Калейдоскоп с разходите и инфлацията в Германия

Къде е по-скъпо – в Германия или в България? Отговорът зависи изцяло от дефиницията на скъпо. Фактори са не само заплатите, но и разпределението на разходите. Ако зехтинът е скъп, но потреблението му е ниско, както в България, то тази цена се отразява малко на домакинството. Аналогично наемите в Германия и България трябва да се съотнесат не само към заплатите, но и към отражението им към джоба на хората.

Обичам красивите визуализации, защото представят сложни концепции по прост начин. Немският статистически сайт DeStat е пуснал калейдоскоп показващ три неща – категоризация на перата в семейния бюджет, относителната тежест на всяко перо и промяната между цените през октомври 2013 спрямо тези година по-рано. На интерактивната графика ще намерите подробна разбивка на информацията. Ще засегна само няколко интересни извода.

Цената на тока се е вдигнала средно с 11.5% за една година и представлява 2.6% от бюджета на домакинството. Цените и промяната им варират в различните провинции, но се движат около 55 ст/kWh. Наемите са се вдигнали с 1.3%, но отново има големи разлики по региони. Във Франкфурт, например, наемите са с 50% над средното за страната и увеличението на година е с доста над 2%. Основната причина за това е, че все повече хора се местят в градовете, а строителството на жилища изостава силно. По-интересно е обаче друго и то особено като го съпоставим с България. 21% от бюджета отива за наем на жилище. Огромна част от немците живеят под наем цял живот. Като включим ток, вода, отопление и т.н., дялът скача до 31.7%. Забелязва се, че харчат и 5% от дохода си на година за мебели. Основна причина за това е, че немците като правило се местят често.

Интересно е, че немците харчат само 10.3% за храна и безалкохолни. Сериозно са увеличени млечните продукти и мазнините, а при останалите увеличението е от по 4%. Значително повече се харчи за транспорт – 13.5%. Интересно е, че са отбелязали намаление на цените на бензина, макар аз да имам други впечатления. Скочили са тарифите на публичния транспорт. Паднали са разходите за образования, макар тези за началното да са скочили. Намалени са разходите за здравно осигуряване, но това идва след силно увеличение в предишните няколко години. Намалението е основно в таксите за лекари и зъболекари, което компенсира увеличението в лекарствата от 2.6%.

Има намаление при телекомуникационни услуги, пратки и прочие. При това качество на интернета и телефоните обаче и това е много. От тази година въведоха значителна такса „телевизор“ – от по 200 евро на домакинство на година. Добре е, че немците успяват да отделят над 11% от доходите си за забавление, почивка и култура. 4.5% отиват по кафенета и ресторанти. Също толкова за дрехи и обувки.

Преди повече от 5 години в този блог се опитах да събера и сравня цените на продукти в Германия и България. През 2009-та направих нещо подобно за комуналните услуги. Тези статии целяха да се направи директно сравнение в абсолютни стойности, което разбира се не представя добре реалността. Ще е интересно да направим подобен калейдоскоп и за България. Така ще видим разликите както в различни части на страната, така и спрямо модела на консумация в чужбина. Имаме вече данни за инфлацията и противно на това, което присъщият ни цинизм ни диктува, тя никак не е голяма. Остава да намерим информация за разпределението на семейния бюджет по различни пера. Някой има ли идея как?

12 коментара

  1. „Около 40 на сто от тези пари са похарчени за храна, алкохол и цигари. За дома българинът отделя около 18% от бюджета си, за здраве – около 5 на сто, а за транспорт – около 10%.“ Това е от тв7, но е старо (Януари 2013).

  2. Всъщност при нас има различни групи хора и всяка група има различни разходи.

    Например тези които живеят в собствено жилище в големите градове и всичко си купуват, такива които са под наем в големите градове и всичко си купуват, и такива които живеят в собствено жилище в малките градове и села и реално карат само на натурални доходи и купуват много малко неща.

    Сигурно може и още групи да се разграничат.

  3. @Пепо – не е съвсем вярно това. Гледах някъде изследвания и всяко казва различни неща. Зависи кои 10 души са питали.

    @mick – И в Германия има много различни групи в обществото. От град на град разликите са огромни. В България има доста хора, които живеят доста на собствено производство, което е невъзможно да се прецени. Познавам хора, които не купуват вино, круши, картофи или други продукти. Ако не отразим това в статистиката, ще излезе, че консумацията им на тези продукти е нулева. Не може да се приложи моделът от Германия в България

  4. Ще е интересно да се направи и друг вид сравнение. Каква сума е необходима на един и същи човек, за да спазва приблизително еднакъв стандарт на живот в България и Германия. Според мен резултатите ще са учудващи. Как може да стане това – трябва да създадем потребителска кошница за определен тип човек: семеен/несемеен, на квартира/собствено жилище, в голям град/малък град, комунални разходи, храна, данъчна тежест. Ако създадем няколко кошници ще можем да въведем актуални цифри и да сметнем необходимата сума за поддържането на стандарта. Според мен ще се окаже, че в България стандарта не е чак толкова нисък. Ако ти се занимава – готов съм да съдействам.

  5. @Михаил – Това е почти невъзможно заради различия начин на живот. Немците и българите пазаруват, спестяват, ходят на почивка, излизат на заведения по различен начин. Българите и немците пестят и съответно хачрат непремерено за различни неща. Затова може да направим преценка единствено спрямо модела на поведение на българско семейство живущо в София без роднини и без деца. Иначе всичко останало е твърде различно.

  6. Живея в Германия, живях и в България. Семейство с едно дете. В Бг ни трябваха 2000 лв за същият стандарт на живот, за който в Де ни трябват 4000 евро. Правя си статистика от 2003 година за личните ни разходи, разбита на храна, деца, жилище, кола/транспорт, доктори и разни. За Бг това бяха през 2013: 20%, 8%, 34%, 11%, 2% и 26%. За Де са актуално така: 12%, 10%, 31%, 8%, 33% и 6%.

  7. Доктори 33%!? Не мога да повярвам дори да смяташ в това здравната осигуровка.
    Понеже мойта банка ги визуализира тези неща веднага давам разбивката за нашето семейство с 1 дете в Германия за 2015: храна – 7%, жилище – 23%, деца – 19%, транспорт – 9%, потребление, вкл. ваканции – 17%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.