Тест за интелигентност: дали бият нетествана ваксина на децата ни

Преди дни стана ясно, че проблемът с шествалентните ваксини е решен. Ваксината се казва Хексацима (Hexacima) и съвсем скоро флаконите ще бъдат доставени на лекарите. Малко след като се разбра името на ваксината, из мрежата плъзнаха коментари (даже нямам намерение да ги линквам), че е била нетествана и виждаш ли – големите фармацевтични компании щели да използват българските бебета като опитни зайчета. Индикация за това бил черният триъгълник в листовката указващ, че продуктът „подлежи на допълнително наблюдение“. Разбира се, новината беше прекопирана из всякакви сензационни сайтове и си има вече тема в БГ Мама.

Какво всъщност означава обърнатият черен триъгълник? Най-просто казано, това е мярка на европейско ниво за всички нови лекарства, които съдържат наскоро одобрени препарати или биологични продукти. Прилага се за всички нови ваксини просто заради масовостта им. Това наблюдение не означава, че продуктът не е тестван или крие някакви рискове. Точно обратното – въпреки доказаната безопасност, Европейската медицинска агенция ще го наблюдава за всеки случай. Всички ваксини излезли след 2011-ти попадат в този списък.

Това, разбира се, не пречи на противниците на ваксините да сеят паника сред родителите. Тъй като последните съвсем разбираемо се притесняват за децата си, редовно има коментари, че „навярно не знаем цялата истина“, „щом го пише в нета значи има нещо“ и „ще изчакаме да видим дали има проблем при другите“. Всичко това застрашава здравето както на децата, така и на новородените около тях, които са твърде малки, за да бъдат защитени с ваксини. За рисковете от подлъгването по подобни глупости съм писал много до сега.

Ето обаче и черешката на тортата. Реших да погледна дали шествалентната ваксина, която бихме на дъщеря ми в Германия, има такъв черен триъгълник. Не съм ги купувал аз, даже не съм виждал опаковката. В Германия лекарят идва с една спринцовка и нищо не ти казва. В имунизационния картон обаче има лепенка и там пише, че ваксината е Hexyon. След кратка проверка установих, че това е същата ваксина, която ще бият в България. Просто в някои държави се продава под друго име. Препаратът е същия, както става ясно от производителя и регулатора.

Това може да означава две неща – или в последните две години горките немски деца са били подложени на нечовешки експеримент за тестване на непроверена ваксина, или всички трябва да се замислим какво ниво на интелигентност трябва имаш, за да повярваш на такива глупости. Още повече, че всичко за процеса на тестване, одобрение и прилагане на ваксината, както и за режима на наблюдение след това, е публично и лесно достъпно. Това се прави точно, за да могат родителите да се информират за въпросните продукти.

Не казвам, че родителите, които търсят повече информация, са глупави. Точно обратното – аз го правя и при толкова много достъпна информация, препоръчвам на всички да я погледнат. Трябва обаче сериозно да не ти пука за детето ти, че вместо да се зачетеш по-сериозно, да възприемаш като достоверни няколко панически поста във Facebook.

За повече информация: листовка за Hexyon, листовка за Hexacima, информация за интензивното наблюдение.


Статията е написана на база и в съответствие с препоръките на Националния център за заразни и паразитни болести, Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация. Не следва да взимате медицински съвети от тук или от където и да е в мрежата или масовите медии. Обърнете се към личния си лекар или педиатър, ако имате въпроси или притеснения. Интернетът не е и не може да бъде заместител на медицинските специалисти.

140 коментара

  1. Здравейте, постът ми беше доста интересен. Виждам обаче някои разлики, които не са посочени. В Германия ваксината (както и всички останали) е препоръчителна, в България е задължителна. Също така в Германия има работеща система за проследяване на страничните реакции от ваксини, както и програма за обезщетяване на пострадали от ваксини. Тук и двете неща липсват… И за да не стане недоразумение, да поясня, че система за докладване на страничните ефекти има, но не е реално работеща – в повечето случаи потенциалните странични реакции не се докладват още на ниво личен лекар. Дори за странични реакции, които са описани в листовката на продукта и се появят в съответното време, лекарите често заявяват, че това „не е от ваксината“, с което се прекъсва веригата. Това е опасно и за ваксини, които не са под наблюдение, поради факта, че може да се пропусне дефектна партида, но още повече за ваксини под наблюдение, при които така може да се пропуснат някои от по-рядко срещаните реакции. Неработещата система е и една от причините в България да няма официално пострадали от ваксини, които са причинили доказани случаи в други държави.

    За мен лично е учудващо, ако наистина в Германия не предупреждават родителите, че ваксината е с такъв статут, още повече, че дългосрочно не е ясно каква защита предлага, тъй като не е тествана за това, поради простия факт, че не съществува достатъчно отдавна. Вече има случаи на ваксини, при които е установена недостатъчна дългосрочна защита и са изтеглени от пазара.

    Също ме учудва, че родителите четат листовката едва след като са ваксинирали детето, за да оспорят позицията на бг-мамите, вместо преди да ваксинират, за да могат да обсъдят с лекаря си дали това е най-подходящата ваксина за тяхното дете.

    Иначе според мен проблемът не е в това, че се бие ваксина, която е под наблюдение – все някога трябва да се тества върху по-широк кръг от хора, просто според моите разбирания(нямам медицинско или юридическо образование) е неетично да се прилага продукт под наблюдение като такъв със задължителен статут, без да се предупреждават родителите и да им се дава избор и/или алтернатива.

  2. Да, не са задължителни и затова само през втората половина на 2013-та е имало над 900 случая на морбили в Берлин и Бавария. След тази и още няколко подобни епидемии се говори сериозно за въвеждане на задължително ваксиниране. Германия е една от малкото развити държави, в които тази болест не е практически премахната.

    Относно страничните ефекти – може ли да ми покажеш в кои други държави са доказани официално пострадали от ваксините? В България има отбелязани такива случаи, но при масовите ваксинации през 60-те и 70-те. Какви странични ефекти според теб лекарите пренебрегват? Температурата си е съвсем нормална реакция и се появява при много от децата. В Германия педиатърът дори направо ни даде свещички след ваксинацията без да питаме.

    Листовката на ваксината не съм я чел, защото такава нямаше. В Германия можеш да се откажеш от ваксинация по принцип, но те гонят доста, ако го направиш, защото излагаш на опасност останалите. В същото време обаче никой не ни е показал каква ваксина са сложили на детето. Тези се взимат по рамкови договори какво в България. Не сме я купили ние и нямаме избор да избираме друга. Разбрах коя е ваксината чак след това като видях лепенката в имунизационния картон.

    Кое е етично и кое не е изключително сложен въпрос, за да го поставяш в този контекст. От друга страна не е ли неетично да излагаш на опасност своето дете и още стотици други като не го ваксинираш само на база лични убеждения? Етиката е философски въпрос, който трудно можем да решим тук.

    Въпросът ти обаче е коректен – трябва ли да се дава пълната информация за ваксина, лекарство или дадено лечение на близките и да се остава те да решат дали да се приложи? Ето, в Германия никой не ни е питал. В щатите за всяко елементарно нещо питат близките, но там целта е болницата да избяга от отговорност. Ето моят отговор:

    Защо си мислиш, че след като аз и ти нямаме медицинско образование можем да преценим дали дадено лекарство е опасно за децата ни или не? Ето, сядаш и четеш листовката. Има такива, такива и такива странични ефекти. Производителят е длъжен да изпише всички независимо дали се е случило веднъж на милион. И всички са страшни. Някои лекарства изписват дори смърт. Като родител се стряскаш и отказваш.

    Малката подробност е, че освен, че по-голямата част от населението не е учило медицина, още повече са много зле със статистиката. Самите лекари не я разбират дори. А статистиката показва, че без ваксините шансовете едно дете да се разболее и да има трайни проблеми от иначе предотвратима болест са несъизмеримо по-големи, отколкото шансът да има по-сериозни усложнения от самата ваксина. Тази статистика в първото и основно условие да се допусне до широко тестване пък какво остава до масово прилагане. Има ли някаква вреда? Да, разбира се – всички препарати носят риск. Той обаче е толкова минимален, че трябва да се притесняваме повече за удар от светкавица. Защо тогава всеки не си решава сам? Две причини – защото не решаваш сам и не решаваш за себе си. Решаваш на база идиотщините, които си прочел в мрежата, а не на база образование и практика. И не решаваш за себе си, а за един мъник, който е изложен на съвсем други рискове от теб. Втората причина е, че да – твоето дете може някак магически да преболедува магарешка кашлица като е по-голямо и да оцелее без последствия без ваксина, но ако то срещне моето малко бебе в парка, има голям шанс да го разболее. Особено, ако моето е сополиво. Тогава шансовете моето да оцелее, както и на другите 10, което твоето срещне, са минимални. Не, това не означава, че ние трябва да задължаваме теб да си ваксинираш детето, но означава, че ти нямаш право да искаш от останалите да изложат децата си същите болести, на които си решила да изложиш своето.

    С други думи – ако живееш на първия етаж и решиш да избиеш подпорната стена, за да слееш кухнята и хола, според теб това може да е ок, защото си е твоя апартамент. Ако обаче се напуха целия блок при някой малък трус, то това е твоя вина и ти излагаш на опасност всички около теб.

    В текста горе говоря с „ти“ и „теб“, не защото те нападам като човек неваксинирал децата си – не мога да знам. Просто разигравам аргументите.

  3. Искам аз да имам избор дали и кога да ваксинирам детето си. Трябва ли сега, бременна в осми месец, да сънувам кошмари и да съм шок от информацията и натиска относно ваксините. Не вярвам на държавата, за да съм спокойна и сигурна в нейния избор спрямо детето ми. В Германия ваксините са препоръчителни, както и в повечето страни в ЕС. Нека стане и тук така. В 18 държави + 2 (Франция и Белгия с по-една, две задължителни) са препоръчителни. Най-голямата ми грешка е, че останах в Бг и сега ще раждам тук. Няма спокойствие в тази държава!

  4. @Ваня – точно това е проблемът – сънуваш кошмари, защото ти пълнят с глупости главата. Държавата е пуснала обществена поръчка с определени изисквания за ваксините. Избраната ваксина можеш съвсем лесно да провериш коя е и кой я използва. Същата се ползва в много държави, сред които е и Германия.

    … Най-голямата ми грешка е, че останах в Бг и сега ще раждам тук. Няма спокойствие в тази държава!

    Общо взето тези изречения нямат смисъл – същата ваксина, която ще получи детето ти в Германия, ще я получи и в България. Твоето възприятие за държавата няма отношение към това какво реално ще получи детето ти като ваксина.

    Вече ако искаш да си експериментираш със естествения подбор и да не го ваксинираш, можеш да го направиш и в България. Изглежда предостатъчно го правят и това създава вече проблем.

    Нещо, за което би трябвало наистина да се притесняваш е колко от съседите ти не са ваксинирали децата си. В Германия и Франция цифрата е голяма. Казвам го, защото независимо от изборът ти да ваксинираш или не, детето ти като се роди е твърде малко за много от ваксините. Така всеки път като го изкарваш, неваксинираните деца около теб го излагат на буквално смъртоносна опасност. Прочети до какво води варицелата или полиомиелитът. Още има много носители на тези болести сред нас.

  5. Ей тоя пост ще го дадем на роднините на измрелите в Италия от грипната ваксина-да четат, да знаят, да ходят да се ваксинират и те.
    А ако вие бяхте родител на увредено от ваксини дете, едва ли щяхте да имате този ред на мислене… Въпросът не е толкова елементарен , колкото е постът ви по темата.

  6. Аз не съм медицинско лице, но съм бъдеща майка и искам най-доброто за детето си. Честно ти казвам, дори не ме интересуват другите деца (извинявам се, но така го чувствам). За мен е глупаво да си наблъскам малкото бебенце с шествалентна ваксина и дори е прекалено да позволя да му се бият 2 ваксини в първите 48 часа от раждането. Прочела съм какво съдържат и не съм сигурна дали то ще се справи с веществата, които ще поеме в първите си часове?! Мисля, че в листовката за БЦЖ пише, че трябва да има предварително изследване за поносимост – ще го направят ли в родилното? Ами май не! Защо на приятелка при недоносени близнаци се бият ваксини и на шестия месец дават диагноза на момченцето Синдром на Уест? А какво да кажем за увеличаването на автоимунни болести, алергии, диабет при малки деца? Има ли връзка? Не виждам логика майките умишлено да пишат за странични ефекти и да всяват страх излишно. Да не говорим, че пишат за починали бебенца след поставени ваксини. Тя нали е майчица и си наблюдава бебчето? Мога да повярвам на преценката й. Пиша и чета, за да намеря истината за себе си! Но животът ме е научил, че човек трябва най-вече да наблюдава и вярва на практиката и реалните резултати, а не на написаното и заученото. Реалната ситуация в момента в Бг, свързана с ваксините никак не ми изглежда добре. Не съм изцяло против ваксините, просто смятам, че прекалиха с ваксинирането, особено при бебета.

  7. @katya – тук въобще не говорим за противогрипни ваксини. Не са в шествaлентните, не са в имунизационния календар и не са задължителни. Всъщност, доколкото си спомням, властите в Италия доказаха, че случаите нямат общо с ваксините. За жалост, всеки ден си отиват хиляди бебета по най-различни причини. Съвпадение във времето с ваксинациите, но без медицинска връзка между двете, отваря врата за спекулации, но само толкова.

    Важно е да се отбележи в същото време, че някои усложнения може да се получат, ако родителите не са забелязали или не са уведомили лекаря, че детето е болно. Затова седмица преди и след ваксинация не трябва да са в контакт с болни хора. Дори тези случаи обаче са изключително малко.

    Да, нещата не са толкова прости, но явно трябва да се подхожда с прости думи към родители, които подават ухо на псевдо-доктори и сайтове за „естествена медицина“. Случайно или не, същите често говорят за кемтрейлз, „тайни“ лечения за рак и всемогъщата сила на хомеопатията. Само това трябва да вдигне червен флаг в главите на всички здравомислещи.

  8. @Ваня – добре, не ти пука за останалите деца и се притесняваш дали детето ти ще издържи. Аз тогава имам един въпрос:

    Щом смяташ, че новороденото ти бебче няма да издържи на ваксината, как по дяволите смяташ, че ще издържи на дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б или полиомиелит? Защото то ще бъде изложено на тях и то много скоро след раждането си. Не сме ги заличили като болести и все още има не малко носители.

    Това, което трябва да те притеснява като бъдеща майка е дали хората около теб са ваксинирали децата си. Защото, ако не, малкото ти бебче може лесно да бъде изложено на морбили, паротит и рубеола. Те може да са се ги преболедували и да са оцелели на по-късна възраст, но малкото ти бебче е уязвимо на тях и твърде малко за ваксината. Затова единствената ти надежда е другите майки да не са си казали „майната им на другите, да им мрат бебета!“ и децата около теб и него да не са носители на болестта. Единственият шанс това да стане е масовата имунизация колкото и да не ти харесва.

    И да, майките не знаят защо децата им се разболяват. Доказано е, че няма връзка между ваксините, аутизма и други увреждания на мозъка. Единствения труд, който сочеше към това, беше доказан като измама с подменени изследвания. В толкова труден момент е нормално родителите да търсят рационално обяснение в неща, които не могат да си обяснят.

    Истината е, че присъствието на този тип отклонения се диагностицират на няколко месеца – тогава, когато се бият и ваксините. Това не означава връзка. По същото време се започва и захранването. Защо то да не е причината? Знаеш ли защо? Защото заранването се дава от майката, а при заболяване тя не може да си представи, че е причинила нещо чрез средата или храната. А най-често това е причината.

    Ето пример – на дъщеря ми ѝ бихме ваксина преди две седмици. Никаква реакция. Преди няколко дни разви температура и така три дни. След това изби ярко червени пъпки по тялото. Никакви други симптоми. Утре сме на лекар да я погледне, но по всичко личи, че става въпрос за шестата болест. Карат я почти всички бебета и протича точно така. По чиста случайност бебето на наши познати я е карало седмица по-рано и знаем за нея. Иначе още преди дни щяхме да сме на доктор паникьосани. Ако беше някой друг, а не аз, щеше да пише и обширни теми в БГ Мама как ваксината е причина за това и я е разболяла. Ето ти грешната причинно-следствена връзка, по която се подвеждаш.

  9. За информация на тези, които четат това лично мнение на г-н Юруков, предоставям превод на белгийска статия относно шествалентната ваксина, която ще се поставя на българските деца.

    „Sanofi обяви в петък в триумфално изявление, одобряването на новата си шествалентен ваксина от Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата. Кой ще бъде изненадан? Агенцията действа като сито тъй като 80% от нейното финансиране идва от такси, които плащат лабораториите.
    Важно е също така да се припомни в тази връзка, че Sanofi вече лансира един път по-стара версия на шествалентна ваксина Hexavac и не трябва да забравяме твърде бързо мрачната и история…
    Шестваленната ваксина Hexavac е заподозряна в причиняване на мозъчен оток при кърмачета и оттеглена от пазара 2005 – 5 години след комерсиализацията и. Истинската причина е перспективата за по-нататъшни изследвания върху връзката между тези смъртни случаи от мозъчен оток при кърмачета и ваксината. Но за да защитят инвеститорите , Европейската агенция по лекарствата „покрива“ имиджа на производителя, като твърди, че оттеглянето на ваксината не е по никакъв начин свързан с безопасността и, а с недостатъчната ефикасност на валентност (този, срещу хепатит B).“

  10. Прочетох това и намерих доказателства оборващи го. Утре ще пиша по-подробно.

    Текстът внушава, че июа връзка между т.е. внезапна детска смърт и ваксината. Прати ми впрочем линка на оргииналната статия, че никъде не се намира.

    Имало под 10 сигнала за подобни съмнения от Германия до 2003-та при около 0.8 милиона ваксинирани и 5 от Италия. Допълнително изследване на данните от CHMP не открили никаква връзка налагаща промяна на предписанията. Между 2003-та и 2005-та е нямало повече такива сигнали от която и да е държава използваща ваксината. През 2005-та е спряна заради съмнения за намалена ефективност.

    В същото време, между 1990 и 2001 детската смърноств Италия е намаляла от 8.1 на 4.6 на 1000, в Германия между 1991 и 2002 – от 1.5 на 0.6. През това време е била въведена новата ваксина и са ваксинирани милиони деца. Не се е забелязвало никакво повишение по каквато и да е причина.

  11. „В същото време обаче никой не ни е показал каква ваксина са сложили на детето“
    Бог да пази децата от такива незаинтересувани родители! Да позволиш да инжектират бебето/детето ти с нещо незнайно какво е меко казано безотговорно!
    В България има много случаи на смърт или увреда след ваксина. Но понеже става въпрос за много пари, никой не иска да докладва. Лично казано ми от близък доктор „Ако докладвам ще ме съсипят“.

  12. Ето, има натиск и заплахи и от твоите коментари към мен и моето дете. Тези, които изкарват информация за вреди от ваксини, при тях има данни и наблюдения, а тези, които ги защитават, все заплашват и внушават страхове в родителите. Ако се зарази с някоя болест от посечените от теб, аз ще поема отговорността за него и ще го гледам, ако има страничен ефект от ваксина, ще се признае ли от Държавата или, както при приятелката, ще се правят дарителски сметки и народа ще помага. Дори не й казаха от какво и от къде се получава болестта. Ти нали си си ваксинирал детето, а се плашиш от моето, то по тази логика как ще го пуснеш да ходи в държави, които са с препоръчителен характер? Или ще му позволяваш да ходи само в Куба, Китай, някои бивши съветски републики, както и в някои страни от Африка и Южна Америка, защото там са със задължителен характер.

  13. Много се радвам на такива индивиди като Юруков, които сляпо вярват в науката. Като един мой познат, който ми обясняваше, че бебешката формула била даже по-добра от майчиното мляко, защото учените били я изчислили да е така. Искам само да ви кажа, че медицината не е точна наука и в нея има много неизвестни. Никога не съм разбирал как точно тестването на ваксини гарантира, че няма след 10-20 години тестовия субект да хвърли топа, или че няма да получи алергии, екземи или други автоимунни болести, които напоследък стават все по-често срещани.

  14. Боян,

    Разбирам, че предпочиташ да ваксинираш детето си. Това е твоето решение и имаш щастието да бъдеш в държава, в която имаш правото да избираш. Имаш своите притеснения за опасните болести. Притесняваш се, че малкото ти детенце може да бъде заразено в парка с коклюш, слагате ваксина. Ти решаваш дали да го правиш или да не го правиш. Родителите, които не искат да ваксинират също имат своите притеснения, но в България те нямат правото да избират. Тук ваксините са задължителни, което е грубо нарушение на човешките права. Говориш за грешното разчитане на статистиките и колко е трудно не-медицински лица да вземат решения, свързани със здравето на децата им. Знаеш ли, когато съществуват рискове, никой не може да бъде сигурен в коя част от статистиката ще попадне. Това са децата ни, не просто числа. Но, хайде, нека оставим числата да говорят.
    Морбили. То твои думи през втората половина на 2013г в Берлин и Бавария е имало 900 случая на морбили – епидемия.
    Население на Берлин: 3 460 725
    Население на Бавария: 12 519 728
    или колко процента заболеваемост може да бъде наречена „епидемия“? 0,00563188%? о.к. премам го за епидемия.
    Това е листовката на ваксината Приорикс- http://www.zdrave.bg/drugs/LP/22355s.pdf
    „безопасните“ странични ефекти приемаме, че са до 1/1 000, въпреки че е доста спорно. т.е. 0,001% или 1/5 спрямо епидемията от морбили, което протича с почти същите „безопасни“ странични ефекти. А опасните?
    При морбили 0,001% енцефалит – при недохранени хора, такива с отслабена имунна система.
    В листовката пише: изключително рядко в следрегистрационния период се наблюдават следните нежелани реакции ….. менингит…..енцефалит. Уау! Какво е това следрегистрационенпериод?
    Да не би това да е периодът след регистрацията на ваксината, тогава, когато е одобрена и пусната в употреба и вероятно подлежи на допълнително наблюдение? Поне хората са имали система за регистрация на нежелани реакции при допълнително наблюдение. Жалко, че в България тази система не работи и редовно в докладите, свързани с тази система има критики за занижен брой докладвани странични реакции. Цифри няма. Тяхната система дали наистина работи?
    Дори да не издържам твоя тест за интелигентност, бих искала да имам правото на избор, особено когато става дума за превенция, а не за животоспасяващи процедури, защото риск съществува. Може да е 1/ 10 000, но винаги има 1. Но нека това да е моят избор, моето решение, а не на някой чиновник.
    Въпросната шествалентна ваксина е задължителна. Това, че е одобрена и пусната на пазара, съвсем не означава, че е достатъчно надеждна. Не говоря само за вреди, но и за ползинте от нея. Достътчен ли е периодът от пускането й в екплоатация, за да се провери дали наистина изгражда защита за хепатит Б например? Ами, ако такава липсва, а хората си мислят,че децата им са защитени и настане пандемия сред новородените?

  15. @Алекс – Айде и професионалните тролове влязаха. Чудих се кога ще намериш статията.

    Да, знаем какво има във ваксините. Не, няма „много случаи на смърт или увреда след ваксина“. Няма нито един регистриран такъв случай и нито един родител, който да е показал доказателства в тази насока.

    @Ваня – от къде реши, че заплашвам детето ти? Давам пример за статистическа вероятност. Шансът да се получат усложнения от ваксините е по-малък да те тресне светкавица, докато шансът да се разболее без ваксина е повече, отколкото да те блъсне кола. Теб обаче те е страх от светкавицата повече и си готова да го караш постоянно с колата из града в някаква странна логическа връзка, че ще го предпазиш от светкавица това.

    Защо на мен ми пука ли? Защото има един принцип на обществена имунна защита. Точно това, което обясних по-горе – детето ми е малко и разчита основно на това хората около него да не са болни. Никой не кара хората да ваксинират децата си, ако това е опасно, но просто не е. Дори изключвайки логиката на публичната защита, безотговорно и глупаво е родителите да не го правят за собствените си деца.

    И не, в изброените от теб страни няма такова ниво на ваксинация, колкото в България, просто защото са по-бедни. Резултатът е, че хиляди бебета измират всяка година от предотвратими болести. Тези хора знаят какъв бич са те, както са знаели баба ти и пра-баба ти. Ако по две от децата на близките ти семейства умират от почти заличени днес болести, въобще нямаше да водим този разговор. Трябва ли да се връщаме до онова време, за да ти дойде акъла в главата?

  16. „…или в последните две години горките немски деца са били подложени на нечовешки експеримент за тестване на непроверена ваксина, или всички трябва да се замислим какво ниво на интелигентност трябва имаш, за да повярваш на такива глупости.“ ???
    „На 17 Април 2013 Европейската комисия издава разрешение за употреба на Hexyon, валидно в
    Европейския съюз.“
    Едно от двете е глупост!
    „…12 основни проучвания, обхващащи над
    3400 кърмачета…“
    „† на 6, 10, 14 седмици със или без ваксинация срещу хепатит B при раждането (Южна Африка); на 2, 3, 4
    месеца без ваксинация срещу хепатит В при раждането (Турция); на 2, 4, 6 месеца без ваксинация срещу
    хепатит В при раждането (Мексико)“
    Според Медицински дайджест, клиничните проучвания са върху около 5000 кърмачета.
    Г-н Юруков, след като НЕ ТРЯБВА да има неваксинирани, за да са сигурни ваксинираните, защо последните се ваксинират. Нали смисъла е да са предпазени при евентуална среща с причинител. Добре, дори и да не останат неваксинирани, какво ще правим с останалите възможни приносители на зарази – ще избием де що животно мърда? Колко сантиметра от почвения слой трябва да изгребем, за да сме сигурни, че няма възможен причинител на болест? Не искам да звуча грубо, но много несериозно ми звучат тези доводи. А и ако ваксинираме 100% населението, с кого после ще се оправдаят, ако все пак плъзне зараза /това в кръга на шегата/?

  17. @Гюруков – не вярвам сляпо в науката. Вярвам в научния процес на проверка, тестове и подобрение. Медицината не е точна наука, но това не означава, че можеш да пълниш празнотите с каквото ти падне, особено когато не си разбрал какъв е ефекта на препаратите.

    Никой не може да ти гарантира нищо в никоя сфера на живота. Ако детето ти има тежка болест и има шанс 1 към 2 да оцелее, ще търсиш ли 100% гаранция за животоспасяващото му лекарство? Абсолютно същото е с ваксините – когато бабите ни са били деца, във всяко семейство е имало поне по един смъртен случай от предотвратими сега болести. В части от света това е все още реалност. Не, никой не може да ти даде гаранция за 100% оспеваемост, но може да гарантира, че рискът е при хилядни от процента докато рискът без ваксините е в десетки проценти.

  18. @Юлия – Всъщност епидемиите са били сред деца, които са около половин милион, но и това няма значание в случая, защото епидемиите не се смятат спрямо цялото население, а спрямо локалното. Ако в Люлин 90% от децата в една детска градина се разболеят от морбили, няколко дни по-късно повечето в други две съседни детски градини – също, то това е епидемия, която локално заразява много деца. Ако сметнеш към населението на София ще изглежда малко, но има ядро, което ако не бъде овладяно, може да заседне всички училища и детски градини в града.

    Шансовете за изброените странични ефекти не са 1 на 1000 или на 10 000, а по-малки от 1 на сто хиляди. Ако бяха 1/10 000, лекарството нямаше да премине дори първите фази на тестове. При 1/100 000 наистина има шанс веднъж на 20 години едно дете да има тежки странични ефекти, но рискът за отказалите ваксина през въпросните 20 години е несъизмеримо по-голям. Освен това защо си мислиш, че детето, което не е успяло да се справи с ваксината, ще може да се справи с тежките болести?

  19. @Боян Юруков
    „…когато бабите ни са били деца, във всяко семейство е имало поне по един смъртен случай от предотвратими сега болести. В части от света това е все още реалност.“
    Не мога да се начудя, докога интелигентни хора ще продължават да дават този несъстоятелен пример?
    Ами че нали по това време /когато бабите ни са били деца/, „водоснабдяването“ е било или от кладенеца в двора, или от селската/градска чешма. Пътя на водата до кладенеца – неизвестен. Същата се черпи с ведро на ХХ години, прекарани във същата тая вода. До къщи се пренася със съдове, измиващи се от пренасяната в тях вода, с години наред. Миене на ръце – рядко. Къпане – 2-3 пъти в годината, смяна на дрехи – сезонно. Малко по-често за градското население. При хранене всеки бърка с лъжицата в един съд. Как се мие лъжицата – оставям на въображението ви. Където е имало индивидуални прибори и съдове – миенето е с ВОДА /виж по-горе/.
    В части от света това е все още реалност.
    Ако сега минем на този режим на хигиена, не знам дали във всяко семейство ще има поне по един „оцелял“ случай, дори и с всички ваксини на света.
    „Шансовете за изброените странични ефекти не са 1 на 1000 или на 10 000, а по-малки от 1 на сто хиляди.“
    И това как се установи с 5000 /3400/ проучени? Сигурно 0,05 дете е получило сериозни странични ефекти!

  20. Ваксина, която е от толкова малко време на пазара, е нова и при всяка нова ваксина, винаги тези, които са първи, са опитни зайчета. Ваксини, които се ползват от десетилетия, продължават да убиват и осакатяват хора, какво остава такива, които са пробвани върху статистически незначителен брой пациенти.

    Говорите за това, че хората трябва да се информират. Не, вие не искате хората да се информират. Вие искате да кажете, че трябва да вземем неинформиран, неизбор за продукти, които се инжектират в собственото ни тяло или телата на децата ни.

    Информирате се, четете, нобелов лауреат сте, разбирате, че ваксината е вредна и какво? Нямате избор. Принудителното поставяне на медикаменти върху ЗДРАВИ хора е една изцяло нехуманна позиция. Това е авторитаризъм от една институция, която се е самопровъзгласила за Господ. Това е обидна позиция спрямо личното достойнство на хората.

    Относно стадния имунитет – има поне 20 peer-reviewed журнала за документирани епидемии при 100% ваксинирано население. И още нещо – защо медицината не желае да проведе нито едно проучване, което да сравни ваксинирани и неваксинирани деца.

    Аргументът, че не е етично да оставяме децата неваксинирани, го намирам за умопомрачителен, при положение, че това ще докаже дали ваксините вредят на милиони, дори милиарди хора по света. В същия момент обаче е етично чисто нови ваксини да се пускат на пазара и първите деца на които се бият да са опитни зайчета. Да, те са опитни зайчета, без значение дали ваксината е минала клинични изпитания, защото страничните ефекти винаги ги има и стават ясни много по-късно, при приложението им върху много повече хора.

    Е, проучвания ваксинирани-неваксинирани има, макар и „неофициално“. Там се вижда, че ръстът на астма, диабет, автоимунни заболявания при ваксинираните е много по-голям.

    Докато медицината не направи това очевидно проучване, ще бъде ясно, че страничните ефекти на ваксините винаги ще бъдат замаскирани. Те просто не могат да излязат и да кажат – ние системно унищожавахме здравето на хората два века.

    Не, медицината не е всесилна. Някои неща, които се лекуват с алтернативна медицина, за тях „традиционната“ няма отговор. Понеже беше спомената варицелата – ВСИЧКИ от класа ми са я преболедували без НИКАКВИ последствия. Вижте листовката на ваксината за варицела – страшен поменик. Като например – засягане на ушен нерв, честота – неизвестна и т.н. Кой ще поеме отговорност за страничните реакции от ваксината после?

    И не, листовката на аспирина не е същата, като листовката на ваксините, както проваксинаторите твърдят. Там поменика е 3 пъти по-дълъг и още по-страшен. Не вярвате, че вътре пише като странични раекции – смърт, аутизъм, Синдром на внезапна детска смърт и всякакви такива. Провокирайте ме и веднага ще ви намеря линк.

    Но после отдолу оправдания – описание заради честотата на докладване, не защото има доказана връзка, ала бала… Демек производителите на ваксини са си вързали гащите за да не ги съдят. Няма болест, която да не е описана като странична реакция. Но здравните власти ни убеждават вместо тях, че ваксините са безопасни БЕЗ ДА ПОЕМАТ отговорност за последствията. Те са просто едни дистрибутори на ваксини и нищо повече.

  21. @sim – Добре – „… през последните година и половина…“. Така ли е? Каква е разликата?

    Невъзможно е да има 100% ваксинация. Има деца, които имат генетични противопоказания или са подложени на лечение, което не позволява ваксинация (рак, автоимунни заболявания и други). Тези деца разчитат на споменатата вече обществена имунна защита. При някои болести можеш да станеш носител дори да не си се разболявал, но при повечето можеш да заразиш друг само, ако си преболедувал и то не много дълго време след това. В този смисъл когато почти всички са ваксинирани и отхвърлят бързо болестите, шансовете едно неваксинирано дете да срещне човек носител са незначителни. В обратния пример – дори 5% от населението дa не е ваксинирано и шансовете да се срещне носител скачат експоненциално.

    Хигиената несъменено е предпазила от много болести, но това не означава, че ги е заличила. Хепатит Б нови все още голям риск, макар да се предава само чрез телесни течности. Най-малкото може да се пореже дете на площадката и след това кръвта да попадне на твоето. Шансът за това е малък, но много по-голям от рискът от ваксините.

    Относно вероятностите за вредите – няма установени такива отлконения при тестовите групи. За това има последващ контрол и анализ. В случая с дискутираната горе ваксина това е идеята на черния триъгълник – след като тестовете не са показали деца със сериозни странични ефекти, да се проследи дали все пак няма да има такива при издвадка от стотици хиляди.

    При предишната ваксина на компанията Hexavac е имало съмнения за няколко такива случая при милион ваксинирани деца, но се оказало фалшива тревога. Благодарение на този последващ контрол обаче са хванали, че не е достатъчно ефективна при хепатита и са я спряли.

  22. @Вечният спор… – Това е интересно – къде са тези 20 peer-reviewed журнала, които са установили такова нещо? Цели журнали или отделни научни трудове? Кои са тези 100% ваксинирани населения? Няма такива на земята? Всички епидемии в последните десетилетия са добре документирани и са се случили в страни с нисък или намаляващ процент ваксинирани.

    Медицината наистина не е всесилна и подобрява процедурите и лекарствата с всяка изминала година. Това подобрява и удължава живота ни до такава степен, че забравяме в каква степен предотвратимите сега болести са осакатявали обществата хилядолетия наред. Това води до цинизъм и комбинирано със силно изразения индивидуализъм води до отричане на научното начало в медицината за сметка на предразсъдъци и слухове.

    Не, навремето не са живяли природосъобразно и затова не са били здрави. Умирали са на по 40-45 средно и то ако имат късмета да оцелеят като деца. Сега единствената причина средната продължителност да е над 70 години в Европа е хигиената и ваксините.

  23. Боян,

    Точен отговор на последния ти въпрос едва ли има, поради простата причина, че няма как да се измери. т.е. ако едно дете е ваксинирано и се проявят странични ефекти, няма как да се провери дали би реагирало по същия начин на съответната болест. Може да се правят тестове на различни деца, но всичко е прекалено относително, за да бъде съизмеримо.
    Определянето на епидемия също е прекалено субективно. Много зависи от това какви критерии ще бъдат зададени за локално ниво. Мисля, че ме разбираш и няма да влизам в повече детайли по въпроса. От друга страна вирусът на морбили е силно заразен. Това наистина е огромна предпоставка за развитие на епидемии. Повечето заболявания, за които са предвидени задължителни ваксини нямат подобен „потенциал“. Някои от тях дори не предпазват от най-разпространените щамове, което създава предпоставки за заблуда. Точно поради тази причина е важно родителите да имат възможността да вземат информиран избор дали да поставят ваксина и коя да бъде тя.
    В интерес на истината не знаем дали наистина става въпрос за 1 на 1 000; 1 на 10 000 или 1 100 000. Системата за регистрация на странични ефекти не функционира по начина, по който е замислена. На мен лично ми прилича на правилника за движение по пътищата – уж всеки трябва да го знае и спазва, но масово се извършват нарушения, които не се санкционират (в случая регистрират).
    И няма как да знаем къде е скрито разковничето. В единия случай страховете от болестите надделяват, а в другия случай надделяват страховете от вредите.
    Отново ти казвам, че ти имаш щастието да живееш в държава, в която ваксините нямат задължителен характер и имаш право на избор.
    В България родителите нямат такова право. То им е отнето. Ако поискаш информация от лекаля си за ваксината, такава не ти се полага. Не можеш да избираш дали да поставиш едновалентна, проверена ваксина или новата, подлежаща на допълнително наблюдение шествалентна ваксина. Не можеш да преценяваш на каква възраст да бъдат поставени тези ваксини. Всичко е задължително. Лекалите спазват календара и пренебрегват обективното състояние на детето, защото ваксините са задължителни. А щом нещо е задължително, то би следвало да е проверено много обстойно. Не просто да са минали клиничните тестове за него и да му е спуснато разрешението за употреба. В медицинската практика има редица случаи на изтеглени от пазара медикаменти поради ред причини. Някои от тях фатални. Те също са имали разрешение за ползване, след проведени тестове. И? Нещата в един момент се объркват. Решението за използването на задължителна нова ваксина върху новородени не е шега работа.
    Когато родих детето си, в болницата масово биеха антибиотици на новородените. Но ваксините се поставяха по график – още преди да са излезнали кръвните тестове и още преди да е установено дали децата са здрави. „Детето е било болно и ваксинацията е трябвало да бъде отложена“ може ли да бъде успокоение след проява на страничен ефект? Всеизвестен факт е, че новородените са най-трудни за диагностика и лечение. Защо точно те трябва да се подлагат задължително на нови препарати?

  24. Добре, малко се изсилих. По-скоро са десетина такива, които съм намерил, но бих потърсил още.

    Като за начало –

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=3618578

    http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00000359.htm

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3821823

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1884314

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1646939/

    http://cid.oxfordjournals.org/content/55/3/403.full

    http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6342a3.htm?mobile=nocontent
    –––
    И ми е много интересно, защо когато при 99% процента ваксинирана популация, стане епидемия, никой не казва, че примерно ваксината е причината за заразата.

    Ако обаче не са били ваксинирани, вината веднага ще се хвърли върху ниското ваксинационно покритие. Ето за подобна еднопосочност на мисленето става дума. Да не говорим, че никой дори и не допуска, че ваксините може да не са подействали.

    Медицината не само, че не е безсилна, тя не е и безгрешна. Няма правото да налага насилствени интервенции (инвазивни, които крият риск от сериозно увреждане и.и смърт), против волята на хората. Ако говорим за цинизъм, то незачитането на телесната неприкосновеност на хората, е висша форма на цинизъм. За хигиената никой не спори, въпросът е за ваксините.

    Отричането на здравословния начин на живот само показва до каква степен са ни индоктринирали. Който иска нека вярва, че няма значение дали се храни здравословно или се тъпче с боклуци и после отива лекаря да му даде едно хапче, което не лекува, а потиска симптоми.

    Невъзможно е да се сравнява сегашното време с предишното, когато е имало ниска хигиена, повече войни и липса на елементарни санитарни условия. И е много лесно да се прехвърли всичко върху ваксините като че са някаква магическа панацея. Боц – и готово. Имаш антитела и с това започва и свършва здравето, относно тези болести.

    Правото на телесната неприкосновеност в медицината е гарантирана от някои конвенции, но се нарушава непрекъснато. Колко чудесно е да си тиранин. Първо глоби, после обвързаха ваксините с детските надбавки, от отдела за закрила на детето пристигат вкъщи да тормозят току-що родилата родилка, отказала ваксина и всякакви такива.

    Хора написали книги за здравословен начин на живот, са доживели до 94 години, като Брег, и е починал докато е карал сърф. Който не вярва нека пие алкохол, да се налива с кафета, да е обездвижен и после като се разболее, да взема хапчета.

    С личната ми лекарка съм в прекрасни отношения, защото ме познава от бебе, но да съм ходил най-много 5 пъти в живота си при нея, когато имам нужда от медицинско. Не го изисква от мен да ходя на прегледи и когато дойде времето да я сменя, ще продължа да не ходя, защото подобна тиранична система не заслужава уважение.

  25. @Вечният спор… – Ваксините не са 100% ефективни. Думи като „панацея“ са неща, които в науката не съществуват. Антиваксерите четете шарлатански глупости, които ви създават една абсолютно фалшива представа за нещата и после вие я атакувате. Нарича се опровергаване на подменена теза.

    „Да не говорим, че никой дори и не допуска, че ваксините може да не са подействали.“

    Навсякъде пише, че те не действат при всички в пълния си обем, което впрочем линковете, които си дал, потвърждават. Явно такива епидемии се случват от време на време, очевдино е обаче, че това не е системно. Гледам основно през 80-те години. Един съвет: не си и помисляй да громиш ваксините с линкове от CDC и чети внимателно преди да линкваш, защото иначе работиш в наша полза.

    На един приятел му се наложи да се ваксинира допълнително срещу хепатит Б поради недостатъчен отговор на имунната му система. Това не ти е същинската болест, която ще те имунизира след като я изкараш, ако оцелееш. Тук имунизираме без да разболяваме и естествено, че няма как да го докараме да е съвсем като „оригинала“.

    Половината инфекциозни болести пък изобщо не ги интересува хигиената. Както за пореден път казвам, явно епидемиите от коклюш в Калифорния и морбили в Обединеното кралство, които се случиха през последните 3-4 години се дължат на рязък спад в хигиената, достигнала примитивно средновековно ниво, а намалялото имунизационно покритие няма нищо общо.

    Що се отнася до хигиената едно време, аз като привърженик, на хипотезата, че прекалено чистата среда, в която се отглеждат бебетата, е сред основните причини за нарастващия брой на деца с алергии, се обзалагам, че ако я позанижим и ги ваксинираме, алергиите ще намалеят осезаемо.

    „Аргументът, че не е етично да оставяме децата неваксинирани, го намирам за умопомрачителен, при положение, че това ще докаже дали ваксините вредят на милиони, дори милиарди хора по света.“

    Не може да обречеш Х брой деца на страдание, за да се докажат нечии фантазии, че диабетът и автоимунните заболявания се били повишили в следствие на ваксините. Ако развия ревматоиден артрит, ще е защото баба ми беше болна от него, а не защото преди дестекти години са ми били ваксина.

    Между другото, Пол Брег е роден през 1895 г. и е починал през 1976 г. от инфаркт. Отдавна е разобличен, че си е надписал 13 години.

  26. Благодаря на Боян за добре изразената позиция, въпреки че разумните му доводи са пренебрегнати от по-голямата част на пишещите. Споделям позицията му напълно. Също така се удивлявам на способността му да запазва самообладание когато отговаря на арогантни индивиди, които си мислят, че знаят много, но захапят ли клавиатурата, доводите им издишат като спукани балони.

  27. Вие в този блог сте пълни смешници, защото последните ми няколко коментара НЕ СА ПУСНАТИ. Затваряте дискусията, без възможност да продължим диалога и си мислите, че сте спечелили. Така да бъде. Вие сте недостойни хора, защото когато има секция с коментари или трябва да седи отворена или да я закриете напълно. Край, затапихте всички. Пуснахте си само вашите коментари и вече аудиторията е „убедена“ в правотата Ви. Не знам дали ще пуснете сегашния ми коментар, но това, което правите е грозно и би било хубаво хората да знаят как в този блог се манипулира информацията при поредната проваксинаторска пропаганда.

  28. В който и блог да съм пускал коментар с повече от един линк, той е изчаквал одобрение. На вас антиваксерите само умишлена цензура и конспирации са ви в главите.

    Лъжеш едиснтвено себе си, ако си мислиш, че можеш да бъдеш убеден в каквото и да било. Заел си едната позиция, пръстите в ушите и „ла-ла-ла“. Нямаш никакви знания по темата и можеш само да повтаряш като папагал това, което ти спускат антиваксерските гурута чрез сайтовете и „документалните“ си филми. Като горните линкове. Някой някъде ги е линкнал, обявил ги е за еди какво си доказателство, а ти дори не си ги прочел внимателно. Но трябва да ви се опровергават лъжите, няма как. Все пак става въпрос за общественото здраве.

  29. След като вече коментарите са отворени, ще кажа, че в горните линкове, ако не сте забелязали, се говори за епидемии при 99-100% ваксинирани популации. Но не, CDC има обяснение по въпроса защо е станало така. Като даваш линк съм CDC, не било в твоя полза. Като даваш към някой друг, ще кажете, че не е достоверен. При вас няма угодия, оправдение и локуми защо ваксините не вредят или защо въпреки всичко са полезни, винаги има.

    И да, проучването, за което говоря, ще докаже дали ваксините разрушават здравето на милиони или милиарди хора по земята. Едно-единствено проучване, но вие проваксинаторите няма да го направите никога. Увеличението на някои от тези болести наистина е експоненциално.

    Медицината няма обяснение за това, но при това положение явно, че няма как да е генетично. Радвам се, че най-накрая мога да пиша, след като цял ден нямах възможност в разгара на дискусията.

    Сигурно няма смисъл да ви пускам линк към peer-reviewed журнал, в който се прави връзка с асмата и ДТК ваксината. Той е от 2000 година и от тогава досега са излезнали поне 10 или 20, които да го опровергават (предполагам, не знам колко са точно). Естествено, повечето сигурно спонсорирани от индустрията.

    Това ли е здравето, до което ни е докарала съвременната медицина, питам, чрез следните линкове?

    [Spam protect: trojan detected]

    Но науката казва, че не знае от какво се увеличават тези заболявания.

    Астмата, диабетът и автоимунните заболявания дали са социално значими, ми е интересно? И дали примерно знаете, че и броят на децата с дислексия е нараснал?
    –-
    Вие искате всичко да е по вашите правила – пълна неравнопоставеност. Ваксините са толкова сигурни и безопасни, че няма нужда от такова проучване. Те са толкова важни, че няма как да лишим децата от тях. Затворена кръгова логика му се вика на това.

    И може да пишете каквито си искате глупости, но с лечебно гладуване съм излекувал гастрит за точно една седмица, докато други пият хапчета с месеци и не се оправят.

    Аутизмът генетичен ли е? 1700% увеличение за 2 десетилетия. Естествено, сега ще кажете, че Уейкфийлд е мошеник, въпреки че неговото проучване далеч не е единственото, което прави връзката с аутизма. Ще кажете, не са можели да го диагностицират навремето – ПЪЛНА ЛЪЖА. Познавам детски учителки, говорил съм с тях, много добре знаят какво е аутист. НИКОГА през живота си, преди това, не са виждали подобно нещо.

    Знаете ли на какво се базират всички правни норми по света – на ИНДИВИДУАЛНИТЕ права. Защото при тоталните злоупотреби винаги изплува идеята за общото благо – 25 точка на нацистката партия. COMMON GOOD BEFORE INDIVIDUAL GOOD.

  30. @Вечният спор…

    „Относно стадния имунитет – има поне 20 peer-reviewed журнала за документирани епидемии при 100% ваксинирано население. “

    Да оставим на страна дребни подробности като това, че има разлика между публикация в peer-reviewed журнал и peer-reviewed журнал, и че 100% ваксинирано население няма. Направих си труда да прочета подробно първата публикация в списъка…

    Имаме 137 случая в и около резерват за индианци, повечето сред ученици и малки деца. Учениците общо са 1731, а популацията в региона 8 хиляди и нещо. Нивата на ваксинация са добри, но естествено не 100%. Първо се разболява едно дете, което не е ваксинирано.. донася заразата след пътуване някъде. То от своя страна заразява сестра и братовчед(ка), които също не са ваксинирани (все по религиозни причини). След това заразата се разпространява най-вероятно при училищен баскетболен мач.

    Първоначално по документи намират, че 23 ученици не са ваксинирани; седем отказват ваксинация по религиозни причини и в последствие всички те се разболяват. В крайна сметка има общо 9 случая на заболели които не са ваксинирани по религиозни причини; 36 заболели неваксинирани, защото са на възраст преди ваксинация т.е. много малки; 2 заболели неваксинирани, защото са родени преди да се въведе ваксинацията. 79 от заболелите се считат за ваксинирани, но 69 има документи. Ако предположим 95% ефективност на ваксината, което е горе-долу до истината, т.е. 5% неефективност, то тези 79 или 69 ваксинирани заболели са в рамките на нормалното (сметнете 5% от броя ученици, или население). Реално изчислената активност е 96.9% (95% конфиденс интервал 89.5-98.2%). Всъщност, общата заболеваемост за даден период (вижте таблица 1 в публикацията) при ваксинрани деца е под 2%, а при неваксинирани над 60%. Айде сега си представете, ако всичките 1731-7 не бяха ваксинирани !? Да не говорим, че до тази епидемия обаче вероятно нямаше да се стигне, ако тези неваксинираните по религиозни причини не бяха внесли заразата на първо място.

    Това, което искам да разбера в цялата история е как точно протича мисловния процес, който на фона на тези данни води до заключението, че ваксините са нещо излишно или лошо !???

  31. @Юлия – Всъщност това е много добре известно. Статистически погледнато детската смъртност и уврежданията сред децата е паднала десетки пъти веднага след въвеждането на масовата ваксинация и години след това остава до санитания минимум. Сега има повишение единствено заради многото родители отказали ваксините. Това еднозначно говори, че ваксините предотвратяват успешно тежките болести и дори да може да се говори за някакви странични ефекти, то те са изключително редки и несъизмеримо малко.

    В този контекст е непонятно защо говориш за „страхът от увреждания“ и „страхът от болестта“ и кое надделява. Проблемът не е медицински и научен, а на възприятие на родителите. Щом родителите са готови да рискуват живота на децата си заради лични мании и необосновани страхове, то трябва ли да им позволим да го правят? Затова говоря за липса на елементарна мисъл у тези родители. Ваксините видимо спасяват милиони всяка година, а в същото време масово се всява страх от статистичесни незначителна вероятност. Ако родител подава ухо на вторите, то това е негов проблем. Когато обаче е готов обективно е готов да жертва живота на детето си, това е проблем на всички. Казвам обективно, защото спор относно ефектът на ваксините няма.

  32. Нито един от всичките ми коментари, където наистина съм писал нещо НЕ Е ПУСНАТ. Как се чувствате като лъжци и манипулатори? Юруков, за това ли имаш секция с коментари. Пуснахте ми коментара, цял ден не мога да напиша следващ, разни хора ми отговарят и техните коментари ги пускаш, но моите следващи – не. Играеш мръсно и подло. Поне да не ми беше пускал и първия коментар. А не както сега – не ми даваш шанс за реплика. Това ли Ви е честността на проваксинаторите? Ако всичките сте такива, хората с право имат недоверие към ваксините.

  33. @Вечният спор… – Коментарът ти с многото линкове беше изпратен за одобрение заради съмнения за спам. Въпреки, че на практика си е такъв, го пуснах. Следващия ти коментар с още повече линкове е отишъл директно в спам папката с предупреждение, че два от линковете са опасни заради троянски коне в тях. Затова нямам никакво намерение да ги пускам.

    Никой не отрича здравословния начин на живот. Ваксините помагат на тялото да разпознае заплахите, но силната имунна система е тази, която реално ги преборва. Затова трябва здраво тяло.

    Медицината не е всесилна и се развива постоянно. Определено има корупция и грешки както във всички сфери на човешкия живот. Това обаче е и една от най-проследимите сфери, а ваксините са най-контролираната част от всички препарати.

    Ваксините не са панацея, но са откритието, което е спасило най-много човешки животи в цялата история. Наистина повишаването на хигиената е подобрило здравето и живота на хората неимоверно в последните 200 години. В този контекст обаче ефектът на ваксините е ясно измерим – в рамките на няколко години след масовите ваксинации броят на случаите на въпросните болести практически изчезва. Ето какво се случва с дребната шарка в щатите след въвеждането на ваксината през 60-те:

    Мисля, че е достатъчно красноречиво. Забележи, че вертикалната скала е в хиляди. Това означава, че в даден момент между 10 и 30% от населението на щатите e било болно от дребна шарка, много от които са умирали. Тоест по няколко във всяка фамилия. Сега до такава степен сме свикнали с липсата на тази болест и факта, че роднините ни не измират от нея, че хора като теб започват да говорят как единственото нещо, което ни предпазва от нея – ваксините – трябва да бъде спряно.

  34. @Вечният спор… – И впрочем си пуснал два коментара. Пуснах последния с махнати линкове, защото както казах на два от тях има троянци. Предполагам, че това може да се очаква от anti-vax сайтове.

  35. Страшни сте, признавам. Щом считате, че с тази графика се изчерпва всичко относно ваксините (без да броим колко е вярна, страничните ефекти от ваксините, моралните въпроси, които касаят ваксинациите и т.н. – добре). Гледали сме я тази графика и в първия Ви пост. Ето едно линкче с малко графики и за вас, да ги видите: http://www.rescuepost.com/files/prog-health-sci-2012-vol-2-no1-neurologic-adverse-events-vaccination.pdf

    Уточнение: наистина последен коментар. Няма да Ви досаждам повече! Извинявам се, ако съм обидил някой и се радвам, че все пак си признахте, че някакви коментари е имало, въпреки че няма да ги пуснете, а може би не са и толкова важни. Поизпуснах си нервите… Бъдете живи и здрави, но само се замислете поне малко какво искате от другите хора. Аз от Вас нищо не искам и не Ви принуждавам да си инжектирате каквото и да било.

    Знам, че няма да се разберем и няма нужда повече с подобни коментари да разваляме иначе хубавия блог, по така омразната тема за ваксините. Явно, че ако искам да пиша коментари без никаква модерация (и да ми пишат на мен) не е това точното място, но е поредното такова, което провокира със статиите си и става арена на битки.

    Повече НЯМА да Ви занимавам със себе си във форума и се надявам, че поне този последният коментар ще бъде пуснат.

  36. @Вечният спор… – малка поправка – водещата авторка на въпросния труд коментира многократно, че изследването не е оборило ползата от ваксините, а препоръчва да се подобрят практиките в изследването им, за да се дадат повече данни показващи ползата им на родителите. Тя и, ако не се лъжа, още два от авторите са членове на European Public Health Alliance и в работата си промотират ваксинирането по цял свят.

  37. Впрочем зачетох се в този труд и забелязах нещо интересно. Когато се говори за неврологичните проблеми, започват със субстанциите във ваксините съдържащи огранични съединения на живак. След това изведнъж цитират цифри от изследване на последствията на чистия живак. След това се говори за процентът хора с алегии към тимеросала в Холандия, но без източник. Твърдят, че достигал 30%, но никъде не намерих данни за това. След това източникът посочен към извода, че основната причина за алергиите е точно тимеросала във ваксините, е от 1990 и е в полско списание, което не може да бъде намерено никъде.

    Най-забавното е, че по-долу се говори за увеличение на случаите на психични отклонения, но не се посочва никаква връзка с ваксините – просто се споменава в същия параграф. След това се говори за дозите тимеросал във ваксините и как били „125 пъти безопасната доза“. Цифрата за безопасната доза обаче не е за тимеросал, а за чист живак, а не органичен. За органичния безопасната доза е много по-голяма, особено имайки предвид, че органичния живак се среща в много по-големи концентрации в кърмата.

    Черешката на тортата е, че след това говорят, че заради изборените изводи живакът е бил забранен в Скандинавските стани през 1990-та и като източник е посочен несъществуващ линк. Истината е, че живакът наистина е забранен, но много по-късно и не в органични съединения, а в термометри и други инструменти за бита.

    Тоест цитатите нямат нищо общо помежду си, а като провериш източниците излиза, че са си съшили нещо с бели конци.

    Те ти научната статия.

  38. Освен това авторите използват графиките за намаляващата смъртност от съответното инфекциозно заболяване. Да, тя е започнала да намалява преди тяхното въвеждане, но благодарение на подобреното лечение, като например на антибиотиците при бактериалните инфекции. Тук обаче става въпрос за предотвратяване на смъртта на вече болен човек. Ваксините предпазват от смърт, чрез недопускане човек да се разболее, затова корекната графика е тази, коят отразява намаляването на броя заразени с даден микроорганизъм, тоест на заболеваемостта, която преди въвеждането на съответната ваксина си е стояла висока. Графиката на Боян показва точно това – случаи не морбили. Баксината е въведена през 1964 г. и следва рязък спад.

    „Сигурно няма смисъл да ви пускам линк към peer-reviewed журнал, в който се прави връзка с асмата и ДТК ваксината. Той е от 2000 година и от тогава досега са излезнали поне 10 или 20, които да го опровергават (предполагам, не знам колко са точно). Естествено, повечето сигурно спонсорирани от индустрията.“

    Може би пък не са спонсорирани? В науката срещу всяко утвърдено нещо може да се намери публикация. Въпросът е в нейното качество и колко на брой доказателства има за обратното. Особено в медицината, когато за нещо има натрупани много повече данни, отколкото против това нещо, то се приема за вярно. Особено при аутизма и ваксините, където имаме изследвания обхващащи огромен брой деца – стотици хиляди с последващ метаанализ, обхващащ 1.2 милиона деца.

    „Аутизмът генетичен ли е? 1700% увеличение за 2 десетилетия. “

    Преди аутизъм не е имало, защото не е бил дефиниран изобщо. Всичките дебили и идиоти от преди това, сега са аутисти. Не трябва да се забравя и че тук става дума за цял спектър. От аутисти с много леки дефицити, които почти не им пречат, до много тежки състояния. Когато нещо се търси активно, то се открива. В момента, в който се въвеждат масовите скринингови програми за рак на гърдата, настъпва бум на този рак. Прегледите изващат много недиагностицирани случаи на бял свят.

    „И да, проучването, за което говоря, ще докаже дали ваксините разрушават здравето на милиони или милиарди хора по земята. Едно-единствено проучване, но вие проваксинаторите няма да го направите никога. Увеличението на някои от тези болести наистина е експоненциално.“

    Не, няма да докаже, защото има твърде много променливи, които няма как да се контролират – мръсен градски въздух, детето е яло чипсове и се е наливало с газирано и после цъфва с диабет и т.н. И разбира се гените – някои хора са предразположени към определени болести, да не говорим, че имат фамилна обремененост според това, от какво са болни техните родители.

    В антиваксерски стил завършвам с графика, показваща удобна за мен корелация:

    http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–dksFugw4–/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/19bm94ui3v59fpng.png

    Нещо твърде паралелно вървят увеличените продажби на органични плодове и зеленчуци с нарастващия брой на деца с аутизъм. Случайност? Не мисля. Не пълнете джоба на органичната мафия!

  39. „Преди аутизъм не е имало, защото не е бил дефиниран изобщо. Всичките дебили и идиоти от преди това, сега са аутисти“

    Това е едно доста обидно заявление, но аутизмът продължава да нараства. Гугъл: autism rising trends и четете какво става.

    За едрата шарка тук има много: http://www.whale.to/vaccines/smallpox.html

    „В антиваксерски стил завършвам с графика, показваща удобна за мен корелация…“

    По същия начин човек би могъл да замести в графиката на Юруков за морбилите,вместо ваксината да каже че Кока-Колата е помогнала.

    „Не, няма да докаже, защото има твърде много променливи, които няма как да се контролират – мръсен градски въздух, детето е яло чипсове и се е наливало с газирано и после цъфва с диабет и т.н. И разбира се гените – някои хора са предразположени към определени болести, да не говорим, че имат фамилна обремененост според това, от какво са болни техните родители.“

    Знаи ще се направят повече проучвания. Нали не си въобразявате, че такъв медикамент, като ваксините, който има странични ефекти не би дал отражение върху хроничното здраве на децата и ваксинираните ще излязат с по-добро такова. Просто едни хора имат контрол-това е.Още повече, че такова проучване би затворило завинаги устата на антиваксиналното движение и е показателен факта защо не се прави.

    Виждам,че в този сайт сте компетентни и да коментирате проучвания на други учени. Вашите лафове също са добре известни от проваксерските форуми, точно както антиваксерските. Не си мислете,че сте нещо различно от тях. Същите промити мозъци стеси вие.

  40. Корелация между ваксини и множествена склероза например- има причина да се смята, че са ваксините, а не зеленчуците, защото често след като се въведе нова ваксина и някое заболяване расте нагоре. А според вашата логика, при сегашната невероятна медицина, човечеството, би трябвало да става все по-здраво. Но… какво се случва. Както винаги се казва- връзка няма. Докато зеленчуците от колко хиляди години се консумират, че да ги виним тях? Наблюдава се огромен скок на болести в рамките на две години, след като се въведе някоя ваксина. Ваксините са най-непредсказуеми като ефект за имунната система, защото едва ли има нещо по-неестествено от това да ти инжектират подобни субстанции по кръвен път. Подобно нещо в природата не може да стане и се преодоляват всички защитни бариери на организма.

    Трябва да сте луди за да мислите, че като учен може да направите проучване доказващо връзката между тези две неща и после да не Ви съсипят кариерата или да има кой да Ви спонсорира. Колко време трябваше докато се докаже връзката между цигарите и рак на белия дроб, където тя е много по-очевидна от тук. Няча конспирация. Аз на това му викам финансови интереси.

    http://bg.spondylitisbg.org/

    Вие се опитвате да убедите читателите, че огромния брой съобщения за странични реакции, и то ужасяваще от ваксините, са илюзия. Това разбира се иска и Фармацевтичната мафия.

    Един въпрос към вас: при странични реакции от ваксини, колкото и да са редки, трябва ли държавата да се погрижи за детето или трябва да го захвърли на боклука и да го „жертва“ в името на обществото. Като например след случаите с жива полиомелитна ваксина, докато се е прилага, но и не само.

    Осакатяване на здрав човек, в най-ранна детска възраст от държавата. Кой е виновен в случая? Не може от едната страна само да вземате, а нищо да не давате. Как после той ще си търси адвокати, за да води дела с фармацевтичните гиганти при увреда от задължителна ваксина? Давид срещу Голиат.

  41. @Silent – всъщност разбирането ни за аутизма и диагностицирането ни се развива постоянно и все повече състояния се приписват на него. В щатите, например, преди две години имаше остър скок на случаите диагностицирани с аутизъм. Оказа се, че причината е в промяна на инстукциите за класификация на психичните отклонения при децата и съпътстващата статистика. В дадения период просто наведнъж повече случаи са били класифицирани като аутизъм – такива, каквито една, десет или 50 години по-рано са щели да бъдат наречени просто „бавноразвиващи се“.

    Не можеш да обясниш резкият спад на предотвратимите сега болести с кока кола, защото последната е въведена много по-рано и не, няма корелация на пик в продажбите в тези няколко години. В случая има съвсем точна медицински доказана връзка между ваксинирането и практическото изчезване на въпросните болести. Аналогично, при дори малко намаление на ваксинациите и особено при тяхната локална концентрация, се забелязва пик на заболелите. Това се наблюдава във Франция и щатите.

    Вместо да говориш за лафове, обясни ми какво в критиката ми за полското изследване не е вярно.

    Няма абсолютно никаква измерена връзка между увеличението на дадено заболяване на мозъка при децата, при възрастните или при каквото и да е друго заболяване при въвеждането на нови ваксини или промяната на съществуващи препарати. В Швеция, например, след сериозен отпор на anti-wax общността, са сменили ваксината с такава, която не е съдържала органични съединения с алуминий. Не е била забелязана абсолютно никаква разлика в детската смъртност, психическите заболявания или други проблеми у децата в годините преди и след смяната на ваксината. Това показва, че връзка няма. Аналогично, ако имаше някаква връзка между смяната на ваксините и неврологични отклонения при децата, то при новите ваксини и препарати трябва да има пикове кратко след въвеждането. Оказва се обаче, че такива няма. Подобрява се обаче диагностиката на тези отклонения, достъпността на методите и инструментите и това води до плавното инувеличаване през годините.

    Не, не медицината не е перфектна и не сме всички здрави. Факт е обаче, че продължителността на живота се е почти удвоила в последните 150 години. Единственият масов ефект, който ваксините имат е косопад, еректална дисфункция и сбръчкване на кожата след като минеш 70-те. Преди въвеждането на масовите ваксини това просто не е бил проблем.

  42. Браво, Бояне, за здравия пост – споделям подхода напълно! Както Васил подчерта, хич не е лесно като ти скочат троловете (обесняващи как-всъщност-е-устроен-светът) и бг-мамите (готови на всяко произволно действие с аргумента ама-то-аз-за-детето).

  43. @Петър Иванов – ако трябва да сме честно в БГ Мама има по равно и от двете групи. И там стават подобни дискусии и като гледам в последно време темата се избягва точно, защото не се стига до никъде. Изглежда и тук е така – в тази статия и предишната.

    Нямам илюзии, че ще променя мнението на няколкото трола тук – по дефиниция не приемат чуждо мнение. Оказва се обаче, че са толкова продуктивни в произвеждането на подвеждащи статии, че родителите, които се притесняват, търсят информация, но не си спомнят елементарна биология от 10-ти клас, може да се подведат. Затова, когато търсиш информация за една или друга ваксина или псевдо-скандал, научните статии и данните от изследванията са едва на 3-та страница. Първите две са напълнени с копия на един и същи текст в сайтове продаващи хомеопатични лекарства и шамански пръчици. Просто си знаят клиентската база и ги хранят с лъжите, които очакват. За тях това е просто бизнес без оглед дали има научна и медицинска основа и колко вреди на децата.

  44. „Това е едно доста обидно заявление, но аутизмът продължава да нараства.“

    Не е обидно, защото това са термини, използвани в медицината, отразяващи различните степени на интелектуален дефицит. Идиот е най- високото, след това имбецил и дебил.

    „Наблюдава се огромен скок на болести в рамките на две години, след като се въведе някоя ваксина. “

    Много вяло. Редно е да дадеш доказателства за скок на еди коя си болест/болести след въвеждането на еди коя си ваксина.

    „Докато зеленчуците от колко хиляди години се консумират, че да ги виним тях“

    Със сигурност, ако се напъна, ще изровя връзка между въвеждането на някой нов хибрид и бум на еди коя си болест.
    „Трябва да сте луди за да мислите, че като учен може да направите проучване доказващо връзката между тези две неща и после да не Ви съсипят кариерата или да има кой да Ви спонсорира.“

    Абсолютно съм убеден, че няма да ми съсипят кариерата, защото просто такива конспирации са само в антиваксерските фантазии. Бен Голдейкър, който първо написа книгата за измишльотините на алтернативната медицина и после още една за манипулациите на фармацевтичната индустрия си е жив, здрав и все така практикуващ и популярен (в Англия поне) лекар. Никой не е тръгнал да го дискредитира или да му праща наемни убийци. В този смисъл, ако проучванията ми са добре направени и повтаряеми от други учени, а не извършвам измами, за да прибера половин милион лири от адвокати на родители, съдещи фармацевтични компании, както направи Уейкфийлд.

    „Вие се опитвате да убедите читателите, че огромния брой съобщения за странични реакции, и то ужасяваще от ваксините, са илюзия. Това разбира се иска и Фармацевтичната мафия.“

    Огромният брой съобщения не са илюзия. Те просто издишат от към правдоподобност.

    „Аз на това му викам финансови интереси.“

    Аз пък виждам финансови интереси другаде. Ваксините се оказаха доста ефективни, което Биг Фарма го видя. Писането на лъжи по техен адрес е още от зората им. Ваксините са несравнимо по-малко доходоносни за фарма компаниите, като ги съпоставим с парите за количеството антибиотици, антивирусни, температуропонижаващи и прочие медикаменти, които ще бъдат използвани в хода на лечението на една предотвратима болест. При почти трилион долара приходи от лекарства за 2013 г. , 24 милиарда от ваксини е просто смехотворно. Затова те се опитват да всеят недоверие в масите с цел да ги откажат от ваксиниране, да тръгнат пак епидемиите и да си напомпат още приходите.

    „Ваксините са най-непредсказуеми като ефект за имунната система, защото едва ли има нещо по-неестествено от това да ти инжектират подобни субстанции по кръвен път. Подобно нещо в природата не може да стане и се преодоляват всички защитни бариери на организма.“

    Казваш, че ние сме били промитите мозъци, но аз веднага ще ти докажа обратното. Залагам си главата, че си виждал как се бие ваксина. Не венозно нали? Точно така. Мускулно. Даже, като се въведе иглата, първо буталото на спринцовката се издръпва, за да се види дали ще засмуче кръв, тоест дали е попаднала в кръвоносен съд. Ако е така, се боде на друго място. Ваксината активира имунните клтеки локално на мястото, ако я вкараме в кръвотока има опасност от генерализираното им активиране в целия орагнизъм, което като нищо да доведе до смърт. Въпреки това ти си поредният, който доказва думите ми, че вие просто повтаряте като папагали заучени фрази, които ви спуснат някакви измамници. Правят те на глупак за нещо толкова елемнтарно, а всичко, което е нужно, за да го предотвратиш, е малко да си размърдаш мозъка и да видиш крещящото несъотвествие с действителността. Някакси обаче съм далеч от мисълта, че ще спреш да повтаряш тази глупост. Сега чакаме следващия коментиращ да се появи и да ни осветли как ваксините се вкарвали по кръвен път.

  45. “ При почти трилион долара приходи от лекарства за 2013 г. , 24 милиарда от ваксини е просто смехотворно. Затова те се опитват да всеят недоверие в масите с цел да ги откажат от ваксиниране, да тръгнат пак епидемиите и да си напомпат още приходите.“

    Тук само вече малко се оля. Никой не всява доверие в собствения си продукт, по начин, който бие по реномето му. От ваксините се правят милиарди, макар и не толкова милиарди, колкото от лекарствата. И те са сигурен, гарантиран и предвидим доход. Ако от ваксините фармацевтичните компании губеха, нямаше да имат желание да създават нови такива за никому неизвестни досега болести със сложни наименования.

    „Много вяло. Редно е да дадеш доказателства за скок на еди коя си болест/болести след въвеждането на еди коя си ваксина.“

    Това го има в линка, който бях дал. Линк, който по някаква причина не излиза като хората. Гугъл: ваксини и множествена склероза Бехтерев и цъкате върху първия линк от Сдружението на болните от болестта на Бехтерев.

    „Развитието на множествена склероза във Франция след въвеждането на хепатит В ваксинирането

    Почти 20 години по-късно, ретроспективно могат да бъдат скицирани данните от френското здравно осигуряване (CNAM), а също и от националната агенция за фармакологична бдителност (ANSM). Статистически данните от тези източници показват значима корелация между броя на Хепатит В ваксинаци извършени и случаите на Множествената склероза регистрирани година или две по-късно. Тези данни показват, че корелацията между HB ваксина и MS може да бъде причинно-следствена.

    Детайли: C03 3rd International Symposium on Vaccines – Part 2Abstract: 8“

  46. „Оказа се, че причината е в промяна на инстукциите за класификация на психичните отклонения при децата и съпътстващата статистика. В дадения период просто наведнъж повече случаи са били класифицирани като аутизъм – такива, каквито една, десет или 50 години по-рано са щели да бъдат наречени просто „бавноразвиващи се“.“

    Това не е ли едно доста удобно извинение на „точната“ наука за всичко – промяна на диагнозата. Вие изобщо не знаете какво означава аутизъм и доста грозно манипулирате с това понятие. Не всички аутисти са бавноразвиващи се. Някои са със запазен интелект. Има много аутисти, които са програмисти по професия. Всеки, който е работил с деца може да различи това състояние и със сигурност преди не го е виждал. Това са хора, които се затварят много навътре в себе си, които може да общуват само с еди-единствен човек или просто деца, които не искат да говорят с никой. Но не всички са бавноразвиващи се.

  47. Silent,
    Няма такава корелация. Множествената склероза може съвсем чинно да е написана като страничен ефект в листовката на ваксината за Хепатит Б, но не са докладвани чак толкова много случаи, а ако са докладвани, то те не са признати. В България например тази ваксина се поставя веднага след раждането и е мнго лесно да се докаже, че има такава връзка. Рискът от страничен ефект е пренебрежимо малък спрямо вредата от Хепатит Б при новородените. При тях рискът е най-голям: това заболяване се предава по кръвен и полов път.
    Попита какво се случва с увредените от ваксини деца. Ето какво се случва с едно дете, което не е увредено от ваксина. То е получило енцефалит две седмици след поставянето на ваксина, в чшято листовка енцефалит присъства като страничен ефект, но случаят на Филип е съвсем различен.
    В никакъв случай не може да се говори за връзка с ваксината.

  48. „Тук само вече малко се оля. Никой не всява доверие в собствения си продукт, по начин, който бие по реномето му. От ваксините се правят милиарди, макар и не толкова милиарди, колкото от лекарствата. И те са сигурен, гарантиран и предвидим доход. Ако от ваксините фармацевтичните компании губеха, нямаше да имат желание да създават нови такива за никому неизвестни досега болести със сложни наименования.“

    Аз говорех за всяване на недоверие. Ако ще си измисляме конспиративни теории, много по-логично ми е тези, които произвеждат материали против ваксините, да са истинските платени драскачи на фармацията просто защото много повече пари падат от лечението на една болест от колкото от профилактиката. Правят се десетки милиарди, но съпоставени с мащаба от стотици милиарди е друго. Все едно да имам 1000 лева в джоба и да ми изпаднат 20. Ще се спукам от яд… само че няма. Ето сега например Новартис ще продаде бизнеса си с ваксини за $7 милиарда на ГлаксоСмитКлайн в замняна на техния бизнес с противоракови лекарства на стойност $14 милиарда. През 80-те години истерия около ДТК ваксината в САЩ води до спечелени дела за много пари, в резултат на което компаниите казват „майната ви“ и спират да я произвеждат. Създадени са специалният съд и програмата за компенсации, за да им се угоди и да продължат да я произвеждат.

  49. @ABC

    Наистина не зная как да започна коментара си към теб.
    Първо, щом има спечелени много дела срещу някой производител, това би трябвало да говори, че въпросният производител наистина е увредил редица хора. Дори не мога да проумея как можеш да оспорваш решения на съд за призната вреда.
    Да твърдиш, че няма регистрирани случаи на странични ефекти е някак разбираемо, макар и да не го подкрепям, защото системата не работи. Но. Да не зачиташ решение, произнесено от съд, вече не го оправдавам.
    Да разбирам ли, че по презумция вреда не може да съществува?
    Не зная какви мафии ти се въртят в главата -хомеопатични, органични, антиваксърски, адвокатски и т.н., но логиката ти на крайно отричане не работи.

    Иновациите са основна движеща сила на всеки пазар. Ако иновацията (в случая производството на ваксина) е добра, производителят й става лидер на пазара и не се бори с конкуренти. Те обикновено плъзват на по-късен етап, чак когато установят лидерството и осъзнаят какво изпускат. Няма да влизам в повече детайли, за да не разводняваме темата.
    Ето какво печелят производителите на лекарства от самите заболявания:
    Едно уточнение при лечението на всяко едно заболяване препаратите, които се използват могат да бъдет на всеки един производител. Така че дори да има епидемии, не се знае при кого ще отидат парите. При вирусни заболявания твърде често се прибягва и до хомеопатия или бабини рецепти. Е, има и такива ентусиасти, които пият антибиотици, но тях няма да ги коментирам, колкото и голям процент да са. Въпреки че както е тръгнало, могат да поискат задължително въвеждане при вирусни заболявания да се пият антибиотици, защото техните деца можели да пострадат.
    Та, да се върна на темата. Дори и при задължителния прием на медикаменти – антибиотци например, отново не се знае при кого ще отидат парите – то е ясно, че ще е при някой производител, но тук по-важното е при кого. За да бъде точно при някого, е необходим голям ресурс, който да покрова много канали – като посещението на представители на фармацевтични компании при лекарите, масово рекламно облъчване и т.н. и т.н. Говорим за голям финансов ресурс.
    Когато се налага болнично лечение положението е горе-долу същото, като тук обаче рекламно облъчване не е наложително, защото е неоправдано финансово.

    Хепатит Б – лечението е симтоматично
    Морбили – лечението е симтоматично
    Рубеола – лечението е симтоматично
    Варицела – лечението е симтоматично
    Паротит – лечението е симтоматично
    Полиомиелит – лечението е симтоматично
    По-тежко протичат:
    Коклюш – антибиотици, а според някои хомеопатия, бабини рецепти
    Дифтерия – антитоксичен серум и антибиотици
    Бактериален менингит – антибиотици, кортикостероиди
    Много тежко протичат:
    Туберколоза – лечението е бавно и трудно от 6 до 12 месеца
    Тетанус – хиперимунен човешки имунглобулин или антитокаичен серум; тетаничен анатоксин, антибиотици

    Наистина е много изгодно от финансова грледна точка компаниите да гонят дивото, а да не хванат питомното, като произведат ваксина за съответното заболяване. Ако ваксината е свързана със силно заразно заболяване, което звучи страшно, то тя ще се приеме лесно от хората.
    Спасявайки човечеството, ваксините стават задължителни в държави, които са известни с лобизъм. В страните, в които човешките права не са просто някакви думи, върху някаква хартийка, ваксините са препоръчителни.
    Хайде сега да сметнем кога една компания има най-голяма полза – когато медикаменът й се прилага на 98-100% върху цялата популация от деца или при съмнителни 70-90% на локално ниво (епидемия, както беше обяснено по-горе 900 заразени деца с морбили при обща популация от 500 000, която при определянето на епидемия не се отчита).
    Едновалентните ваксини се заменят с поливалентни, ако случайно някой реши да ваксинира само срещу едно заболяване, но не вижда смисъл от останалите. Това е като покупката на книги от едно време – покрай това, което искаш да си купиш, ти пробутват калпави партийни автори. Ама тогава можеш да използваш книгата за отпадните си цели, но от ваксината не можеш да избягаш. Тя е задължителна и по-скъпа естествено.

  50. @Юлия – няма съдебни решения определящи, че ваксините са причини вреда. Има няколко срещу лекари за това, че не са диагностицирали правилно противопоказанията на дете и са му поставили ваксина въпреки, че не е трябвало.

    Поливалентните ваксини са направени, защото се понасят много по-лесно от организма на децата. Сега има някаква изключително вредна практика в България да се бият ваксините през 2-3 седмици. Някои лекари са решили, че било по-леко за децата. Това е страшно опасно, защото 2-3 седмици след ваксината организмът все още се възстановява от предишната ваксина. Така детето месец два ще е с натоварена имунна система. Поливалентните ваксини са измислени точно с тази цел – осигуряват повече защита при еднократно натоварване.

    Ваксините са били задължителни във всички държави в началото. Стават незадължителни частично или изяло в държави със силни anti-vax движения. Те са започнали да оперират още от самото начало. Интересен пример за това е Великобритания. Когато е била открита ваксината срещy едра шарка и започнали масовите ваксинации в началото на 19-ти век, веднага са се появили критици. Използвали са същите аргументи както всички в коментарите по-горе – че не работили, че вредели на тялото, че били само за печалба и че трябва да е личен избор. Напорът им бил толкова силен, че по-късно ваксинациите станали само препоръчителни. Впрочем един от аргументите на антиваксърите тогава бил, че ако всички се ваксинират и изчезне едрата шарка изцяло, ще отслабнат усилията за социално равенство и подобряване на комуналните услуги. Тоест открито са декларирали, че ако не измират достатъчно бедни, то няма имат подкрепа, за да помагат на бедните.

  51. @Юлия – Съдът до колкото ми е известно, не прави наука. Там доказателствата за причнинно-следствена връзка са доста по-хлабави. На съдията трябва да му звучи що годе логично и да има кратък период между ваксинирането и настъпването на усложненията. Има решения, че ваксината за тетанус е причинала неврит на зрителния нерв, че ваксината за хепатит Б е причинила множествена склероза и синдром на Гилен-Баре, че МПР васкината е причинила фибромиалгия, че хемофилусната ваксина е причинила трансверзален миелит и т.н, въпреки че няма научни доказателства за тези неща. В този съд няма и съдебни заседатели, може би защото много лесно ще се разчувстват от сърцераздирателните истории и ще е ясно кои присъди ще преобладават.

    Една малка поправка – лечението на хроничния хепатит Б е вече етиологично, тоест се атакува вируса и то много ефективно. Обаче влезе ли в организма, няма излизане като туберкулозата. Човек може да си стои клинично здрав и после пак да се рактивира, което изобщо не е хубаво.

  52. Смърт на САЩ Соросоиде , А Соросоидите в затвор говняна яма,, Ще бъдем благородни , няма да ги убиваме те сами ще си умрат.

    Това ти е първата хакерска статия в стул anonymus.. Започнал си да проглеждаш Соросоиде.. може и Lisp да си научил , по-добре късно отколкото никога..

  53. Ей, разкрихте ме! С моите приятели Ильоменатите искахме да ви заразим с хомосексуализъм и да ви накараме да живеете двойно по-дълго против волята ви.

  54. Малка корекция:
    “ Цифрата за безопасната доза обаче не е за тимеросал, а за чист живак, а не органичен. За органичния безопасната доза е много по-голяма, особено имайки предвид, че органичния живак се среща в много по-големи концентрации в кърмата.’

    Inorganic and organic mercury are much more toxic than elemental mercury; for example, a dose of 400 mg of mercury in the form of dimethylmercury is usually lethal.

    Elemental Mercury Embolism to the Lung
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200006153422405

  55. Бояне… евала за търпенето, някои от коментарите просто счупиха тъпометъра, не знам как имаш желанието на говорип с хора, които не отбират биология, генетика, математика, но смятат, че трябва да е личен избор дали да поставят в опасност цели общности, защото „свобода на избора“. Факт, свобода на избора е прекрасно… и аз съм навита да го имат… стига да имат достатъчно адекватно образование, за да знаят какво избират и кави са последствията. Искрено съчувствам на млади родители, които искат само най-доброто за детето си, но реално са в ситуация, в която са между чука и наковалнята, инстинкта са съхрание, обичта и грижата за детето им и осъзнаването на опасностите и паникьорското непознаване на материи, но пък знаене на страшните истории за ваксините.

  56. @Ростислав – Обаче тимерозалът се разпада до етилживак, който се елиминира без проблем и е много по-малко токсичен. Като с алкохола. Метиловият е много отровен за разлика от еиловия.

  57. @Eneya – знаеш ли кое е ироничното в случая? Изследвания са показали, че колкото и факти да се изсипват, хората затвърждават вярата си в глупости. Това е илюстрирано вече при консерваторите и отричащите глобалното затопляне. Колкото и да обясняваме тук едно или друго, толкова anti-vax-ърите се екстремизират. Единствената причина да се излагат всички научни факти е да може търсещите информация да намерят нещо различно от простотиите в сайтовете за хомеопатия и тем подобни глупости.

  58. ABC,

    За теб разбрах, че не признаваш никакви странични ефекти. Такива не съществуват и са повод на нечие болно не-научно съзнание. А, ако ги има в листовките за пациента, то са там, защото някой лунатик много е държал да присъстват.

    Боян,
    Има спечелени дела за признати нанесени вреди от ваксини, но нали са безопасни или за 20 години могат да увредят едно дете, няма смисъл да коментирам повече по този въпрос.
    Колелото вече е завъртяно и ще има все повече спечелени дела.
    Не ми стана много ясно как едни ваксини, които се бият през 2-3 седмици натоварват прекалено много имунната система, а в същото време обединението на тези ваксини в една натоварва по-малко имунната система. Може ли да посочиш някакво проучване по въпроса?

    Eneya,
    Моля, ориентирай ме като млад родител…. без адекватно образование, поставящ в опасност цели общности…

    Защо да поставям на новородено ваксина против Хепатит Б?
    Съществува риск от безразборни полови контакти или в неонатологията използват една не стерилна игла за всички деца?
    Като не сложа ваксина против тетанус как точно ще застраша целите общности?
    Колко мислиш трае действието на ваксина против тетанус? Надявам се, че имаш поставена такава през последните шест месеца, защото целите общности ще бъдат много застрашени, ако се самоодраскаш с пръст под ноктите.

    Какъв е смисълът от ваксина против рубеола, като все можеш да си лепнеш херпес зостер и да изпозаразиш цяла популация?

    Защо при всички деца се правят определен брой реимунизации, които са еднакви за всички, като децата и техните организми не са еднакви?

    Поколението на нашите родители е израстнало с повечето болести. Как ли са оцелели, че и даца са има след прекарана заушка. Че и някои дори не са се заразявали при епидемии, без да имат имунитет към заболяването. О, извинете. Не са оцелили. Онези нива на смъртност сега ги няма.

    За повечето от ваксините не виждам никакъв смисъл. Аз съм онзи лош родител, който си спира детето от детска градина при всеки най-малък признак за заболяване, не поемам самоинициатива при лечение и не ходя по детските плащадки с болното си дете. А, да. И аз се страхувам от някои болести, но една съвсем малка част от тях са в списъка на тези, за които има ваксина. И няма да поставя новата шествалентна ваксина на детето, което чакам. Няма да му поставя и други ваксини. Ужас, нали! Слава Богу, попаднах на петдиатър, който знае кога да лекува с хомеопатия, не са колебае, когато се налага по-сериозно лечение и най-важното: не подхранва хипохондричната същност на хората.
    Живот и здраве, като поотрасне малко бебето, мисля да пообсъдя с него дали и за какво да ваксинираме. Да, с него ваксините могат да се обсъждат, защото за него сериозните странични ефекти не са някакви имагинерни бръщолевици, а неща с които реално се е сблъсквал. А докато си гледам бебето вкъщи или го изкарвам на разходка далеч от детските площадки, ще поставя в опасност не една общност с развъдника си на зарази.

  59. „За теб разбрах, че не признаваш никакви странични ефекти. Такива не съществуват и са повод на нечие болно не-научно съзнание. А, ако ги има в листовките за пациента, то са там, защото някой лунатик много е държал да присъстват.“

    Значи нищо не си разбрала. Както впрочем и за хепатита, а явно не ти е интересно и да прочетеш. Мешаш рубеола и херпес зостер, абе въобще … мани бегай, дет’ се вика.

  60. @ABC

    🙂
    Рубеолата и херпеса беше лек сарказъм -провокоция, както и одраскването.
    Огромен процент от хората, които са за задължително и повсеместно ваксиниране дори не знаят за какво са ваксините.
    Никога не съм твърдяла, че хепатитът е пренебрежим. Просто мисля, че новородените не са рискова група. И понеже наистина ще бегам (Разгеле!), можеш да бъдеш така добър да ми обясниш защо са рискова група. Само, ако ти се завимава, де 🙂 Току-виж промениш мнението ми.

  61. Да, знаем какво има във ваксините. Не, няма „много случаи на смърт или увреда след ваксина“. Няма нито един регистриран такъв случай и нито един родител, който да е показал доказателства в тази насока.

    Цитат от Боян Юруков и отговор за полезната Хепатит Б ваксина. Понеже сте много, ама много нагли, ще дам тези брутални линкове. Който е със слаби нерви, да не гледа.

    Понеже виждам, че много обичате да триете линкове, же кажа така – напишете в Гугъл „iansvoice“ и „chinese baby dies after BCG vaccine“, после клик върху първия линк.

    Сежа може да ни обясните и защо, ако откажеш ЧПВ ваксината, ще си заплаха за обществото. Рано или късно ще стане задължителна в България. И с какво някоя жена, която не се е ваксинирала и е девствена на 25 години, примерно е заплаха за обществото и защо трябва да е задължине да поема рисковете от ваксината.

  62. Ако говорим за вреда от ваксина в България, може да разгледате това: http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/696/399/original.jpg

    Вие колко лекари си мислите, че ще си признаят и колко от колко случаи могат да се докажат изобщо? Ако Вие сте лекар бихте ли докладвали реакция от ваксина? Остава ли Ви се на улицата после без работа и защо изобщо да си имате проблеми. Ваксините са неприкосновени, там е трудно да се пипа. Те са толкова свещени, понеже са спасили милиарди, според някои съсловие, че дори не може да се говори срещу тях.

  63. @Юлия – Точно децата са голяма рискова група заради кърменето, честите наранявания и играта с други деца. Хепатитът се предава чрез телесни течности и макар да е нисък рискът от заразяване по принцип, последствията при малките деца са много по-значителни от тези на възрастните. Децата се въргалят в пясъка и лапат всичко, така че не ми казвай, че не са рискова група.

    @Silent – в бележката диагнозата не показва, че има връзка с ваксините. Още повече, че детето е било с доста ваксинации преди това. Диагнозата е, че високата температура е довела до проблеми и ваксината, навярно е усложнила съществуваща болест. Ако детето не е имало подобни реакции преди това, това е единственото обяснение.

    Твоята логика за липсата на доказателства, че ваксините са вредни е, че виждаш ли – никой лекар не смее да каже нещо. Това е налудничаво обяснение. По същата логика може да си абсолютно сигурен, че има горски феи, но не ги виждаме, защото ги в страх да се покажат и има световна конспирация на всички горски стопанства да ги крият.

  64. @ABC

    Благодаря ти.
    Признавам, че не знаех колко е устойчив вируса.
    Въпреки това продължавам да мисля, че не е необходимо до 24 часа след раждането да бъде поставяна такава ваксина. Изключвам случаите на майка, носителка на вируса или майка в рискова група. Ако ще поставям такава ваксина, то бих го направила с цел предпазване на детето през критичните 1-5 години или ако попада в рискова група. Както беше писала в коментарите една майка, предала вируса на дето си – децата по детските площадки се удрят и нараняват. Моето дете е там и не е нужно да информирам никого за заболяването му.
    При условие, че са необходими от 2 до 4 дози в рамките на шест месеца, ваксина съвсем спокойно може да бъде отложена с няколко месеца, така че до прохождането на детето (когато има опаснат да се наранява) да има изградени антитела. Отново изключвам горе посочените изключения.
    Ваксината в България се въвежда 1992 г. След въвеждането на ваксината заболеваемостта пада около 8 пъти (ако се вземат данните с най-висока заболеваемост към най-ниска). друг е въпросът каква е заболеваемостта сред децата на възраст от 1 до 5 години. Каквато и да е, риск винаги съществува. Както съществува и риск от сериозни увреждания. Множествената склероза също не е заболяване, което може да се пренебрегне. Не зная как привържениците на повсеместното и задължително ваксиниране имат съвест и сили да принуждават някого задължително да ваксинира, при условие, че такъв риск съществува. Аз ги нямам. Особено, когато съм част от поколението, което не е било ваксинирано.
    Понеже посочените цифри в публикацията се отнасят за САЩ,
    пускам линк към статистика на заболеваемостта в България.
    На някой може да му е полезен.
    http://ncphp.government.bg/заболеваемост.html
    Отделно има подробни регистри на инфекциозните болести в регионалните здравни инспекции. При малко повече упорство, би могло да се получи информация за броя на хроничните случаи на Хепатит Б в отделните общини.

  65. @Юлия – Не трябва да забравяш и вътрешноболничните инфекции. Дори в най-добрите болници се случава да се предават болести по една или друга причина. В повечето случаи майките не може да не раждат в болница и се взимат всички мерки да няма усложнения. Ваксината за хепатит е една от тези мерки.

  66. @Боян Юруков
    Нека да сме коретни.
    Относно кърменето, не е точно така:
    http://www.cdc.gov/breastfeeding/disease/hepatitis.htm
    Не зная как е в Германия, но тук бременните се изследват за Хепатит Б. Ако не са в рискова група, ваксината съвсем спокойно може да бъде поотложена малко. Дайте шанс на тия мънички организми да започнат да се развиват в новата среда или поне да се уверите, че наистина са здрави.

  67. @Боян Юруков
    „Този линк показва интересен пик на морбили през 2010-та. Има ли обяснение защо?“
    Нямам време да търся сега, но по спомени беше заради завърнали се от Германия емигранти 🙂

  68. @Боян Юруков
    „Твоята логика за липсата на доказателства, че ваксините са вредни е, че виждаш ли – никой лекар не смее да каже нещо. Това е налудничаво обяснение. По същата логика може да си абсолютно сигурен, че има горски феи, но не ги виждаме, защото ги в страх да се покажат и има световна конспирация на всички горски стопанства да ги крият.“

    Истината е, че никой не може да каже колко са случаите на странични ефекти, защото те наистина не се съобщават или се замитат под килима. За България има доклади от европейската агенция по лекарствата, които критикиват нищожния брой странични ефекти от ваксини, които се докладват към тях, т.е. това, което се докладва е несериозно малко.
    Самата агенция отчита недостатъчната обратна връзка за страничните ефекти не само за ваксините, а медикаментите като цяло. Това е проблем, по който се работи от 2010 г По спомени 5% от хоспитализираните в болница пациенти се дължат на странични ефекти. Не зная как е в другите държави, но в България тази система не работи. Масово не се съобщават случаи на странични ефекти. Детенцето трябва да е изключително тежко увредено или да е починало, за да се пристъпи към обследване на случая и евентуалното му докладване. Да не говорим, че родителите дори не се информират какво могат да очакват. Дайте противотемпературно и това е. Това е първата цетка – дори детето да прояви страничен ефект, родителят не знае, че това е страничен ефект. Втората е самият лекар, а оттам нататък какво се случва е съвсем друга тема.
    Феи съществуват. Но само, когато наистина се докладва случай на страничен ефект.

  69. @Юлия – Може ли да дадеш линк, че този доклад не го виждам никъде? Несъмнено има проблеми в здравната ни система и в човешкият фактор при ваксинацията. Лекарите могат далеч по-добре да съветват родителите какво да правят и какво да очакват преди и след ваксинациите. Това ще предотврати много усложнения и съмнения, да не говорим, че родителите ще са по-малко паникьосани и ще реагират по-добре, ако детето се разболее от нещо. Както казах обаче – липсата на доказателства не е доказателство за световна конспирация. Същата система, за която говориш, работи доста добре в Германия и също не е показала никакво увеличение във увреждания или смъртните случаи след нови ваксини или смяната на препарати.

  70. А тук в диагнозата дали се показва, че има връзка с ваксината? Може би един от наистина много малкото признати случаи на някакво увреждане.

  71. @Боян Юруков

    Не мога да открия доклада. Четох го преди няколко години, когато търсих информация заради съмнения за реакция от ваксина на детото ми. Аз моята истина не я открих. Може би и никога няма да я открия, защото започнах да я търся много късно.
    Не става въпрос за световна конспирация. Не останах с впечатлението, че някой тук говори за конспирации.
    Искам да те попитам, съвсем искрено, без да се заяждам – имал ли си досег със системата за регистрация на странични ефекти, усетил ли си я как функционира? Ако не си, как можеш да твърдиш, че работи?
    Липсата на доказателства наистина не е доказателство. Но тази липса на доказателства влияе и върху твоето решение, т.е. ти никога не можеш да бъдеш сигурен дали цифрите, на които стъпваш са реални. Не говорим за статистическата грешка, а за грешка в самата статистика, в нейния дизайн и приложение.
    Също така има огромна разлика между това, което се случва и това, което можеш да докажеш. Колко от нещата, които си извършил миналия ден можеш да ги докажеш? Това означава ли, че не си си измил зъбите, защото не си претеглил пред двама свидетели пастата си за зъби преди и след като си я използвал? Има и още един фактор – както вече беше казано, медицината не е точна наука.
    Когато не можеш да измериш нещо, можеш ли да приемеш за доказателство това, което мериш?

  72. Боян Юруков, човек, ти или си на тежки наркотици или преди да отговаряш на тия идиоти медитираш. Аз не мога така, още в началото на спора почвам да беснея. Глупостта човешка придобива епидемични размери. Ето в твоя помощ последната откровенна лъжа, на която попаднах:
    Лекарка по молекулярна биохимия: Никога не биха ваксинирала децата!
    и разбира се оригиналът:

    Общо взето само снимката съвпада…
    Подадох жалба в КЗП, дай Боже да си накривят шапката!

  73. Не искам на се бъркам в „научните „аргументи ,но всеки три месеца съвестно си изпращам справките за странични ефекти от ваксините на РЗИ-то ,до сега след 20 години работа съм имал само ДВА постваксинални абсцеса при деца от малцинствата(т.е. маже да е замърсено после) и никакви други проблеми.Дай Боже да няма и за напред!!! Не виждам защо някой щял да реже главите на лекарите ако имало странични ефекти-напротив!
    И докторите имат деца , а доколкото знам и колегите в РЗИ -също!
    Ние не сме чудовища бе хора , нито сме глупаци!

  74. @Андреева – Да, знам. Открих оригиналния доклад и открих грешки и странни изводи в него. Описал съм ги в коментар 37 по-горе. Най-забавното е, че вменяват връзка межди аутизма и ваксините без да дават доказателства – просто две изречения в един параграф. Отделно твърдят, че заради тези съмнения живакът е бил забранен в скандинавските страни, които не е вярно – не е забранен във ваксините, а само във вещите за дома като термометрите, например.

    @Стоян – Можеш ли да опишеш по-подоробно за тези справки? Как се пращат, къде, как се обработват? Искам да направя справка от службата, че ми писна да се спекулира по тази тема.

  75. Боян Юруков,

    В 37-ми коментар си коментирал друго проучване – онова от Полша. И не е много културно да продължаваш да цензурираш линкове, дори на хора, които пишат в твоя защита. В случая не знам как авторката на коментара е решила, че това, което е намерила в английския вариант е оригинала на българската статия, но няма смисъл да спорим по това, след като вече линкът е цензуриран.

    Идеята на коментара беше да се покаже как се изкривява информацията, как единия линк не съответства на другия и т.н. Когато се цензурира линк по подобен начин, се нарушава цялостта на коментара и понякога дори се губи цялостния смисъл.

    Хоп, линкът изчезна. Адресът на сайта и после точки, точки. Който иска да спори с Вас за ваксините сериозно го съветвам да се замисли дали да си къса нервите при тези модераторски трикове или да Ви остави да си говорите сами тук само за ползите им.

    Сакън, да не прочете някой нещо на български срещу ЧПВ ваксината. Но понеже си много запален за каузата, съм сигурен, че си го направил с „благородното“ намерение хората да не се подвеждат по слухове срещу ваксините.

  76. Наредба № 2 от 27 април 2000 г. за видовете имунизации в Република България и сроковете за извършването им (отм. ДВ бр. 45/2005)

    чл.14 ал7-учетна форма 519А опростен вариант се подава всеки месец

  77. @Silent – Не съм цензурирал никакви линкове и никога не съм го правил. Някои от линковете като се пуснат стават много дълги и затова ги отрязвам в текста, за да е по-четливо запазвайки оригиналния линк. При промяната на този горе е бил блокиран, както се случва и с други, заради системата за засичане на спам. Поправих го това.

    @Стоян – Това е полезна информация. Ще потърся регистъра. Искам да направя справка, защото май информацията не се публикува никъде.

  78. @Silent – Аз се извинявам ако не съм разбрала, но ако става дума за линковете, които аз съм пуснала, мисля, че си се отварят. И да, убедена съм, че става за една и съща статия, която е преиначена до неузнаваемост в БГ сайта. Става дума за една докторка и за един университет. Като влезеш в сайта на университета и напишеш името на докторката ти излизат изследванията. Това е начина, по който открих ЛЪЖАТА. Усъмних се в написаното в БГ сайта и потърсих въпросната молекулярна биоложка в сайта на университета. Така са „изваяни“, всъщност повечето антивакс статии и в наши, и в чужди сайтове. А, знак от КЗП още няма, а младите майки четата ли четат…

  79. Андреева,

    Всъщност линкът ти първо се отваряше след публикуването, после спря да се отваря, накрая Юруков го коригира, но както и да е. Хайде нека запазим добрия тон и ще Ви дам и аз няколко жокери.

    Аз лично не смятам, че тази статия е лъжа, в смисъл, че такива проучвания наистина съществуват. Въпросната докторка често прави подобни проучвания, които не точно доказват връзката между ваксините и нещо друго, но я загатват.

    Специално и за аутизма също има проучване.

    Всеки, който обаче дори си позволи да каже нещо срещу ваксините, рано или късно бива обявяван за мошеник и точно това е нещото, което ме кара да си мисля, че това е тема табу, с която никой, които не желае да рискува кариерата си, не би се занимавал.

    Подобни проучвания, често са съпроводени с предупреждения на сайтове като този на CDC или WHO, че има сериозни пропуски в тях и т.н.

    Това, което тук не ми харесва в тази статия е, че не е даден нито един линк към въпросните проучвания, което буди съмнение.

    Но, ако искате да коментираме кое точно в статията е лъжа и кои са заглавията на проучванията, лесно мога да Ви ги намеря и да Ви пратя линк.

    Както казва нейният партньор, с който често прави тези журнали, науката се развива и е хубаво нещата постоянно да бъдат поставяни под съмнение. Няма нещо, което не може да бъде поставено под съмнение.

  80. Здравейте,

    Прегледах листовките на Хексион и Хексацима. Вие как разбрахте, че са еднакви, като никъде не е посочен състав и каква е логиката според Вас една и съща ваксина да се продава под различни наименования? У мен остава съмнението, че се произвеждат с различни съставки /живачни и алуминиеви съединения, формалдехид и т.н./ и количествен състав, според цената и контрола на всяка държава, т.е. за аборигенска държава като България без контролни органи или подкупни такива, се произвежда по-евтин аналог, както напр. праховете за пране, кока-колата и много други препарати, а от там и разликите в страничните ефекти и постваксиналните проблеми.

  81. @Боян Юруков – Хаххахха, особено сабавен коментар! И как точно, господинчо, ваксината ще предпази бебето от вътреболнична инфекция ? Моля обяснете на „непросветените“.

  82. @Делчева – у Вас може да остава съмнението, че се произвежда от мъртви ембриони и ядрени отпадъци, но това не го прави по-вярно. Ваксината има едно и също съдържание и начин на производство, както става ясно от документацията на EMA. Обяснението на Sanofi за различните имена е, че в западна Европа продава ваксината в обединение с MSD, а в източна – сами. Това налагало различните търговски имена.

    @Ваксина? Не, благодаря! – както всяка друга инфекция. Ваксина изгражда антитела, които помагат на тялото да разпознае и пребори болестта преди да е завладяла тялото. С хепатита това важи също. Всъщност хепатит може да се хване на много места – вирусът оцелява на повърхности няколко часа дори да бъде изчистено добре. Ако заразен се пореже или изкашля, в рамките на няколко часа дете докоснало същата повърхност може да се зарази. Нищо от това не е „сабавно“, също както правописа Ви.

  83. г-н Юруков, хепатит Б, срещу който се поставя ваксината в родилното още „преди детето да е поело първата глътка въздух“ се предава по полов и кръвен път! Т.е. заразяване, ако някой се изкашля, няма как да стане освен ако детето но е с кървящи рани и забърше с тях повърхността, по която е попаднал вируса. А и що за болница ще е това! А и жената преди да роди се изследва за Хепатит Б! Защо тогава в много страни се поставя тази ваксина, само ако майката е позитивна, а тука за добре дошъл?
    Освен това изграждането на антитела отнема време, както и скапва имунната система на малкото дете, което няма стабилна такава. Доказано е, че антитела от ваксини при деца до 2 год. изграждат само около 27%, затова и се налагат реимунизации. Просто защото ваксините не действат! Да не говорим, че дете/човек с поставена ваксина става автоматично заразоносител и съответно е в състояние да предава този вирус на здрави лица!

  84. П.П – Никъде не съм споменала за ембриони или ядрени отпадъци, а само доказаните съставки във всяка ваксина, а именно живак, алуминии, формалдехид – все отрови, които са вписани в листовката и за които няма гаранция в какво количество са. Има доста информация за тези съставки – който търси намира! И както наскоро прочетох в една статия – и храната съдържа живак, но не е едно и също дали ще мине през храносмилателната система и по-голяма част ще се изхвърли или ще попадне директно в кръвообръщението и оттам директно в жизненоважни органи, напр. мозъка, а нека се отрича връзката на ваксините с аутизма! А как ще коментирате постваксинално морбили например ил заушка след поставена ваксина?

  85. 5% от населението на България е заразено с хепатит Б. Заразата се предава по кръвен път, но съществува и сериозен риск при обикновено докосване. Ако вие сте носител на хепатит Б и се порежете някъде, дори да почистите, вирусът остава на повърхността. Ако това е дръжка на врата или маса в ресторант, родител, които се докосне до това място и после докосне детето си може да го зарази, ако не е ваксинирано. Тъй като има толкова много носители на болестта, рискът от заболяване налага ранното ваксиниране. В Германия броят заразени и преболедували е много по-малък и са една от малкото държави, които са преценили ваксината да се бие по-късно. Това за „доказаните“ 27% получили имунна защита ми е много интересно от къде го намерихте, защото го няма споменато никъде в изследванията на ваксината.

  86. Във ваксината няма живак, алуминии, формалдехид. Всъщност никоя ваксина няма такива вещества, но някои имат съединения с метали, които се съдържат в много по-големи количества в тялото ни и в бебешката храна. Ваксината не съдържа тимеросал. Ваксината може съдържа само остатъчни количества формалдехид, но съединението не е част от активните съставки. Възможното количество е толкова малко, че няма влияние върху тялото. Количеството ограничени съединения с алуминий, които има във всички ваксини, които се бият на едно дете през годините взети заедно са по-малки, отколкото това, което получава детето в кръвта си след едно ядене на детска каша.

  87. Може би се бъркате с Хепатит А, или умишлено се опитвате нас да заблудите! Хепатит Б се предава само по кръвен и полов път! За докосването – може да го обяснявате на някой, който „не иска да чете, за да не се плаши“!
    27% изграждат не към тази ваксина конкретно, а към всички като цяло!
    Не коментирахте въпроса за постваксиналните заболявания или просто удобно го пропуснахте?
    А замислял ли сте се Вие като нямате всички ваксини, които СЕГА се поставят, как сте оцелял? А как е оцеляло човечеството изобщо? Да вярно имало е много епидемии, но нима сега ги няма – аутизъм, рак при деца, епилепсия, диабет при деца, автоимунни заболявания, алергии към лактози и млечен белтък, които поставят детето на доживотна диета, дерматити, които те правят абонат на аптеките за години напред и какво ли още не?

  88. Тимерозал е съединение на живак, а не на алуминии. Доколкото дали другите съставки се съдържат във ваксините, явно не сте чел листовките. Производителите не крият, че се съдържат! А доколкото до количествата, дали са безвредни за организма – това е доста спорен въпрос, а и в България съм убедена, че контролни тестове не се правят – дали наистина тези количества са онези „безвредните“ или производителя е поизпуснал малко контрола! Не са малко случаите на компрометирани ваксини – недобро съхранение, лошо транспортиране, недостатъчно омаломощени вируси /това за живите ваксини/ и не малко заболели след това.

  89. @Делчева – Ваксините се тестват и одобряват на европейско и национално ниво. Конспиративните теории са забавни, но безпочвени. Заболелите след ваксини, както казах по-горе, са единици при поне милион ваксинации на година.

  90. @Делчева – хепатит Б се предава по кръвен път. Това е. Вирусът оцелява на открито няколко часа, което прави възможно предаването извън най-честите като преливане на кръв, полов път, татуировки и прочие. Възможно е заразяването и по битов път, макар и по-рядко.

    След сравнението с Кока кола и праха за пране, ми е трудно да възприема сериозно аргументът за постваксиналните заболявания. Такива има навсякъде и в България са с близка честота, както навсякъде другаде. Има средно по 30 сигнала за възможни усложнения след ваксинация на година. След разследване поне половината се оказват несвързани с ваксините. При милион ваксинации на година, колкото се правят в България, това число е изключително малко. Няма разлика в произведените ваксини за България и другите страни. Разликите в цените идват от по-големите количества, които се поръчват и по-доброто планиране. Затова на Германия единичната доза излиза по-евтино, а у нас тъй като в последния момент поръчаха ваксината, излезе по-скъпо.

    Да, аз съм оцелял. Много други не са. Баба ми също е оцеляла, но когато тя е била дете, във всяко семейство едно от три деца не е доживявало пубертет. Сега рядко се среща човек, който не само във своето семейство, но и сред познатите си да има някой с дете, което да е починало от такава болест. Всички заболявания, които изброихте, като брой случаи на година са в пъти по-малко, отколкото децата, които са умирали само до преди 3 поколения от болестите, срещу които ваксинираме с шествалентната ваксина.

  91. Искрено ме разсмивате! Май твърде дълго време живеете в Германия! Тук има педиатри, които държат ваксините в хладилник на Ред Бул! Освен това, доста често спира тока! И аз съм живяла в Германия! И знаете ли каква е разликата – когато там стане проблем, се пише и търси решение, забраняват се ваксини, докато тука нещата се потулват, отрича се /никога една реакция няма връзка с ваксината/ и забранените в Европа ваксини тук се рекламират като най-доброто /нали фармациите трябва да си пласират някъде произведените бройки/, напр. ваксината срещу папилома вирус, която е взела толкова много жертви, все млади момичета- забранена вече в много страни! Вие да не сте представител на Sanofi?

  92. @Делчева – Не, не съм. Родител съм на дете твърде малко, за да му се бият всички ваксини. Вие да не сте представителка на фармацевтичните компании произвеждащи лекарства срещу предотвратими болести? Или на болниците в България? Навярно знаете колко пари изкарват от всяко неваксинирано дете. Само клиничната пътека в България за едно инфекциозно заболяване е 900 лв. За лекарствата да не говорим. 9000 са били хоспитализирани при последната епидемия от морбили през 2010-та. Пари за болниците ли искате да изработите? Знаете ли кой бизнес също печели доста от неваксинирането – изработката на малки ковчезчета. Има ги в различни цветове.

    Знам много добре къде се държат ваксините в България и Германия. Лекарят ми използва хладилник тип Мраз, който даже беше ръждясал отвън. Върши работа. В Африка ги пренасят на гръб в хладилни чанти. HPV ваксините не са забранени никъде. Повечето държави препоръчват ваксинация, някои дори за момчета.

  93. Ами лечението на инфекциозните болест, след ваксина пак струва толкова, не мислите ли? А ваксините са дали не по-малко „хляб“ на производителите на ковчези! Синдрома на внезапната детска смърт изключително се свързва с ваксините! А знаете ли колко струва лечението на дете болно от аутизъм или церебрална парализа – доживотни грижи от някой от родителите, чудят се как да намерят средства, за да поддържат състоянието, защото „милата ни родина“ абдикира и не дава и стотинка освен мизерна инвалидна пенсия, която не стига и за седмица,
    И като споменавате печалбите на болниците, знаете ли колко милиона са изплатени като обезщетение на пострадали от ваксини? Ако всичко е наред, защо има такива дела, и то спечелени?!
    И можете ли да кажете в очите на пострадалите, че числото е твърде малко и са „дали своя дан“ за обществото, както се беше изразил един специалист, името на който няма да спомена!

    Ето Ви и малко материал за четене /ако искате, можете и сам да си анмерите достатъчно материали/, защото не смятам повече да коментирам, всеки има глава на раменете си! Нека всеки сам мисли, чете и дано вземе най-доброто решение за детето си! Желая Ви здраве, на вас и цялото Ви семейство!

    http://novinite.bg/articles/78544/34-deca-v-Siriya-pochinaha-zaradi-nekachestvena-vaksina

    http://ezine.bg/n11-39062-44_момичета_са_починали_заради_ваксини_против_рак

    http://www.sueddeutsche.de/wissen/ungeklaerte-todesfaelle-nach-der-impfung-verstorben-1.272691

  94. @Делчева – Много ще ми е интересно да прочета такова изследване, как дете/човек с поставена ваксина става директен заразоносител. Страхотно звучи, да не сте го гледала в някой холивудски филм? Ако не , моля, дайте да го видя и аз това изследване.

  95. @Боян Юруков – В засъхнала капка кръв Хепатит Б се запзава жизнен една седмица.

    @Делчева – Интересно ми е откъде извадихте тези 27%. Имам обосновано предположение, но е доста вулгарно и ще го спестя.

  96. Андреева, само ако искахте наистина да прочетете нещо подобно – има страшно много информация! Но блаженни са вярващите, продължавайте да си разчитате на рекламните брошури от лекарските кабинети, за да спите спокойно!

    АВС /ако сте жена/ Вие къде раждате децата си? В някоя касапница залята с кръв, че вируса на Хеп.Б да издържи седмица? За дезинфекция дали сте чували?

    Юруков – Вие с Африка ли ще ни сравнявате?

    Ето ви малко цитати от научни издания и статии, за тези които искат да си извадят главите от пясъка и не разчитат на холивудски филми и четенето не им е непосилно:

    http://mmr.gateway.bg/

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21058170

    http://biopogled.com/ваксините-срещу-морбили-убиват-повеч/
    http://www.naturalnews.com/048861_Vaccine_Injury_Table_adverse_events_US_government.html

    Стига толкова, че Юруков ще трябва да мисли нови тестове за интелигентност 😀

  97. @Делчева – забавно е, че посочваш narural news. На шега ли е?

    Впрочем Hep B понякога оцелява след дезинфекция, а болниците не минават със спирт всичко в цялата болница постоянно. Майките още по-малко.

    Нови тестове не ни трябват – този тук си е достатъчно показателен. Търсиш „истината“, защото отговорите на цялата медицинска общност не ти харесват и се параноясваш, че всички те мамят и искат да те унищожат. Това не е ниска интелигентност, а психическо състояние. Съвсем нормално е и няма нищо срамно или опасно за околните, поне до момента, в който започнеш да застрашаваш живота на детето си и здравето на околоните.

  98. Изобщо не мисля, че всички се опитват да ни унищожат, а че са готови на всичко, за да печелят повече и повече. Как ли не са се сетили още да измислят и ваксина срещу чума и алчност. А пострадалите деца с лекота ги вписват в графата „дал фира“, стига да не са техните, но този проблем властимащите си го решават по друг начин 😉 Доколкото до психическото състояние – различното мнение трудно се приема от промития мозъл. То още има вярващи, че земята е плоска : D

  99. @Delcheva – Всъщност има ваксина срещу чумата. Пострадалите деца от ваксина на година са по-малко от колко са умирали на ден до преди само няколко поколения заради липсата на ваксини. Има единици с тежки реакции към ваксините, но е непонятна идеята, че същите тези деца биха оцелели истинската зараза щом им е трудно да се справят с нещо толкова леко като ваксина.

    Тук не говорим за различно мнение и промити мозъци, а за проста медицина и биология. Опитваш се да действаш по емоциите на родителите посочвайки, че имало пострадали деца от ваксини. Има наистина, но са единици при стотици хиляди жертви от липсата на ваксини на година. Пропускаш мащаба. Като го покажем излизаш с твърдението, че повечето случаи се криели заради глобална конспирация на всички лекари и медицински работници, повечето от които сами са родители и ваксинират децата си. Когато стане ясно колко е налудничаво това, се завърташ и започваш да твърдиш, че и техните мозъци са промити и „който иска да знае истината търси в google“. Добре, няма проблем, но тогава не ходи на лекар повече като са с промити мозъци и само гонят печалби. Само дето като стане епидемия всички в болницата нали? А през останалото време – ето, виждате ли, нямаме ваксини и не се разболяваме. Еми нормално – осланяте се на това, че останалите ви пазят. Когато обаче се зразиш и оцелееш някак, а после заразиш бебе твърде малко за ваксинация и то почине, в затвора ли да те вкараме?

    Говориш за отговорност и различно мнение. Трябва ли хора отказали задължителните ваксини и заразили бебете с предотвратима болест да бъдат съдени?

  100. А дали трябва лекар, поставил ваксина на болно дете да бъде вкаран в затвора? Самите производители са посочили десетки противопоказания, но никой лекар не изследва детето преди ваксина, а всички на конвейра. Как за 10 мин. преглед се решава, че детето е здраво или е хванало вирусче, но няма проблем защото изпускаме графика и трябва да наваксаме. Това да не е състезание?
    А дали знаете, че ваксините не създават траен имунитет и затова се налагат реимунизации, а ваксината за хеп.Б създава антитела за около 10г. и когато рискът от зараза е най-голям, а именно в пубертета и след това, вече няма антитела? Е не е ли по-разумно тази ваксина да се направи тогава, когато е необходима?
    А децата, които не биха преживели заразата, може никога да не срещнат дивия вирус и да се заразят, но с ваксиналния се срещат 100%.
    Не се опитвам да действам по ничия психика-всеки си има глава, но Вие май се опитвате да решавате вместо родителите, подкрепяйки задължителност, при положение, че сте в държава с препоръчителен режим и няма да Ви глобят ако откажете или ако лекарят Ви прецени, че има риск!
    А дали пострадалите са единици-можете ли да го докажете? Аз не мога да Ви извадя официална статистика, защото винаги се отрича и се казва „между нас да си остане, но…“ Мога да Ви предложа група във фейсбук, с реални хора, споделящи тревогите си, горчивоя си опит, разбития си живот от вечните грижи за болно дете, но едва ли ще проявите интерес. Понякога е по-добре човек да не знае! Иска ми се да не бях попадала на темата за ваксините, да не ми се нслага да вземам трудни решения и да си спя блаженно всяка вечер без да си задавам въпроса „ами ако…“ , но това важи и в двата случая – със или без ваксини. Човек никога не може да знае как ще реагира даден организъм, защото всяка имунна система е различна, а не създадена по шаблон. И нямам против да се сложат ваксини, но след обстоен преглед, фамилна обремененост и тестове, за да се сведе раска до минимум, а не да се играе на руска рулетка.

  101. @Delcheva – прегледът трае колкото всеки друг преглед дори когато е болно детето. Реимунизациите са за някои ваксини и се налагат, защото наистина отслабват. Това за хепатита не е вярно съвсем. Децата не срещат дивия вирус, защото 90-98% от хората около тях са ваксинирани и носителиет са единици. Ваксините нямат див вирус. Дори живите ваксини имат силно отлабен или модифициран вирус.

    Започнах да се занимавам с проблема с отказа за ваксините точно заради ситуацията в Германия. Тук е ужасно. Нивото на ваксинация е по-ниско от това в България и заболелите са много повече на глава на населението. Сега има епидемия в Берлин се разпространява. Затова се заговори и за задължителни ваксинации.

    Знам много добре за коя група говориш и ми възложиха забрана още когато поисках да ме включат.

  102. А в Германия поставя ли се ваксината за хеп.Б до 24 часа от раждането или на 2 мес? Тука за 48 часа вече са 2, като БЦЖ е жива!
    Освен това виждам, че поставяте превенар 13, която е тествана в комбинация с Хексацима/Хексион, докато тука е Синфлорикс. Няма изследване на производителя за съвместимост с нея, но явно някой продажен чиновник е решил, че щом може с Превенар, защо да не може и със всяка друга!
    Съгласете се, че не може да става и дума за сравнение на Германия с България, нито откъм контрол от страна на държавата, нито откъм съвест на лекарите, най малкото тука са принудени и те също нямат голям избор и са поставени пред свършен факт! Самите лекари много често се притесняват от новите комбинации. Много често едно дете започнало по една схема се налага да я завърши с друга, което е недопустимо и никой няма избор!

  103. Доколкото схванах г-жо Делчева искате да се премахнат ваксините!!!

  104. Стоян, никъде не съм твърдяла, че искам да се премахнат! Искам да получавам информация от лекаря за ползите и рисковете, децата да бъдат старателно преглеждани и изследвани за поносимост към съставките и за тежки метали и да се преценява полза-риск за всяко дете индивидуално, а не конвейр и в преследване на график! Тоеа не се прави и както писах по-горе се слагат ваксини и на болни деца! Също да има отговорност от страна на лекари и държава, както е в развитите страни, а не в случай на увредено дете, да не дава Господ, цялата отговорност пада върху родителя и се провеждат кампании за събиране на средства за лечение! Излиза, че и да сложиш, и да не сложиш ваксина- отговорен е само родителя!

  105. И още – против съм неглежирането на нежеланите реакции, защото те никак не са няколко на стотици хиляди! Родителите на тези деца не се интересуват от тези „малки“ проценти, за тях е100% и всеки ден се борят!

  106. Г-жо Делчева, мисля си, че както и да ви прегледам детето и да ви обясня ваксините ако не подходите с доверие към лекаря си-нищо не става!
    Ползвате ли автомобил, въпреки че много повече хора загиват от катастрофа отколкото от ваксините!

  107. Няма как да подходя с доверие към лекар, който преглежда за 3 мин., но ще се доверя на такъв, който иска ПКК, СУЕ и каквото още е нужно, за да е сигурен, че не излага детето на излишен риск!

  108. @Делчева@Делчева – Привет, отново, Делчева! Това, което исках всъщност беше някакъв документ, пък било то и от някоя „натурална“ картотека, как точно ваксинираните стават заразоносители??? В спор за друго не ми се щеше да влизам, че дигам кръвно, но нека бъде … Сайтовете, които сте посочила не дават отговор, дори и заобиколен на въпросът ми. За да не кажете, обаче че бягам по тъча ги прегледах и с радост ще ги обсъдя с Вас. Първият е някакъв форум, в който има няколко препратки към текстове на лекари. Не съм ги чела подробно, но съм съгласна с тях. Голямото НО в случая е, че специално за ваксината коклюш, тя включва в себе си и дифтерия и тетанус. Не съм специалист и не мога да обсъждам защо учените са избрали да ги комбинират и трите. Да, факт е, че и след ваксина може да се заразиш с коклюш, но се изкарва доста по леко. Страшното тук е дифтерията. Знаете ли какво е? Сестрата на майка ми е умряла от това на 10-тина години. Лекарите не са могли да й помогнат, оставили са я в къщи и 73-годишната ми майка все още си спомня как е протягала ръце към баба ми с думите „Мамо, пологни ми.“ Жалко е, че интернет не предоставя опция да ме видите, защото и в момента ми се насълзяват очите като го пиша. Ето Ви и едно линкче по въпроса, където пише, че коклюша не е напълно овладян въпреки ваксината, но дифтерита е: http://cid.oxfordjournals.org/content/49/10/1565.full
    Вторият линк, не разбирам защо сте го дала. Чудесно е, че тази година има само един случай с рубеола, но никъде не пише ваксиниран или не е бил заболелият…
    Третият линк, просто няма какда го взема предвид. Като него има купища в мрежата. Общото помежду им е, че ДЕЗИНФОРМИРАТ.
    Четвъртият: за първи път чувам, че връзват и тази ваксина към аутизма. Петият вече е да си дойдем на думата! Ех, тази пуста ваксина за морбили, що я правят точно когато се появяват първите симптоми на аутизма? Принципно FORBES има статия, която опровергава твърдението на въпросният съд: http://www.forbes.com/sites/emilywillingham/2013/08/09/court-rulings-dont-confirm-autism-vaccine-link/ Ето и позицията на СЗО по въпроса за аутизма: http://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/mmr/mmr_autism/en/
    Между другото препратка към документа от съда, който се е произнесъл, че ваксината е причинила аутизъм има, но е зачеркнат с черен маркер, така, че да не се чете голяма част от него. Защо ли? А, съдията по делото пък е неоткриваем в нета…? В други сайтове има същата статия, препращаща към зачеркнатия документ.
    Ето Ви и от къде тръгва връзката между аутизма и ваксината: https://begem0t.wordpress.com/2010/02/10/mmrfrau/ Тук пък може да видите, че статията е изтеглена и защо:http://www.sciencebasedmedicine.org/lancet-retracts-wakefield-article/ И изтеглената статия: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(97)11096-0/fulltext
    Такаааа, стигнахме до номер 6. „Био поглед“? Вие се шегувате. Защо не влезете и в сайтовете http://www.третооко.com, http://www.шестачакра.eu или http://www.дзенвътревмен.bg
    Седмият линк е с отговор като за шестият.
    Стивън Хоукинг е казъл, най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Затова аз избирам да се доверя на учените отдали живота си на работата, а не на такива като Уейкфилд, всяващи паника и успешно продаващи собствените си айлачи след това. Светът се развива, госпожо Делчева, създават се нови и нови лекарства, ваксини, учените се борят да спасят такива като нас, затова сме 7-8 милиарда вече. Земята се пука по шевовете, продължителността на живота се е удвоила. Детската смъртност е нищожна в сравнение само със 100-тина години назад. Вървим напред, госпожо! Не ни връщайте към кръвопускането и лоботомията!
    Извинявам се на собственикът на блога за дългия ми отговор, както казах глупостта ме кара да дигам кръвно, но му благодаря за блога и му желая успех, както и да не се отчайва защото аз се отчаях!

  109. Г-жо Андреева, много интересен пост. Добре е, че не твърдите, че ваксините са спасили света и благодарение на тях е оцеляло човечеството.
    Точно в единия цитат има информация, че полио-вируса се излъчва в изпражненията и така продължава циркулацията си, явно не сте чела всичко!
    Освен това, както сама твърдите, медицината е много напреднала и много болести се лекуват успешно, докато условията на живот, липсата на достатъчно храна, чиста вода и развита медицина са способствали за високата смъртност, нека не подценяваме и тези фактори. Едно време и анемия се е лекувала с кръвопускане! Странно нали, ама кой ти разбира?!
    Друг момент е, че дете преболедувало някакво заболяване от включените в ИК, няма никакъв шанс да си спести излишната ваксина! Как ще обясните това?
    Не е леко да се преживее такава трагедия и на никого не го пожелавам, но нека видим и другата страна на монетата, затова щом Биопоглед не е на достатъчно ниво ще по постна линковете на 2 филма. Единият е немски филм с превод, а другият е запис от предаването „На Кафе“ – може пак да Ви се стори несериозно, но там се изказват лекари. Единият отрича ваксините, другите двама се включват и защитават ваксините. Изключително грозно впечатление прави Мангъров, който не борави с факти и данни, а обижда, типично в негов стил.
    Когато се доверявате на хората, посветили се на работата си, няма да е зле да се замислите колко печелят от доверието Ви? И ако детето Ви има лек вирус и лекар Ви каже „дай антибиотик“ никога ли не подлагате на съмнение компетентността на този лекар? За чия сметка е грешката? За Вас и най-вече за детето Ви?
    А знаете ли, че на племенника ми на 3-4 мес. от раждането искаха /медицински светила/ да му отварят главата и да му изпилят мозъчната кора /само звучало страшно, тях ако питате/, защото имаше изкривяване от лежането в кувьоз, а лекарите в Германия казаха, че това се израства и няма нужда да се прави нищо, както и стана. И на кого да вярвам според Вас? На българските продажници или на Германия, където ваксините не са задължителни? На чия преценка?
    Гледайки тези филми, няма как да не ви се доплаче от болката на тези хора!
    https://anonybulgaria.wordpress.com/2015/03/14/ние-не-ваксинираме/
    – др. Мария Папазова, но и другите може да гледате
    има срашно много филми, може и тях да изгледате
    Доколкото до препратките от съда, в Холандия преди 10г. ваксините също са били задължителни, но се печели дело и се доказва, че ваксинираните са опасни за неваксинираните, а не обратното и стават препоръчителни.
    http://vbox7.com/play:ec6ac48859
    А ето и още нещо, което личния няма да Ви каже, но тази поне е препоръчителна, цитатът не е мой, аз нямам медицинско образование, за да поднеса фактите по този начин:
    На българския пазар има 2 ротавирусни ваксини – живите Ротарикс (съдържа щам със специфичност G1P[8]) и РотаТек (G1, G2, G3, G4 и P[8]). Да припомня, че от приложението им освен другите нежелани реакции има риск, макар и малък, от чревна инвагинация при бебенцата – почти при всички случаи лечението е операция.
    Дали точно Ротарикс е подходяща и ефективна за Бг., и дали изобщо има подходяща е друг въпрос – цитатът по-долу за най-разпространените щамове у нас. Да не говорим, че има интензивни еволюционни промени при ротавирусите, които обезсмислят дългогодишното приложение на едни и същи ваксини. Лично за мен излишна ваксина (както и другата) с неоснователно и нагло преувеличена и манипулираща реклама. Добре че все още са препоръчителни, макар че има кански напъни от едни люде да вкарат ротавирусна в календара като задължителна.
    „Един от най-широко разпространените ротавирусни щамове в световен мащаб – G1P[8], у нас бе с по-слаба циркулация през изследвания период – в 25.82% (197/763) от тестваните проби, а типът G4P[8] бе регистриран едва в 5.24% (40/763) от случаите. Ротавируси с G3P[8] специфичност не бяха открити в нито един от изследваните материали. В България генотипът G9 (който го няма в нито една ваксина-бел.моя) се открива през всички ротавирусни сезони и установявайки се в 38.2% (348/912) от всички типирани ротавирусни изолати, се явява доминиращ тип за целия изследван период. Ротавирусите с G2 генотип са вторият най-разпространентип през 4-годишния изследователски период (януари 2005 г.–август 2008 г. – бел.моя).” – Молекулярно-вирусологични проучвания на човешките ротавируси група А в България, З. Младенова – автореферат

  110. П.П. Г-жо Андреева, не вдигайте кръвно само защото някой се опитва да изкаже съмнение относно ефективността на даден продукт – в случая ваксините! Научете се да приемате и различното мнение! Заради лекарски преценки, които не съм подлагала на съмнение имах ужасно много проблеми! Човек не се ражда недоверчив, той става такъв!

  111. Доколкото до рубеола, точно моя приятелка се разболява от нея след ваксина, която протича много тежко.
    Голяма част от ваксините изместват т.нар. детски болести за една по напреднала възраст, когато не са толкова безобидни. Паротит /заушка/ е една от тях и има данни за доста заболели ваксинирани.

  112. @Делчева – И двете се съмняваме, явно. Аз в не регламентирани източници на информация в интернет, вие в науката! Това, че сред лекарите има некадърни идиоти е съвсем друг въпрос, нямащ общо с ваксините. Затова всеки трябва да намери лекар, на който да може да се довери, особено когато става въпрос за детето му. Много е трудно, защото съвестните са малко, съгласна съм.
    … но да разпространявате, отречена многократно информация, че някоя ваксина причинява аутизъм, или пък, че има тежки метали в нея е срамота. СЗО е изписала фермани, че в детските ваксини няма тежки метали, камо ли живак. Писали са, че с бебешките пюрета и каши им даваме многократно повече метали, отколкото която й да е ваксина би могла да съдържа по принцип, писали са, писали, ама кой да им го чете тяхното сухо четиво… Друго си е рептили да искат да ни унищожават, така се чувстваме значими, пък да знаем някоя тайна, това е чудесно… ами, кемтрейл, а, Ротшилд, а Рокфелер…Къде, къде по интересни четива!

  113. @Делчева – Много се извинявам, не съм видяла глупавия Ви пост, пардон – дългия! Не сте ме разбрала, точно това твърдя – ВАКСИНИТЕ СА ПРИЧИНАТА ДЕЦАТА НИ ДА НЕ МРАТ И ДА ТЕ СА СПАСИЛИ ЧОВЕЧЕСТВОТО. Всъщност не го твърдя аз – учените са!
    Да, чела съм всичко – хоби ми е. Ако не циркулираха някъде вирусите, нямаше да се налага да се ваксинираме изобщо. Едрата шарка изчезна, затова се премахна и ваксината. Упс, знаете ли, че заради ваксината е изчезнала?
    Говорим за задължителни ваксини, госпожа! Дете, преболедувало морбили, преди да дойде ред на ваксината му, често не оцелява и в наши дни. А, се налага ваксинация и след това, най-вероятно, защото са комбинирани ваксините. Или искате да му дръпнат морбилито, да оставят паротит и рубеола, а?
    Филми, посветени на псевдонауката има много повече, отколкото посветени на науката. Сещам се за „Тайната“ – ако мислиш, че си беден, начи си беден, затова трябва да мислиш, че си милионер и шац! милиони в банковата! И не, БИОПОГЛЕД, не само не е на ниво, той е под нивото на мазолите ми! А, виж, предаването на Гала е друго нещо! Неговото ниво е извънземно! Изразното средство на псевдонауката в България! Там разпъваха свит при прането пуловер с тухла (май, беше загрята), там се опитваха да изпукат пуканки с вредните лъчи на GSM, там каниха и един доктор дошъл в Токуда за седмица да обяснява, че аутизма е стомашно-чревно заболяване (!?) и да обяснява как еди кой си витаминен комплекс много помага…
    Никога не съм попадала на лекар, който ей, така да изписва антибиотици. Вече даже се правят тестове за да се установи точния вид на атибиотика, който да бъде изписан, като се взимат бактерии от болния. Ако Вашият доктор е такъв, не обвинявайте другите – Вие сте глупава, че ходите при него! И като не вярвате на българските, що не емигрирате в Германия! И аз често искам да емигрирам, за да съм далеч от хронично недоволни хора като Вас!
    Филми, препоръчани от „Д-р“ Папазова – холистичен лекар на хонорар от Боарон, няма да гледам. Гледайте си ги Вие, аз вече го извървях тоя път, ходих на хомеопати, лекуваха ме с пиявици… Достатъчно, пробвах, преди да се поинтересувам, после като се поинтересувах пък, разбрах що не ми е действало.
    Да, ваксините в много бели държави са пожелателни, защото не се е предполагало, че с навлизането на интернет и рекламите, псевдонауката ще се разпространи до такива размери. След епидемията от морбили в Ориндж Каунти миналата година и починалото невръстно германче, нещата като нищо ще се променят.
    Ротарикс не е задължителна ваксина, тази срещу папилома вирус също! Не ми ги давайте за пример 100 пъти! И аз няма да ги сложа на децата си, защото са спорни. Говорим за задължителния имунизационен календар!!!
    Хубаво е, че за Холандския съд ми давате линк пак към Гала. Ей, на това му се вика доказателство! Победена съм! …което не е учудващо, защото автентичната тъпота винаги побеждава изкуствения (придобит с четене на наука, а с гледане на Гала) интелект. Да живее „Д-р“ Папазова, хомеопатията, хиропрактиката, цветолечението….

  114. Г-жо Андреева, беше въпрос на време да започнете с обидите, типично в стила на краен про-ваксър, с промит мозък, който не разсъждава ни най-малко!
    Давате ми пример сестрата на баба си, която починала от дифтерит! А дали сте се замисляла защо при тази толкова заразна болест баба Ви не се е заразила? Ами ако сестра й се е била с много слаба имунна система, или е е имала съпътстващо заболяване, или ….? Аз мога да Ви дам за пример прабабите ми, които починаха едната на 93, другата 89 и никоя от тях не е знаела значението на думата ваксина! Баба ми почина на 83, другата е още жива и здрава Слава Богу! И те не са изпитали панацеята на ваксините! Дядо ми го умориха „кадърни“ лекари. Много примери мога да Ви дам!.
    Идете с Вашите докладчета от СЗО, писани от лекари с дял от фармацевтичните компании и преследващи по-високи печалби и кажете на родителите с пострадали дечица, че те нещо са се объркали, защото СЗО така твърди!
    И не лъжете и не заблуждавайте хората, че щом СЗО твърди, че няма тежки метали във ваксините, значи е вярно! Коя сте Вие, че да отричате написаното от производителя! Те сами са си го обявили, но явно това е много „сухо“ четиво за Вас! Просто прочетете листовките и кратка характеристика на продукта, която е предназначена за лекарите!
    Виждам, че сте доста запозната и с останалите предавания на Гала 🙂 Това говори за невероятен интелект! Браво!
    Никъде не съм твърдяла, че съм недоволна! Напротив! Много съм си доволна от живота, от това, че сама вземам решенията сама без да разчитам на някого да решава вместо мен, без да е готов да си понесе отговорността за това, в случая милата ни държавица и сбирщина от продажни чиновници или лекари изписващи рецепти на определени бланки с думите „отиваш в тая лаборатория и…“! Радвайте се, че сте попаднала на добър лекар. Повярвайте, те никак не са лесни за откриване!
    А Вие щем искате да емигрирате в Германия – кое Ви спира? Направете го! Само дето там ще треперите дали детето Ви няма да играе с някое „силно заразно“ неваксинирано дете! И като твърдите как децата не оцелявали от морбили, то в Германия в момента има такава епидемия! Има 1 дете починало, за което се установи, че има съпътстващо заболяване! А ваксинираните, които се разболяват от морбили от ваксината – те какво? Да не би да не са оцелели?
    Дори и при някакви съмнения, че ваксините може и да помагат, то такива като Вас отказват много хора! Като искате материали, къде са Вашите, за да ме убедите в правотата си? Или важно е само да плюем и да разказваме приказки от 1001 нощ?
    Защо България е единствената държава с толкова много ваксини и реимунизации срещу туберколоза, след като е доказано неефективна и проба Манту дава неверни резултати?
    Ако препоръчителните ваксини станат задължителни, сигурно и за тях ще защитавате!
    Смъртността от болестите е започнала да намаля още преди въвеждане на ваксините. Хората са започнали да изграждат имунитет! Сега с ваксината с/у морбили майката няма антитела, които да предаде на бебето, когато е най-беззащитно! Ваксина с/у рубеола – защо се препоръчва изследване на жените в детеродна възраст? Защото трайността й най-вероятно отдавна е изчезнала!
    Няма да продължавам повече! Само внимавайте като/ако заминете за Германия ! Там хората имат човешки права! И ако не съм в състояние да решавам за ваксините, защото нямам медицинско образование, то защо при необходимост от операция ме карат да подпиша информирано съгласие? Тогава по-компетентна ли ставам?

  115. И още нещо: дали е едно и също една ваксина да се бие на бебе 3-5кг или на 10кг., или на възрастен 50-70+кг. Дозата не се променя!!!!!!!!!!!!!!!

  116. @Делчева – A,Вие типично за един дезинформиран био-еко-дзен малоумник скачата от тема в тема и пишете същото, което аз пиша… „Що Вие не емигрирате..?, а, що сте запозната с Гала, а що тва…“ Да, доста удържах да не почна с обидите, телешко спокойствие направо! Ваксините са едни, но например ваксината за варицела, която наскоро проучвах (няма я в България, чудя се как не са се сетили да я изпробват върху нас), се слага и на възрастни, но се налага реимунизация. Шок! Възрастните не се гътват мамка им от раз, налага се по няколко да им бодат!
    За бабите, да сте чували за естествен подбор, а? Едни са се преборвали, други – НЕ! И за да съм точна и майка ми е заболяла, но се е преборила, сестра й – не! И двете са били на едно дередже с ваксините! Естествен подбор, госпожа, законите на джунглата са важали, които такива като Вас искат пак да въведат!
    А, извън тона на заяждане, ще ми пратите ли линк най-накрая, защото наистина ми е интересно, къде сте прочела, че ваксинираните са заразоносители. Всъщност от там ни почна спора, ама го пораздухме. Не мога да открия нищо по въпроса, питах лекар, той ми се изсмя. Затова разчитам на Вас. Благодаря предварително!
    И да не забравяме, ако някой го блъсне камион – при шаман да му бае, при инфаркт – само хомеопат.

  117. Андреева, за човек, който се има за интелигентен сте меко казано невъзпитана! Досега, нито аз, нито опонентите ми, които защитават ваксините вкл. г-н Юруков, не си е позволявал подобни просташки обиди, явно са интелигентни хора! Това говори много за нивото Ви и аз нямам намерение да слизам на Вашето такова! И както писах по-горе не отричам ваксините, но държа да бъда информирана за рисковете и детето ми да бъде изследвано за инфекции най-малкото, да не говорим за имунологични изследвания, преди да му вкарат още вируси!
    А Вие си стойте у дома, щото може да Ви блъсне камион!

  118. Андереева, ето Ви линк към листовката на МПР. Обърнете внимание на следния текст:

    „Excretion of small amounts of the live attenuated rubella virus from the nose or throat has occurred in the majority of susceptible individuals 7 to 28 days after vaccination. There is no confirmed evidence to indicate that such virus is transmitted to susceptible persons who are in contact with the vaccinated individuals. Consequently, transmission through close personal contact, while accepted as a theoretical possibility, is not regarded as a significant risk.{33} However, transmission of the rubella vaccine virus to infants via breast milk has been documented (see Nursing Mothers). “

    http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/m/mmr_ii/mmr_ii_pi.pdf

    Не заявяват, че непременно може някой да се зарази, но и не отричат такава възможност, както се прави в българската листовка!

    На кого да вярвам? На българските листовки или на производителя?

    Ето и от Robert Koch Institut
    http://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/Impfen/Influenza/FAQ10.html

    Да, в „белите“ държави тази информация не се крие, защото там лекарите носят отговорност и са длъжни да информират, а и могат дела да се водят, за разлика от тука! Факт, който искам за себе си, защото „не ме е страх да чета, за да не се уплаша“, който не иска винаги може да откаже информация от лекаря и да си слага ваксини и на болни деца ако ще, защото има ужасно много такива случаи!

    Надявам се тези източници да са Ви достатъчно научни и достоверни!

  119. И това:

    Ако наистина искахте да намерите такава информация, щяхте да я откриете!
    Българина все гледа да се изкара по-умен от другите 🙂 или да скрие собствената си некомпетентност като обижда наред!

    Затова сме и на последно място по икономически показатели в ЕС!

  120. @Делчева – Да, и какво пише, че не е потвърдено да се предава на други лица. ИМА ТЕОРЕТИЧНА ВЪЗМОЖНОСТ! Теоретичната възможност не Ви дава право да твърдите, че „ваксинираните са заразоносители“. Очевидно до момента не е документиран такъв случай. Това е във ваксината на Мерц. Приорикса на GSK, които се прилага тук, май, без да съм сигурна, пише нещо подобно „Transmission of measles and mumps virus from vaccinees to susceptible contacts has not been documented. Pharyngeal excretion of the rubella virus is known to occur approximately 7 to 28 days after vaccination, with peak excretion around the 11th day. However there is no evidence of transmission of this excreted vaccine virus to susceptible contacts.“ Не е документирано! Това се опитвам да Ви обясня, че не потвърдените неща, не може да се „шляпват“, ей, така, защото се шашкат други хора, а много от тях няма да почнат да проверяват информацията. Това му се казва, изкривяване на истината. Да, пише го някъде, но спестяването на една едничка дума, в случая „теоритично“ променя коренно значението на цялостния текст!
    Ето Ви и всички проучвания върху въпросната ваксина, ако не сте го открили този сайт – воала. Тествана е върху милиони деца и детайлно са описани кой щам какви странични ефекти БИ МОГЪЛ да има. Обърнете внимание – БИ МОГЪЛ! И на мен ми се изправя косата, и аз ги чета преди да си ваксинирам рожбите, и аз се моля мойте да не влизат в изключенията, всъщност моля се никое да не влиза в изключенията: http://www.cochrane.org/CD004407/ARI_using-the-combined-vaccine-for-protection-of-children-against-measles-mumps-and-rubella

  121. Андреева,
    „Не заявяват, че непременно може някой да се зарази, НО И НЕ ОТРИ!АТ такава възможност, както се прави в българската листовка!“

    На това ли казвате изкривяване на истината? Това, че не се отрича го прави ВЪЗМОЖНО! А дали има документирани случай Вие можете ли да докажете, че няма, защото голяма част от проблемите не се докладват, а защо тези да се докладват?
    А другите линкове прочетохте ли? Вие какво искате да Ви напишат? „Дръжте си децата под карантина след ваксина“ ли? Е няма кой да Ви го напише това!

    А страничните реакции, които „БИХА МОГЛИ“ да се проявят се проявяват МНОГО ПО-ЧЕСТО околкото предполагате!

  122. @Делчева – Пропуснах да Ви кажа защо хора като Вас ме афектират така. Над 5 години съм работила с чужда компания за реклама. Аз бях в отдела скрита реклама. Наемаш приличен брой хора, които плъзват из мрежата и започват да плюят по конкуренцията на този, който ги е наел. Нещо като хомеопатията: „Не им пии лекарствата на тия убийци от фармацевтичната индустрия. Природата е измислила всичко. Тя е съвършенна. Лекувай се с естествени неща…“ След което се почва изкривяване на истината, точно като Вас, пропускаш тук-там някоя дума и чудото станало! Точно хора като Вас са най-лесни да бъдат измамени, казваш им някоя „тайна“, насочваш ги какво да прочетат и те решават, че знаят повече от другите. Пишат в някой блог, че „ваксинираните са заразоносители“ и няма сила във вселената, която да ги убеди, че нещата са малко по сложни от това в главата им. Да, права сте, че лекарите няма да Ви кажат за всички странични ефекти на ваксинат, което и мен ме дразни, но може да си ги прочетете. После може да се консултирате какъв е шанса да се проявят върху Вашето дете, особено ако има някакви проблеми. И ако сте попаднала да добър лекар той да се отзове.
    Хайде със здраве!

  123. Хм! Май най-накрая ще заговорим на вдин език! Това което искам е лекаря да ме информира, да пусне необходимите изследвания и да ме убеди, че е направил всичко възможно да сведе риска до минимум! Но това не се прави, а масово се ваксинират болни деца! Вие това приемате ли го за нормално?
    И никак не се поддавам на манипулации от рода на „този каза, че онзи казал, че…“ Затова чета и блогове ЗА, както и ПРОТИВ освен „сухите“ данни! Защото в България не може да се разчита на достоверна информация, а искам да получа информация и от реални хора!
    И щом сте била толкова време в рекламата, значи няма какво да Ви обяснявам как се прави реклама и коя част от истината се изтъква и коя се скрива!
    Знаете как се правят и тестовете: дете направило реакция няма право да участва, но след удобрение на ваксината, то вече попада в групата! Важно е да се получи разрешение, пък ако много зачестят случаите, ваксината се изтегля и заменя с нова, уж по-безопасна!
    Какво мислите за съдържанието на алуминии, формалдехид и другите подобни?

  124. @Делчева – Не, не мога да докажа дали има документирани случай. А, Вие можете ли да докажете, че има не докладвани такива? Най-вероятно ако се докаже, че има и в листовката, и лекарят ще ни казва да си държим ваксинираните под карантина! Въпреки, че визирайки таз годишната варицела, никой не спазва карантината и лекарите също. Няма нужда да предполагам честотата на страничните реакции, описани са в Кокран.
    Общо взето сте права, горе-долу сме на едно мнение, и двете ни е страх от ваксините, но ги слагаме на децата си. Ядосах Ви се защото с такива изрази, плашите тези, които няма да седнат да се ровят като нас. Затова трябва да се подхожда спокойно и да не се употребяват крещящи изрази.
    Рискът е премерен и е в полза на ваксините. Слава Богу!
    За съдържанието на алуминии, формалдехид и др. смятам, че може да вдишате много повече, минавайки през Орлов мост към 6-7 вечерта, отколкото която й да е ваксина може да Ви даде. За Тимерозала също. Описано е надлежно кога е премахнат от задължителните детски и защо, въпреки, че доказателствата за вредата му са спорни. Ето го официалното становище: http://www.who.int/biologicals/vaccines/thiomersal/en/
    А, що се отнася до това дали са надлежно описани съставките в лекарстват като цяло, не само във ваксините, склонна съм да вярвам, че е така. И ще Ви кажа защо. Конспиративните теории са много жалки в същността си, само ако си помислите какъв е броят на учените, нима могат всички да бъдат „купени“. Само в този блог, под този пост има сигурно 10 различни мнения, камо ли всички учени, от всички страни да бъдат подкупени, зли и гадни и да си траят, че ваксините са по вредни за децата ни, отколкото са полезни. И правя уточнението, че холистичните „лекари“ като Папазова и други хомеопати и тем подобни не са учени, а чиста проба измамници. (Папазова специално си продава Шуслеровите соли). А, всички, който се почвяват в пространството и казват „Шааац! аз доказах, че MMR причинява аутизъм“, биват опровергавани на по късен етап от други учени, които се опитват да повторят изследването им. Най-яркият пример е Андрю Уейкфилд, който случайно разработвал и алтернативна ваксина за същото…

  125. Андреева, не мога да се съглася с Вас, че хората трябва да се дезинформират, за да не се плашат! Информацията в България и без друго е доста оскъдна и цензурирана! Ако повече хора са наясно, то тогава и лекарите МОЖЕ БИ ще подхождат малко по-отговорно и ще информират родителите, и ще преглеждат по-обстойно децата, защото ще знаят, че носят отговорност! Как е сега: лекаря знае, че каквото и да направи, закона е зад него и той е защитен – гледа гърло и сополки и това е! Една инфекция не се изразява само в това! Но ако за него една грешка ще бъде недоглеждане или немарливост, то за родителя горчилката може да остане за дни, в най-добрия случай, за години или още по-зле – за цял живот!
    А който не иска да се рови, той няма влезе нито в този блог, нито в някой друг, още по-малко ще чете научна литература!
    Защо ние като общество не искаме да сме информирани? Навсякъде в Европа е задължение на лекаря да те информира! Докога ние ще си заравяме главите в пясъка и ще се правим, че няма проблем?
    Защо отричате хомеопатията? Има изключително много примери за успешно лечение с хомеопатия, там където конвенционалната медицина не е успяла да помогне! Обратното така или иначе никой не отрича! Важно е да се попадне на добър лекар, както в алттернативната, така и в конвенционалната медицина, не мислите ли?
    В Германия двете вървят ръка за ръка, а не като тука всяка да отрича другата! В Австрия напр. при раждане ако има забавяне се дават хомеопатични лекарства, тука – веднага система с окситоцин, защото лекаря нямал време да чака и второто полувреме започвало, правят се безсмислени секцио-операции само защото се теглят повече пари от ЗК или някоя глезла така е пожелала, без медицински предпоставки!
    Кога ще започнем да се учим от по-добрите, а не да се успокояваме само с факта, че някъде е и по-зле?
    И всъщност има доста лекари, които отричат ваксините, но не смеят да го обявят гласно, защото закона и фармациите са над тях и доходите им зависят от това. Други пък, които дръзват да го обявят публично се заклеймяват като шарлатани или пробутващи си хомеопатичните лекарства! И как ще забогатеят препоръчвайки лекарство за 4 лв. или билки за подсилване на имунната система? Не говорим за тежки и спешни състояния! Аз също недоумявам как някои родители са склонни да рискуват, но явно те си имат техния опит и решението едва ли е спонтанно! Кой знае! Всеки се стреми да направи най-доброто за детето си, а децата са различни индивиди, затова съм силно против ваксинирането на конвейр, а не с индивидуален подход към всяко дете!
    Аз имам няколко алергии, как да съм сигурна, че не съм предала нещо на детето си? Ами ако е алергично към някоя съставка във ваксините? Това никой не го проверява! Приема се, че е здраво, а ако нещо се случи, то не е от ваксините! Бият се още в родилното, без изяснен здравен статус на детето! Разгледайте имунизационните календари на другите страни и вижте в колко това се прави! Ваксината срещу Хепатит Б се поставя в родилното само при позитивност на майката и рискови групи, който имат контакти с хронично болни. А може би държавицата ни се опитва да оправдае собствената си немарливост и мизерия в болниците, за да не носи отговорност при здрава майка, ако бебето бъде заразено и затова всички на конвейра?!
    Вдишването на алуминии или попадането му в храносмилателната система едва ли е толкова опасно, както ако се инжектира в кръвообръщението! А и кой нормален човек ще си държи бебето на Орлов мост? Хайде и Вие малко по-внимателно с „крещящите“ изказвания! При вдишване само живака може да е пагубен!

  126. @Делчева – Аз точно това не искам, да се дезинформират хората, нито с добри новини, нито с лоши. А, изказването, че ваксинираните са заразоносители за мен си е дезинформация! Цензура има по цял свят и в бели, и в черни, и в зелени страни. Но информация има много, проблемът е, че повечето е лъжовна и конспиративна, а хората предпочитат да вярват на нея. Някой психолог трябва да питаме защо. Аз си го обяснявам с кофти образованието в училище, което е неприложимо на практика. Ако помнехме от физиката за електролизата, например, нямаше да даваме пари за детоксикиращи ванички, а щяхме много да се смеем. И т.н.
    Хомеопатията е прекрасно лечение за имагинерни болести. В Германия не знам, но във Франция БОАРОН се рекламират и по кофите им за боклук. Там сигурно е ощо по на почит. Имаше едно изследване към което не можах да Ви открия линк, в северните страни е бил бумът й 90-те години, но за няколко години отмира. Отдаваха го на това, че хората там са по неподатливи на внушения, нямам много спомен, но ми е останало в главата. Тук на почит са и екстрсенсите, и врачките… За хомеопатията и чудото на разреждането и потенциите мога много да Ви говоря, но не е това темата. В блога на begem0t може да прочетете доста, молекулярна биоложка. Ето Ви и линк към специалното подразделение на QUACKWATCH посветено само на нея: http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/homeo.html
    А, ваксините не се бият в кръвообращението, а „подкожно, по изключение интрамускулно, никога венозно“.
    Предлагам Ви да спрем спора, защото собственикът на блога ще ни изтрие и с право.
    Желая Ви късмет!

  127. Андреева,

    Боарон и тука отдавна се отреча. Става въпрос за класическа хомеопатия!
    А доколкото до лъжовната информация, там където има интереси няма достоверна информация! Има много данни и за манипулирани/фалшифицирани тестове на ваксините! Вие знаете ли коя информация е достоверна, защото аз не! Вие решавате сляпо да вярвате във фарма-гигантите, аз съм избрала да се съмнявам тях! Всеки решава сам!
    Единствено страхът от реакция от ваксина си остава, или заразяване с болестта! Правилно решение поне според мен няма! Важно е да се избере по-малкото зло, но кое е то?
    Ваксините се бият подкожно и мускулно, от мускула абсорбирането на вредното вещество попада в кръвообръщението много по-лесно, отколкото ако е в стомаха и отделителната система се справи с тях!
    Всеки може да защитава теориите си до безкрай, затова напълно подкрепям предложението Ви и спирам да пиша!

  128. @Делчева – Вие всъщност не можете да защитавате „теориите“ си. Липсват Ви ключови познания, поради което изписахте всички неверни неща до момента. Ако ги имахте, нямаше да ги пишете.

    „Ваксините се бият подкожно и мускулно, от мускула абсорбирането на вредното вещество попада в кръвообръщението много по-лесно, отколкото ако е в стомаха и отделителната система се справи с тях!“

    Това е само един от многото примери.

  129. Всъщност никой не е успял да докаже до сега, че хомеопатията работи. Именно затова има изискване регистрираните хомеопатични продукти изрично да имат етикети (подобни на тези на цигарите), че действието им не е доказано и потребителят сам отговаря, ако се натрови. Имало е искания от ЕК да се доказва действие в сравнение с плацебо както всички нормални лекарства преди да се пусне продукта, но лобито си е лоби.

    В същото време хомеопатичните компании работят със сериозни печалби на хора на приходите им. Френската компания Boiron, например, печели 20 милиона на година при 300 милиона приходи. Отделили са 1.2% за изследвания. В същото време повечето фармацевтични компании отделят поне 13% и работят при 1-2% печалба заради огромните разгоди за разработка, тестове и продължително доказване на полезно действие.

    Всъщност по някои оценки глобалната търговия за хомеопатия има повече печалба, отколкото тази за ваксините. В същото време хомеопатията доказано не действа извън плацебо ефекта, а ваксините спасяват десетки милиони на горина.

  130. @Боян Юруков – Всъщност, хомеопатията е един прекрасен пример за това как се прави реклама. Ако кажеш на някой „облъчен“, че Боарон печели много повече от която и да е фармацевтична компания те анатемосват… всъщност, според „облъчените“, хомеопатията съществува за да не се „нагушкват“ фармацевтичните компании с нашите скъпи парички! А, последните, пък, се опитват да убият децата ни като ни задължават да ги ваксинираме! Вярващите в това ползват електричество, карат коли, боравят с компютри, да не говорим, че част от тях дължат живота си на някой доктор, който я ги е спасил след инфаркт, инсулт и т.н. Демек науката е в живота им!!! Като гледам как се разрастват тия конспирации, не ми се струва чак толкова лоша идеята да си измреме и да се почне света наново, евентуално, от амеби…

  131. Хексацима – 6 валентната ваксина за България. Състав:

    Адсорбирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчна, компонентна), хепатит В
    (рДНК), полиомиелит (инактивирана) и Haemophilus influenzae тип b (конюгатна) (Diphtheria, tetanus, pertussis (acellular, component), hepatitis B (rDNA), poliomyelitis (inactivated)
    and Haemophilus influenzae type b conjugate vaccine (adsorbed))

    Хайде сега да ми обясните какво означава последното написано..защото аз съм негрИмотна!

  132. Изненадвам се на настървеността, с която нападате човек, който е решил да ваксинира детето си и се е доверил на компетентното мнение на педиатъра в Германия. Аз като една безхаберна майка на дете родено в Италия направих всички ваксини там, заведох я в България и това което липсваше го наваксах. Ваксини се бият според риска на зараза- в Европа БЦЖ не се бие защото заразата от туберколоза е изолирана например. Слава Богу детето ми е вече 18 годишно и има ангажимент към себе си, ваксинира се по собствено желание в училище в UK за папилома вирус още когато беше на 12.
    Но въпроса ми към вас е друг, вие взимате решение децата ви да не са ваксинирани, но интересува ли ви факта че това би ограничило социалните контакти на детето ви, като е ограничено от присъственост в детски градини и т.н?
    А и сега се сещам да попитам вашите родители чели ли са съдържанието на ваксините когато са ви правени и някой имал ли е арогантността да подлага на съмнение професионализма на лекарите и автентичността на фармацефтичните производители?
    Парадоксално е как в една малка България хората са толкова надарени, че без ценз са политици, медици, финансови съветници… абе one man show…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.