Урок по журналистика – проверка на новина в 3 стъпки

Не съм журналист и нямам илюзии, че на някой журналист би му се понравил текст с такова заглавие. Въпреки това, трябваше да се напише. Виждаме куп изказвания на знайни и незнайни лица в медиите, които ни се представят за експерти, лидери на НПО-та, активисти и политици. Всеки идва със своя теза и мистични доказателства. Слушаме ги, водещите кимат, вестниците и online изданията преписват, новината се ражда, препечатва и докато се обърнете, се превръща в общоприет факт.

Истината се ражда в спора, но спор няма. Липсват аргументи и контра-аргументи. Тук не говоря за фалшивия обективизъм, при който в студиото се канят две непонасящи се личности, за да си направим сеир. Говоря за елементарна проверка на фактите.

Трите стъпки, които предлагам са следните:

  • Изчитате внимателно твърдението
  • Искате оригиналните данни и методология или намирате свои
  • Проверявате твърдението за истинност
  • Лесно е. Може да попитате познатите си в социалните мрежи за помощ, а често работата е вече свършена някъде из мрежата.

    Ще ви дам пример.

    В края на януари 2011-та тогавашния образователен министър Сергей Игнатов е подхвърлил, че за 48% от първолаците българският език не е майчин. През октомври 2013 проф. Петър Иванов (както усещате, превърнал ми се е в любимец напоследък) твърди, че този дял е вече 60%.

    Тук твърдението е ясно. Как да го проверим?

    Единствените надеждни данни за структурата на населението като етнос и майчин език са тези на НСИ от преброяването през 2011. Отваряме страницата за самоопределяне по майчин език и копираме таблицата.

    За третата стъпка ще ни трябва малко разсъждения. НСИ са пуснали броя самоопределили се по възрастови групи. Така не може да кажем колко деца са били на 6 и 7 г. през 2011-та и българският им е бил майчин. Вместо правим предположение. Това е опасно, тъй като то може да е вярно или грешно. Когато обаче го уточним в материала си, то подлежи на проверка и някой може да ни обори. В това няма нищо страшно.

    Предположението тук е, че броят новородени от всеки етност не се променя рязко през годините. Например – нелогично е една година всички родени да са ромчета, следващата – 80% от турски произход, а третата – само етнически българи. Макар да има тенденция, тя променя структурата бавно и плавно през годините. Затова може да приемем, че е нямало резки промени в боря новородени с български като майчин в рамките на 10 години. Данните на НСИ за ежегодната раждаемост по региони може да помогне при доказване на това твърдение.

    Стъпили на това предположение взимаме децата, които са били на 9 г. или по-малко през 2011-та и пресмятаме. Тези деца ще започнат училище между 2008-ма и 2018-та. Това означава, че за този период ще получим средно колко деца с какъв майчин език и етническа принадлежност са започнали училище. Най-лесно се показва това с графика и тук съм направил две с Google Calc. На този линк ще намерите и моите таблици.

    С тези цифри и предположението горе се вижда ясно, че изказванията на министъра и въпросния професор са въздух под налягане. Ако искате да сте по-изчерпателни, може да включите в сметката и тези, които не са отговорили в преброяването. Може също да вземете под внимание параноичната теза, че всички те в действителност са от малцинствата, но се крият. Дори така обаче процентът първолаци с майчин български не се доближава до безотговорно тиражираните цифри.

    Навярно ще ви са интересни и предишните две статии по темата:

    40 коментара

    1. Благодаря ти за здравословната и правилна позиция по въпроса!

    2. Има и по-прост начин:
      Отивате в МОН (използвате електронна поща) и искате данните. Имат ги, защото всяка година ги изискват от училищата.
      Между другото, от двете места данните ще се различават по обективни причини 😉

    3. @ivo_isa – И ти си вярваш, че МОН ей така ще отговорят? Пратих им въпроса, та да видим.

    4. Предполагам постът е вдъхновен от шерването на Fake новини масово в социалните мрежи. Все пак поради динамиката им вероятно в повечето случаи това е трудна задача.

      Що се отнася до създаването на подобни материали от журналисти си 100% прав, но както забелязвам в последните 2-3 години в българското онлайн пространство не е толкова важно дали новината е истина, а колко потребителя ще вкара в сайта и колко импресии ще генерират те.

      Истината е за жалост, че жълтото върви повече…

    5. Всъщност немалка част от ромите се обявяват за българи пред всеки, когото възприемат за служебно лице. Аз лично съм виждал същото в кв. Хр. Ботев в семейства, които комуникираха помежду си на ромски. Сигурно е сложно, но ако изровиш данните от преброяването от 2011 за кв. Факултета, който е изцяло ромски, ще стане ясно колко грешиш.

    6. @Елена – Благодаря за поздравите.

      @ivo_isa – МОН има данни, но са повече от ненадеждни. Вече имаше няколко скандала с коментари, че нямат идея колко първокласници има. Това е странно предвид, че има връзка с делегираните бюджети. Все пак ще е интересно да се сравни с броят родени 6-7 години по-рано.

      @kyky – Ако ти отговорят – пиши. Интересно ми е.

      @Димитър Георгиев – Вдъхновен е най-вече от масовата истерия, която се налага на база фалшиви данни. Лесно е да се вкара параноя и негативизъм у хората. Журналисти и въпросните „експерти“ само печелят от това.

    7. @mooner – Това е сложна тема. Идеята на този въпрос в преброяването е да се види кой как се самоопределя. Какви са причините зад това самоопределяне не може да се измери. Има вече такъв казус в миналото – по време на преброяването през 1946-та хиляди в Пиринска Македония са писани за македонци против волята им.

      Не мисля, че има публикувани данни по квартали, но има по градове и сега. Може да погледнем какво е разпределението по региони. От сега мога да ти кажа, че общините известни с това, че имат най-много роми и етнически турци, се виждат така и в данните на преброяването. За да е вярно това, което казваш, трябва или равномерно в страната близък процент роми да се вписват като етнически българи, или да са малко, но концентрирани в определени градове. Ще е интересно да се сравни с други dataset-ове. Например – изучаващите майчин език в училищата.

    8. Идеята за такава статия, при която всеки четящ да проверява данните, които му се снасят от политици, чиновници и журналисти е похвална. Но ви уверявам че при посочения случай се борави със 100% абсолютно измислени данни. Драстичните измамите в статистиката на населението започват още в началото на 70-те години на миналия век като бройката на населението се буташе нагоре, въпреки че по това време броя на ражданията спадна до приблизително две деца на жена, което значи спад в прираста. Така в момента населението е малко над 5 млн. не повече от 7млн. както се твърди от цитираните източници и броя на родените деца също е част от плана за фалшифициране на броя хора в държавата. Все пак благодаря за представяното обяснение.

    9. @bogoizbrania – не мисля, че сериозно вярвате на тези неща. Разбирам объркването поради многото разнопосочна информация, но да се говори за конспирация и подправяне на цифри е глупаво. Преди време излезе справка на МВР, че имало изкарани само 1.5 милиона лични карти и се разтръбяха всички, че само толкова сме били българите. После стана тая работа с изборите и разминаване на списъците и изкараха други глупости. объркването е повсеместно, но е грешка когато някой не разбира детайлите да мисли, че друг го лъже. Просто не разбирате материята и това. Няма нищо лошо.

    10. Впрочем имаше коментари в Twitter, че описаното в статията е ясно на всеки журналист, но повечето нямат време заради бързината, с която медиите искат да публикуват. Всеки цели да в първи.

      Макар да съм описал процеса в доста думи, самата проверка на горните факти отнема точно 3 минути. Може да пробвате сами.

    11. @Боян Юруков
      Не може да са ненадеждни. Всяка година РИО изискват данни за учениците от всяко училище в региона. Изпратените данни за учениците се засичат по ЕГН и всички дублажи (между училищата) се изчистват. Това се прави автоматично през базата Админ Про построена върху MS’Access. Друг е въпроса колко нерви се хвърлят и по нея. Данните се предават в електронен и хартиен вариант, така че няма начин да ги няма 😉

    12. @ivo_isa – ще ги искам и ще видим. С толкова допотопна система съмнявам се да не стават грешки, а и съдейки по регистъра на ражданията в МЗ, въобще няма да се учудя. Всички данни се взимат с едно наум. Тези на НСИ – също.

    13. Преди няколко дена четох и гледах кратък фоторепортаж на руски блогер за някакъв малък холандски остров на карибите. Според данните на острова имало 10 000 (десет хиляди!) души население. Руснакът за час обходил острова няколко пъти по единственното шосе там и преброил по-малко от 100 човека, като дори броял всеки срещнат всеки път, дори и да го е срещал преди това. Статистиката обче била безмилостна в тази колония с три или четири селца с по 50 колби имало със сигурност точно 10 000 човека 🙂
      Поздрави за всички статистици от слъчевите кариби, има на какво да се учат, даже изостават.

    14. Няма холандски остров с 10000 население. Има един с 13000, който е голям – 300 кв.км. Има един, който има 37000 души и е едва 34 кв.км., но с един голям град. Другите два острова са също доста големи и с доста повече население. Така че не ми е ясно този руснак от къде си е извадил статистиката, но една проста справка върши работа.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Caribbean
      Това, че хората не знаят как да разчитат цифри, не означава, че статистиката им е виновна. Означава, че не знаят за какво говорят.

    15. Г-н Юруков, впечатлен съм от това, че поставяте въпроса с твърдения и „факти“ в медийното пространство. Според мен, тук дори не става въпрос за елементарни умения при боравене със статистика, данни и прочие. Какъвто и да е тип интелектуална традиция изисква представяне на източници за всяка частица информация не-генерирана от самия автор при създаването на какъвто и да било труд – най-вече в журналистиката! Тук нещата не опират просто да абсолютна инерция на приказката в почти всичко, което гледам и чета, но до почти цялостна липса на култура на усвояване, разпространяване и употреба на идеи. Зараждането на професионализъм и компетентност в България много сериозно разчитат върху създаването на подобни структури от източници и тяхното инстинктивно заверяване. Към момента се намирам в САЩ, където уча инженерство. Пропуск при заверяването на данни, цитати и вмъкване на подробни отпратки тук е най-лесния начин, по който вашата кариера да приключи.

    16. 7 280 000 са българите. 2 200 000 са пенсионерите. 1 000 000 са българите на възраст до 18 години. Значи работната сила е 4 000 000 българи. Заетите са 2 300 000. 500 000 от заетите са пенсионери. Безработните са 2 200 000. Буржоазните икономисти – десните – неолибералите, изчисляват производителността на трудът – по това колко долари се падат на зает в селското стопанство, като се смятат заетите в този сектор, и колко е произвел, БВП от селско стопанство се дели на заетите в селското стопанство. Ако на немец зает в селското стопанство се падат 100 000 долара, на българин 10 000 долара, на африканец 1000 долара. Значи немците са 100 пъти по-производителни от африканците, а спрямо нас – са 10 пъти. Една диня в Япония струва 50 долара. Реалния БВП на зает българин е 40 000 долара. На немец е 80 000 долара.

    17. Сред най-известните научни публикации на Милтън Фридман е „Теория за функцията на потребление“, в която доказва, че не настоящият доход, а очакваният доход през целия живот влияе на потреблението на хората. Друг принос на Фридман е т.нар. монетаризъм – твърдението, че печатането на пари е причина за инфлация, че инфлацията не помага за борба с безработицата и че парите трябва да са стабилни.
      След 60-те години едновременното проявяване на инфлация и безработица доказва теорията му и слага началото на края на господството на кейнсианските възгледи, които не могат да обяснят какво се случва. Необходимостта от стабилни пари става общоприета в икономическата наука. Само, че.. Кейнс не имал предвид такава инфлация, той е боравил с понятие с понятие за стокови пари, златни пари. След 1960те настава инфлация заради липса на златен стандарт. Петрола при златния стандарт е бил към 3 долара, арабите вярват на златото, и си остават на такъв стандарт. Знаем какво става с петрола, а когато златото се снишава след персийската криза, понеже Кувейт харчи авоарите си, петролът поевтинява, макар да горят кладенци..

      Дефлацията води до намаляване възможностите за връщане на кредит – който е в твърда номинална цена. При валутен борд, стоковото повишаване на цените е полезно – ако се вдигат заплатите, така кредитите ще се плащат по-лесно. А ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ НЯМА ДА НАРАСНАТ ПРАВО ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ДОХОДИТЕ, ЗАЩОТО РАБОТНИЦИТЕ НЕ ВЗИМАТ 100% ОТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ, В БЪЛГАРИЯ РАБОТНИЦИТЕ ВЗИМАТ САМО 20%, А В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СТРАНИ 50%.

      60 стотинки са разходите за хляб извън работната ръка и печалбата за собственика и магазина. Слагаме 20 стотинки работна сила, 20 стотинки печалба собственик(но може собственика да е работник), и слагаме 25 стотинки търговска надценка(но може търговеца да е производител), ДО ТУК 1,25 лв., с ДДС става 1,50 лв. Като ако е ръчен хляб, работник прави средно 300-400 хляба, на ден, и това ще е 60-80 лева на ден, на 1500-2000 лева на месец. ТОЕСТ, АКО ЗАПЛАТИТЕ СКОЧАТ ДВОЙНО, ТОГАВА ЦЕНАТА НА ХЛЯБА ЩЕ СКОЧИ НАЙ-МНОГО ДО 50% ОТГОРЕ. НО ПРИ РЪЧЕН!!! ПРИ МАШИНЕН, ЩЕ СКОЧИ САМО С 10%.

      През 1937 г. Милтън Фридман започва да работи в Националното бюро за икономически изследвания като асистент на друг бъдещ нобелист – Саймън Кузнец. С него работят по изследване върху доходите от свободни професии, в което доказват, че въвеждането на лицензиране на лекарите води до ограничаване навлизането в професията, намалява конкуренцията и увеличава таксите за лечение. Значи за Фридман, оня циганин дето лекуваше без образование – е гений. Да позволим ли бедните да се възползват от лоши специалисти, . . ? за крив шев може. . на евтина дреха, но за това от което ти зависи живота??

      400 000 000 са изхарчени за да се намери работа на 800 човека, по програма, в България. Това е 500 000 на човек. Като това са пари, които ако са социална помощ, ще са достатъчни за 300 000 човека, а самото потребление с тях – би осигурило работа на минимум 20 000 човека с годишна заплата от 6 000 лева – за година, или 25 години за 800 човека.
      Трябва да се обсъжда, защо фирмите в България не наемат германци, СЛЕД КАТО БЪЛГАРИН работник ЗА 600 лева е по неефективен от един немец за 6 000 лева. И ДА ОБСЪЖДАМЕ ЗАЩО, ФРЕНСКИЯ БИЗНЕС НЕ СЕ ИЗСИПА В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД КАТО СОЦИАЛИСТИТЕ ТАМ СА НАПРАВИЛИ ГОЛЯМ ДАНЪК, А ТУКА ОБРАТНО..??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? НННННННННННННОООООООООООООООООО

      Всички близки на властите, закупиха България за стотинки, и направиха да влезем в НАТО, ЕС, и да има ниски данъци, че да се изсипят от развитите страни, за да им изкупят награбеното, с голяма печалба за тях – връзкарите – мафията..
      Капитализма е зло, много зло. Но с въвеждането на монетаризма на Фридман, се смята че това зло е поправено. Тоест, те смятат да дават принадената стойност на работниците, да я връщат на пазара, като кредит. Ако схващате, какво казвам, вече няма да се чудите за историята в политиката и икономиката. Преди монетаризма на Фридман е имало нужда от злато, за да няма инфлация, но и за ликвидността на банковата система. Тая нужда от ликвидност в банковата система е направила всички войни и революции. И кризи. Та така, а сега накъде, с тези дългове, и понижено потребление след кредитният бум? Ако през 1913 година металното покритие на левовите банкноти е над 40%, през 1920 година то спада до 1,56%. По това време германската марка и австрийската крона са в още по-тежко положение с покритие съответно 1,43% и 0,38%. В края на войната вземанията на БНБ в Германия възлизат на 1 милиард марки, но поради специфичните условия на военните аванси тя не може да разполага свободно с тях и те на практика са блокирани в германски банки и са ликвидирани от хиперинфлацията в Германия в началото на 20-те години. За периода на войните стойността на българския лев намалява около 14 пъти до 1919та. С минималните златни резерви на БНБ и обезценката на нейните вземания в чужбина, единственото покритие на лева остават вземания от българската държава, които на практика са неликвидни. През първите години след войната левът е силно нестабилен, като стойността му се променя значително, в зависимост от общата конюнктура и фискалната политика. Още 1200% инфлация има от 1935та до 1944та. После в началото на 50те се прави деноминация, но не голяма, и друга през началото на 1960те, не че комунистите са правили инфлация, тя е била от преди 1944та. Това е истината. А златото връзва ръцете на банкерити и води до дефлация и липса на ликвидност дори при 100% златно покритие, депозитите са обезпечени с кредитити. Ако една торба със злато я внесеш в банката, банката я дава на кредит, после същата торба със злато се връща в банката като депозит, и така когато настане недоверие в банковата система, двама ще искат тази торба със злато, но може и сто човека да са, или поне пет – както е сега в България – банките имат 20% ликвидност. И тогава какво правим?? Не обезпечените пари дават решение на този проблем, но и на проблема с гниенето на капитализма – поне докато дълговете станат космически. Първата световна, свалянето на царя на Русия, и османската империя, китайска революция 1911та, са поради липса на златно покритие в САЩ и британската империя. Тази инфлация в Европа тогава, е точно заради това. САЩ и Британия източват златото на цял свят. Американските банки точно поради липса на златно покритие правят федералния резерв. След кризата на борсите през 1907ма, Морган е помолен за помощ да даде злато, Руския цар също помага, но златото не е достатъчно. Дори след източеното злато от Русия, Европа, Османската империя, и от света, след нова криза на ликвидност – 1929та, настъпва пак липса на златно покритие. И преди да се намеси Рузвелт, хората от тамани хол и американските банки с федералният резерв, подготвят Хитлер… След войната, дори преди да приключи, светът е на колене, и доларът става злато и резерв за страните с капитализъм. На тези без капитализъм, те и без това са на командна финансова система. Капитализмът е намален чрез кейнсиянска икономика, щото той може да умре когато се спестява – депозитите имат нужда от златна ликвидносст – тоесст нараства нуждата от злато. Но банките страдат от това положение, но Милтън Фридман им помага чрез своят монетаризъм. Така америка вече може да създава пари чрез дълг, фиат пари, дългът е покритието. И останалият свят пък няма избор. Но при такава система на команден долар и валути, вече няма да е нужно да има страни с командна икономика, и се решава соца да се закрие. Команден? долар, реЙтинги, форекс, борси, марката и йената бяха на везните като конкурент, после беше нужна валута от страна с размери и икономика на САЩ, като изравнител на везната, това е еврото. Едното крепи другото. Джордж Буш, облекчава данъците като типичен десен, и бюджетът на САЩ е празен през август, след атентатите ФЕД – банковият резерв на САЩ който печати ликвидност за банките и срещу облигации на правителството обявява че ще изпълни всички искания и прави лихва 1%. Доказано е, че самолетът на кадрите е видео ефект, и никой не го е видял. Когато си отива Буш, отново затяга коланите и прави десни данъци, и това е причинило ниска ликвидност, в банките, и те увеличават лихвите, така кредитният бум е сломен, и растежът е спрян. Кенеди е убит заради това, че въвежда сребро, за да спаси светът и доларът, заради дефицита на злато. Златото не е достигало, ето защо е въвел сребро. Само това е истината. Създаването на ФЕД, става заради недостиг на злато. Банкова ликвидност и липса на ликвидност, е когато една торба със злато я внасяш в банката, банката я дава като кредит, примерно за къща, този който взима парите за къщата, той дава отново същата торба на банката, и вече има двама клиенти за тези депозирани пари, но може и да са сто, или поне 5 клиента, както е ликвидността в България – 20%, и при криза и недоверие в Банковата система те ще си искат златото.. ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА, СТАВАТ ВОЙНИТЕ И РЕВОЛЮЦИИТЕ, СМЪРТТА НА ЦАРСКОТО РУСКО СЕМЕЙСТВО Е ДОБРА ЗА ФЕД. А СЛЕД ТОВА НАПЪЛНО ПРЕМАХВАТ ЗЛАТНОТО ПОКРИТИЕ – КАТО ТО НЕ Е СТИГАЛО ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ, И БРЕТЪНУУДС ДОГОВОРА Е БИЛ ДОГОВОР НА ФЕД КЪМ ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ДОГОВОРА, А ИТЕЗИ С ВАЛУТЕН БОРД КЪМ ДОЛАРА. ПЕЧАТАНЕТО НА ДОЛАРИ УЛЕСНЯВА БАНКОВАТА ЛИКВИДНОСТ; Кой не знае че Марксовият край на капитализма е отложен с марксизъм на кредит???????????? И ТАКА, непридържането към златният стандарт по Рикардо, или стокови пари, прави възможно неограниченото даване на кредити, което е въздух за гнилия капитализъм. Така плодовете на капитализма не изгниват а се купуват на кредит. Кредитните и дебитните карти, помагат на банките за повече кредити при запазване на ликвидността.. Няма нищо случайно.

    18. Цитат от статията: „Ако искате да сте по-изчерпателни, може да включите в сметката и тези, които не са отговорили в преброяването. Може също да вземете под внимание параноичната теза, че всички те в действителност са от малцинствата, но се крият.“

      Г-н Юруков, бихте ли обяснили според Вас какви мотиви биха накарали етнически българи в България да скрият етническия си произход при преброяването на НСИ през 2011 и да откажат да отговорят на доброволните въпроси за етноса, религията и майчиния език? Хипотезата, че всичките 683 590 български граждани, които не са отговорили на доброволните въпроси принадлежат към етническите малцинства в България изобщо нe е параноична, а е изключително логична! Въпросът според мен не е дали тези 683 590 български граждани принадлежат към малцинствата, а към кои малцинства принадлежат? Според мен поне две трети от тях са роми. (Спред ЦРУ ромите в България през 2011 са 870 000, според Съвета на Европа ромите в България през 2010 са 650 000, според неправителствени организации ромите са между 700 и 800 хиляди). Бихте ли споделили какво е вашето мнение: колко от тези 683 590 души са роми? И какви други етнически групи са скрити в тази бройка? Дали сред тях има араби, китайци, руснаци, турци? И защо 9.3 % от населението на България според Вас отказва да заяви пред НСИ своята религия, майчин език и етническа принадлежност? Знам, че това са много трудни въпроси, но ще ми е много интересно да чуя вашето мнение по тях…

    19. Според доклада на НСИ, както и критика от Евростат, обучението на преброяващите и организацията на самото преброяване през 2011-та е било недостатъчно. Има доста записани случаи, в които преброяващите са пропускали много въпроси, някои от които задължителни. В този смисъл има основателни съмнения, че голям част от неотговорилите на тези въпроси се дължат на технически грешни в процеса на преброяване, отколкото на личен отказ. По думите на самите тях:

      Причините са различни и могат да бъдат дискутирани, но опитите да се прикрие този факт с доброволния характер на тези въпроси не е състоятелен. Тази постановка беше валидна и при преброяването през 2001 г., когато делът на неотговорилите беше различен (много по-малък). Разпространението и публикуването на данни само за отговорилите лица е груба манипулация, която поражда редица спекулации.

    20. Следя демографските проблеми от 15г. Наблюдател10 е прав. За Боян Юруков – поздрави, уважение и възхищение. Дори и да е сгрешил някъде – направил си е труда. Според мен – много сериозен труд. За журналистите сте прави – често не проверяват, но не са енциклопедисти и нямат и време. Продукт на съвремието – като всичко останало. Но, да продължим темата и тази година. От сутринта на 15.03.2016 до 16:10 на 19.03.2016 Инфо с-мата за ражданията на МЗ закова – през 2015г са се родили 61369 бебета, а през Януари2016г – 5059. До този момент постоянно се променяше цифрата, на два пъти засякох връщане назад с 1 /за което недоумявам/. Към 10-ти Април НСИ ще публикува данните за 2015г. Нека прогнозираме до тогава. Поздрави за всички, най-вече за домакина!

    21. За броя на етническите малцинства – имаше идея сред управляващите да се извърши преброяване тази година. От БАН и НСИ трябва да го подготвят. Чакам с нетърпение. Последното преброяване повдигна много въпросителни и породи съмнения/някои основателни/. Въпреки това, данните на НСИ са първоизточник за всички потребители/вкл. ЦРУ, МВФ, СБ, Евростат и т.н./. Русенският „Академик“ също ги ползва. И прогнозите му са верни. Като тенденция. За съжаление. Лесно се проверява. Но, на кой му пука…

    22. За системата за ражданията на МЗ отдавна съм писал, че не е надеждна. Признаха си от МЗ, че контрол над болниците дали и какво се попълва практически е нямало до сега. Затова до 9 месеца след края на годината продължават да се попълват данни. Затова чакаме данните на НСИ през април. Сравненията от регистъра на МЗ са безпредметни.

    23. По отношение на непреброилите се на това преброяване – когато се разгледа полово-възрастовата им структура и репродуктивното поведение се вижда, че най-силно се доближава до тази на турската етническа група. Както знаем българската етническа група има най-ниска раждаемост и най-застаряващо население, а ромската най-висока и най-младо, докато турската се намира по средата. Това ме кара да направя следното предположение: или неотговорилите са почти изцяло турци (по-малко вероятно защото няма как да нараснат толкова внезапно като се има впредвид, че при тях ражадемостта не е толкова висока, а емиграцията активна) или че сред тях има сравнително равностойни дялове и от трите големи етнически групи в България. Това би означавало, че приблизително българите от 0-9 години са 74%, турците 12%, а ромите 13%. Тези последни цифри са мое предположение, а не почиват на точни данни. 🙂

    24. Бях намерил преди време в интернет статистически данни за етносите в България – за жените от всяка една възрастова група и за това колко процента от тях по колко деца имат съответно. Така съвсем просто изчислих средно аритметичния брой на децата, които са падат на жените в диапазона 40-45 години – тоест със завършена плодовитост. Получих около 1,6 за българките, 1,9 за туркините и 2,7 за ромките. Интересното е, че около 50% от ромите имат 0, 1 или 2 деца – тоест постепенно възприемат стеснен модел на възпроизводство. Друго характерно, но не особено позитивно е колко рядко се среща сред българите семейството с три деца – едва 4-5% от жените имат толкова при завършена плодовитост и 1% – четири и повече.

    25. И аз се опитах да преценя състава на неотговорилите на въпроса за етноса по аналогичен начин. Проблемът обаче с използване на възрастовата структура обаче е, че предполага, че всички неотговорили от един етнос са разпределени пропорционално между възрастовите групи. Тоест, че процентът неотговорили роми около 20-те е същия както при тези около 50. Има много тези защо толкова много хора не са се самоопределили по етнически принцип, но в никоя от тях не открих белег, че причините са универсални между поколенията. Това прави преценката невалидна.

    26. Наистина, когато имаме толкова много неотговорили част от предположенията ни остават в сферата на спекулацията. И все пак сякаш е важно да се излезе от тази насаждана постоянно депресия и катастрофално мислене за България и българите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.