Класациите за циклони, песни и комикси в изборния ден

Изборите приключиха и тепърва ще анализираме какво се случи и какво значение има. А се случиха много неща – загуба за БСП, изхвърляне на Атака, практически пример в лицето на ББЦ колко депутата можеш да си купиш с няколко милиона евро и прочие.

Нещо, което обяснимо остана встрани от вниманието, е публикуването на резултати преди края на изборния ден. В събота Еленко ме подсети и вчера забелязах как отново куп медии се правят на интересни заобикаляйки изричната забрана в Изборния кодекс. Разбира се, на всички ни е ясно, че няма класация за песни, скорост на вятъра, модни тенденции и комикси точно в неделя. Трябва да е ясно и на ЦИК.

Малко мрънкане и един мейл

Затова направих нещо съвсем естествено в случая – писах мейл на официалния адрес на ЦИК. Изпратих им няколко линка със статии, които нарушават забраната. След бързо търсене допълних мейла с още няколко. Съобщих за общо 10 медии – Труд, 24 часа, Дневник, БТВ, Offnews, ClubZ, Focusnews, ПИК, БГНЕС и Стандарт. Навярно е имало още доста, но за тези се сетих да проверя.

Честно казано, не очаквах реакция или поне не в същия ден. ЦИК обаче са проверили и по техни думи са изпратили предупреждение до „много интернет страници“. Дневник бяха първите, които свалиха класацията си. Последваха Труд и 24 часа. Никой от останалите не благоволи да реагира. ПИК дори не се опитваше да завоалира резултатите под формата на класация, ами направо пишеше по партии.

Една от причините, доколкото разбрах, може да е, че предупреждението на ЦИК е дошло по мейл, който я някой чете в неделя, я не. По-вероятно обаче е просто да не им пука. Защо наистина? Досега в редки случаи ЦИК е санкционирала медии. Всяко нарушение се прави с ясна преценка за риска – колко вероятно е да те хванат и накажат. Вчера ЦИК показа, че може и че си струва да подаваме сигнали. Както каза Екенко – с едно мръкане и един мейл може да се стигне далеч.

#КОЙ и защо не веднага?

Има обаче няколко интересни подробности. Първата е кои са тия „много“ медии, които са били предупредени. Пред Капитал в ранния следобед говорителят на ЦИК е споменал Блиц, ПИК, e-burgas, BNews и Дневник. Очевидно е, че е имало и други подадени сигнали, освен моя. Дали обаче са предупредили всички в сигналите? Още нямаме публикувано решение, за да разберем. Със сигурност Труд и 24 часа са получили мейл. Дали БТВ и Стандарт имат?

Интересно е също времето, в което ЦИК са пуснали предупрежденията. Моят сигнал с изпратен в 11:33 (българско време). Допълненията бяха изпратени до 13:00. Дневник и Труд явно са получили мейла някъде след 17:00 или два часа преди края на изборите. Това някак обезсмисля цялото упражнение. При условие, че е имало сигнали още рано сутринта, защо са изчакали почти до края на гласуването?

Най-важното обаче е дали на следващите избори нещо ще се промени. Получих уверение, че големите медиите няма да пускат вече класации. Това ще стане обаче, ако всички го спазват. Тези класации донасят посещения на новинарските сайтове и е разбираемо защо заобикалят правилата. Ако големите не го правят обаче, малките ще е по-лесно да бъдат санкционирани. Навярно има смисъл да се накажат и социологическите агенции, защото именно те пускат exit-poll резултати по-рано, отколкото е позволено. Ако те бъдат спрени, проблемът се решава автоматично.

„Айде сега глупости!“ Дали?

Тук идва въпросът защо въобще ми беше нужно да го правя. Повечето медии, които „изпортих“, като Дневник, ClubZ и Offnews, харесвам и чета всеки ден. Това ги постави донякъде в кофти позиция, защото първо тях забелязах. Бяха обаче в нарушение и не могат да се сърдят. От друга страна, във Facebook тръгна дискусия дали това правило трябва въобще да го има – предварителното отразяване на резултатите пречи или помага на изборите. Моето мнение е, че правилото е добро и трябва да се запази. Във всеки случай обаче не тук и сега е мястото за тази дискусия. Има Изборен кодекс, който казва ясно какви са правилата. Ако някой има възражения, трябва да е коментирал и оспорвал когато го приемаха. Да, вярно е, че милите ни депутати не приеха много подобни критики, но също така е вярно, че точно по тази точка никой не направи проблем.

Съгласен съм, че всичко това въобще не е най-големият проблем на изборите. Особено в контекста на масовите измами с фиктивни наблюдатели гласували по много пъти, контролирания вот и всякакви други схеми смесени с неподготвеността и неграмотността на изборните комисии допускащи фрапиращи грешки. Дали ще обявят някакви измислени класации в „нетя“ или не, може би не грее никой.

Никой не отрича обаче, че е против правилата, а те трябва да се спазват. Важно е да разберем, че повечето изборни измами разчитат на проблеми в тези правила и най-вече на пропуски в съблюдаването им от секционните комисии. Ако за всяко дребно правило махаме с ръка, че не е важно, няма да стигнем далеч.

Та това са моите 10 ст. за тия избори. А, и картата на секциите в чужбина. И, разбира се, това че гласувах.

След няколко месеца – пак. #ОСТАВКА

22 коментара

  1. Правилото е тъпо колкото искаш. Идеята, че някой трябва да контролира и определя каква информация да получават избирателите, при това с надутата претенция, че се прави за тяхно добро е опасна и недемократична. Нарушава свободата на словото и правото ми да се информирам. Заобикалянето на закона, не е нарушение на закона. Самият факт, че е толкова лесно да се заобикаля показва колко е неадекватен в 21 век. Факта, че достатъчно на брой големи медии публикуват данните гарантира, че те действително са верни и ако те бъдат спрени ще го прави някой по-малък сайт от съмнителен източник. Няма закон и институция който може да спре публикуването на информация от друга държава, а в ерата на интернет и социалните мрежи разпространението и е неизбежно. ЦИК вместо да се занимава с глупости да вземе да се занимава с действителните нарушения на изборния процес. Цялата шумотевица с класациите показва чиновническо мислене на ЦИК, където спазването на разни безсмислени правила в законите се е превърнало в по-важна цел от честното и демократично провеждане на изборния процес.

  2. @Vldimir – Абсолютен

    @eldred – Грешиш по няколко точки. Първо, това, че много медии ги цитират не гарантира че са верни. Сравнение със статистиката им и резултатите на ЦИК показва точно това – че са били манипулативни. Тези exit-poll-ове идват от социологическите агенции, на които им се плаща от партии и организации. Вярно е, че трудно може да се контролира кой какво пуска от новинарските агенции, но това, не означава, че големите трябва да нарушават закона. Тук не говорим за политически анализи, а за резултати в деня на изборите. Никой не им забранява да отразяват изборния ден, но не и да влияят на избирателите с измислени цифри. Дали тези класации помагат или пречат е тема на дебат в процесът на изготвяне на ИК. Вчера обаче не подлежеше на дискусия – това е законът и трябва да се спазва.

  3. Всъщност е забавно, как всеки има право да лъже и да манипулира с проучвания и откровени „проучвания“. Стига да не го прави в последните 33-34 часа до приключването на гласуването.
    Сигурен съм, че някой стар индианец би измислил интересен коментар за това правило 🙂

    И да – моментът за обсъждането на правилото е между изборите, разбира се.

  4. @CTEHATA – Трудно е да се определи кой лъже и кой не в социологическите изследвания. Не може да има такава регулация, защото би било ограничаване на свободата на словото наистина. Тук нещата опират единствено до хигиена в медийното пространство и това, което хората гледат.

    Моето мнение е, че в денят на изборите обявяването трябва да се ограничи, защото създава грешни представи за реални резултати, което може да повлияе на активността по лош начин.

  5. Пичове, няма значение „правилен“ или „неправилен“ е изборния кодекс, и дали правилото има смисъл. Има закон, и той е нарушен. Ако не сте съгласни със закона, излезте на протест.

  6. Многото медии гарантират верни резултати. макар и да не са напълно точни като цяло съвсем вярно показаха как протича изборния ден за това и вечерта нямаше изненадани – вече всички знаеха резултата. А нарушение на закона аз не видях. Видях заобикалянето му. Въпросът тук е и принципен. Не може някой да казва „тази информация е вредна за теб и следователно ние ще забраним да я получаваш“ и да очаква подобно правило да се спазва. В случая спазването на закона е много по-опасно от неспазването му, защото в такъв случай един единствен нарушител може да повлияе на резултата. Доказателство е скандалът с костинбродските бюлетини когато беше нарушено друго безсмислено правило – забраната на агитация в предизборния ден. Там БСП получиха сериозно предимство именно защото останалите спазваха закона. А когато цената е спечелване на изборите никакви санкции на ЦИК не могат да спрат нарушенията.

    „това е законът и трябва да се спазва“ – всъщност от точно според мен погрешен възглед произтича и цялата разлика в мненията ни.

  7. Повече гласове ли печели ГЕРБ от преди година? Иначе за десницата са гласували 38% от гласувалите, което е 13% от имащите право на глас. С 13% Бойко Борисов може ли да бъде президент?? има ли право на власт? На 12 май 2013 г. се провеждат предсрочни парламентарни избори. След изпълнена със скандали кампания, ГЕРБ спечелва 30.535%, което и? отрежда първото място, без да имат мнозинство. За ГЕРБ гласуват 1 081 605 души. Сега ГЕРБ печели 30.47 на сто от гласовете на изборите за европейски парламент у нас, което е 640 000 души. ГЕРБ е загубил 37% от избирателите си, ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА. Левите не бяха и не са достатъчно радикални и честни, и народа знае че са десни. Но само радикална левица ще спечели. Народа е като сламата, колкото повече го изтискваш той става готов за горене, но не може сам да пламне, но всеки момент някой може да го запали. Днес българският народ е супер сух, изсушен. Въстаналите селяни изгарят замъците на господарите си и взимат земята им. В някои провинции са изгорени или унищожени около половината имоти. Тези събития през 1789 г. получават името Големия страх ? на френски: Grande Peur). Пенсиите веднага могат да станат минимум 300 лева, и да се открият 200 000 работни места. Без да се влага нищо, само с промяна на закона. Но няма демокрация, дясното е 100% на власт. Ако се премахнат задължителните фондове пенсия частна, а тази вноска се присъедини към официалната тип застраховка. И пенсията от вноски е до 70% от средната заплата, който пенсионер работи пенсията му от вноски да е наполовина, а от държавната вноска да получава нула или – толкова че да има доход до 110% от минималната заплата. Но от държавната вноска от бюджета, да се подпомагат най-ниските пенсии, като са равни за хората с доход до минималната заплата. Тоест който взима пенсия над минималната заплата, от вноските събирани от заплатите, да взима нула от парите от бюджета. Така пенсиите ще са справедливи, близки до минималната заплата и то още сега. ПЛЮС ПОНЕ 200 000 РАБОТНИ МЕСТА, ОСВОБОДЕНИ ЗА МЛАДИТЕ.

  8. Олигархията иска да се справят с фалитите си кризата, като пуснат на пистата БСП с подкрепа Бареков и обещания за ляво, да се вземе голям външен дълг, после ще пуснат на пистата ГЕРБ и реформаторите. ДПС ще подкрепя всички които запазят дясната фискална политика, така че данъците няма да мръднат, нито заплати, нито пенсии. Но приватизация и съкращения като в Гърция, ще има. Ще се оправим когато Германия и всички станат като гърция. А ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТА, ОЛИГАРХИЯТА Е СОЛИДАРНА С НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ДЯСНО В ЕС, ТАКА ЧЕ АТАКА ДА ГИ НЯМА А ГЕРБ ДА ИМА ПОВЕЧЕ – Е СУПЕР ЗА ТЯХ.

  9. Ти си Долен Соросоид от коя фондация на САЩ взема пари докато учиш..

    Голям негодник 7 години учи за бакалавър , накрая с клизма завърши с подкрепата на ЦРУ

  10. Ти си мислиш , че твоето образование е по-добро от на СУ.. Искам да ти кажа че си в дълбоко заблуждение..
    1. Болонския процес е пълен провал създава едни негодяи ..
    2. Не може да има сравнение с една българска бакалавърска програма от СУ 240 кредита от които 60-70 математика. с една немска програма 180 кредита от които само 18-30 математика. Няма как 240 да са равни на 180. За какъв фундамент говорим за какви 5лв.
    3.Проблема на Българското образование е в магистърските програми – при които един човек завършил хуманитарно образование само с един семестър изравнително обучение може да завърши примерно Информационни системи. Магистърските програми са по-долнопробни от бакълавърските..
    Що се отнася до теб едва ли ще завършиш магистърска защото местата в Германия са малко , с интервю и искат висока диплома от бакалавърската.. Освен да се шибнеш в някой ФахХохШуле за друго немаш шансове. И ще ти трябват сигурно още 5г.
    Тези класиции на университети са Елемент на Информационната Война.. И протекционизъм всяка държава си защитава образованието..

    Образованието е въпрос на мотивация иди на Шанхайската Клация на университетите ще видиш , че Иран има 3 университета в топ 200 , с бюджети 20-30 пъти по-малки от тези в Германия и 50-100 пъти от тези в САЩ… Sharif University of Technology е на 76място за 2013г, от германските само ТУ Мюнхен е преди него , а Уни-Бон също е на 76 място..
    Само с пари не става иска и ъкъл и мотивация..
    Следва че западните университети са един Балон и боклук.. Неефективни. Въпрос на 5-6 години да бъдат изпреварени дори от африканските държави.. Нещата много напомнят на Американския Изтребител Ф-22 за който са похарчени трилиони долари още е неизползваем.

  11. @Novko novkow – първо мисля, че си объркал статията. Навярно имаш предвид тази от преди 4 години. Сравняваш кредити, а не съдържание, което е странно. Кредитите са уж конвертируеми, но навсякъде гледат какво си учил и какво има в курсовете, а там е най-голямата разлика. Доколко нещо влиза в главите на студентите в СУ и в тези на TUD е съвсем друга тема.

    Аз не съм завършил информатика, а изчислително инжинерство. В него се включва към 80% от материала на информатиката заедно с механиката и математиката на инжинерите. Въпреки това материалът, който съм учил е много по-напред от това, което се учи в СУ и ТУ в София. Гледал съм лекциите. Курсовите и дипломните работи са на ниво седмични упражнения в TUD. В трети семестър ние писахме компилатор за псевдокод от нулата. В СУ какво се прави?

    Колко добри кадри излизат от университета също е важно. В БГ има много завършващи информатика, но много от тях трябва да се обучават едва ли не от нулата на чисто технически неща, да не говорим на трудова култура. Проблемът е университетите в Германия е, че дават невероятна техническа основа, но ако не седнеш да си се занимаваш сам (със студентска работа, практики, работа при професорите), после по-трудно те вземат. Във FH-тата е много по-леко като материал и завършване и дават добра практическа подготовка. В БГ и двете са на ниско като излезеш от университета и не си работил нищо преди това. А повечето като имат диплома в джоба и празна биография и очакват 2000 лв стартова заплата. Е не става.

    Идеята ти, че класациите са само с маркетингова цел принципно може и да е вярна. Никой не говори обаче за това, а какво получаваме студентите и какви възможности имаме. В БГ университетите се влиза горе-долу трудно в хубави специалности, но се излиза на конвейр. TUD го завършват 1/3 от влезлите, а единици са онези, които го завършват навреме. Той и много други университети в Германия имат доста проблеми, но нищо от това, което написа не се доближава дори до реалността.

    Разбирам желанието ти да поставиш в добра светлина родното ни образование и да превърлиш вината върху някой друг сякаш проблемът не е у нас. Звучиш обаче нелепо, когато думите ти не са подплатени с опит или реално разбиране.

  12. Добре Човеко – в България има вече и чужди компании познавам хора СУ-ФМИ печелят добре още като студенти.. И са предпочитани въпреки че има такива и със западни дипломи..

    За мен най-черните дни като родител са тези в които сина не иска да ходи в СУ-ФМИ , взе 5,88 диплома немски сертификат , И щял да ходи в Ахен илиТУ Дрезден защото само там има надежда за общежитие.

    Завърши немската въобще не е програмирал ходи на някакъв курс на Python безплатен преподаватели бяха студенти.. лабава работа като за деца.

    И тези двамата студенти от СУ работят печелят добре единия е vmware другия C# developer в омега софт.

    За какво му е да ходи в Германия да става роб на германците 7-8 години на минималната заплата..Той фактически си плаща безплатното образование с работа на минималната германска заплата. Да става Еничар и Соросоид.
    Европа е поробена от САЩ , а Германия е главния предател..

  13. А относно Политиката ти не я разбираш , ти нямаш сърце и душа , отдалечил си се от българския народ , мислиш се за най-образования , красивия.. Нещо като думите на Барак Обама за изклютелноста на американския нация..

    Заслепен от Соросидщина ти въобще не виждаш накъде отива Европа – към разпад. Не виждаш какво става в Украйна,, Не виждаш какво става дори в България.. Не забелязваш , че във вторник идва предвестника на войната американския Сенатор Макейн.

    Как да не си помисли човек че не взимаш или си взимал стипендия от някоя соросоидна фондация.

    Ние не можем да се съобразяваме с някои че искали да учат и работят на запад.. Държавата трябва да продължи и без тях , ако се наложи..
    Не можем да си позволим разпад или войни като тези в Сирия и Украйна заради соросоиди и предатели..

  14. Значи нямаш никаква идея какво е образованието в университетите в Германия, но твърдиш, че е проформа. Не си работил в IT компания в България, не си търсил обучени кадри и не си проучвал пазара, но знаеш, че всичко им е наред на българските университети. Така ли да разбирам?

    Освен това нямаш представа какво работя, как живея и как се издържам, но ти е пределно лесно да си помислиш, че „фондации ме хранят“. Мнението ти за ситуацията в Европа си е твое – всеки има право на такова. Това право въобще не означава, че си прав или че хората не могат да ти се смеят на написаното.

  15. Pingback: Като за начало, накажете журналистите
  16. За мен изборния кодекс не добър, що на всички избори виждаме едни и същи лица на измамници. На хората им писна от това!

  17. @пощенски кутии – за теб това говори единствено за невежество. ИК не решава по никакъв начин проблемите на политическата система. Избирателят и съдебната система могат да ги решат. Какви хора има за кандидати не може и не трябва да се контролира от Избирателния кодекс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.