GovAlert.eu – Какво правят родните институции?

„Излишно е да се правите на изненадани. Цялата проектосметна документация заедно със заповедта за разрушаване бяха на разположение в местния ви проектантски отдел на Алфа Кентавър през последните петдесет ваши земни години, тъй че имахте предостатъчно време да подадете жалба по официалния ред. Прекалено е късно сега тепърва да вдигате шум.“

Из речта на Вогоните за разрушението на Земята
„Пътеводител на галактическия стопаджия“, Дъглас Адамс

През годините се оказа, че съм натрупал доста скриптове, които ме уведомяват за различни неща – новини в МВР, проектозакони, издирвани от Интерпол, европроекти и прочие. Отдавна се каня да ги обединя в една услуга и пусна свободно. Този процес започна преди две седмици.

Целта е проста – да научаваме веднага за информация пусната от институциите в сайтовете им. Почти всички са длъжни да пускат веднага решения, новини, поръчки и прочие незабавно в интернет. Дълга тема е до колко го правят. Дори когато се спазват изискванията обаче, тези решения остават заровени във вътрешни страници и изчезват в архивите. Има вече достатъчно примери как обществото протестира пост-фактум за нещо „обявено“ месеци по-рано. За да не изпуснем нещо, трябва да следим постоянно десетки портали.

Както винаги, аз търся техническо решение на проблема и направих система, която да го прави вместо нас. За сега представлява само twitter акаунт – @GovAlertEU, където се пускат всички новини. Може да го следите и без да използвате twitter. Планирам и сайт с оценки, коментари, статистика по-подробна информация. За сега всички линкове в twitter съобщенията отварят оригиналната страница.

Към този момент се проверяват следните източници на информация:

  • ЦИК – дневен ред, жалби и решения по тях, решения, протоколи, съобщения
  • Strategy.bg – всички нови документи и обществени консултации
  • Министерски съвет – новини, решения, дневен ред на заседания, събития
  • Народно събрание – законопроекти, закони, дневен ред, документи за пленарна зала, парламентарен контрол, декларации, решения, събития
  • Комисия по досиетата – решения за сътрудници на ДС
  • НЕК – съобщения
  • ЕСО – съобщения новини
  • Конституционен съд – новини, съобщения
  • Висш съдебен съвет – дневен ред
  • МРРБ – информация, обяви
  • МИЕ – продажба на активи, обяви и други конкурси
  • Повечето се проверяват на всеки 10 минути, някои по-рядко – на всеки 1 до 4 часа. Това означава, че най-често в рамките на минути след пускане на новината, тя ще се появи с линк в акаунта в Twitter. Ако има повече решения наведнъж, както често се случва при МС, те се групират в един tweet.

    За първите си две седмици услугата се радва на добър интерес. 132 последователи в Twitter, около 400 tweet-а с новини, 8790 посещения на линковете от 600 различни потребители. Разбивка на посещенията виждате на графиката горе. В първите дни са добавени доста новини от стари периоди с цел кеширане.

    Приятното на този проект е, че се състои от множество малки и бързи за тестнане компоненти. Това означава, че мога да добавям нови източници когато имам 30 мин. време тук или там. Следващите, които планирам са новините на български от Европейския парламент, обществените поръчки и новите документи по тях, европейските проекти, новини, обяви и търгове от останалите министерства. Когато имам повече време ще помисля и как би могъл да изглежда сайта, абонамента по мейл и прочие. Търся и ново лого на проекта.

    Основният проблем на услугата е промяната на интернет страниците на институциите. Например, сега около изборите сайта на ЦИК се изменя постоянно и се налага да се правят леки корекции върху скриптовете. При пълна промяна на някой сайт, скрипта трябва да се пише наново. Това е защото институциите ни не публикуват информацията си в отворен формат и се налага да се изчита не много добре структуриран HTML.

    Ако имате идея какви други източници на новини биха били полезни, пишете в коментарите. Приемам всякакви предложения и критика. Имам доста идеи какво може да се прави с данните и се надявам да намеря време тази година да ги осъществя.

    Тук виждате последните новини GovAlert.eu:


    Допълнение


    Вечерта след като пуснах тази статия случайно попаднах на аналогичен проект на Божидар от миналия септември в рамките на Общество. В него може да се абонирате по мейл за документи по ключова дума и източник – примерно всички обществени поръчки за интернет сайтове. Повече за проекта може да прочетете в блога на Божо. Кодът на проекта е в Github. Има rest api за получаване на документите.

    След кратка дискусия в twitter се оказа, че govalerts.eu не дублира напълно alerts.obshtestvo. Там се фокусират само върху документи и уведомяват абониралите се веднъж на ден, седмица или месец. Идеята на моята услуга е да следи за новини, обяви и решения и да ги съобщава в рамките на минути след като излязат. И двете са важни по различен начин. В случая с GovAlerts, при решенията от ЦИК понякога имаме часове да реагираме. Съобщенията на НЕК, например, важат само за деня.

    Ще обмисля как може да работят проектите заедно. И аз планирам един rest api, така че ще могат да си говорят. Ще гледам да вкарам моите алгоритми за търсене на документи в Комисията по досиетата, документите за пленарна зала в НС и други, които вече следя.

    7 коментара

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.