А уж общественото мнение нямало тежест

Имало едни къщи в Стара Загора. Незаконни от 10 години. Цигански по стечение на обстоятелствата и по клише. И се събарят. Рядко срещано. Едни обвиняват кмета, други го подкрепят, а както винаги няма една истина.

Еми незаконни са

Да, къщите са незаконни и трябва да бъдат съборени. Това е общинска/държавна земя, т.е. на данъкоплатците. Престъпление е използването ѝ без позволение. Да се толерира незаконно строителство не се различава от това да платим цялата сметка за КТБ. Сумата дори навярно е близка.

Освен това, на места има и сериозни причини да не се строи. Пример за това е прочутото дере във Варна. Тогава незаконните строежи стават дори опасни за останалите жители по един или друг начин.

Изхвърлени на улицата

Тази теза е монета с две страни. Първата е, че построилите въпросните къщи са знаели, че са в нарушение. Въпреки това са рискували, взимали са заеми, строели са и са обзавеждали. Интересен въпрос е как и от коя банка са взели дългогодишни заеми (както се изказа едната собственичка) без нотариален акт и залог, но ще го пропуснем това, че не ми се лежи в затвора.

Взели са риск уповавайки се на бездействието на властите и немощта на общественото мнение да накара последните да си свършат работата. По един или друг начин, властта е решила точно в този случай и този момент да направи нещо. Собствениците на къщите навярно не могат да се жалват. Обществото ликува, защото му се струва, че има най-накрая някаква справедливост.

Закон, справедливост и къде се допират

Възприятието за справедливост на обществото е доста разтегливо понятие. Това е втората страна на монетата. В случая 2/3 от нас са готови веднага да разпънат циганските семейства само защото са такива. Никой не обърна внимание какви са, плащат ли си сметките, колко деца и образование имат – клишетата бяха разлепени навсякъде като плакати преди избори. Съвсем друго беше отношението на всички с къщите в рибарското селище. Спомняте ли си случая? Това, например, не е справедливо.

Справедливостта в очите на обществото има силна склонност да залита към линч или помилване. Логиката на закона е друга и цели справедливост лишена от предразсъдъци, политика и моментни увлечения. Приложението на закона у нас, разбира се, е друга тема, която ще спомена след малко.

Хартата за правата на човека не е случаен документ, а в практика на съда има казус, в който е отсъдено, че бездействието на властите години наред е позволило създаването на дом, трайното установяване и икономическо обвързване с дадено място. Изгонването на семействата от тези имоти, според съда, нарушава гражданските им права. Това е разбирането на справедливост на хартата и интерпретиращите я.

Отделно от това се чуха становища, че след 10 годишен период на ползване без санкции, един такъв имот де-юре може да мине в частни ръце. Не съм чел закона и не знам дали има други условия. Пред журналисти семействата казаха, че са се опитали да узаконят къщите, каквото и да означава това. Дали са действали по този закон, не знаем. Във всеки случай, ако общината е блокирала опитите им, при условие, че имат право, то общината носи вина, а не ромите.

Защо сега и защо те

Общината твърди, че и други пъти се е опитвала да изгони ромите от там, но по политически причини (според общината) не се е случило. Това обаче не е обяснение защо 10 години Стара Загора не е обърнала внимание на този проблем. Ако наистина има нарушение, то някой трябва да бъде наказан за прикриването му. Ако пък ромите успеят по споменатия горе закон да придобият имотите или пък успеят да осъдят държавата, то отговорните служители трябва да бъдат съдени за умишлени действия и бездействия, с които са ощетили държавата. Това, разбира се, е в кръга на пожеланията, защото до сега нищо подобно не се е случвало.

Това, което се случи обаче е да бъдат съборени незаконни постройки. Не хотели, ски лифтове, вили на политици или известни барбекюта, а цигански къщи. Обществото ликува, защото си мисли, че има справедливост. При прилагането на закона обаче не трябва да се прави разлика между тия къщи и лифтовете по Банско. Последните стоят, защото половината български политици се изредиха да обясняват как ще се провали ски туризма ни и има надделяващ обществен интерес. Но са си незаконни де. Част от обществото ропта, друга си купи дневна карта и се пусна няколко пъти по незаконните писти.

Подобни аналогии може да направим много. Не приемам аргумента „точно тия къщи ли са най-големия проблем“. Да, проблем са също толкова, колкото и всяка друга незаконна постройка. Това обаче означава, че и към всяка друга незаконна постройка трябва да има аналогични действия. От обществена гледна точка това е най-големият проблем в този и други подобни казуси – законът се прилага избирателно по най-ниската линия на съпротивление. В случая ромските семейства не могат да лобират, не могат да си купят общинар или да пълнят партийни каси. Обществените настроения в стил „мразим расизма и мангалите“ ги правят още по-лесна мишена.

Обществено мнение, но не точно

Всъщност именно очакваната реакция у обществото е другата причина да паднат тези къщи. Притеснителен сигнал за България е, когато общинарите и кмета гонят политически дивиденти с изхвърляне на ромски семейства на улицата. И се получи – предостатъчно хора одобряват този акт, защото си мислят, че най-накрая са чути от властта. А Банско? А националните паркове? Не, там проблемът не е по-голям – същия е. Защо там стоят незаконните имоти на правилните хора?

Събарянето на тези къщи за някои беше пример за добре свършена работа. Реалността може да се окаже точно обратна, ако Съдът за правата на човека осъди България и се окаже, че „по-добре късно, отколкото никога“ не съществува в правния мир. Единственото, което беше показано еднозначно е, че общественото мнение има сериозна тежест. Започнали сме сякаш да забравяме това. В случая някои политици се възползваха от зле прикритата ни ксенофобия. Ако открием положителните черти в народопсихологията ни, може и да свършим нещо полезно.

А къщите… те са съборени. Ромските семейства ще получат обезщетения от данъкоплатците, т.е. от моя и твоя джоб, защото аз и ти сме избрали точно тия политици и не сме успели да ги накараме толкова години да си свършат работата. Тук вече ние сме си виновни. С парите навярно ще си купят апартаменти, навярно земя и ще построят нови къщи. Ще си плащат сметките, както до сега, децата им ще ходят на училище, както до сега и ще имат средно под две деца, както до сега. Кое и кога от тези неща ще промени клишетата ни един за друг, остава истинския въпрос.

Това, както и кога ще спрем да позволяваме да ни делят на групи и нападаме един друг, а ще започнем да задаваме въпроси.

5 коментара

  1. Всъщност самата кампанийност е най-глупавото в цялата история. Имало значи едни преписки, те се движели, движели, някои са обжалвани, други не … и накрая 50+ „излезли“ в един и същи ден.
    Просто е по-лесно така, а и се постига очевидно търсена публичност. Защото ако се събаряха къща по къща, която преписка когато се завърши, нито щеше да има батални сцени, нито нищо.
    Шансът да ни осъдят също щеше да е много по-нисък от текущите 99%.
    А принципът за собственост по давност е логичен донякъде, но не мисля че може да се разшири до безкрайност.

  2. Според мен закона трябва да се спазва от всички граждани в страната ни. Не трябва да има дискриминация, но не трябва и да се толерират незаконните дейности каквито и да са те

  3. Определено трябва да се спазват законите, но в България курупцията натделява над всичко. Просто такова ни е мисленето. Ние не можем да спазваме една забрана за пушенето, какво да говорим щом става въпрос за пари!!!

  4. Общественото мнение винаги е тежало. Преди време народа се беше примирил. Но в последните години наблюдаваме, че това не е така. И от тук нататък ще е така, няма вече да ни мачкат!!

  5. Съгласен съм, че тези къщи не трябва да ги има. Ако аз си направя една някъде, веднага ще дойдат да ми я бутнат. Защото съм сам, а не с още 300 като мен ли? Няма такова нещо групова отговорност. В закона ясно си е посочено – щом е незаконно, не трябва да го има. В България проблема не е липсата на закони, а лисата на прилагането им.

    Поздрави за статията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.