Евроизбори 2014 за българите зад граница

Само три неща са ясни за сега – датата ще е 25 май, ще се гласува само на територията на ЕС и пак няма да може да гласуваме през интернет. Най-вероятно всичко останало ще е същото. Включително това, че ще научим имената на кандидатите малко преди самите избори. Препоръчвам все пак да разгледате портала за следене на гласуването в европарламента. Ще видите доколко активността на родните ни евродепутати отговаря на кампаниите им в следващите 10 седмици и партийната линия, по която са били пратени преди.

Предполагам, че отново ще може да се подават заявления през интернет, както на предишните избори. Това, разбира се, ако БСП не решат да отменят въпросния текст в Изборния кодекс. ДПС не биха имали против, тъй като гласоподавателите им почти не използваха тази опция. Беше обаче огромно улеснение за всички останали. Ще следя регистрациите отново на Glasuvam.org и ще качвам информация за местата на гласуване. Може да се регистрирате там за новини до изборите. Надявам се, че и този път Външно ще използват картата. Впрочем тук ще намерите статистика за броя гласували на предишните евроизбори по държави.

Тези, които живеят в Германия, най-вероятно са получили вече писмото от немските власти. В него на немски и английски пише, че всеки гражданин на ЕС членка може да гласува и за немските евродепутати, но в такъв случай не трябва да се явява на изборите в родната си държава. При регистрация в Германия или другаде, българската страна се уведомява и ви заличават от списъка. Абсолютно непонятно ми е защо някой би го направил обаче. Така си изхвърля човек почти половината глас. Ако 832606 немци се падат на един евродепутат, то едва 454059 избират български.

Ще пусна още новини скоро.

12 коментара

  1. Впрочем на картата на евроизбори 2009-та ще забележите, че има гласове в Москва, Анкара и Кабул. На сайта на ЦИК ще видите, че това е така. Доколкото знам военните мисии могат да гласуват дори да са извън ЕС. Има и други изключения.

  2. Ако съдим по последните избори и ако има пак регистрация по интернет, сайтът ще бъде отворен някъде втората седмица на април и ще приема декларации 3 седмици.

  3. Зависи как се гледа на нещата. Доста европейски държави имат подобен регламент. Аналогично, на местните избори не могат да гласуват хора родени в дадения град, но живущи някъде другаде. С парламентарните и президентските избори е различно, защото решенията им влияят пряко на всички където и да се намира човек. С европейските и местните избори не е така.

    Друг е въпроса, че решението за това е взето по принцип, за да не гласуват българите в Турция и Русия.

  4. Малко инфо от ЦИК:

    Във връзка с Вашето запитване кога ще бъде открита страницата за подаване на електронни декларации за изборите през месец май, Ви уведомявам, че се очаква на 21 март 2014 г. да бъде назначена новата комисия и тя ще приеме решение за образците на изборните книжа и за откриване на интернет страницата, съдържаща необходимата информация.

  5. Здравейте,

    днес вече прочетох това на сайта на МВнР, че заявления за гласуване вече могат да се подават и крайния срок в 29 април:

    Самите заявления се намират тук:

    Поздрави! 🙂

  6. Здравейте,
    Открих мистериозна страница в сайта на ЦИК с форумляр за електронно заявление за гласуване в чужбина (Европейски избори 2014).
    Надявам се че не е първоаприлска шега, а наистина данните стигат където трябва. Това определено улеснява нещата, няма нужда да се печатат и сканират заявления.

    Споделете с приятели, крайният срок за заявления е 29 април.

  7. @Бойко – по моя информация, страницата е все още в тестова фаза. Затова няма линк на официалния сайт. Питах и когато е готова ще я пуснат официално.

  8. @Катерина – Крайният срок наистина е 29 април. За повечето места в Европа вече има сигурни секции. За останалите ще трябват 40 или 100 декларации. Виж следващата ми статия за списъка.

  9. Знае ли се какъв е правилният формат за пощенски код? В UK няма пощенски кодове за цял град и не е реалистично да се съберат 40 човека с еднакъв пълен пощенски код. Не може да се използва и префиксът на кода – формат AA1 обикновено е по-малко от цял град, а AA обхваща и населени места около града.

    Вече има такъв случай в списъка: Дали ще се считат за едно и също населено място?

  10. Пощенския код няма такова значение. Използвал се само за разделяне на градове с еднакви имена в една държава. Пример – Frankfurt (a.M.) от другите два Frankfurt в Германия. Така че дори да се въведе Лондон с 100 различни кода, пак ще е Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.