Картата на престъпността на МВР – прекрасно, но защо не е публична?

Не ми се случва често да хваля МВР. Всъщност на малко хора им се случва. Сега ще го направя… донякъде. Покрай Lipsva видях от първа ръка колко дълбоки проблеми има системата, но и че нерядко заради стереотипи не оценяваме работата, която вършат.

Във вторник на пресконференция директорът на „Координация и информационно-аналитична дейност“ Николай Крушков е представил интерактивна карта на престъпността изготвена от МВР. Тук съм пуснал няколко снимки от презентацията му. Ако сте чели блога ми до сега ще разберете защо първата ми работа беше да намеря сайта и да видя как може да се извадят данните. За жалост не е публичен, но за това по-нататък.

Новият инструмент на МВР позволява анализ по време и местоположение на всички престъпления. Сега работи с оперативни данни от реални престъпления от тази година и се обновява всеки месец. Интересно ми е дали може да се направи ежедневно – още при въвеждане на докада в системата. Не става ясно дали има категоризация по типове престъпление (обир, побой и т.н.), но е логично да са го предвидили.

По снимките бих казал, че графично системата изглежда добре. Има heatmap на случаите, както и разпределение по квартали и региони – нещо, което мен ме интересува най-много. От презентацията става ясно, че може да се открие концентрация на престъпления от даден тип. Според целите им, така ще планират разследванията и патрулите по-добре.

Разбира се, ползите от разбор на данните за престъпността са известни отдавна. Това, в което всички се съмнявахме беше, че МВР въобще прави такъв анализ. С този инструмент ще е доста по-лесно. Въпросът обаче е дали някаква част от него ще е публична. Зададох този въпрос и чакам отговор. Не очаквам, разбира се, целия инструмент да бъде публичен заради достъпа до оперативните данни. На снимките се вижда доста точно местоположението на отделни случаи, а вероятно може да се видят и други подробности.

Все пак може да получим суровата информация. Това е нещо, което много градове и държави по света вече са направили и позволява журналисти и научни работници да ги анализират. Именно заради тази липса направих Crime.bg, но проекта беше неуспешен. За това обаче ще пиша друг път. МВР не може, разбира се, да ни предостави всичко заради защитата на личните данни на засегнатите. Има обаче начини да пусне информация в отворен формат, която да е достатъчно защитена и в същото време полезна.

За целта се скрива определена информация и се намалява точността на друга. Може, например, да получим CSV (или Excel) с по един запис за всяко престъпление в страната. Записа ще има няколко колони – уникален номер, категоризация на типа престъпление, географски координати записани с точност от няколко стотин метра, дата и час на престъплението или период, в който се е случил. Това ще е доста добро начало. Няма да може да се определи точния адрес заради приблизителните координати. Към всеки случай може да се добавя по-късно и в каква фаза е разследването.

Доста приятна карта на престъпността в щатите

Първата пряка полза от публичността е, че потърпевшите могат сами да проверяват дали сигналът им е бил отразен в системата на полицията. Тук говорим за доверие, което липсва у нас. За съжаление, много хора вярват, че полицията крие истинските измерения на престъпността, че не разследва случаите и затова не виждат смисъл да съобщават кражби и побоища. Основната полза обаче е анализа на съвкупност от престъпления. Ще се идентифицират региони с висока престъпност и това ще помогне при избор на жилища. Ще се вижда ефективността на акции и конкретни арести на полицията, смени в ръководството на РПУ-та, осветяване на паркове и нови жилищни комплекси. Най-важното обаче е, че данните ще могат да се комбинират с други и да се използват по неподозирани начини. За сравнение, сега получаваме обща статистика потребна единствено за гръмки заглавия в медиите без особена мисъл зад тях. Същият ефект би имало да нахвърлим случайни цифри на една таблица – не може да се провери и пак ще се цитира дословно от журналистите.

Създаването на инструмент като този, който МВР показа, не е трудно. Трудно е да се осъзнае нуждата от такъв, както и да се осмисли информацията. Затова – браво на МВР за визията. Надявам се обаче, че все пак ще пуснат данните, за които говоря, в отворен формат. Видимо ги имат събрани и е въпрос на проста справка, за да се пуснат в мрежата. Всъщност това е информация, за която вече сме си платили и е публична собственост. Повечето институции обаче се притесняват от такава прозрачност заради криворазбрано чувство за собственост и нужда от контрол над всякаква информация.

Презентацията на МВР ще намерите на страницата на пресцентъра им. Ето примерни карти с подробно описание на всяко престъпление от Аризона, LA и Лондон.

Още статии по темата:

Електронно управление с чиновнически дъх
7 ноември 2012

За личните данни на безследно изчезналите
19 октомври 2010

Катастрофите в София
9 септември 2012

Безследно изчезналите на България
12 юни 2010

10 коментара

  1. Май малко рано ги хвалиш. 🙂 Всичко в прессъобщението е „…ще,… ще,… ще…“
    Разбирам ентусиазма ти, но за отваряне на „суровата информация“ ще падне голямо чакане. Ето ти примерен техен аргумент: „Даже и с приблизителното (няколко стотин метра) местоположение извършителят ще може да се информира дали се работи по неговия „случай“. (Напр. извършена е „домова кражба“. Дали потърпевшият въобще е сигнализирал. Работи ли се по случая. И т.н.)“ УРЛ-то на системата ще заеме първа позиция сред отметките на по-интелигентните „извършители“. 🙂
    А с това „…Ще се идентифицират региони с висока престъпност и това ще помогне при избор на жилища…“ направо светна червената лампичка на лобитата на агенциите за недвижими имоти да се стегнат и да направят всичко възможно подобни данни да не видят бял свят. 😉
    Дано професионалистите да надделеят, де.
    Като гледам, гласят полицаите да попълват някакви формуляри във връзка с тази система. Вероятно чак впоследствие някой ще ги „въвежда в системата“, което е твърде далече от работа в реално време. Жалко. Защото (при липса на пари за нова техника) едва ли е сложно да спретнат едно мобилно приложение и (тарикатски) да накарат полицаите да използват личните си смартфони за въвеждане на данните в него. (Не съм запознат дали във всяка кола имат лаптоп, или само в необозначените, дето снимат шофьорите-нарушители.)
    За едно си прав. Добро начало. Дано не го опорочат!

  2. @Huku – За „ще“-тата съм съгласен. По снимките обаче виждам, че системата я има. Вече въпрос е дали ще се използва – проблем, който съществува при всички подобни системи в администрацията.

    Наистина могат да си измислят всякакви извинения да не пуснат данните. Преди около две години обясних на МВР, че ще е много по-полезно, ако на централно място пуснат списък с единен формат с всички изчезнали. Примерно RSS абонамент, в който отделни полета вписват възраст, пол, очи, височина, дата, място на изчезване и т.н. Изрично казах, че не искам да пускат нищо повече от това, което са пръснали в свободен текст по бюлетини и лични мейли до местни журналисти. Получих отговор от юридическия им отдел, че нямам право да получавам каквато и да е лична информация за изчезналите. От думите им излезе, че всякакви новини за изчезнали хора са абсолютно незаконни и нарушават правата на изчезналите. Стигнах дори до комисията за личните данни, за да ги оборят, но ти е ясно какъв беше резултатът.

    Та в този смисъл ще е много лесно да намерят извинение. Ако все пак имат такива притеснения, но отворен поглед, може да бъде пусната статистика – обобщени цифри по типове престъпления за квартала. С намаляване на резолюцията на данните може да се решат дори и примерите, които ти даде, макар да не съм съгласен, че са проблеми. Презумпцията на всеки извършил престъпление е трябва да е, че то ще бъде съобщено и разследвано. Данни с много по-точни координати и категоризация се пускат по цял свят.

  3. Интересно – Блиц са прекопирали статията ми за картата на престъпността. Вероятно защото казвам нещо хубаво за МВР. Трябва да се отбележи, че са спазили лиценза на блога. Коментарите отдолу обаче са култови и показват доста добре каква е аудиторията им. Вероятно и Блиц пропускат, че в тази и предишните статии критикувам МВР за всякаква форма на публичност и прозрачност.

    http://www.blitz.bg/news/article/212149

  4. Не искам да ви хваля излишно, но много ми допада блога ви. Не вярвах, че някой мисли и се интересува от риска. Чета с интерес текстовете Ви.

    Поздравления,
    Анелия

  5. Радвам се че има поне един човек в родината който се интересува професионално от подобни приложения(като ви гледам нещата с отворен код Браво!). Ето един линк към доста добра система за регистрация и описание на престъпления http://crime.chicagotribune.com/. Считам че системата на МВР в голямата си част трябва да е с ограничен достъп, по друг начин стой въпроса със сигналите на граждани. Мисля че както в щатите даден издател се занимава с регистрация и проверка на сигналите за престъпления нищо не пречи и тук да има подобна дейност.
    Браво за блога.

  6. Относно публичността искам да споделя нещо. Ето например тази система е публична, и е в пространството от повече от 5 години ГИС на МРР. Защо според вас не е известна? Защо не се говори за нея?

    Поздрави

  7. @Todor Lubenov – Вече осъществих контакт със съответния отдел на МВР. Надявам се, че ще можем да изкараме някакви данни публично при достатъчно добра защита.

    Рази система на МРР е супер. За пръв път я виждам. Минах сайта на диагонал и виждам, че има интернет услуги за населени места и обекти. Имам намерение да сваля доста неща, защото ми трябват за другите ми opendata проекти. Например – откриване на селата. Може да се говори и с Openstreetmap ентусиастите да изкараме направо цялата информация от тази база данни и да обновим тяхната с по-точни координати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.