Избори 2014: секции в чужбина

Както вече ви е известно, на 5-ти октомври 2014 ще се проведат парламентарни избори. Всички български граждани навършили 18 годишна възраст имат право да гласуват, независимо къде се намират. Регистрираните в Glasuvam.org получиха информация за изборите в началото на седмицата. Ето най-важното до сега.

Откриване на секции

Според последния Избирателен кодекс, избирателни секции се образуват при следните условия:

  • поне 100 гласували на дадено място в последните няколко вота
  • подадени достатъчно заявления за гласуване – 20 за консулство и 40 за други места
  • по преценка на българските консули на база подадени заявления и концентрация на българи в региона
  • Заявления за гласуване може да подадете с писмо до консулството ви или електронно на сайта на ЦИК. Срокът за подаване е 9-ти септември. Всички електронни заявления се показват в реално време на картата на Glasuvam.org, като е отбелязано къде стигат, къде – не и къде ще се открият секции автоматично. Окончателният списък ще бъде обявен на 13-ти септември и ще го кача на картата.

    Важно е да се разбере, че тези условия не са абсолютни и зависят от други фактори. Някои държави налагат ограничения къде може да се отварят секции. Такъв до скоро беше примерът с Германия, която позволяваше само секции в консулствата. Сега обаче има надежда заради натиска на българските съвети и последната комуникация с немската страна. Надяваме се, че до средата на септември ще имаме повече информация.

    Друго усложнение е, че ЦИК изисква от Външно да иска разрешение от приемащите страни (там където такова е нужно) преди да изтече срока на заявленията. Така може да се окаже, че дори да стигат заявления за дадено място, Външно да не е искало разрешение. Допълнително приемащата страна може да откаже. Също така, откриването на секции на някои места може да е невъзможно заради липсата на помещение. Това обаче обикновенно само ограничава броя секции в даден град. Пример е Франкфурт на миналите избори, където физически беше невъзможно да се поместят 3 секции в консулството.

    Гласуване в изборния ден

    След 13-ти септември на картата на Glasuvam.org ще може да намерите най-близката до вас секция. Мобилният сайт автоматично засича къде сте и ви показва директно адресите. Честа практика е в секциите да се пускат с предимство онези, които вече са подали заявление за гласуване.

    Гласува се с българска лична карта, паспорт или военна книжка. Ако документът е изтекъл, при подаване на заявление за нов в консулството, може да поискате удостоверение, с което да гласувате.

    Преди да влезете в секцията, трябва да попълните декларация (приложение 23 от документите на ЦИК), че не сте гласували другаде. Може да я попълните вкъщи или на място. Повечето секции осигуряват копирани декларации и място за попълване. Гласуването вътре в секцията протича както и в България. Повече може да научите в решението на ЦИК.

    Какво следва

    Ще изпратя новини и ще пусна статия тук, когато станат ясни секциите на 13-ти септември. Важно е да се подадат възможно най-много заявления до 9-ти, за да е по-лесно гласуването. Изпратете линка на електорнните заявления до всичките си познати в чужбина. Необходими са също така и хора, които да участват в изборните комисии. Ако имате желание да участвате в такава комисия, моля пишете до близкото ви консулство или под тази статия.

    11 коментара

    1. След над 40 години политическо изгнание в Германия и провеждането на няколко избора за НС там, аз съм твърд противник за провеждането на избори за НС или ЕП извън географските границите на България. За това говорят съвсем ясно резултатите от 2013 и 2014 година, които са в директна полза само на една партия – ДПС. Разгледайте резултатите от секциите в Турция (за 2013 г) и ще ви стане пределно ясно, че това не са избори, а просто попълване на списъци и тъпчене на урните с бюлетини. Надявам се да сте запознат с изборния закон на ГФР, който е съвсем ясен: или постоянно живееш 3 месеца преди изборите на територията или си постоянно живущ в странство гражданин, с доказана с годините съпричастност със ставащото в Германия.

    2. Това са български граждани, които упражняват правото си на глас. Това, че други не го правят не означава, че трябва да лишаваме първите от определеното им от Конституцията право. Не може да приемаме такава мярка единствено на база илюзията, че така ще спрем гласовете на една или друга етническа група. Вместо това може да вземем всички да си размърдаме задниците и да отделим половин-един час и да отидем да гласуваме.

    3. Аз защо се позволява на хора който от години не са стъпвали в България, и гласуват само затово защото им е наредено. Да определят кой ще управлява държавата!!!

    4. Нещо в конституцията, ако не се лъжа. И се гласува, защото е право и гражданско задължение, а не защото някой им е наредил. Просташко е да се псува вота в чужбина при условие, че в страната гласуват едва половината от имащите право. Като толкова не ти харесва как гласуват другите, вземи и доведи до секцията 100 човека, които иначе няма да гласуват. Останалото е избиване на комплекси и чувство на малоценност.

    5. На изборите за ЕП нямаше гласуване в Турция – всички знаем растящата подкрепа за ДПС на европейските избори и явно добрата им организация. ДПС не е никакъв проблем, те много добре знаят какво правят. Имам много познати в Англия и Германия, които все по избори (по правило след тях) ми се жалват как влакът до Берлин им струвал 40 евро…дрън-дрън, мрън-мрън. Регистрацията в интернет отнема 2 минути, нужни са 40 заявления за откриване на секция и готово. Ама няма да има за мрънкане тогава. Иначе за Германия не ми е ясно защо има някакъв проблем за откриване на секция в Бон – мои познати казаха, че има нещо специално за този град, но не са наясно защо. Както и да е – моите познати отново се ослушват за подаването на заявления за откриване на още секции и после ще има: „ама не НИ откриХА секция, не ни направиха….“, а в същото време в секциите ни в Турция хората гласуват по 1000 в секция.

    6. @Камен Павлов – Затова трябва повече хора да се размърдат и да гласуват. В Турция има много гласове, защото хората се хващат и отиват до секциите. Всички спекулации за това как се организират и как гласуват са без значение, защото по аналогичен начин всички партии би трябвало да проведат кампания и да убедят българите в чужбина да отидат до урните, а последните да не ги мързи и да се извиняват с други, които отделят от времето си да упражнят конституционното си право.

    7. Това и аз казвам – все Турция им е в устата, когато Турция въобще не трябва да ги вълнува, а да вземат пример от българите там – организирано или не, гласуват. И…най-важното – подават заявления. В Швейцария може да се стигне до още един град, в който да се отвори секция, освен Берн, Цюрих, Женева и Базел, а именно Лозана. Засега заявленията не са 40, но се надявам да се увеличат до 9-ти.

    8. По принцип съм съгласна, че всеки трябва да си гледа в паничката, но не мога да не отбележа интересни особености на подаването на заявления в Турция.

      По чиста случайност следих внимателно как се развива подаването на заявления там. На 29 август най-много заявления имаше подадени от Великобритания – над 600, с няколко по-малко бяха от Германия, пак гравитираха около 600. С любопитство проверих в Турция как е положението, тъй като се тръбеше, че там ще има 126 секции. Заявленията бяха скромен брой – към 350.

      На 1.09 обаче в Германия и Великобритания заявленията бяха вече по около 800, но в Турция магически от 300 бяха станали на цели 1277. На 3.09: UK – 900, Германия – 890, Турция – над 1600. Ден по-късно Великобритания и Англия по около 1000, Турция над 2000. Не мога да си представя, че манталитетът на хората е толкова различен, че във всички други страни да има плавен темп на подаване на декларации, а в Турция – скокообразен.

      Прави също впечатление, че в някои секции в Турция всички имена са изписани изцяло с главни букви, без изключение. Интересно решение, но и ясен признак, че са въвеждани по списък от един човек. Трудно ми е да си предсавя, че 30-40 души от една секция всичките ще си напишат имената само с главни букви. Същият с главните букви явно е шарил из различни секции – разцъкайте имената по секции и ще видите къде е писал той. Помислих и за варианта имената с главни букви да са някакво решение на системата за заявления, подадени на място в посолството, но не, за тези заявления от посолстава са отбелязани с „(подадено в ДКП)“ до името на човека има уточнение в скоби. Остава само вариантът записване по списък…

      Така че, нека да се вземем в ръце и да гласуваме поне толкова организирано, колкото махалите на Истанбул.

    9. Съпругът ми е межународен шофьор. Утре ще пристигне в района Модена, Болоня. Може ли да ни посочите точен адрес на избирателна секция в този район?
      Благодаря!

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.