Евроизбори 2014 – въпроси и отговори

Ако сте чакали някаква информационна кампания за българите в чужбина, ще има да чакате. Нищо ново, наистина. Затова няколко души се стараем да разпространяваме информация из мрежата. Доколкото знам, Външно подготвя някаква кампания, но вероятно ще дойде дойде в седмиците преди изборния ден. След доста разговори с тях, с ЦИК и изчитане на законите и решенията събрах няколко важни отговори.

1. Кога са изборите и за какво гласуваме?

Изборите са на 25 май 2014. Трябва да определим 17 евродепутати за Европейския парламент с петгодишен мандат.

2. Кой може да гласува на евроизборите?

Всички български граждани навършили 18 години, които живеят в страна на Европейския съюз. Дефиницията за „живели в ЕС“ дадена от ЦИК е да имат адресна регистрация в страна на ЕС за поне 60 дни от последните 3 месеца преди изборния ден. Ако гласуваш в България, изборите няма да се различават от други такива. Ако живееш в чужбина, преди гласуването попълваш декларация, че отговаряш на изискванията.

3. Къде ще може да се гласува в чужбина?

Тази година процедурата е малко по-различна. ЦИК вече определи малко над 100 града в Европа, където ще има секции въз основа на това, че е имало над 100 гласували на предишни избори. Може да ги видиш на тази карта. Секции в други градове може да бъдат отворени при подадени 20 декларации, ако има консулство, 40 декларации, ако няма такова или по преценка на консула в съответната държава. Някои държави като Германия и Холандия не позволяват да се отварят секции извън консулствата.

4. Ще има ли секции извън границите на ЕС?

Това е малко сложна тема. Законът и решение № 26-ЕП на ЦИК го позволява. С 20 декларации може да се отвори секция в което и да е консулство или посолство по света. ЦИК обаче упорито отказва да отговори на въпросите ми кой ще може да гласува там. Отговориха обаче, че може да гласуват само българи живущи в ЕС (виж въпрос 2). Това, според мен, означава, че теоретично 20 българи живеещи в Германия, например, може да подадат декларации предварително за Швейцария или Чикаго и да се разходят да гласуват там. Де юре, българите с адресна регистрация в Чикаго и Швейцария обаче не могат да гласуват.

5. Ще могат ли да гласуват българите извън ЕС?

Според отговор 2 – не. Изборният кодекс и решенията на ЦИК са ясни. Има обаче една процедурна подробност – както доста отбелязаха във Facebook, няма как ЦИК да разбере къде ти е адресната регистрация. Освен, ако не си я сменили в общината в България посочвайки постоянен адрес извън Европа или по друг начин си уведомил властите, че живееш постоянно другаде (примерно заради здравни застраховки), практически не ни е известно как ще разберат, че нямаш право. Навярно затова ЦИК увърта като ги питах. Може да провериш все пак през този формуляр.

Разбира се, ако подадеш декларация за отваряне на секция извън ЕС и/или гласуваш на изборите без да живееш в ЕС, ти попълваш официален документ с невярно съдържание, което си е престъпление. Затова в никакъв случай не го препоръчвам. Забелязва се, че доста са пуснали такива декларации и предполагам, че доста от тях не са прочели условията.

6. Как се подава декларация?

Може да я подадеш с писмо като отпечаташ този формуляр. По-лесния вариант е с електронно заявление. Този път няма нужда от потвърждение със SMS. Подалите заявления се показват веднага в списъка.

7. Трябва ли да подам декларация, за да гласувам?

Не, не е нужно. Може да се явиш само с лична карта или паспорт и са длъжни да те впишат на място. Улеснява те обаче в изборния ден, защото не се налага да попълваш на място и си вписан вече в списъка. От предишни вотове съм забелязал, че се минава два пъти по-бързо така. По принцип има инструкция на Външно да пускат приоритетно подалите предварително декларация, но не всички го правят. Във Франкфурт знам, че се прави винаги.

8. Близо до мен има вече сигурна секция. Нужно ли е да подавам декларация?

Не, не е нужно, но е полезно, защото ускорява процеса. Виж предишния отговор.

9. Трябва ли да гласувам, ако съм подал декларация за чужбина? Мога ли да гласувам в България?

Не, не си длъжен да гласувате. Декларацията е за вписване в изборния списък в чужбина. В такъв случай те отписват от списъка по местоживеене в България и не може да гласуваш вече там. Ако на 25-ти ще си в България и искаш да гласувате, не подавай декларация. Аз така се прекарах на изборите през 2009-та.

10. Какво става, ако подадем заявления за близки градове, но не стигат за нито един?

Имаше такъв проблем и предишни години и не е решен. Ако има по 10 декларации за 5 близки градчета, няма да има секция в нито едно. Затова е важно да се организирате с приятели. Важно е да се разбере, че пощенските кодове в електронната декларация не означават различни градове. Повечето градове в Европа имат по много кодове за части на града. Потвърдих с ЦИК, че пощенския код се изисква единствено, за да се различат градове с еднакви имена в рамките на една държава.

11. Получих писмо от държавата, в която живея. Мога ли да гласувам два пъти – за техните и за нашите евродепутати?

Не, може да гласуваш само на едни евроизбори. Ако се регистрираш да гласуваш в Германия, например, тя праща името ти на българските власти и те отписват от изборите. Този списък не може да се провери в изборния ден и ако гласуваш все пак на българските избори, след няколко месеца ще те санкционират. Евростат прави проверка на всички гласували в ЕС.

Чувал съм, че някои ЕС държави пишат в писмата си до гражданите на други ЕС страни, че едва ли не са длъжни да гласуват на местния евровот. Това не е вярно. Може да избирате. От моя гледна точка няма смисъл да се гласува за повечето вместо на българските. Причината е, че два пъти повече немци или британци избират един евродепутат, отколкото българи. Така се отказваш от половината си глас.

12. За кого да гласувам?

Ето това не мога да ти кажа. Помни обаче, че при 17 души гласуваме за личности, а не за партии. Какво бил казал Станишев, Борисов или Местан няма никакво значение в Брюксел. Евродепутатите ще ни представят директно. Възможностите им далеч не се изчерпват с един глас в пленарна зала. Затова те съветвам да потърсиш информация какво са правили досегашните ни евродепутати и що за хора са новите кандидати.

Допълнение

Ето тук ще намерите окончателните указания за гласуване в чужбина. Накратко:

  • Гласува се от 6 до 19 местно време
  • Гласувате дори да не сте подали предварително заявление
  • Гласува се с лична карта или паспорт
  • Попълва се декларация, че не сте гласували другаде
  • Бюлетината се сгъва в кабинката
  • 23 коментара

    1. По т. 11: Двойните граждани също могат да гласуват само веднъж. Тъй като те не попълват никакви декларации, Евростат след изборите прави кръстосана проверка във всички държави и всички избирателни списъци. Нямам идея как ще стане тази огромна по обем проверка, но подозирам че няма да е много надеждна. Напълно е възможна ситуацията човек да е гласувал за 2 (или повече държави) и в избирателните списъци да съвпада само рожденната му дата – и то само ако тя се записва във всички държави, за което не съм сигурен. Например, може при натурализацията си да е сменил името си, но в родината си да е със старото си име. Но дори да не си е сменял името не е много ясно как България и Гърция ще си обменят имената в списъците с другите страни след като даже транслитерацията не е единна. Представете си едно шотландско име транслитерирано на български или български име на гръцки.

    2. Защо се интересуваш от политика да не си Соросоид..

      Да не си Взимал стипендия от някоя Соросоидна Фондация..

    3. Нашия, според мен е много по-лошо и тъжно да си глупав. То си е за цял живот, но като гледам много хора сте свикнали.

      Лек ден.
      Алекс.

      п.п. Боян, страхотна работа по събиране, систематизиране и разпространение на информацията. Благодаря.
      п.п.п. А на някой хора това им е работа…

    4. Влезнах в този блог да видя мнение на човек учещ в Германия Информатика.. Но като видях , че е Соросоид и най-вероятно получава пари от фондация Конрад Аденауер , бях отвратен и погнусен..

    5. И тук ли напълзяха платени анонимни тролове?

    6. От общината в Русе, от ЦИК също получих отговор, че си има ред да проверя дали имам право да гласувам – от сайта. Как се броят дните, живяни в Бг, също не е ясно.

    7. Бояне, не го трий „нашия“, и от такива има нужда – за семе. За къде е село без луд?

    8. @Камен Павлов – на сайта на ЦИК има формуляр, в който се проверява дали имаш право да гласуваш. Те гледат дали постоянния ти адрес в България, което е вярно за почти всички българи в чужбина. Иначе правилото е, че трябва да си имал адресна регистрация в държава от ЕС за поне 60 дни в последните 3 месеца преди изборите. Описано е доста добре на страницата на ЦИК в секцията „За граждани“ и отново при формуляра за електронна регистрация. Има го и в решенията на ЦИК и в новинарската им секция. Поне от гледна точка на обясненията в последните няколко избори доста прегледно им е всичко и се намира лесно.

      @Любомир Гаврилов – никога не трия никого тук. Забавни са ми.

      @Димитър Иванов – Нямаше до скоро. Но не знаем дали е платен. Някои наистина си вярват.

    9. @Александър Б. – Благодаря. Ще гледам в близкия месец и нещо да пускам още информация. Има доста неясноти около изборите и то основно, защото българите не търсим информация. Има я на сайта, но повечето хора не се замисляме. Ще се научим.

      @Нашия – Защо реши, че съм „соросоид“, каквото и да означава това? Защо реши, че съм платен, щом се интересувам от политика? Статията няма нищо общо с политиката всъщност, а с един демократичен процес на изборите. Помагам на българите в чужбина да гласуват. Нито говоря за определена партия, нито убеждавам някой да гласува за този или онзи. В други статии и коментари обсъждам личното ми мнение, но не и тук.

    10. Нещо интересно – тук може да проверите дали някоя партия е използвала личните ви данни, за да ви впише като „поддръжник“ при регистрацията си за изборите:

    11. Разглеждах страницата на ЦИК и реших да попълня ел.гласуване,като знам,че още не е одобрено.Направих го и името ми излезе при тия които са пуснали,че ще гласуват извън страната.Въпросът ми е ще мога ли да гласувам в Б-я с бюлетина,или ще ме върнат още преди да са ми подали плика ?

    12. @fallit – ако беше прочел по-добре, това, което си попълнил е декларация за гласуване в чужбина. Пише освен това, че е активна регистрация. Това означава, че ще те изключат от списъците в България и ще можеш да гласуваш само в чужбина. Може да подадеш писмена молба подписана лично от теб и изпратена по пощата с обратна разписка до ЦИК да те махнат от електронните декларации и да те оставят в списъците в България. Това трябва да направиш в рамките на следващата седмица, за да имаш шанс.

    13. Има ли законов начин гражданите на БГ да спрат попадането на клоаката Пеевски и лайното Бареков в европарламента?

    14. @Котето – да, могат да гласуват. При увеличение от 10-15% на активността и повече гласове за другите по-големи партии, и двамата няма да влязат.

    15. По лична карта съм регистрирана в един град в България, но нямам възможност да гласувам там, мога ли да гласувам в друг град и какво трябва да направя, имам регистрация само за настоящ адрес!

    16. Моят и на съпруга ми случай е следният – от около 3 месеца живеем в страна извън ЕС. Не сме уведомявали общината в БГ за смяна на адресната ни регистрация и според сайта на ЦИК имаме право да гласуваме. Но преди да заминем, подадохме и двамата декларации пред НАП за прекъсване на здравноосигурителните ни права поради пребиваване повече от 6 месеца извън БГ. Питам се, това може ли да се счита като „официално уведомяване на бълг. власти“, че не живеем в БГ? От друга страна обаче, заедно с тази декларация попълнихме и декл., че постоянният ни адрес е в БГ/или страна от ЕС.

    17. @Цветелина – трябва да си извадиш удостоверение от местното кметство където ти е личната карта най-късно 14 дни преди вота. Тоест до 10-ти май. Заявление 21 е тук – С това удостоверение ще можеш да гласуваш другаде. Ако живееш в чужбина, няма нужда от заявление – може просто да се явиш където и да е с лична карта или паспорт.

      @Милена – де юре в декларацията си попълнила невярна информация. Ако отидеш да гласуваш, че ще трябва и там да попълниш декларация, че имаш право да гласуваш и че няма да гласуваш другаде. Тогава пак ще се подпишеш под документ с невярно съдържание. Не мисля, че НАП обменя информация с ГРАО за тези неща, но ако ГРАО я получи и ако ЦИК реши да провери списъците на всички гласували извън ЕС, ще могат да те санкционират. Не го препоръчвам. Законът е такъв.

    18. Има ли минимум за гласовете да се зачете вота за валиден , какво става ако по волята на народа никой или много нищожен процент хора гласуват или гласуват с невалидна бюлетина (наказателен вот)?

    19. Теоретично е възможно – има определена граница, която трябва да се мине, за да се зачете вота. Тя обаче със сигурност ще бъде мината и „наказателния“ вот единствено ще увеличи тежестта на онези, които са гласували за някой. Вместо това има много повече смисъл да се гласува за някоя от малките партии, за да се разбие идеята, че нямат шанс.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.