С какви пари наш’та полиция ни пази

Всички видяхме как десетки хиляди полицаи бяха докарани в София, за да респектират протестиращите. Навярно ви е минавал през главата въпросът колко е струвало всичко това на данъкоплатците. Освен транспорта и престоя в столицата, на всички тези хора са изплатени командировъчни и извънредни.

Отговорът би трябвало лесно да се намери на страницата на МВР. Припомням, че от август 2012-та всички институции са задължени да публикуват ежедневни отчети за бюджетните си плащания по причини – заплати, осигуровки, издръжка и прочие. Настрана от принципните проблеми с изискването, дори това, което ни се предоставя е неизползваемо. Причината се крие във формата – всяка институция избира под каква форма да пусне данните. Някои дават таблица, други снимка на екрана си. МВР пуска PDF документи. За да си направите някаква справка, трябва да прегледате 360 документа, да копирате цифра по цифра и с елка да пресмятате. Това е състоянието на прозрачността в държавата ни в момента.

Има обаче добра новина. Хора като мен намират начини да извадят полезната информация скрита къде умишлено, къде от глупост и недоглеждане. Случаят на отчетите на МВР беше особено труден, защото след като прехвърлих данните в текстова форма, те нямаха ясно изразена структура. За човек би било лесно да разбере коя цифра към коя колона принадлежи на снимката горе, но не и за компютър. Също така има разделение със шпация между хилядите (това две колони са или една цифра), разместване на редове, липсващи колони и т.н. След няколко опита през ноември намерих начин и автоматизирах процеса. От тогава насам всеки ден се обновяват данните за плащанията. От голяма помощ беше допълнителната информация за сумите по редове, защото така потвърждавам прочетените цифри. Все пак, около десетина отчета бяха толкова объркани, че се наложи да ги въвеждам на ръка. Целия код на проекта е достъпен в GitHub.

В последните седмици направих и интерактивно табло (dashboard) за данните. На него са показани общите суми преведени по дни и по месеци, причините и дирекциите, които са направили плащанията. Може да се филтрира по тези три показателя чрез графиките и таблиците. При избиране на филтър, адресът на страницата се обновява и може да споделите това, което виждате. Например, може изберете всички заплати изплатени по време на #дансwithme или сравнение на „средства за разпореждане“ на този кабинет спрямо предишния. Над таблиците има бързи линкове за избиране. Повече за графиките и филтрирането ще прочетете на самото табло.

Представени така, данните показват интересни неща. Пример за това са въпросните „средства за разпореждане“. Не открих за какво точно се използват, но видях, че са се увеличили със 160 пъти до 27 млн.лв. Заплатите също са интересни. Има ясни пикове през април, юни и декември (интересно защо). При подслушването има намаление при издръжката, макар и малко като сума, но сериозно покачване при заплатите през декември 2013. Всъщност това важи за всички дирекции. Около 70% от парите за МВР отиват за заплати и възнаграждения. Едва 18.6% са за издръжка. Припомням, че сме на едно от първите места в Европа по брой полицаи на глава от населението. Това има ясни измерения в разходите на най-скъпото ни ведомство.

Плащанията по месеци като изключим
заплати, стипендии и осигуровки

Разбира се, всички данни идват с условности. Качеството на тези зависят на първо място от коректността на министерството, която доколкото разбрах не се следи от МС въпреки поетия ангажимент. На второ място, възможно е да има грешки при автоматичната обработка. Най-вече обаче е важно как интерпретираме данните. Ще забележите, че има доста отрицателни преводи. Те са в категория „Служебни операции в БНБ“ и предполагам, че се отнасят до суми връщани в държавния бюджет. Министерството също присъства в списъка, но преводите са почти нулирани – когато има превод от няколко милиона, те са връщани ден по-късно. Няма обяснение за тези странни плащания и навярно само касиерите могат да отговорят.

Важно е да отбележим, че тези суми се отнасят до парите, които министерството е превеждало на дирекциите си през системата СЕБРА. Не включват прословутите дарения от фирми. Не става ясно и каква част от компенсациите са заплати, бонуси, за извънреден труд или обезщетения. Притеснително е, че от началото на 2013-та МВР е спряло да внася осигуровки, но и това може да има някакво обяснение.

Нещо, което бързо ще научите, когато се заровите в данните, е че те не дават отговори, а нови въпроси, за които не сме се замисляли. Ако данните и интерпретацията им е вярна, въпросите са полезни и могат да осветят неприятни истини или да разбият заблуди. Всичко останало са спекулации.

9 коментара

  1. Впрочем забелязах, че ДАНС не пускат такива отчети, а доколкото ми известно са длъжни. Изпратих им мейл да ги питам. Като цяло на страницата на всяко министерство, агенция и т.н., които се появяват в отчета на финансовото министерство (http://www.minfin.bg/bg/transparency) трябва да можем да намерим линк „отворено управление“, „бюджет“ или „достъп до информация“. Там трябва да има по дати всички отчети.

  2. Още нещо – подсказаха ми як начин динамично да се генерират файлове в javascript. Така когато се избере една справка по време, дирекция и причина на плащане, потребителя може да свали филтрираните данни без да се правят запитвания до сървъра. Данните са в dashboard-а така или иначе. Надали ще имам време да го вкарам в тази таблица, но ще е интересно като добавка за DC.js платформата.

  3. Блогът ти е страхотен, темите – винаги остро актуални и важни! Поздравления и най-вече – благодаря!

  4. Еййййййййййй… Те за това тая власт не харесва IT-та! Не само, че ще махнат информатиката от училище, а заради такива като вас (нас) ще забранят и компютрите в тая държава !!!

    Значи, тъкмо са си казали: Ей ся ви разкатахме, вас любопитните, като ви изсипем едни криво сканирани PDF-и… ама нейсе… Все ще се намери НЕКОЕ УПОРИТО IT !!!

  5. би било добре ако имаше и данните от 2012. така е трудно да кажем че след определени събития харчат значително повече за заплати и възнаграждения.

  6. @Красимир Гаджоков – благодаря. Макар данните да не са с желания гранулитет, пак биха били полезни за анализ. Това тук

    @Пламен Тачев – благодаря 🙂

    @firehead – много сме, силни сме и не зависим от номенклатурата, за да сложим хляб на масата.

    @Beisutsukai – би било добре, но заповедта на МС е от август нататък. Може да се пробваме да ги искаме за годините преди това, но надали ще ги дадат. Ако имаш време, може да пуснеш едно заявление за достъп до информация. Ще ти помогна да го оформиш.

  7. Допълних dashboard-а с механизъм за сваляне на таблица, която да съдържа данните избрани с въпросните филтри. Това означава, че ако филтрирате по последните 3 месеца на 2013-та и плащанията за заплати от СДВР, натискайки иконката за сваляне ще свалите файл с една колони Дата, Име, „Заплати и възнаграждения“ и Общо и 17 реда с плащания по дати.

  8. Бояне, страхотна статия, поздравления, наистина полезни данни, …а само как преди 1 месец гледах един репортаж за открадната манител на някакъв път и ни обясняваха от Пътно управление че нямали 50 000 лв. за да възстановят мантинелата (а там е бил прекалено опасен участък)
    Ами драги управляващи, пренасочете малко парички към Пътно Управление, вместо да ги давате за избори, повторни избори, машини за електронно гласуване и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.