British? You’ll like it here*

Може да намерите и споделите статията и на английски език. UK Read this in English.


Гема и Каспър със съседите им в България @ aBulgarianLife

Лошо време, безработица и ниски заплати – така британското правителство ще „рекламира“ страната си сред българи и румънци. Целта е да възпрат вълна от имигранти от източна Европа, с която се предполага, че ще се сблъска кралството след 2014-та. Тогава отпада забраната за пътуване и различни организации изчисляват, че между 250 и 750 хиляди ще опаковат куфарите в търсене на по-добър живот. Тези цифри, разбира се, са крайно преувеличени и най-вероятно ще има само леко покачване на заминаващите. Страхът от толкова много имигранти обаче кара правителство им да взима крайни мерки. В целия този абсурд е интересно да се види какви недостатъци може да измисли толкова горд народ като британците за собствената си страна. Ще следя кампанията с интерес.

Смятам обаче, че до тук са доста убедителни – Великобритания е наистина мрачна и опасна страна с явни икономически проблеми. Затова нека протегнем ръка и да ги поканим в България. У нас вече има около 3000 постоянно живущи британци. Дори направихме карта с Британското посолство преди време. На страницата им има напътствия как да се пренесе човек, а доста англичани имат имоти у нас. Защо да не убедим повечето им пенсионери да дойдат – могат да си получава пенсията и тук, а у нас е по-евтино, по-спокойно, природата е по-чиста и времето е добро. Може дори да направим брошури и да заснемем клипове с британци и личните им аргументи да се изнесат от UK. Има няколко блога по темата. Ще им покажем и причините да научат български език. Въобще възможностите са много.

Освен като пародия на британската фобия от имигрантите, една ответна кампания би имала и доста положителен ефект за българския туризъм. А и кой знае – може наистина да се пренесат повече семейства.

* Британец? Тук ще ви хареса. – препратка към заглавието в Guardian „Immigration: Romanian or Bulgarian? You won’t like it here“.

17 коментара

  1. И аз направих подобен плакат и мисля да го изпратя. Приветствам ви за блога!

  2. Току-що случайно попаднах в този блог 🙂 много интересни публикации, благодаря!

  3. @Borislava Peneva – и аз пратих плакат, но вече бяха пуснали статията. Иначе авторът RT-на плаката ми. Пуснал съм снимка в английската версия

    @Maria – Благодаря 🙂

    @Johnnie – това е много добър въпрос. Истината е, че ще се върна в България, но първо трябва да завърша. За жалост отнема повече време, отколкото който и да предполага.

  4. Абе нещастник, какво като някакво маргинално радио е споменало тъпатата ти статия, ти явно затова живееш, някой да те спомене. Разказвали са ми за теб какъв гаден педерас си и как само мечтаеш да си направиш шум около себе си…. Този път няма да ти се получи идеята ти е тъпа точно колкото теб….

  5. Ако оставим псувните към мен настрана, не разбирам защо наричаш Радио Свободна Европа „маргинално радио“. Прочети малко за историята му и ролята му специално в източна Европа.

    Що се отнася до останалото:

    haters gonna hate

  6. Британците потвърждават, че няма да има ограничения към българите и румънците:
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/02/01/1994947_london_shte_svali_ogranicheniiata_za_bulgari_i_rumunci/

    Това идва след серия от срещи, които Външно са направили през последните дни. Писаха в сайта си. От това, което знам за срещите, са подходили доста дипломатично и твърдо по въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.