Матово с надежди за прозрачност


© Надежда Чипева @ Capital.bg

Доста потенциал виждам в служебния кабинет. От биографиите си личи професионализъм и опит. Повечето не са свързани с партии и не ги познаваме. Затова вероятно доста посочват липса на политически опит на отделни министри. Все пак този път търсим експерти, а не политически фигури, нали? Надявам за 3 месеца да покажат добри решения и държавничество. Резултати за това време трудно можем да видим, истински реформи – още по-малко.

Нещо ми направи впечатление в речите – на няколко пъти повториха думата „прозрачност“. Това е дъвка, която се използва при всяка политическа кампания и всеки доклад. Управлението ни не е прозрачно. Нито това, нито предишните. Борисов на няколко пъти го посочи като приоритет и изпълнена цел. Днес МВР дори му отдели няколко слайда в презентация за работата си. Истината е, че имаме матово управление – избирателно пускане на разхвърлена информация без стандарт за формат и качество на документите. Публична, но неизползваема.

Не ме разбирайте погрешно – последния кабинет направи доста за подобряване на ситуацията. В някои отношения бих казал дори, че сме по-напред от други европейски държави. Факт обаче е, че цялата тази прозрачност не върши никаква работа на обществото. Трябва да си плащаме, за да използваме нормално търговския регистър; документи от еврофондовете могат да се разберат само от специалисти; дори да се доберете до данните за обществените поръчки, трябват ви много нерви и време докато извадите някаква полезна информация; ежедневните харчения от бюджета са публични, но ви трябва малка армия от практиканти, за да разберете какво става; законопроектите, стенограмите и гласуването в парламента са публични, ама не винаги и не съвсем.

Накратко – публично е, ама не съвсем. Служебният премиер говореше за прозрачност. Не може да има такава, когато избирателно се пуска информация и никой няма инициатива и възможност да я използва. Ако на пресконференция журналистите задават всеки въпрос под формата на книга от 300 страници, няма да има голям ефект, нали? Същото се получава и с публичните данни. За мен това трябва да е една от големите цели на служебния кабинет – да покажат, че може да се работи прозрачно. Така ще можем да видим както недостатъците, така и успехите на системата. Голяма част от задачите ще са в ресора на министъра на електронното управление Роман Василев. Петя Първанова и Драгомир Йорданов също има какво да направят за МВР и правосъдната система, които са сред най-непрозрачните у нас. Впрочем имам добри впечатления от Юлиян Попов и се радвам, че ще отговаря за екологията.

Наистина този екип има само 3 месеца в условията на политическа криза, неработещ парламент и предизборна война. Имат шанс обаче да вдигнат летвата и очакванията ни към следващия кабинет. Трудно, но не неизпълнимо.

6 коментара

  1. Pingback: Служебното правителство – матово с надежди за прозрачност | TOPIC.BG – Добрите новини!
  2. Според мен лично липсата на прозрачност, която виждаме до този момент се дължи на три ключови неща ( това явление се наблюдава във всяка една структура, независимо политическа, бизнес и т.н.).
    1. Укриване на ресурси – това е ясно, който краде – крие….
    2. Непрофесионализъм – доста хора просто незнаят как да си вършат работата и правят нещата както им падне,колкото да отчетат подобие на съществуване
    3. Грешна структура – с години в България системата се крепи на разни документи из разни папки набутани в разни шкафове из разни сгради…

    Мисля, че е крайно време като цяло системите/документите и.т.н. да се дигитализират и да са достъпни във всички аспекти в дигитален формат. По този начин дори и тези документи и т.н. да са написани с левия крак на някой мързелив чичко могат да бъдат обсъдени, обяснени и поправени както трябва от заинтересовани и професионални лица ( отново дигитално). Не мога да разбера колко му е да се започне инициатива за сканиране на документи в различни общински структури. Ето един прост проект ,който новото правителство може да започне.

  3. Pingback: Прозрачност със ситен шрифт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.