Всичко е спокойно на левия фронт

Ако пътувате в непозната държава, полезно е да погледнете напътствията на Министерството на външните работи. Те са важни, защото често има рискове и особености на законодателството, за които не знаем.

Вчера забелязах обаче нещо интересно. Ако пътувате за Саудитска Арабия, ще прочетете това:

В Саудитска Арабия особено строго се прилагат нормите на мюсюлманското законодателство – Шариата. Изключително важно е да се зачитат мюсюлманските правила, порядки и забрани.

Забранени са демонстративните прояви на близост между двата пола на обществени места, както и отсядането в хотелите на двойки, които нямат официално сключен брачен съюз. Забранени са и строго се наказват проституирането и хомосексуализмът. В отделни случаи наказанието за неспазване на забраните може да бъде и смъртна присъда.

Тези неща би трябвало да са известни на всеки, но е добре все пак, че са разписани. Интересно е обаче, че при съветите за Русия такъв текст изцяло липсва. Това ми се струва доста странно предвид хомофобските закони там, крайно строгото им прилагане и дори толерирането на неонацистки наказателни отряди. Напоследък темата попадна във фокуса на медиите покрай евроскептицизма и Украйна, но проблемът съществува отдавна.

Тъй като споменатите две държави налагат аналогични мерки спрямо ЛГБТ, за мен би било логично Външно да ни предупреждава за тях с еднаква тежест. Попитах ги за това и получих следния отговор:

На Интернет-страницата на МВнР, в раздел „Пътувам за…”, дирекция „Ситуационен център” периодично обновява информацията за потенциално опасни за българските граждани държави, градове, туристически и други обекти в чужбина. Към момента няма постъпили сигнали за наличие на заплаха за живота и здравето на хора с „алтернативна сексуалност” и по-специално за инциденти с български граждани, пребиваващи в Руската федерация. Във всеки конкретен случай дипломатическите и консулски представителства на Р България в Русия са в готовност да окажат необходимото съдействие и консулска защита, в рамките на своите правомощия, на българските граждани, които се обърнат към тях. С оглед безпроблемното пребиваване на територията на трети страни, в т.ч. и на Руската федерация, гражданите на Р България следва да спазват действащото законодателството в конкретната държава. За по-подробна информация относно пътувания зад граница можете винаги да се обърнете към дирекция „Ситуационен център” …

Предвид казаното до тук и примерите на хомофобски атаки от последните месеци, не бих казал, че мога да се съглася. Отговориха ми, че следят ситуацията и „към момента не е налице обоснована необходимост от отправяне на предупреждение“ към пътуващите за Русия. Докато навярно изчакват повече и по-шумни инциденти с чужденци, за мен това разминаване в описанието донякъде показва специалното отношение, което институциите ни имат към братушките.

15 коментара

  1. Юруковвв, и ти ли бруте… и ти ли стана платен драскач 🙁 Бутона „Unsubscribe“ влиза в действие.

  2. Доста свободно се шари това обвинение за „патените драскачи“. Защо смяташ така? Защото смятам ситуацията в Русия за крайно расистка и хомофобска ли?

  3. Да. На какво се базират тези твои твърдения? Бил ли си някога в тази страна?

  4. Не, но не съм бил и в Саудитска Арабия, а съобщенията за арестувани заради сексуалните им предпочитания са съпоставими като брой.

  5. Тези „съобщения“ не идват от независими медии. Не знам дали са останали такива, но това е друга тема. Точно тези източници не разпространяват редица други „съобщения“, които не са им изгодни.

    Защо пък не коментираш актуалната тема за победителя на Евровизия тази година? До това ли води нашата толерантност тук, на Стария континент? Това ли е олицетворението на съвременната култура, ценности и общество, и така ли ще останем в историята?

  6. Какво има да коментирам на Евровизия. Спечели си човекът и това е. Не виждам нищо скандално в случая. Не е нито най-гримирания, нито най-скандалния спечелил конкурса и определено пя доста по-добре от повечето участници.

  7. алтернативна сексуалност – много готино определение :)))

  8. Господин Юруков, уважавам труда Ви, особено спрямо изборите в чужбина и не само. Ала е хубаво наистина да си проучвате източниците.

    В Русия хомосексуализма или дори „алтернативната сексуалност“, която се нарича по-скоро „хермафродитизъм“ не се наказват от Наказателния кодекс там. Хомосексуалността бе декриминализирана през 1994 година там ако се не лъжа и съответно и до ден-днешен съществуват множество гей барове, гей активисти и прочее.

    Приетият закон, който различни хора окачествяват различно, се отнася до пропагандата на хомосексуални отношения сред малолетни и непълнолетни. Нищо друго не наказва. Човек може напълно да е хермафродит и освен ако не се развява свободно пред деца, никой няма да го докосне като такъв. Разбира се, това е от страна на властите. Руските граждани си запазват правото на лично мнение, за което могат и са били наказвани.

    Външно министерство няма нужда да променя нищо относно съветите си за Русия, просто е хубаво човек малко да се интересува от темата, която му бутат медиите пред очите.

  9. @иван нешев – Това дойде от въпросът, който им зададох. Затова са го сложили в кавички. Използвах го като събирателно, но ме поправиха после, че ЛГТБ е правилното.

    @Цветан Цанев – Хареса ми коментара на Янко Цветков когато обсъждахме точно това във Facebook: „Двама бели от Ню Йорк отишли в Атланта през 1920. На връщане ги попитали дали на Юг има расизъм. Не, отговорили те, това са глупости. Двама души ни дадиха подаръци за спомен, други ни каниха на обяд. Там няма „расистки закони“. Това са глупости.“

    Не говорим каква е буквата на закона, а как се използва и какво се толерира.

  10. Боян е прав.

    Не е от значение буквата на закона, а какво реално се случва в тази страна и какви са отношението и действията както от страна на институциите, така и на отделни граждани и организации.

    За законите следва да се обръща внимание, само ако драстично се различават от родното/европейското законодателство и порядки (какъвто е случаят с шариата).

    Всичко друго трябва да е свързано с реалната и актуална обстановка в страната. Иначе по тая логика Украйна и Сирия са едни добри места за посещение…..

    п.п. във връзка с последното реших да проверя все пак аджеба е препоръката на МВнР за тези две страни и някак се подсилва заключението направено от Боян. Като изключим, че са променили семафора, нищо друго не подсказва, че в Украйна може да се крие някаква опасност. Това не е ли двоен стандарт?

    Държа да уточня обаче, че като цяло съм склонен да оправдая ситуацията с безхаберие и немарливост, а не само с някаква политическа конспирация.

  11. Господин Юруков, Външно минитерство главно го засяга действащото законодателство и практиките, използвани от местните власти за приложението на същото това законодателство.

    Русия е ОГРОМНА държава и няма как да не се случва нейде насилие над някого, по някое време. Преди два месеца имах подобен разговор с приятелка-италианка, която съответно е привърженичка на Амнести интернешънъл. Коментирахме видео-клип, където руски неонацисти издевателстват над узбек и го карат да говори и върши какво ли не спрямо сексуалността си.

    Та, първо, издевателствата са дело основно на екстремисти. Това се случва във всяка държава. В една Германия все още си върлуват неонацисти, които избиват турци например. Обикновените руснаци много-много не ги интересува какво правят хората в спалните си.

    След това, повечето случаи са издевателства над хора от Централна Азия, с които Русия буквално е залята от известно време насам. Посягането и гаврата над сексуалността им е любим способ на крайните националисти. Пак подчертавам, такива има във всяка една държава и мога да превеждам примери до безкрайност.

    Това обаче няма как да го знае човек, ако не се поинтересува малко от темата. И отделно, няма как да го разбере ако чете само западни медии, защото те се странят да представят гледната точка на обикновените руснаци, а раздухват потресаващите деяния на екстремисти и крайни националисти.

  12. С оглед безпроблемното пребиваване на територията на трети страни, в т.ч. и на Руската федерация, гражданите на Р България следва да спазват действащото законодателството в конкретната държава.

    А ако спазването на законите в третите страни води до нарушаване на законите на България?

  13. @Цветан Цанев – Напълно съм съгласна с Вас. Аз живея в България вече от 20 години, но всяка година ходя в Русия и Украина да видя най- близките си роднини. Мога да кажа, че споменатия заакон засяга само забрана на пропагандата на хомосексуалните връзки и т.п. сред непълнолетните граждани на Руската Федерация. Доколкото си спомням, не се разрешава и осиновяването на деца от еднополови двойки. Болшинството подкрепя този закон, но няма нетолернатно отношение към хората с по-различна ориентация. Въпреки това, Русия е огромна страна наистина и има някакви териториални особенности и различни традиции. Никой не забранява хората да имат лично мнение. Забелязах, че колкото е по- малко едно населено място, толкова по-нетолерантно е отношението към каквато и да е нетрадиционност в хората:):) ТОва е логично. НО в никой случай не е вярно , че навсякъде нападат такива хора, пребиват ги и какво ли не е. Изобщо не съществува този проблем с изключение на единични проявления от страната на ултраси от всякакъв род. Те, за съжаление, нападат по принцип и хомосексуалисти, и хората с не до там светла кожа, и клошари и някой който просто не им е симпатичен и ги погледнал не така както “ трябва“. Такива изроди има навсякъде, те са престъпници и техните деяния преследват се по закон както и навсякъде. Изобщо стига вече да вярваме на пропагандистски медии, които с пяна на устата се стараят да направят Русия да изглежда като най- страшния монстър на хилядолетието. 🙂

  14. всеки който изнесе нелицеприятни факти за родината на русофилите веднага е обявяван за фашист , ти се размина със „платен драскач“ и би трябвало да си благодарен
    зомбирането е придобило ужасяващи размери ,пораженията са необратими

  15. Заявих,че за Евро депутати ще гласувам извън страната по ел. път и то взе,че ми изписа името даже и от коя секция ще гласувам.Така не можах да упражня правото си на глас в Б-я.Питането ми е ще мога ли да гласувам на следващите парламентарни избори, или първо ще трябва да търся помощ за това в общината ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.