No Shave November, ама не съвсем

Както става ясно от името, идеята на No Shave November е цял ноември да не се бръснеш. Целта е така да повишиш информираността на околните за проблемите на мъжкото здраве и в частност – рака на простатата. Тъй като по принцип не се бръсна често, реших, че ще ми е лесно и въпреки възраженията на жена ми, устоях… до 17-ти ноември. Лесно е да кажа, че заради увещанията ѝ съм се обръснал, но истината е, че брадата изисква дисциплина и постоянство. Трудно е да се разбере докато не си пробрал. Затова следващия път като видите мъж с брада, поздравете го. Сериозно говоря.

Експеримента имаше интересен ефект. Приятели и колеги ме питаха защо го правя и отговарях, че е за повишаване на информираността за рака на простатата. Следваше въпрос как брадата ще помогне, на което аз отговарям – е, нали сега говорим за това. Темата за мъжкото здраве не е точно табу, но просто не се говори за нея. Много мъже не са наясно какви са рисковите фактори и кога трябва да ходят на преглед. Както и при други профилактични прегледи, цинично се питаме какво толкова ще ни каже доктора и че ние си знаем най-добре. За разлика от сърдечните заболявания, които са на първо място по смъртност, но имат тенденция надолу в последните години, случаите на рак се увеличават. През юли пуснах няколко графики по темата.

За жалост, не успях да издържа до края на месеца с брада, но по случай английската дума на годината според Oxford Dictionary – selfie, пускам няколко такива от процеса на унищожение:



Успех на по-дисциплинираните от мен!

4 коментара

  1. Браво за инициативата и за статията. Ако ми позволиш само едно уточнение. Тъй като много хора си ходят по принцип с брада, но почти няма млади хора, които да ходят само с мустаци – инициативата е да се оставят само мустаци през Ноември. Нарича се Movember (Moustache November) и вече е доста голямо интернационално движение 🙂 И аз съм с мустаци този месец! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.