклуци, ще излезем пак да крещим, ще дойдат други боклуци, ще излезем пак…и така докато тази нация получи нормален живот.
    Отиди в някой малък град – става дума за ОЦЕЛЯВАНЕ – ФИЗИЧЕСКО!!! Стига философии.
    Голяма част от тия хора не могат да четат (ref: публикуваните административни документи в нета за харчовете, за които говориш), те обаче също така не могат да си купят лекарствата, и живеят в студ и мизерия. И тук не говоря за циганите, а за болните пенсионери, които не могат да четат, защото не могат да си позволят едни очила, а компютърът и нета им се струва машина от филмите. Тъжната истина!!!!

    Дори и за мен мен – не ми е проблем да си плащам нито тока, нито парното, декември имахме сметка 18, януари – 69??? WTF? Аз такава математика в училище не съм учила и няма нужда някакви тъпанари да ми стоят горе на власт и да ми се правят на всемогъщи, с моите, с твоите и с парите на всички нещастни хорица в тая държава.

    Поздрави,
    Милена

  18. @Cipisec – Абсолютно си прав.Ама това е най-трудното – да разбереш, че си крив…А пък да се поправиш…ехеееее….

  19. @Павел Раличков – почети малко за „състоянието на икономиката“ преди 89-та и тогава говори. Например колко пъти сме ликвидирали пенсионните фондове и как кризата в източния блок е прозирала още през 1984-та и ни е достигнала бързо. Публични са вече стенограмите от срещите на ЦК – зачети се и ще ти стане ясно само от това какви решения е трябвало да вземат.

    @Milena – за съжаление България е назад и от друга гледна точка – използването на интернет услуги от хора над 50 годишна възраст. Не казвам, че всеки пред пенсия да го пратим на интернет курсове и да му закачим по един блог. Няма да стане просто – това ни е ситуацията в момента и с това живеем.

    В тази ситуация и с този м’триал, както нарече един политика навремето, трябва и да оправим ситуацията. Не е невъзможно, но трябва да си видим грешките. Дори идеалната система не е съставена от идеални части, а от добре смазана машина за поправяне на грешките. У нас това трябва да е неправителствения сектор, медиите и съдебната система. Според мен те трябва да основния фокус. Но това си е мое мнение.

    Не казвам, че хората като маса не сме овце. Казвам, че не трябва да се оплакваме преди да сме направили нещо по въпроса.

  20. В Тунис, Либия и Египет смениха изцяло системата и това трябваше да се случи.
    ================================
    И защо трябваше да се случи? Защото всички експерти, инженери, доктори и т.н. се тълпяха да работят в Либия, заради високия стандарт и заплати? В момента да си закупиш библия в Либия е незаконно! Вече много рядко някой ще се осмели да отиде на посещение до пирамидите в Египет. Държави като тези бяха двигатели на африканската икономика, но идеите за независимост и създаване на африкански съюз, които проповядваше Кадафи, причиниха дискомфорт на някои хорица на запад. От друга страна, подкрепяните от запада режими, като например в Мали, са извор на бедност и печал сред населението.

    По останалата част съм напълно съгласен с гусин Раличков. При тройната коалиция стандарта се повиши в пъти. Имаше постоянно повишаване на пенсиите и заплатите, имаше коледни надбавки, безработицата беше под 5%, резерва беше дублиран с 4 млрд. отгоре. Само факти! И аз съм далеч от мисълта да абсолютизирам качествата на БСП и са ми безкрайно неприятни редица представители на партията, но не може да се каже на черното бяло. Настоящите оправдания със световна криза и имотен балон са ми повече от смехотворни, особено когато идват от устите на калинки, без две логически връзки в главите 🙂

    Поздрави!

  21. @Боян Юруков – а също така ми е доста смешно и абсурдно, когато хора набор 84 плюят комунистическия режим и обясняват (незнайно от каква позиция), как ето виждаш ли той бил виновен за всичко, особено за икономиката 🙂 това точно е манталитет, който обвинява някой/нещо друго за дадена ситуация, а не търси проблема сега и в себе си 🙂 (ref: изказването ти по-горе за 89). Точно това прави тоя прост мизерник Борисов – БСП и предишните режими (НДСВ и тн) са виновни за всичко и ще им отнеме години да се справят….yeah, right 🙂 И кажи малко за тая литература дето обясняваш, че четеш, защото явно четем различни работи 🙂

  22. Mного харесвам статиите ви, но тази ме озадачи. Остави ме с впечатлението, че недоволните хора са си виновни сами и че няма смисъл излизането на протест!
    Някакси оставам с впечатлението че хем народа няма способности или не му пука достатъчно според вас, хем излиза на улицата излишно?
    Вашият материал задава въпрос, а не дава отговор, така че как си отдъхнахте след тези споделени разсъждения също ме озадачи 🙂
    Пиша ви с много симпатия. Казвам го, защото написаното слово, особено от някой като мен, който не го владее достатъчно, може да остави грешни впечатления, отделено от невербалното съдържание.
    Моят отговор на въпроса който сте задали също не е категоричен. Но го имам и ще ви го дам, на вас и на всички интелигентни хора които четат и коментират вашите мнения.
    Аз си отдъхнах като видях тези хиляди. Отдъхнах си, защото разбрах че безсилието и обидата, които ме измъчват последните години са споделени от други. Много други. Защото информационното затъмнение
    разделяше мен от останалите недоволни.
    Отдъхнах си, защото разбрах че тези хиляди не са излезли за борба със сметките си за тока, както ме убеждават телевизиите на октопода.
    Да, разбрах че не съм сам. Т.е. обречен.
    Мислите че не се интересуваме достатъчно и че не ни пука когато трябва? Аз смятам че народа не трябва да се интересува от всичко и да разбира от всичко, затова излъчва представители, които да мислят и да
    уреждат вместо него. Но дори и да се интересуваше и да му пукаше, както на мен, ето имам пример, ще ви дам един който се интересува – мен. И какво като слушам лобистките боричкания в парламента, чета празните от смисъл стенограми от правителствени заседания и следя какви закони се приемат. Нищо, само ядове. Описах скоро на ОМБУДСМАНА на РБ противоконституционна т.8 от чл.15 на лобистките поправки на Наредбата за спец. ползване на пътищата към ЗП, приета точно преди коледа и обнародвана точно след нова година…познайте защо…
    И нищо не се случи и няма да се случи, само ядове, не си отдъхнах! Защото, че е гнила цялата система е ясно. Гнила е за мен, не за ОМбудсмана, премиера, политиците, банкерите и техните „бизнес“ партньори“. За тях е добра „МОНОПОЛИ“.
    Те създават правилата. По своя мярка, без мярка.
    Защото няма контрол, няма наказания, няма обществено мнение.
    Така че, 100 000 на улиците Е СМИСЪЛА!
    Едно добро начало макар. Сега на къде – с мен ще са 100001. Ако народа покаже, може да сменя върхушката, че има възмездие когато поиска, то следващите ще се съобразят с това. Така че протеста е смисъл сам по себе си, защото той е урок за следващите управляващи.
    Отдавна знаем, че нагоре по стълбата на властта, хората губят човешките си качества, така че да се оглеждаме между нас в нов опит да открием достойните нови политици има по-малко смисъл от това да им покажем, че които и да са, шутове като сегашните или лисугери като предишните, че има граници и те зависят от нас.
    Досега всички управници на скъпата ни татковина са разчитали на народната неопитност да се освобождава сам.
    Та нека всеки на когото е писнало – да го покаже недвусмислено!
    И който има смислени идеи за промяна на управлението РБ, така че да е справедливо за хората, да го споделя.
    Ясно е че няма да чуем предложения от ТВ и вестниците, но по форумите и социалните мрежи може да се роди управление от ново поколение.
    Поздрави

  23. Е то не му е и работа на обикновения човек да чете всички закони, разпоредби и споразумения!!!
    Най-лесно е да прехвърлиш вината някому!

    И добре, че не го правят, че ако го правеха хора като така нашумелият напоследък автор нямаше да блеснат със събрана откъслечна от тук от там информация, която в крайна сметка не казва абсолютно нищо и не помага никуму освен на него!

    И това, че обикновения човек не чете всички важни за г-н Юруков документи – не му отнема правото на мнение. Дори напротив – в много случи в историята е видно, че именно народни и обикновени хора формулират доста по-обективни и полезни мнения от тези на експерти!

    Проблема не е в това, че хората не четат неща, които не им влизат в работата, и че тръгнаха да се възмущават … проблема е в това , че всеки използва всичко и най-вече народа за да трупа популярност и лична изгода.

    Определено не мога да се съглася с изразеното мнение на г-н Юруков и с тактичното „извъртане на фокуса на нещата“!!!

    До кога всеки ще трупа PR и други ползи на гърба на останалите?

    Моментът, избран за възникване и разпространение на този проблем с тока, изобщо не е случаен и не отразява само проблема с тока. Проблем е, и че тези, които би трябвало да отговарят за този енергиен пазар сега са искрено изненадани от законите и изобщо създалото се положение!!!

    За да се стигне до тук вина нямат само електроразпределителните дружества и това е ясно на всички – независимо че не четат законите и т.н. На клона има още много други с големи интереси! проблема е, че с раздадоха по 1/3 гарантирани потребители при особени обстоятелства и след това всеки си кротуваше до сега?

    Всъщност чии интереси сега са застрашени? Дали наистина на обикновеният гражданин, който колкото и да се възмущава и да стачкува утре ще отиде и ще си плати сметките за да могат децата му в къщи да имат ток!!!!

  24. @с тъмни тежки стъпки – и нацистка Германия индустрията е процъфтявала и заплатите са растели, но това не е цялата история, нали. В Либия заплатите в определени сектори са били добри, заради разпределението на парите от петрол. Това е.

    А за времето на последния кабинет много да се каже. Лесно е да се управлява във време на възход, но е важно да се види какво е оставено след това. Фактите са, че виждаш само повърхността, а не подводните камъни. Заради „перфектната“ им работа имахме толкова наказателни процедури и заеми за връщане. И аз мога да имам 100 лева в джоба и да се изкарвам с пари, но като дължа 1000 лева, е друго, нали?

    @Milena – аз не обвинявам „комунистическия елит“. За мен политиците са си политици и престъпниците – престъпници. Не вярвам в дългата ръка на ДС, а в скритите икономически интереси. Това е.

    @Жи – нямам отговори. Ако имах щях да ги напиша. Тънкостта тук обаче е, че какъвто и отговор да дадем, той винаги се пречупва през сегашната ситуация. Няма универсално решение, защото винаги политическата и икономическата ситуация се променя.

    Не смятам, че протестите са излишни, а че хората се самозалъгват и грешат къде е проблема. Протестите са нужни и очевидно постигат целите си, но сами по себе си не са нищо повече от изнудване на цялото общество. Това е. Като лост за влияние върху политиката трябва да се използват в краен случай, а изглежда ние веднага скачаме на площадите.

    Ситуацията наистина е лоша и изисква протести, но се е стигнало до тук точно защото сме си траяли междувременно и сме чакали да се стигне до тук. Никой не си мръдна пръста докато траяха търговете, процедурите и промените в закона. И изведнъж всички изненадани като ощипана девойка.

  25. @Соня – интересно ми да чуя мнението ти за това как смяташ, че трябва да спираме корупцията по всички етажи и да защитаваме обществения интерес във всички закони и договори. С народен съд за заподозрените в измяна? С избори на всеки 4 години, в които гласуваме за този, който най-добре говори? С протести на улицата когато стане вече твърде късно да се оправи каквото и да е?

    Държавата е едно. Не може да зачеркваме договори, които некадърни или корумпирани чиновници са подписали от наше име. Не може да съдим депутати за корупция, когато са си опекли работата с тънки вратички в законите или умишлено протакане на други.

    Нямам илюзии, че хората ще започнат да четат законопроекти и да търсят проблемите сами. Всеки обаче може да се позаинтересува поне неговия кмет какво прави. Никой не знае кой е депутата, който е избрал, нали? Гласува се за партия – безименна размита отговорност. Никой не гледа къде какви улици променят докато не минеш някой ден и видиш, че парка е изсечен. После държавата била виновна. Ами гледай бе! Нарича се гражданско участие и нямаш нужда от висше да го правиш. Достатъчно е да ти пука, а ние очакваме, че държавата всичко ще ни свърши. Да, ама държавата не работи и това е. И като не работи няма да се оправи сама. Някакви възражения срещу този ред на мисли?

  26. @Павел Раличков
    Ще ти кажа едно просто правило. Старите кадри тренират на манталитета си новите, тези които искат и мислят истинска промяна биват отритнати. Това важи особено силно за една партия. В партия борбата е за влияние и власт и залога за старите кадри е голям да поддържат статуквото. Та за това не мисля, че БСП може да се промени истински, освен само на думи.

    @Юруков
    Наблюдавам движенията за свобода на Интернет на Запад. Там систематично с учат да влияят на Системата или държавата. Правят го малко, но достатъчно хора да предизвикат световен протест срещу АСТА. Те са тези, които са образовани и разбират административните документи. Те надигат другите. Повече такива и като теб ни трябват, не всеки да се рови в документи.

  27. @Боян Юруков Да! Имам възражения и за този ти ред на мисли, но няма да влизам в полемика!

    Ще кажа само, че поддържам на 100% мнението си, което казах и по-рано тук.

    „Предизвикателството“, което се опитваш да отправиш към мен – не го приемам като такова, а като опит за твоя лична самоотбрана към казаното от мен и от всички останали, които не са съгласни с мнението изразено от теб в този ти пост.

    Отделно изместваш акцента от казаното в моя коментар към това, което за теб в случая е удобно и е близо до начина ти на мислене и възприятие.

    Колкото до моето мнение, което ти е интересно да чуеш – има го на доста места в публичното интернет пространството съвсем ясно изразено.

    И последно – да използваш по такъв начин заучени фрази и становища, като тези които използваш в обръщението си към мен в опит да провокираш обратна реакция е повърхностно.

  28. @Георги – Работата е, че има повече „наблюдаващи“ в други страни, към успеха на които които се стремим. Нас ни е страх да си кажем мнението – не защото някой ще ни накаже или затвори, а защото всяка доза оптимизъм, градивна критика или себе отдаденост се заклеймява като глупост, наивност или платен коментар. Като типичен пример прочети това, което Соня пише.

    @Соня – значи с толкова много изречения ми каза, че се опитвам да те оборя, че си отстояваш мнението и че те провокирам, така ли? Не е ли това идеята на една дискусия?

    Обясни ми кратно и ясно защо не смяташ. че обществото трябва да е по-активно поне в града си? Защо не трябва да следи какви решения взимат избраниците му и да се позаинтересува как те ще повлияят на ежедневието му? Разбира се, безкрайно по-лесно е да искаме многократно увеличение на пенсиите и заплатите, без да се интересуваме как пра-внуците ни ще изплащат днешните заеми. Това ли е изходът?

  29. @ Боян Юруков Ех, колко много въпроси имаш, а продължаваш да слагаш твой си нюанси в казаното от хората (в това число и от мен). И с тези заучени клишета за внуци, общество, пенсии и т.н….наистина стана досадно вече.
    Така не се постига дискусията, която твърдиш, че искаш и не се намират отговорите, които търсиш!

    И наистина последно от мен по тази тема вече, само защото от последния ти коментар към мен изглежда, че не си разбрал: никъде не съм казала или написала, че обществото не трябва да е активно! Съвсем друго мнение изразих!

  30. @Боян Юруков – Какво значи за вас гражданска активност в България!? Продължавам да не разбирам! Явно не е това да протестираш открито с останалите, осъзнаващи терора на властта, след като си наблюдавал дълго порочната система и си търсил, но не си постигнал никакви успехи да пребориш която ида е несправедливост.
    Какво може да постигне активността на гражданите и съответно информираността им в държава контролирана от мафията до горе!
    Сюжета от Банско ли е примера за гражданска активност!?

    Това не са изскачания на площада при ущипване. Всеки който дойде ни изнасилва отново. А сега очакванията са някои да започнат да ни повтарят.

  31. Брат ти луд ли си.. да съм честен най-тъпата и статия , която съм чел. Само хейтване видях.. нямаш никаква надежда в себе си за по светло бъдеще. Просто си решил всички искат революция аз пък ще напиша статия против нея и колко е тъпо това решение вземи пак да стана с малко по голяма аудитория.. 🙂
    Бих ти отговорил на всичко, но просто не си струва времето в писане и наливане докато го проумееш

  32. @Соня – Все още не отговаряш на въпроса ми, но както искаш – явно видеоигрите ти са по-важни от гражданското участие.

    @Жи – протестите са нужни – няма съмнение. Проблемът е, че те се случват когато вече е късно – казах го вече. Голяма част от лобистките поправки в последните години бяха спрени точно защото активисти следяха проектозаконите и надаваха глас като видят проблем. Аналогично стана и по Черноморието напоследък със строежите. Нещата малко по-малко се случват. Защо обаче никой не се усети преди да се издаде разрешителното за отсичане на ония дървета от Кауфланд? Защо никой не пита за заменките навремето? За такова гражданско участие говоря. Като е разпродадена гората и изсечени парковете вече и да протестираме ще е късно.

    @Иван – ясно – хейвам протестите, гледам да си начеша езика и няма надежда за мен. А какво от казаното от мен не е вярно? За броят читатели на блога ми не се притеснявай – особена разлика няма.

  33. Хер Юруков, пропуснал сте важни уточнения, напр. тук:

    „Ние имаме това, което те нямаха – възможност за демокрация и свободни медии.“

    следва да се чете:

    „Ние ПРИВИДНО имаме това, което те нямаха – ПРИВИДНА възможност за демокрация и ПРИВИДНО свободни медии.“

  34. Аз чисто и просто съм съгласен с теб. Когато излезнеш навън осъзнаваш, че човешките ти възможности са неограничени, целият свят чака теб да помогнеш с каквото можеш в развитието му, и ти дава средствата да успееш. То си е до човека обаче, ако му стиска и ако има вяра надежда и любов в сърцето, то той просто става сам господар на света си!

    Във България, и мен да ме извинявате, е все едно гледам турски сериали. Толкова много сълзи и гняв се излизват за едното нищо, един балон. Да пари няма, защото сами сме си го направили. Аз лично вкарвам минимум 1000 лв всеки месец, млад съм и работя в чужбина защото вярвам че мога. И в България да съм, мога да правя хиляди по Интернет след като пари нямало в държавата, което обаче не е вярно. Умни хора в България много, бизнесмени на всеки метър, само че по-голямата част от нас са необразовани според това което винаги са искали, ами са пили и са ходили по дискотеки когато е трябвало да учат. Сега и да се оплакват, и по протести да ходят все същото – имали са избор и не са мислили навреме за последиците. Съжалявам, но това е моето мнение за положението в БГ … а пари колко има във България и сами не можете да си представите – Андрей Луканов го е казал точно:

    „През България минава реката на парите, ти трябва да си отклониш едно поточе да ти минава през задният двор и си уреден до живот.“

  35. Юлияне, въобще не си разбрал какво се случва. Иди при хората на улиците или погледни в социалните мрежи. Протестиращите се разграничават от всички партии и недоволството е против всички правителства, започващи и включващи Иван Костов-ото, включително и сегашното. Противопоставянето на високите сметки, като резултат от продажността и корумпираността на много правителства и държавни органи, са само малка част от върха на един голям айсберг на народно недоволство. Хубавото на протестите е, че показаха и продължават да показват на народа неговата колективна сила и способност да бъде сериозен коректив на властта, когато тя не работи в негов интерес. Трудни времена ни чакат, но това нямаше как да не се случи в резултат на развитието на политическата реалност в България до сега.

  36. @Пламен – Обръщението да се чете „Бояне“. Извинявам се за грешката в името.

  37. Поздравления за добрата статия! Абсолютно съм съгласна с всичко, написано в нея! Днес тотално се отчаях от интелектуалното ниво на повечето протестиращи и съм много приятно изненадана от тази статия. Имало и хора, които разсъждават… има надежда!

  38. Здравейте,

    Отговорът на въпроса „И сега какво?“ можете да намерите на

    http://www.zaedno.mobi

    при условие, че имате търпението да изчетете всички материали. С други думи, изход от днешното бунище има, но този проект изисква набирането на една критична маса от хора с не съвсем обикновени характеристики. Може би измежду тази група има такива?

    С поздрав,

    Иван Даракчиев

  39. @Rosen
    м-да съгласна съм.Най-важното сега е да се намери “поточето“ за ,което се мисли,че е станало подземна река.Дано ме разбирате.
    реално и честно не става-опитвали сме,образовани сме,с опит сме,но живота бързо сменя своя ход и само“чиновничеството“ е вечно:хахаха
    А от това полза роду-НИКАКВА!

  40. Браво най-накрая някой нормално мислеш „блогър“
    мислех че сте на изчезване и че всички са се заразили от „вълната на протеста“ т.е. писането ПРО-протестите за да може да дръпнем малко трафик 🙂

    Дано да има повече хора с отворени очи като теб!!!!!!!

  41. Нещо ми убягва… Уатс да поинт ?
    Каква е това писание без глава и опашка? Ако нямаш мнение – мълчи си. Не е небходимо да се напъваш само и само за да си ИН… извинявам се за просташките англицизми на нали трябва да съм и аз в крак с времето?!

    По въпроса. Колко точно законопроекта сте чели Гн Юруков ?Всичките ? Дори онзи с материалната грешка за изображението на марихуана за рекламна цел ? Да този който дори до Държаавен Вестник стигна !
    А на колко обсъждания на промени в ГУП сте участвали ? Въобще къде се публикуват или изнасят тези материали ? Защо говорите за неща които си мислите че знаете? Моля ви, подгответе се по-добре и не се излагайте. Ако желаете мога да ви насоча към няколко четива за да видите за какво става въпрос като процедури и процедурки които обезмислят всякаква форма на превантивен граждански контрол. Превантивен ли казах ?

    Да сте чували за една определена патология на демокрацията наречена разминаване на волите на избиратели и избрани ? Не е ли идеята за репрезентативност базата на демокрацията ? Или може би нагазваме в мътни води ?

    Или как точно аз избирам Пенчо на база изказването мъ че ще се бори за идея Х а той като стигне в парламента се чуди как да лапне нещо по голямя

    Бихте ли ми казали например къде мога да намеря пълната версия на доклада на HSBC за Белене ? Защо е секретен ? Не сме ли ги плащали ние 12те мнл лева? Не ни ли интересува нас – гражданите, колко би струвал през годините реализацията на проекта както и колко би би бил рентабиленм а не шепа „политици“ еднодневки ? И тнт – в този дух може и до утре …

    А що се отнася до „болната държава“ … Ех хиперболи, параболи и анаболи и прочие … Малко по креативно – млад човек сте… Какво значи болна държава ? болестите са причинени от дизфункции на организма били те повлияни от външни фактори – вируси, бактерии, паразити и тнт или от автоимунни болести … За Бг каква е диагнозата ? Кой разболя държавата ? Външни или вътрешни фактори ? Според Вас ? За съжаление ситуацията в БГ не е описана все още от медицината – няма в природата организми които да се опитват да разрушат тялото за собствена изгода, но и под натиск на въшен елемент … А точно това е положението в Бг…

    Хората на улицата инстнктивно го разбират и това поражда реакцията им… Не може цял живот да си строил и вярвал /насила може би / и накрая безучастно да гледаш как ти крадат труда и усилията и ги продават поради неясни причини за жълти стотинки на наши хора ….
    Но да се върнем пак към параболите – тялото вдига температура за да се бори с проблема – защото Държавата = Народа/Нацията. Има нации и народи без държави но обратното не съществува….

    Както и да е, достатъчно време загубих за нещо което не струва енергията да натискам клавишите.

    Това което исках да кажа е – не говори за неща които не разбираш и не владееш. Народа е казал – Барабар Петко с мъжете …. Да ама не

  42. @Иван Даракчиев
    Даракчиев: Точен анализ на ситуацията. Но програмите си ги наричате утопии, съвсем правилно, тъй като особено №3, която развивате като програма е абсурдна.
    И това ви губи симпатизанти.

  43. @Жи –

    Здравейте,

    1) Очевидно е (за мен), че не сте прочели всичко, което обезсмисля каквото и да е продължение на дискусията. Ако опитате пак (и ще Ви трябват поне три дни, ако имате – както предполагам – и други ангажименти), може и да се получи: евентуално бихте узрели за коментар.

    2) Съветвам Ви много да внимавате с употребата на термина „абсурд“ и неговите производни: напр. аз имам на името си 3 патента регистрирани в САЩ (и още 3-4 български „авторски свидетелства“), всичките базирани на нещо, което другите дотогава считаха за невъзможно. С други думи, опитайте да мислите като превъзмогнете собствените си ограничения; или, другояче казано, допуснете, че някой друг освен Вас би могло да има по-обширен – респ. по-достоверен – поглед върху нещата. Това „Вас“ е в същото време „вас“, отнасящо се до 99.9% от коментиращите в Интернет – илюстрация на това ми твърдение ще видитв, ако наистина прочетете ВСИЧКО в сайта на ЗАЕДНО.

    3) Аз не търся симпатизанти, а съмишленици и сподвижници за една обща кауза за спасяването на България. В сложната обстановка, в която се намираме, характеристиката на тия е такава, че – както се видя по-горе – има-няма един на хиляда отговаря на всички критерии. Нито тези, които само знаят да мрънкат и да се оплакват, но не са готови да си мръднат пръста, нито празнословните философи, които не виждат по-далеч от носа си, стават за нещо. Е, да, много „симпатизанти“ биват отблъсквани от утопично звучащи идеи, но аз класифицирам тия по друг начин, по-скоро като „повърхностни“, и всички ние в движението ЗАЕДНО сме съгласни, че такива не ни трябват. Търсим задълбочените, качествените, родолюбивите…

    4) Понеже сте ми симпатичен/на, с факта, че за разлика от други, Вие четете и други постинги, а не само Вашите собствени писания, ще опитам да Ви помогна: когато четете в сайта на ЗАЕДНО, обърнете внимание, че част от материалите са глави от книга (написана в периода 2002-2009 и излязла от печат през 2011 г.), която е предназначена за представяне на България пред света. Задайте си въпроса „Възможно ли е това да е програма на политическа партия ?“. Оттук нататък можете да продължите с въпросите към себе си…

    Поздрави,

    Иван Даракчиев

  44. „Е, да, много “симпатизанти” биват отблъсквани от утопично звучащи идеи, но аз класифицирам тия по друг начин, по-скоро като “повърхностни”, и всички ние в движението ЗАЕДНО сме съгласни, че такива не ни трябват. Търсим задълбочените, качествените, родолюбивите…“

    Не става ясно за какво ги търсите! И понеже тях всеки ги търси за какво ли не, но главно за да ги употреби, те очакват същото от всеки.

    А утопията която ме загуби като съмишленик и сподвижник – споделям за тези, които няма да прочетат – е същата която отблъсна Македония от родината и, която вкара България във войни, които загубихме и няколко национални катастрофи съответно. Съжалявам, но е твърде късно да се патентова „България на три морета“.
    Имаме държавни граници, които се местят само на чашка в по-спокойни времена. А сега имаме нужда от държавност! Да се концентрираме върху нашата кочина.
    Ако това не е програма за партията, моля кажете къде да се запозная с такава или с идеите и? Къде да видя кои са досегашните ви сподвижници?
    Поздрави

  45. @matevone – Напротив, четох я и то няколко пъти поради абстрактно-алегорично-хиперболичния и характер. Единственото място от което разбрах за искания като: „Вдигаме пенсиите два пъти, минималната – три пъти; сваляме тока и водата четири пъти“ беше и си остава статията на Боян. На протестите хората скандират „Оставка“, „Мафия“ и подобни неща. Написах това, което авторът беше пропуснал, а именно описах събитието за което иде реч. Не ми хареса и пренебрежително-критичното отношение към протестиращите, но по този въпрос има много други коментари преди моя, поради което няма да навлизам в подробности.

  46. Това правителство не направи това, което можеше да се направи, за да не се стигна до протестите. Хората наистина обедняха и оскотяха, но ситият на гладния не вярва. Не можеше да се толерира, в смисъл търпи повече авторитарно-феодалния стил на ББ, който доведе не само до обезличаване на институциите, но и до унищожаване на държавността. Но явно това бяхме заслужили – оттук нататък ни е нужна радикална промяна в политическия модел, включваща Велико НС, нов избирателен закон, коректни избори, гарантирана възможност за граждански контрол върху работата на парламента и т.н. Преди това, обаче трябва консенсус и обединяване около общочовешките ценности и националните приоритети. И девалвация на партийното начало.

  47. @Боян Юруков – Бояне, постът ми целеше да провокира отговори и търсене на решения именно от тебе, от останалите, които са станали естествени лидери в социалните мрежи. Защото точно такива хора са в ядрото на едно зараждащо се , ефективно гражданско общество, каквото все още нямаме. Не може такива хора да стигат до „олекна ми“. Позволявам си да ти го напиша, точно защото в тебе виждам един търсещ, информиращ се, знаещ и можещ млад човек! И затова те уважавам.
    Прав си, че много сме закъснели, но докато има живи българи в тази държава, докато има България, никога не е твърде късно.
    Не знаех за тази програма, благодаря за линка, но би ли ми паказал поне един закон, който да не е лобистки?! Въпросът не е при всеки лобистки законопроект хората да са на улицата, а да се стигне до там, политиците да не смеят да приемат грубо лобистки закони, под страх от гражданското общество. И тук ми идва да цитирам Гришъм. Това гражданско общество е само на крачка да се роди и у нас. И сега е много подходящ момент. Крайно време е вече. Уличните протести са много необходими, но те се раждат тогава, когато са неизбежни. А българинът е много търпелив, трудно се вдигат, лесно се изтощават, а и лесно се манипулират. Проф. Николай Генчев беше казал, че българският борбен ген е унищожаван с поколения. Това е част от проблема ни.
    В началото на този протест се позаблудих, че има повече спонтанност от протестите при свалянето на Жан Виденов, но и сега усещам признаците на режисиране, на предизборни цели. Независимо от това, което скандират хората. А има и друга цел – отпушване на напрежението достатъчно време преди изборите, за да се изтощят и успокоят хората до тогава. А на изборите ще излязат твърдите партийни електорати. Нали не се заблуждаваш каква всъщност беше целта на този Референдум? Та той, в същността си, нямаше почти нищо общо с ядрената енергетика. Нали не се заблуждаваш защо бяха и напъните за избор на ВСС, Главен прокурор, КС, за гласуване промени в избирателния закон, както и доста други действия? нали не се заблуждаваш, че тези събития сега не са били предвидени във всичките им варианти на развитие още преди доста време и мерки са предприети? Мислиш ли , че в момента всичко наистина е толкова спонтанно и изненадващо за политиците?! Че нямат скрити договорености вече за новите избори?
    Вярваш ли в ефикасността, дори и да беше възможно, на едно искане за Велико НС, за промяна на Конституцията, за мажоритарни избори?! Толкова ли ни е къса паметта – та ние вече видяхме как всеки независим кандидат беше тясно свързан и издигнат от политическа партия? И дали това не е по-опасно ? Да ни приспят вниманието с привидно независими кандидати?
    И за разлика от тебе, аз вярвам както в скритите интереси, така и в дългата ръка на ДС. Двете са свързани.

    Относно договори и отговорности – има един чл. 26 от ЗЗД, обявяващ за нищожни договорите, противоречащи на добрите нрави, както и достатъчно текстове в НК. Просто воля няма. Не би било лесно, но трябва воля.

    В заключение само ще кажа, че ако си беше направил труда да прочетеш поне някои от нещата , написани от мене (например за АСТА, заради която направих блога си), щеше да имаш малко по-различна представа. Но си давам сметка, че си засипан с информация и нямаш време да четеш всеки пишещ ти.
    Защото точно пред моя монитор стои един доста упорит „отговор“, с болезнено чувство за справедливост, който доста години се е борил. Но не в социалните мрежи и блогове, а в реалния живот.

    П.С. Не приемай написаното от мен като критика, а като зов за раждане на така необходимото ни гражданско общество като ефикасен и реален коректив на властта.
    И лично бих могла да ти споделя доста от моя опит. Просто не му е тук мястото.
    Поздрави!

  48. “ Това е грешно и късогледо сравнение. Ние имаме това, което те нямаха – възможност за демокрация и свободни медии. Работата е, че не използваме тази система от лостове. Когато не използваме нещо, то ръждясва и загноява, а резултатът е видим. В Тунис, Либия и Египет смениха изцяло системата и това трябваше да се случи. Това, което ……“
    …..трябва да се случи тук,у нас в България.Когато чета подобни твърдения
    се обърквам,за коя България се говори,тази в която живеем или тази в която искаме да живеем.Имаше в текста сполучлива алегория с медицината,докато нямаш диагноза – нямаш лечение.Логореята е общобългарска хронична болест,е и аз ще се включа с едно цитатче
    “ Със стари …ви нов бардак не се прави“

    NB.След „социализъма“ в България е установена ОЛИГАРХИЯ.И който не го вижда има нужда от доктор ( по избор).Каква демокрация ,какви свободни медии, хора.Стига вино и сънища

  49. @Боян Юруков – На едни им минава като се изкашлят, на други- като пръднат, а на трети- като се насерат! Та не разбрах, на теб как точно ти мина?!

  50. Pingback: Feed me! » Blog Archive » 100 хиляди излязоха на улицата. И сега какво?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.