Българите в Германия – последни данни

Преди две години пуснах данни за броят българи и студенти в Германия. Графиките не бяха кой знае какво и данните бяха доста общи. Този път получих информация от консулството ни във Франкфурт, които са положили сериозен труд да съберат по градове и провинции броя българи, колко от тях са с двойно гражданство, колко са престъпленията свързани с българи и така нататък. Похвално е, защото без тази статистика работата им е доста по-трудна.

За разнообразие реших да не пиша сам карта, а да използвам една от много готови платформи. Carto е доста лесна за ползване и позволява на хора без никакви технически знания да направят сложни многопластови визуализации с най-различна информация. Имат безплатен вариант с до 10000 посещения. Онези, които искат да я ползват професионално, могат да избират от няколко платени плана.

Картата, която виждате горе, показва колко българи има по провинции, колко са в концентрирани в определени градове (в оранжево) и колко са взели немско гражданство между 2006 и 2012 (по провинции в лилаво). Може да разгледате и интерактивната версия на картата. Не изглежда съвсем добре и е малко претрупана, но за половин час – толкова. В даден момент може да я спра за няколко дни, ако мине въпросните 10000 посещения този месец. Съмнявам се обаче.

Отделно, от данните получени от ГРАО знаем, че 7359 българчета са родени в Германия през последните 10 години. Тази цифра включва само онези, на които е изваден български акт за раждане. Тенденцията расте силно нагоре като се забелязва, че през 2013-та броят им е почти четворен спрямо 2004-та.

20 коментара

  1. Добра работа,но Lower Saxony в Германия се нарича Niedersachsen,а Ludwigshafen не е там,където си го сложил.

  2. „броя българи, колко от тях са с двойно гражданство, колко са престъпленията свързани с българи и така нататък.“

    Май не цялата информация от консулството е визуализирана на картата?

  3. значи информацията за децата в твърдо грешна. какво имам предвид под грешна….преди 7 години не беше проблем да се изкара бг на дъщеря ми, родена в германия, едно пълномощно, един апостил и пратихе бабите да се забавляват. преди близо 5 години промениха системата, и по мои последни данни, като се опитахме да повтпорим процедурата със сина ми преди 3 години, е да, ама не, не можело вече така, трябва двамата родители и детето лично в общината по местоживеене. т.е. да се зкараме 4 маймуни до софия, за поне 2 седмици, щото миналия път макар че егн-то се генерира електронно, и го имахме на ръка, тъпанарите чакаха да дойде и на хард копи, което трая 10 дена…..тва просто няма да се случи.
    bottom line, много хора имат деца, които иначе биха били и с бг гражданство, ако не бяха селяниите на родната бюрокрация.

  4. На мен ми е по-интересно защо след като в NRW броя на българите е най-голям няма посолство и никога не се открива избирателна секция?! Консулството в Бон го закриха по необясними за мен причини?!

  5. Браво за интересната статия !!! Ако е възможно направете подобен анализ и за други големи държави.

  6. Ако си честен човек , а не соросоид .. Ще кажеш на младежите да не ходят да учат в Германия , ако не са подготвени , ще им кажеш че е по-добре да изкарат 1година в университет в България.. И тогава ако им стиска да бегат..

  7. Здравейте Господин Юруков !!!
    Две сестри – българки живеещи в Хановер искат да разкрият учебен център за преподаване на български език на деца в предучилищна възраст и деца до 14 годишна възраст . Посещения на занятията в съботен ден до обяд . Нашите деца живеещи в Германия трябва да могат да говорят и пишат на материнския език . Моля Ви за съдействие. Отговорете на имейла .
    С Уважение
    инж.Марин Маринов

  8. За жалост няма как да съдействам. Най-добре е да се обърнат към консулството за помощ, както и за Агенцията за българите в чужбина.

  9. Pingback: Q&A – Преди, за и след учението в Германия | Кандидатстване в Германия и Австрия
  10. Доколкото си спомням в Германия няма двойно гражданство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.