Правилен протест, грешен въпрос и повече от същото

Вчера на няколко места ме обвиниха, че съм против протестите. Това съвсем не е така – протестите са нужни, защото хората наистина живеят по-зле. В статията си обаче посочих, че винаги се сещаме да натиснем политиците когато ножът опре до гърлото. Често тогава получаваме прибързани мерки със съмнителен изход. Така в последните дни изкристализира тезата, е че темата на протестите е сгрешена. Нека изложа аргументите си.

Ниска цена, високи сметки

Цената на тока в никакъв случай не е висока. Дори е доста ниска. Сметките са високи, а това е различно. Част от причините са ниската енергийна ефективност, загубите по мрежата и лошото отчитане. ЕРП-тата са виновни пряко за последното и ще си понесат отговорността (до голяма степен благодарение на протестите). Доколкото ми е известно, вината за продължаващите загуби от 25% по мрежата е предимно на регулатора. В 8-те стъпки за подобряване на енергийната мрежа се настоява ЕРП-тата трябва да споделят риска от загуби. Така ще имат инициатива да инвестират в подобряване на инфраструктурата, вместо както сега всичко да се поема изцяло от крайния потребител.

Енергийната ефективност е по-сложна тема. Голяма пречка пред санирането в България е, че всяка сграда има по много собственици, доходите са ниски, а подпомагането по различни програми почти не се използва. За да има бърз напредък, трябва почти изцяло да се покрива от държавата. Дори сега санирането се изплаща от сметките за няколко години, но много хора нямат ресурс да започнат. С покачването на цените на тока и парното инвестицията ще става все по-логична за повечето семейства. В Германия при ток от над 50 цента на киловат е абсолютно нормално да искаш да си свалиш сметката с поне 30% чрез изолиране.

Грешният въпрос

Според мен проблемът с темата на протеста е, че всички искаме сваляне на цената на тока. И успяхме – от март по всяка вероятност ще падне с 8%. Това не само не решава нищо, но и задълбочава проблема. Енергийната система на една държава е нещо изключително сложно и едва шепа хора могат да разберат всичките ѝ движещи части. Макар да не съм сред тях, виждам, че сегашната политика на регулацията води до изкуствено занижаване носещо единствено дългосрочни загуби. Тук не става дума за намаляване на нечия печалба, макар НЕК на практика да определя повечето такси. Така нищо в системата не се променя – просто проблемът се отлага чрез еднократна популистка социална мярка.

Вместо това, протестите трябва да бъдат за намалелите доходи, безработицата и лошите условия за бизнес. Започнах с това, че не токът е скъп – доходите са ниски. Това е ясно на всички. Има много реформи, които биха подобрили бизнес средата и инвестициите, но са трудни (политически и финансово) и никой не ги започва. Вина за това несъмнено има кабинета, но тази връзка е по-трудна за осмисляне. Значително по-лесно е да си представим как Борисов нарежда да се свали тока и от утре да е факт. С работните места и доходите далеч не е така.

Цената на либерализацията

Като си говорим за реформи, трябва да споменем тази в енергийната система. Либерализацията е нещо, което трябва да направим и за липсата на което ще си отнесем скоро глоби. Нещо важно за нея обаче е, че със свободен пазар на тока цените му ще са пазарни. Това означава, че не ДКЕВР ще определя колко струва киловат – също както цените на мобилните услуги не се определят централно. Два краткосрочни ефекта от това, по мое мнение, са сред основните политически пречки пред тази реформа. За частните финансови интереси дори не мога да предполагам.

В първите години след либерализацията цените на тока ще скочат. Сами виждате как ДКЕВР ги държи надолу спрямо пазарните – най-често по политически поръчки. Несъмнено ще има и спекула от ЕРП-тата и докато регулаторът се усети ще се стигне до ново напрежение сред потребителите. Положителното обаче е, че ще има конкуренция както сред посредниците, така и сред централите. В дългосрочен план това ще донесе по-ниски цени и по-малко шокови промени. Ще имаме повече избор на доставчици и тарифи, а според предпочитанията на пазара ще се инвестира в определени източници на енергия.

Конкуренцията сред производителите обаче е именно вторият проблем. ТЕЦ-овете са изключително скъпи, но дават работа на много хора в бедни региони. В една конкурентна среда вероятно те няма да оцелеят без стабилни субсидии. Именно продължаване на агонията на тези ТЕЦ-ове (заедно с частни интереси, разбира се) е причината НЕК да продължава да изкупува от тях и да са основният източник на ток в България.

Бързо! Още от същото

Либерализацията ще се случи най-малкото, защото имаме задълчения като членове на ЕС. Въпросът е как ще бъде изпълнена и дали ще има прозрачност. Сега изглежда приходите и на ЕРП-тата, и на НЕК потъват като „разходи“ по консултантски договори. В същото време крайният потребител плаща както за неефективността на мрежата, така и за лошото ѝ управление.

Намаляването на цената на тока с няколко стотинки не решава никой от тези проблеми. Няма да увеличи и доходите на българите. Протестите са нужни, но от това, което виждам, ще доведат до повече от същото. Поправете ме, ако греша.

22 коментара

  1. Браво, това е! Вече и на малките деца е ясно, че тези 8% са обещани от Путин по до болка позната ни схема. Единственото, което не знаем е, какво е обещал Борисов в замяна. За пореден път Борисов имаше избор. За това писа и Огнян Минчев (статия озаглавена „За Бойко Борисов днес е часът на истината“). За съжаление Борисов избра грешната страна.

  2. @Мартин – Не мисля, че има връзка с разговорът. Договорите с Русия имат връзка с доставката на газ и нефт, а централите на газ у нас са малък процент. Основно сме на въглища и атомна енергия. Т.е. доколкото знам цената на тока не е зависима от Путин. А какво са говорили наистина е интересно.

  3. „…вместо както сега всичко да се поема изцяло от крайния потребител…“
    Не всичко, а само разходите. Защо ни правят ортаци на своите разходи, но не и на приходите си?
    Тази част от сметките за ток ме прави инвеститор без право на дивиденти…
    А за либерализацията на цените – изобще не съм съгласен. Да бъдем принудени да живеем при високи цени на необходимите ни средства за живот, и едновременно с това да бъдем принудени да работим за жълти стотинки – Неее!
    Терминали едно и две.

  4. @ivo_isa – Разбира се, че не може на приходите. Проблемът е, че всички разходи реално ние ги поемаме. Всяка тяхна загуба се калкулира в сметките. Кой друг бизнес си чувал да го прави? Все едно наемодателя да ти иска 4 наема този месец, само защото другите 3 апартамента са ги освободили и му паднал дохода под предвиденото.

  5. Бояне, хората са на улиците заради фалита на партийно-политическата система, като такава, през последните две десетилетия и половина. Заради липсата на пилот в кабината. Цената на тока и парното бяха само капката, която преля чашата, камъчето, което обърна каруцата и сешоарът, който накара бушона да изгърми. По ирония на съдбата, бушонът се оказаха точно енергото.

    В страна, където корупцията е повсеместна и е по-скоро начин на работа, отколкото изключение, много трудно е да се говори изобщо за ефективност. Никой в корупционната верига няма мотивация да се занимава с ефективност…единственият регулатор се оказа, че нищо не е регулирал…но има служители в него, които са придобили имоти за шест цифрени суми, докато са били на държавна заплата…каква ефективност, какви пет лева, човече? Кой знае още колко мрежи от злоупотреби ще излязат отдолу, кой знае още колко мръсни ризи ще се разплетат..

    Да, точно сега е нужен приносът на експертите, които пишат писма до целия държавен апарат, пътувайки сутрин във влака – той е нужен, но ще остане нечут в ситуация, в която прекипелият чайник на общественото недоволство само се чуди върху чия глава да се излее, за да я ощави, а единственото, с което се занимават политиците, е как да останат на власт или как да се възползват от ситуацията, за да се докопат до нея.

    В такава трескава ситуация гласът на умерените, образованите и експертите ще бъде последният, който ще бъде чут. Що се отнася до реформите, то е ясно, могат да се обединят в една дума: прозрачност. Хората искат прозрачност. Как и дали ще получат малко повече прозрачност върху сенчестите играчи на пазара, дали ще има смисъл от всичко това, само времето ще покаже…

    Но, като приятел те съветвам да спреш да повтаряш колко евтин е токът в България и да даваш свежи примери от Германия, защото там не съществува дори теоретична вероятност някой да попадне в ситуацията „300 лв заплата, 500 лв сметка за ток“, след като е работил 160 часа през последния месец…в такава ситуация се озоваха хората, които са на площада. И, разбира се, гневът им е оправдан. Надявам се само да не се стигне до боища, защото насилието е само крачка надолу.

    Разбираш ли, проблемът е много по-широк и много по-дълбок от енергийната ефективност. Продължавай да пишеш и ще продължаваме да те четем, защото блогове като този са полезни в ситуации като сегашната – за хора, които предпочитат да НЕ се информират от мас-медиите.

    Само не обяснявай колко евтин е токът и за това как майка ми, със 160 лв пенсия, след 40 години трудов стаж, трябва да участва в санирането на някаква сграда, което ще й струва няколко хиляди евро – в родния ти град, където средната заплата е 300 долара. За късметлиите. Та да спести после от сметката си за ток, която зависи от всичко друго, но не и от ефективността и от консумацията (явно). А от далаверата на монополите.

    На нейно място и ти би се замислил откъде да вземеш парите . И дали изобщо си струва. Би се замислил, също така, дали да отидеш да ги изтеглиш на кредит срещу 15-18% годишна лихва, при положение, че кредиторът съвсем законно може да ти конфискува половината имущество само за един след обяд, ако закъснееш с два часа за някоя вноска. И да ти блокира всичките сметки. Последният път, когато се случи това със сметките, беше в полунощ на 31 декември. А после се оказа някаква служебна грешка. Отговорните служители бяха в отпуск. Понесоха се куп щети, чакаше се много, имаше ред главоболия. Виновни и компенсации, естествено, нямаше. Плащаш си държавните такси при съдия изпълнителя и го духаш. Кажи ми, кой е луд да се занимава с бизнес и, изобщо, да живее в такава държава? Еми, ето на – тези хора по площадите. Затова не се учудвай, че ти приличат малко на луди. 🙂

    Разбираш ли, всичко и всички през последните години беше против хората, които избраха да живеят честно и да изкарват парите си с достоен труд. Отвсякъде само шамари. Сега те са срещу всичко и всички. И на всеки искат да залепят по един шамар. Нормално? Не бих казал. Но е закономерно. Каква ефективност? Какви експерти, човече! Поздрави и симпатии от мен!

  6. @Боян Юруков – В случая това казах и аз – като не иска да му гледам в паницата, да не се пресяга с черпака в моята ;-). Но това е само техническата част на въпроса. Прав е @asktisho.
    Ето тук е направен добър анализ:
    http://www.mediapool.bg/българия-трябва-по-скоро-да-се-освободи-от-примитивните-догми-на-новата-утопия–неолиберализма*-news194147.html

  7. „Цената на тока в никакъв случай не е висока.“ Само дето е скочила 5 пъти(бз ддс) след приватизацията – 5 пъти не е високо а?!

  8. @5 ПЪТИ – Всъщност е скочила под 50% за около 10 години. За послете 5 е скочила с 10% само. За сравнение в Германия за последните 5 години е скочила с поне 50%.

  9. Към asktisho:

    Хората сме ги гледали на улицата многократно. До сега не са успели да променят системата съществено към нещо по-добро. Всъщност благодарен съм на хората, които през ’90-та лежаха пред входа на университета и вместо с наука ме накараха да се занимавам с бизнес.

    Корупцията в момента не е най-големият проблем в БГ. Той беше, но преди време. В момента чиновниците от средния ешалон са по-скоро уплашени и парализирани от колкото корумпирани. Най-големия проблем за България е изостаналата икономика. Причините са много и не всички са в управлението на България. Ние се присъединихме към ЕС, а там страните са с доста напреднала икономика. Наивно е да мислим, че лесно можем да ги достигнем, както и че те ще ни помагат това да се случи. Малкия и среден бизнес в Европа също на много места стагнира, защото голяма част от производството и някои услуги се изнесоха към Азия. При това положение в България виреят монополите, които са по-малкия проблем, по-големият е липсата на малък и среден бизнес.

    Този блог според мен се чете по-скоро от образовани и материално стабилни българи, поради тази причина информацията, че тока в Германия е по-скъп от този в България е съвсем на място.

    Според мен положението е сложно и прости решения няма. Аз лично затова следя този блог, защото Боян е човек, който се опитва (и му се получава) да анализира нещата в детайли, а не просто да заеме една или друга позиция.

    Който раздава шамари – най-много да получи шамари, но нищо по-добро. Този който мисли и действа за бъдещето си, той може да го промени.

  10. За справка един цитат относно цените на енергията: „Изчислени през паритета на покупателната способност най-ниски са цените в Люксембург (4.8 ППС за 100 kWh), Великобритания (5.2), Румъния (5.4), Ирландия и Франция (5.7), а най-високи в България (10.1), Унгария (9.7) и Словения (9.6).“ (източник:

  11. Към КМ:

    То „изчислени през паритета на покупателната способност“ и цените на морските круизи са най-скъпи в България. Простата истина е, че покупателната ни способност ни е най-ниската.

  12. @ Жи: зависи кой/коя сте, КАК ще го направите и КЪДЕ точно ще ме цитирате. Засега не знам дори пола ви. Не, че има значение, ама се сещате накъде точно бия…Та, накратко, при това положение на нещата, отговорът ми засега просто е: НЕ.

    @ MilenG: Има някои основателни твърдения в мнението ви, но в повечето логически си противоречите. Тъй като е адресирано директно към мен, ще си позволя да ви отговоря:

    „Хората сме ги гледали на улицата многократно (така е). До сега не са успели да променят системата съществено към нещо по-добро“.

    Успяха. И през 89-та, и през 97-ма успяха. Системата и в двата случая преди това беше по-лоша. Освен, ако не намирате диктатурата и месечната заплата от осем долара за нещо положително…Хората, които срутиха Берлинската стена, те също промениха системата към по-добро. В цяла Европа.

    „Корупцията в момента не е най-големият проблем в БГ. Той беше, но преди време. Най-големия проблем за България е изостаналата икономика“

    А не виждате ли някаква ПРЯКА връзка между двете неща? Не виждате ли в нарушените пазарни принципи и правила, в отклоняването на публични средства към частни интереси, в унищожаването на конкуренцията и в монополизацията на пазара, т.е в корупцията, ОСНОВНА причина за изостаналата икономика? Щом се занимавате с бизнес сигурно знаете, че когато средствата не отиват по предназначението си, когато се нарушават пазарните механизми, когато няма конкуренция, резултатът е винаги изостанала икономика. Това важи за всички корумпирани държави, не само за България. Икономиката тук има и други проблеми, естествено, но корупцията е основният от тях.

    „….в България виреят монополите, които са по-малкия проблем, по-големият е липсата на малък и среден бизнес“.

    Двете неща са синоними. Няма малък и среден бизнес в монополна, анти-конкурентна среда. А монополите виреят къде? Където виреят рушветите…Значи корупцията е проблем и на малкия и среден бизнес.

    „Този блог според мен се чете по-скоро от образовани и материално стабилни българи, поради тази причина информацията, че тока в Германия е по-скъп от този в България е съвсем на място“.

    Този блог се чете от всеки, който е попаднал в него чрез ключови думи в търсачките. В това число и от мен. Благодаря, че ме причислявате към горната елитна група от българи, не мисля, че не съм от тях, просто смятам, че аудиторията е малко по-широка.

    „…положението е сложно и прости решения няма“.

    Тук ще се съглася на 100% с вас. Дори не се и опитах да дам някакво решение, па макар и просто. Разплитането на корупционната паяжина, плетена 22 години от всички политически партии във властта е задача не с повишена, а с почти невъзможна трудност.

    „Боян е човек, който се опитва (и му се получава) да анализира нещата в детайли, а не просто да заеме една или друга позиция“.

    Отново съм съгласен с вас. И аз за това го чета. Позволете ми, обаче, да не съм Боян. 🙂

    „Който раздава шамари – най-много да получи шамари, но нищо по-добро.“

    Точно така. За съжаление, обаче, повечето хора вярват само в шамарите, защото през живота си друго не са видели. И, наистина е по-добре да не им се обяснява колко евтин им е токът (по принцип), щом де-факто месечното им възнаграждение е по-ниско от сметката им с „евтина“ електроенергия, която няма как да си позволят да не платят през зимата.

    С поведението си сегашното правителство показа и доказа, че е целувало крадците под опашката през последните години, защото, когато вече бе принудено да ги ритне там (извинявам се, че така опростявам нещата), то подви собствената си опашка и побърза да изчезне от сцената.

    Но не е тяхна вината за ВСИЧКО, което доведе до положението, описано по-горе (с евтиния ток). Дори мисля, че ГЕРБ свърши доста…пластични операции на терминално болен пациент… Тяхна е само вината, че се оттеглят сега, когато са най-нужни…да решават проблеми.

    Паметта на обществото, обаче, не е къса, тя помни и „постиженията“ на другите „шампиони“, които отново са се наредили да бъдат избрани. Така и не разбраха, че просто тази партийно-политическа система не работи. Тя фалира. Време е да се замени с нова. С каква? Да заповядат експертите. Аз точно заради такива предложения чета Боян. От точно такива хора очаквам да дойдат. Колко струва тока в Германия е въпрос, който, обаче, твърде слабо ме интересува…

    Поздрави и благодаря за интересния, макар и леко противоречащ си в своите тези, коментар!

  13. Основният проблем както винаги е в доверието и липсата на вяра, че нещо ще се промени. Че нещо може да се промени. Проблемът не е в системата и структирата й, а в хората, които са в системата. За жалост това недоверие избуява в желание за държавнически експерименти. Каквато и система да имаме, какъвто и кабинет, успехът му ще зависи изцяло от хората в него, от комуникацията им с обществото и от доверието в тях.

    Един от основните проблеми на това управление беше комуникацята – вътре в кабинета и с хората. Имаше доста лоши решения и доста добри. Накрая обаче точно комуникацията им изяде главата.

    А кои ще са тия нови хора дето ще хванат юздите е сериозен въпрос. Никоя партия не предлага нови лица на които да можем да се доверим. Не вярвам, че такива могат да изникнат от улицата и протестите.

  14. Понеже искаш мнение и за тази статия, ще си позволя и тук да напиша няколко реда. Като цяло ми харесва, добри анализи и сравнения си направил.
    Като цяло обаче, считам че енергийният сектор е стратегически за всяка държава. И като такъв трябва да бъде задължително собственост на държавата. Защото който държи шалтера, той командва и икономиката! И когато този шалтер е в ръцете на чужди държави и частни интереси, какво става?! Средният и дребен бизнес са направо невъзможни, а от държавата изтичат милиони, милиарди левове навън.
    За да не оставя погрешно впечатление ще кажа, че като цяло въобще не споделям идеи за национализации, защото те са регрес, но не трябваше да приватизираме този сектор. Нека не забравяме, че в ЕС вървят още по силни лобистки интереси и често за държавите е доста трудно да се борят с тях.
    Хайде да скочим и малко над статистиките. У нас не става дума само за цената на тока и енергийна ефективност, които не отричам, че са важни, а често за нереално големите количества консумирана енергия. Пропуснахте ли репликата на Бойко Борисов, че техниците пипат електромерите? Дали е точно така, или това е опит за оправдаване на ЕРПтата, не зная. Но още преди години някакъв инженер беше написал, че на електронните електромери може да се влияе чрез софтуера и да отчитат повече изразходван ток. Вярвам, че това е истина. И ще дам два примера:
    1. Преди няколко дни по ТВ излъчиха репортаж за една жена, която каза, че в къщата й е останал пломбиран стария електромер и че разликата между двата е по 30 квч месечно. Експертката от БИМ обясни, че между двата вида електромери има допустима грешка от 1%, по-малко отчетена енергия за индукционния ( в къщата й), защото той не бил така чувствителен, както електронния. ОК! Но, ако при тази жена 1% е равен на 30 квч месечно, това означава, че тя консумира 3000 квч месечно. Извинявам се, но тя за промишлени нужди ли употребява тази енергия?
    2. В една къща лятото, без никой да живее, два поредни месеца, имах консумация над 90 и над 150 квч. Разговарях по телефона няколко пъти с ЕРП, за да събера информация относно какво точно мога да очаквам от проверки на електромера и кабелите между него и къщата (това не го предоставяли като услуга!) и изясних, че консумацията на уредите е изчислена по тяхната мощности за мене тези показания са невъзможни, затова няма да подавам жалби или искания за момента, но имам съмнения за кражба на ток и започвам да следя непрекъснато този електромер, както и че имам вътрешен, пломбиран индукционен, който е неофициален коректив. Това се оказа напълно достатъчно. Къщата вече се ползва, но дори и зимните сметки не достигат тези количества ток от лятото и за сега нямам проблеми.

    Ето заради тези два примера си мисля, че върху електромерите, освен всичко друго, се влияе и те отчитат повече от реалната консумация.
    Лазбира се има и случаи, когато хората ползват без да си дават сметка за изразходваните количества, но не става дума за тях. Не може да обявиш цялата нация, че ползва безразсъдно ток, а тя всъщност мръзне и пести заради ниските доходи.

    АскТишо, поздравления и за тебе!

  15. П.С. Пропуснах, нека не се поддаваме на официалната подмяна на понятията, а да наричаме нещата с точните им имена.
    Санирането, за което ти говориш, е топлоизолиране. Санирането на сградите се състои от доста повече неща, вкл. топлоизолация, проверка и поправка на здравината и качеството на конструкцията на сградата, течове и т.н. всичко, което влияе върху здравината, безопасността и удължаване живота на сградата.

  16. Добра статия! Съгласен съм.

    Бих добавил и проблемите с офшорките които притежават част от ТЕЦ-овете. Комисионните от АЕЦ Белене и далаверите покрай АЕЦ Козлодуй.

    ТЕЦ-овете горят въглища добити в България. Могат да предлагат ток на по-ниски цени.

  17. @asktisho – „…Успяха. И през 89-та, и през 97-ма успяха. Системата и в двата случая преди това беше по-лоша. Освен, ако не намирате диктатурата и месечната заплата от осем долара за нещо положително…“
    Бяхме използвани. Системата се нуждаеше от поправка, а след разрушаването ѝ разруха беше умишлена, с цел криминална приватизация. Това се отрази пагубно и върху морала на обществото.

  18. @Боян и @asktisho – съгласна съм и с двама ви, но според мен лично истината се крие някъде посредата…от една страна Тишо е прав, че хората и тълпите, които излязоха на протести се интересуват от практическите решения- нисък ток, по-големи заплати и т.н. нормално е и това е гражданското им право…и поради тази причина не ги интересува колко евтин всъщност е тока в България и какви примери можем да вземем от други държави…също искам и да наблегна , че е нормално повечето хора да не знаят какво всъщност става – относно договори, електроенергия и т.н….те не са специалисти….знам , че призоваваме всички да търсят информация и да се заинтересуват преди да изказват мнение, но от няколко дни ги чета тези договори и конституцията и различните истории покрай тецове и какво ли не и извинете ,но това изобщо не е лесно смилаемо.. ….аз лично се занимавам с медии и визуално изкуство, не с електроенергия….и ето тук си мисля , че идва ролята на експертите…всички ние имаме нужда от експертното мнение и обяснение/избистряне на ситуацията и предложения за решения…мненията на тези хора мен лично ме интересуват….искам да чувам повече експертно мнение и решения….всичко друго ми се струва празни приказки…така, че ако имате експертиза по някое от искането на тълпите и сегашните проблеми- обяснете го и предложете решения….Което ме довежда до мисълта, че това отворено писмо от Александър Николов е хубаво , но според мен недостатъчно задълбочено и по-скоро изглежда като моментен и забързан вик в тълпата. Бих предпочела, ако г-н Николов напише аргументация и по- задълбочен и лесно-смилаем анализ на ситуацията, за да го приемем насериозно и наистина да му повярваме , че разбира и е наистина заинтересован от темата.

  19. Значи проблема е, че населението в България е много необразовано, мързеливо и бедно, като си мисли че някой друг трябва да му осигури евтин ток и висок стандарт на живот, като в същото време това население продължава да си седи на задника и пие ракиата. Всичките тези протести с жалки, като изключим реалните проблеми на хората с неравностойно положение, които са болни или прекалено възрастни за да печелят добре. Останалите са едни мрънкалници, които искат евтин ток, но не и да работят, нето да се квалифицират. И постоянно повтарят как държавата ни е зле и как ще се махнат, ама не им стиска. Щото като идат в чужбина никой не търпи мрънкалници, та се връщат обратно за да си мрънкат с другарчетата в БГ. Това от лично наблюдение го казвам. Просто ми е омръзнало да слушам пораженческата психика на масата в България, трябва малко повече оптимизъм. И в тази държава стават хубави неща и всъщност има добри условия за живот, за тези които могат да се възползват. Познавам много хора които нямат финансови проблеми, работят си, развиват се и се радват на живота. И останали могат да са като тях, но ги мързи.

  20. @Angel Kafazov
    Мързи ме да ти обяснявам колко глупости си написал.
    Не разбирам как това е написано от същия, дето е написал коментар тук:

    Между другото, правиш доста граматически грешки въпреки, че се имаш за образован.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.