Избори в чужбина: инструкция за употреба

Здравейте. В последните няколко седмици се натъкнах на редица въпроси около изборите в чужбина. По традиция ще събера отговорите на повечето от тях на едно място. Имаше и някои глупави питания, с които няма да ви занимавам.

Избори?

Сериозно? Добре, на 5-ти октомври ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Има 25 партии и коалиции, всяка със своите кандидати и история. Може да ги видите тук, а тук са събрани програмите, клипове и друга информация.

Мога ли да гласувам?

Всеки български гражданин навършил 18 години и притежаващ валиден български паспорт или лична карта може да гласува. Ако и двата документа са ви изтекли, подайте молба за нови в най-близкото консулство и поискайте документ, че в момента ги обновявате. С този документ ще може да гласувате.

Няма нужда да сте подали предварително заявление. Просто в изборния ден ще попълните декларация, че не сте гласували другаде (приложение 23 от изборните книжа) и ще ви допишат в списъка. Всъщност тази декларация се попълва от всеки, независимо дали е подал заявление. Пред секцията обикновено има копирани декларации, но за по-удобно може да си я попълните вкъщи.

Не съм подал/а заявление. Мога ли да гласувам?

Да, дочети предишния отговор.

Подал/а съм заявление за чужбина, но искам да гласувам другаде или ще съм тогава в България?

Заявлението за гласуване в дадена секция в чужбина не означава непременно, че трябва да гласувате точно в тази секция. На базата на него обаче ще ви отпишат от списъците в България. Това може да се провери преди изборите на сайта на ГРАО. Пак има възможност да гласувате в България, но само по постоянен адрес. Тогава попълвате декларация (приложение 15), че не сте гласували и няма да гласувате на друго място. Това право се урежда от чл. 40, ал. 1 и ал. 3 (източник).

Къде мога да гласувам?

Тази година има рекорден брой секции благодарение на активната информационна кампания и облекчения режим в новия Изборен кодекс. Посетете Glasuvam.org, за да откриете най-близката до вас секция.

Как се гласува?

Изборният ден започва в 06:00 местно време и приключва в 19:00. Имайте предвид, че колкото по-рано отидете, толкова по-бързо ще минете. Ако останат хора след 19:00, комисията ще събере личните им карти, за да гласуват само те, но не по-късно от 20:00. След това дори да има чакащи, секцията затваря.

Гласувате с валидна лична карта или паспорт. Трябва да попълните декларацията спомената по-горе – пред секцията или вкъщи. Влизате в секцията, подавате документа си и декларацията и ви връчват бюлетина на гърба на която бият печат (образец). Влизате в стаичката, отбелязвате партия с X или V и сгъвате бюлетината. Като излезете, подавате бюлетината на комисията, но не я пускате – дръжте я с една ръка. Те проверяват номерът в долния край на бюлетината с поредните в кочана, късат го, бият ѝ втори печат на гърба и я пускате в урната. Ако комисията забрави да скъса номерът, не е фатално – бюлетината пак е валидна. Подписвате се на протокола, взимате си документите и това е. Усмихвайте се на излизане и приятна неделя.

Ами преференциите?

Гласуващите в чужбина няма да имаме възможност да поставяме преференции. Индивидуални листи с кандидати има само в областите в България. Гласовете в чужбина участват единствено в определянето на общия брой мандати на партиите.

Къде отива гласът ми?

Определянето на резултатите от изборите става на два етапа. При първия се сумират гласовете от секциите в България и в чужбина и се изчислява коя партия колко мандата ще има. След това се разглеждат гласовете и преференциите дадени във всяка отделна област и на тяхна база се определя кой точно кандидат ще влезе в тези мандати. Според новия Избирателен кодекс, гласовете, които аз и вие ще дадем зад граница, не се включват в никоя област. Също така те не се приписват като преференция за никой водач в листа. Така не се изкривява местния вот, както беше на предишни избори. Гласовете в чужбина участват единствено при първия етап – определяне на общите мандати и баланса на силите в парламента.

Може ли да гласувам по интернет/пощата?

Не, за жалост не може. Заради същите, които гласуваха против това да има отделен регион и мандати за българите в чужбина, така че да не можем да гласуваме за конкретни хора. Проверете сами кои са.

Гласувал/а съм вече на избори за друга държава. Мога ли да гласувам за българския парламент?

Да, може. Тези неща са независими. Ограничение има единствено за европейските избори, където не може да гласувате за евродепутати хем в държавата, където живеете, хем за българските кандидати.

За кого да гласувам?

Както и на предишните избори, отново не мога да отговоря. В листите има големи и малки партии. Стари и много млади. Политически зомбита, трупове и вампири. На програмите не може много да се разчита, затова аз лично ще ви посъветвам да гледате хората, държанието, изказванията и начина им на работа. Сами ще решите дали да подкрепите малка партия с почти никакъв шанс за влизание, но с шанс да мине 1% и да получи субсидия, средните партии на ръба на 4%-ната бариера или някой от големите играчи, които влизат със сигурност. Едно е ясно – гласът ви има значение независимо какъв е изборът ви, защото ще покажете, че избраната от вас партия има значение и подкрепа, че в чужбина хората ги е грижа и гласуват и ще намалите себестойността на купените и контролираните гласове. Както писаха Капитал – прецакай #кой.

А Турция?

Да, в Турция има най-много секции и гласуват много хора. Там има стотици хиляди български изселници. Това, че сериозен процент от тях упражняват конституционното си право да гласуват, не трябва да притеснява никого. Притеснително за мен е, че в град като Чикаго, където има съпоставим брой българи, подадените заявления за гласуване и съответно гласувалите бяха стотици пъти по-малко. Причината не е в недостатъчните секции – повече щяха да бъдат отворени, ако имаше достатъчен брой заявления. Подаването им е също толкова лесно, колкото пазаруването в Amazon. Просто хората не се вдигат в неделя да упражнят същото онова конституционно право. Оправданието обикновенно е, че гласът им няма смисъл.

Единствения глас, който няма смисъл, е недаденият. Ако смятате, че са ви виновни българите в Турция – гласувайте и цепите гласа им на две. Ако мислите, че са ви виновни комунистите, проверете къде няма агенти на ДС и гласувайте за тях. Ако не виждате за кой да гласувате, погледнете отделните кандидати – има много млади и свестни. Ако мислите, че мафията ви е виновна, гласувайте за средните партии, защото така обезценяте контролирания вот. Ако не гласувате, единствено вие сте си виновни.

9 коментара

  1. Къде отива гласът ми?

    Определянето на резултатите от изборите става на два етапа. При първия се сумират гласовете от секциите в България и в чужбина и се изчислява коя партия колко мандата ще има. След това се разглеждат гласовете и преференциите дадени във всяка отделна област и на тяхна база се определя кой точно кандидат ще влезе в тези мандати. Според новия Избирателен кодекс, гласовете, които аз и вие ще дадем зад граница, не се включват в никоя област. Също така те не се приписват като преференция за никой водач в листа. Така не се изкривява местния вот, както беше на предишни избори. Гласовете в чужбина участват единствено при първия етап – определяне на общите мандати и баланса на силите в парламента.

    Забележете, че подчертаното (болд) не е ново: поне от 2005 г. насам гласове в чубина не се преливат по области, няма и сега да се преливат.

  2. @Любомир Гаврилов – Това е така, но всички все още си мислят, че гласовете се записват в определен регион. Затова го написах така. Не знам всъщност от кога са го променили. Видях го само в последния ИК.

  3. важно допълнение към инструкциите как се случва гласуването :
    от тази година бюлетините са номерирани.
    така че, след излизането от тъмната стаичка, избирателят първо подава (а не дава ! т.е. държи си я с една ръка) бюлетината на член на комисията, който сравнява номера и с този от кочана , от който е откъсната. бюлетината се държи сгъната естетсвено.
    след което член на комисията остранява / отрязва номерчето, поставя втория печат и чак тогава избирателят я пуска в урната. откъсването на номерчето прави невъзможно проследяването на гласа.
    важно е и уточнението, че ако все пак поради невнимание бюлетина с номерче попадне в урната, това не я прави невалидна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.