Платформа за анализ на изборите в България

Картата показва активността на ЕП 2013

Често резултатите от изборите не се изчерпват с това кой е избран като депутат или президент. Можем да научим много като сравним избиратели в списъците, гласове за малките партии, избирателна активност, различни региони помежду им и друга статистика. Проблемът при тези сравнения обаче винаги е бил, че обработването и визуализирането на данните е доста трудоемко. Затова често се прави само тогава, когато знаем какво търсим и искаме просто да го облечем в цифри и графики. Така пропускаме неочаквани връзки в данните и от тук тръгна последния ми проект.

Opendata:Elections е интерактивен инструмент, който показва карта на България разделена на общини. Избирайки различни параметри, може да създавате свои формули, резултатът от които ще се покаже на картата. Формулите съдържат прости оператори и се проверява за грешки в реално време. Параметрите могат да бъдат всякакви показатели от последните 6 вота заедно с невалидни бюлетини и преференции. Може да избирате данни за населението според НСИ (като етническа и религиозна структура) и различни бюджетни показатели. Събрах данните от сайта на ЦИК, НСИ и Министерството на финансите. Ще опиша всички параметри в някоя от следващите статии.

Брой избиратели изключени от списъците за ЕП 2013
най-вероятно заради принципа на уседналост

Инструментът позволява да запишете формулата си със свое обяснение и интерпретация. Всяка записана формула има собствен линк и при споделяне, ще се отвори точно на вашето обяснение и графика. Може да отбележите чужди формули като интересни и да ги споделите. Ако не искате да записвате формулата, но искате да я покажете на познати, просто копирайте адреса на страницата. Той се обновява при всяка промяна на параметрите. Може да сменяте също цветовата грама и форматът на цифрите.

Както винаги, данните в този проект са толкова добри, колкото и източниците. Ще откриете, например, че в някои общини има странно много сгрешени или невалидни бюлетини. Подобни грешки при въвеждането на протоколите се забелязват лесно с проста формула. Други данни, несвързани с изборите, са интересни сами по себе си, като например промяната в задлъжнялостта на общините или дялът от бюджета си, който харчат за заплати.

Намаление в процентни пункта на задлъжнялостта
спрямо доходите на общините между 2012 и 2013

В близките седмици ще добавя още данни от НСИ като безработица и сграден фонд. Лесно мога да добавям и още данни от МФ за задлъжнялостта, когато станат налични. Скоро след изборите на 5-ти октомври ще добавя и резултатите от тях. Няма да правя повече промени по страницата и затова тия дни ще отворя кода в Github. Бях решил да я превеждам на английски, но ще е доста работа и не знам дали ще има интерес. Междувременно искам да благодаря на всички в Twitter, които ми помогнаха с тестване и обратна връзка.

Целта на тази карта е да ни помогне да осмислим изборите в България, да оборим клишета и да открием нови връзки. Затова има възможност да се записват обяснения към картите и да се споделя всяко мнение. На вас оставям да покажете тезите си и сухите данни на ЦИК в по-разбираем вид.

15 коментара

  1. „пропускаме наокачвани връзки в данните“

    Вероятно „неочаквани“?

  2. Интересно ми е дали българските партии правят подобни анализи когато се готвят за избори и кой и как им ги прави?

    Може би Столична община и другите големи градове да се разделят по райони, за да може да се открояват места като Столипиново и Бояна, например.

  3. Доколкото ми е известно големите партии наемат консултантски агенции, които правят подобни изследвания. За целта се харчат много пари. Показват им какви са фокус групите, къде може да има по-голям ефект, ако се направи събитие или среща. Често им пишат и медийните стратегии. В щатите е цяла наука това и се твърди, че изборите до голяма степен зависят точно от тези анализи. Доколкото се правят професионално в България, не знам. Хората от бранша ще кажат.

    Мислех дали да не разделя големите общини на части, но се отказах. Данните за изборите ги имам, но другата статистика – не. Вместо това имам една по-добра идея – да ги разделя на секции. За целта в близките седмици ще пусна crowdsourcing проект да ги сложим всички на картата. Имаме адресите на всички, но на доста е трудно да се вземе директно координати по него. Особено в селата.

    Когато имаме координатите, ще ги наложа в voronoi диаграма като тази вътре е регионите. По принцип може да вземем от ЦИК и кои улици покрива всяка секция, но това ще е непосилна задача, защото ги има само като адреси, които трябва да се очертават. Затова си мисля, че това ще е по-добър вариант. Ефектът ще бъде, че ще получим графика на общините с доста по-ситно разделение дори от кварталите.

  4. Соросиде нали ти казах , че ти политиката не я разбираш..

    Демокрация няма , ЦРУ управлява всичко включително и твоя скопен мозък на зомби..

    Изборите са излишни.. Само Войната е пътят , дори с риск за унищожение на себе си и всичко.. При 20 % пета колона предатели соросииди в България.. Само гражданска война е решението.. Ние няма накъде да отстъпваме повече САЩ заедно със Соросидите убиха 2 милиона българи ..

  5. Изключително ценен инструмент! Стори ми се, ме още няма данните от Парламентарните избори, планираш ли да го качиш?

  6. От последните парламентарни ли? Добавих ги вчера. Има да добавям само мандатите и ако на някой му хрумне някаква друга статистика от преференциите.

  7. Да и това ми е следващата задача. Всъщност сега правя възможност да се embed-ва картата и няколко допълнения към данните.

    След това трябва да поставим всички секции с географски координати. Имам адресите на всички в последните избори, но както се сещаш не се намират на картата повечето. Някой са „в кметството“ или „в бившото читалище“. Ще пусна инструмент, с който да ги наместим. След това идва въпросът как точно ще стане графиката. Аз си мисля да взема очертанията на градове и села от openstreetmap и да ги разделя с алгоритъм според местоположението на секциите и броят избиратели в тях. Имам алгоритъма и очертанията вече.

    Тогава ще можем да се фокусираме върху една или няколко общини и да гледаме данните на ниво секции. За цялата страна няма да стане, защото ще са много данни и нищо няма да се вижда. Само трябва да намеря време да го напиша този инструмент и пускам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.