Социално и данъчно законодателство в Германия – къде да намерим информация

През март 2011-та пуснах статия за някои аспекти от работата, здравните и пенсионните вноски в Германия. Събрах важни според мен точки взети от личен опит и от среща с консултант от социалното министерство прикрепен към посолството ни в Берлин. В рамките на следващата година пуснах още 2-3 статии и ефектът беше стотици мейли с въпроси от всякакво естество. На всички отговях, че не съм специалист и насочвах към тези, които могат да отворят. Пускал съм я много пъти и я давам пак – на тази страница има много отговори, мейли, телефони и дати на безплатни консултации из България и Германия за хора работещи или работили в чужбина.

Вчера ми изкипя и пуснах не много дипломатичен коментар за работата на Външно и представителствата ни. Споменах обаче, че и ние не си търсим информация и не си знаем правата. Сред мейлите, които получих, имаше много чели-недочели. Имаше работещи легално и нелегално в Германия. Имаше такива, които не са си плащали данъците и са вбесени, че България не ги защитава пред немците. Имаше фалирали заради липса на работа в Германия и вбесени, че консулството не им плаща билета към София. Имаше неплащали здравни при работа в DE и чудещи се защо българската каса не им поема нищо. Скапана държава, а?

Най-много обаче имаше такива, които не разбират немски, не са си чели договорите със здравни, адвокати, работодатели или хазаи. Социалното и данъчното законодателство в Германия е изключително сложно. Има много вратички, изключения, разпоредби и капани. Затова повечето немци си наемат данъчни консултанти и адвокати – за да не им излезе по-скъпо като пропуснат някоя клауза. Често обаче е достатъчно да прочетеш внимателно договора и да се разровиш добре за информация. Работата е, че доста хора не могат да разберат текстовете или просто не сядат да ги прочетат. И аз съм го правил. Разчита се най-вече на дочуто от приятели или статии като моята, която само маркира общи неща. Понякога се бъркаме и заради частни случаи – някой някога е минал тънко еди-как си и си мислим, че и ние може. Такива има и в моите статии и съм го писал изрично – това, че нещо е важало преди години за студент не значи, че ще важи сега за зидаря Пешо от Сливен.

Всеки прекарал повече време в чужбина знае, че Външно не защитават адекватно българите зад граница, не предоставят достатъчно хора и ресурси на консулствата, отношението към гражданите е като с натрапници и не се подкрепят онези, които реално вършат работа въпреки всичко изброено до тук. Всичко това е вярно. Вярно е обаче, че и ние не си знаем законите и правата. Очакваме неща от консулствата, които не са ѝ работа. Повечето от работещите легално не виждат, например, колко българи се въртят из немските арести всеки ден, а консулите трябва да се занимават с тях. Не търсим информация дори за малкото полезни услуги, които представителствата ни предоставят, като консултациите, за които говорих горе или електронната регистрация за избори.

Пиша всичко това не за друго, а за да напомня на търсещите информация, че не всичко в мрежата или дочуто от приятели е актуално, надеждно, универсално или дори вярно. Извинението „ами един така ми каза“ не важи пред данъчните, здравната каса или полицията.

7 коментара

  1. Добър вечер интересува ме един важен въпрос,получих фиш на който е упоменато че за заплата 500 евро в Германия ще ми спират за удръжки за категория 3 по 62,92 евро на месец. Интересува ме за тази сума това всички осигоровки ли са, или и работодателя вкарва някаква част, и за информация само колко е макса който той може да вкарва.
    Ще съм много благодарен ,ако може някой да ми даде тази информация.

  2. Здравей,

    не разбирам защо е толкова важен този въпрос, но за да ти се отговори адекватно трябва да дадеш още доста информация, като например удържат ли ти вноска за пенсионно осигуряване, имаш ли деца, какъв вид здравна застраховка използваш и т.н.

    Най-общо казано (с много голяма уговорка) – парите, които плаща работодателя ти са горе-долу толкова, колкото ти се удържат и на теб.

    И защо изобщо избра Midi-Job?

  3. Здравейте,
    Работя в Германия (Бавария).
    Интересувам се имам ли право да предявя претенции към работодателя си да ми бъде признат трудовия стаж от България?
    Ако този стаж бъде признат евентуално, означава ли това, че ще получавам по-висока заплата (т.нар. „клас“, който се получава в България) ?
    Какъв документ трябва да представя? Предполагам че този документ трябва да си го набавя от България и кой ще ми го издаде?
    Предварително благодаря,
    Венцислав

  4. Първо, трябва да си с тарифен договор. Само тогава имаш някакъв много минимален шанс да претендираш за нещо на базата на тарифните условия. Трябва да внимаваш, защото много работодатели плащат по тарифа, но го правят доброволно, т.е. пак не можеш да се усланяш на тарифата. Общо взето трудно е да се „претендира“ за каквото и да е било, освен в обществения сектор разбира се. Вдигането на заплатата става чрез преговори със шефа. А най-често не става и хората се сменят работодателя.

  5. здравей моля ако можете да ми обясните имам телк в БГ за инвалидност втора група работя в германия от 2 години в бг не получавам пенсия мога ли да кандидатствам в германия благодаря предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.